Is Mijn Dak Geschikt voor Zonnepanelen?
Veel mensen vragen zich af of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden op het dak van hun huis. Want waar moet een dak nou eigenlijk aan voldoen om geschikt te zijn voor zonnepanelen?
Zijn zonnepanelen wel interessant wanneer het dak van je huis niet op het zuiden gericht is? En hoe zit het met de hellingshoek?
Hierover lees je hieronder meer.
Inhoudsopgave
Welke oriëntatie heeft je dak?
De meest ideale ligging voor een schuin dak is op het zuiden. Op deze manier ben je verzekerd van de meeste zonuren. Ook een dak gericht op het zuidwesten of zuidoosten is heel geschikt voor zonnepanelen.
Toch wil dit niet zeggen dat zonnepanelen op daken die een andere oriëntatie hebben niet interessant zijn. De volgende opties zijn ook mogelijk:
Oost-west opstelling: Bij zonnepanelen met een oost-west opstelling, worden er twee rijen PV panelen recht tegen elkaar aan gezet, waardoor hier geen schaduw kan ontstaan.
Voordeel is dat je veel meer panelen op het dak kunt plaatsen. De opbrengst per paneel mag dan wat lager zijn, de opbrengst per vierkante meter is een stuk hoger.
Dit wat betreft de oost-west opstelling op een plat dak. Maar op hellend dak is het ook mogelijk.
Als het ene dakvlak op het oosten ligt en de andere dakvlak op het westen kun je aan beide kanten zonnepanelen installeren en ‘s ochtends en ‘s avonds energie opwekken.
Zonnepanelen op het westen:Met panelen op het westen ligt de piekproductie aan het einde van de dag, wat gunstig is omdat de vraag naar stroom doorgaans rond die tijd ook hoger is.
Zonnepanelen op het zuiden hebben hun piek al rond het middaguur, wanneer de vraag naar stroom over het algemeen wat lager zal liggen.
Zonnepanelen op het noorden: PV-panelen op het noorden hebben een lagere opbrengst omdat ze minder direct zonlicht vangen. Door een lagere besparing op je energierekening kost het meer tijd om deze investering terug te verdienen.
Uitgaande van een gemiddelde levensduur van de zonnepanelen van 25 tot 30 jaar, is er ook dan meestal genoeg tijd om je aanschafkosten van de zonnepanelen eruit te halen en de laatste jaren maximaal te profiteren van gratis opgewekte energie.
Laat specialisten voor je uitrekenen wat de beste plek is voor je zonnepanelensysteem. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Welke hellingshoek heeft je dak?
Ook de hellingshoek is van grote invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.
- Een hellingshoek van zo’n 35° levert de hoog opbrengsten op.
- Maar niet ieder dak heeft uiteraard die optimale hellingshoek. Doorgaans wordt er een minimale hellingshoek van 15° en een maximale hellingshoek van 60° geadviseerd.
- Verder is het zo dat je met een andere hellingshoek mogelijk meer zonnepanelen op je dak kwijt kunt, wat in totaal een hogere productie kan opleveren.
Met een plat dak beschik je over meer mogelijkheden. Hierbij heb je zowel wat betreft hellingshoek als ligging min of meer de vrije hand. Toch wordt hierbij niet altijd voor een hoek van 35° gekozen.
Zo wordt er bijvoorbeeld voor een lagere hoek gekozen in verband met de windbelasting en de hoogte van het dak.
Heeft je dak genoeg draagkracht voor zonnepanelen?
Heel belangrijk is dat er gecheckt wordt of de constructie van je dak stevig genoeg is voor een zonnepaneleninstallatie.
Er vanuit gaande dat de zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar blijven liggen en je tussentijds niet zo gauw het dak gaat vervangen, is dit een goed moment om de conditie van het dak te beoordelen en indien nodig het dak te verstevigen of (deels) te vervangen.
Genoeg ruimte voor je verbruik?
Verder moet het dak van je huis groot genoeg zijn voor de plaatsing van de zonnepanelen.
Naast de grootte van het dak spelen ook de eventuele aanwezigheid van een schoorsteen en/of dakramen een rol. Hier kunnen uiteraard geen zonnepanelen geplaatst worden. Het aantal zonnepanelen dat je kwijt kunt op je dak, moet natuurlijk wel voldoende zijn om aan je gewenste energieopbrengst te voldoen.
Kijk dus goed hoeveel panelen je op je dak kwijt kunt, of laat dit berekenen door een zonnepanelen specialist.
Veiligheidsmarge
Voor het berekenen van het aantal panelen dat je kunt plaatsen, moet je niet alleen rekening houden met de grootte van de zonnepanelen, maar ook met de veiligheidsmarge rondom de panelen.
Deze veiligheidsmarge check rondom het zonnepanelensysteem is wettelijk verplicht vanwege de richtlijnen die de overheid stelt om problemen bij veel wind te voorkomen.
Aan de randen van het dak zijn de windlasten namelijk veel hoger dan elders op het dak.
Ook is het belangrijk om het frame waarop de zonnepanelen liggen te laten aarden.
Hoeveel schaduw valt er op je dak?
Hoe meer schaduw er gedurende een dag op je dak valt, hoe nadeliger dit is voor de energieopbrengst. Staan er bijvoorbeeld bomen in de buurt die schaduw op je dak werpen of is er een dakkapel die voor schaduw zorgt dan heeft dit allemaal invloed.
Serie-geschakeld
Meestal zijn zonnepanelen in serie-geschakeld. Dit zorgt ervoor dat wanneer er schaduw valt op één of een paar zonnepanelen, dit er gelijk ook voor zorgt dat de andere panelen minder opbrengst leveren.
In de praktijk blijkt dat een beetje schaduw niet een probleem hoeft te zijn. Ook bestaan er technische oplossingen zoals micro-omvormers die ervoor zorgen dat schaduwval niet de opbrengst van alle panelen vermindert.
Micro-omvormers
Bij serie-geschakelde zonnepanelen heb je één centrale omvormer. Als bij een serie-geschakeld systeem één zonnepaneel slecht presteert heeft die invloed op alle andere panelen. Om dit op te lossen bestaan er parallel-geschakelde zonnepanelensysteem met micro-omvormers.
Micro-omvormers zijn kleine kastjes die achter elk afzonderlijk paneel worden geplaatst. Ze zorgen ervoor dat de panelen afzonderlijk van elkaar kunnen werken. Op deze manier haal je uit elk paneel het maximale.
Overleg met een zonnepanelen specialist wat de beste systeem is voor jouw situatie. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.
Hoeveel energie wil je opwekken?
Ook de vraag hoeveel energie je wilt gaan opwekken met je zonnepanelen is heel belangrijk. Bij een gemiddeld huishouden is het stroomverbruik ongeveer 3500 kWh per jaar. Vaak zie je dat een huishouden van drie personen het dichtst in de buurt komt bij dit gemiddelde.
Om aan het totaal van dit gemiddelde stroomverbruik te kunnen voldoen, heb je zo’n 14 zonnepanelen nodig.
Niet elk dak heeft de mogelijkheid om zoveel panelen te kunnen plaatsen. Minder panelen met een hogere Wattpiek van bijvoorbeeld 400 Wattpiek (Wp) of 500 Wp is ook mogelijk.
Wil je (in de toekomst) investeren in bijvoorbeeld elektrische verwarming of een laadpaal voor een elektrische auto, dan heb je vaak meer panelen nodig om het verbruik zoveel als mogelijk te dekken.
Gratis offertes aanvragen
Twijfel je of jouw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen? Of wil je graag een goed beeld van welke opbrengst er mogelijk is met zonnepanelen op je dak?
Zonnepanelen specialisten bekijken voor jou op welke manier je het maximale kunt halen uit je zonnepanelen.
Vraag nú bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes aan voor een goede prijsvergelijking.