Zonnepanelen op Oude Dakpannen
Benieuwd of je oude pannendak zonnepanelen kan hebben? Daar lees je hieronder meer over.
Inhoudsopgave
Kunnen zonnepanelen op oude dakpannen?
Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op een ouder dak te laten plaatsen. Er zitten wel mitsen en maren aan. Daar lees je hieronder meer over.
Hoe controleer je of je dakpannen nog goed zijn?
Hieronder vind je methodes om te controleren of je pannen nog in conditie zijn om een zonnepanelen constructie op te plaatsen.
Het is bovendien belangrijk dat je de veiligheid in acht neemt als je (via een ladder) het dak op gaat. Zorg dat de trap stevig staat en je schoenen met een goed profiel aan hebt.
Twijfel je of je veilig kunt en wilt werken, huur dan een dakdekker in om je dak(pannen) te controleren. Vraag hier gratis offertes aan op PerfectOnderhouden.nl om dakdekkers te vergelijken.
1. Tikken
Een simpele manier om de conditie van je pannen te controleren is door op je dakpannen te tikken.
- Helder: Als je met je vingers op de pannen tikt en het klinkt helder, dan is de dakpan nog goed.
- Dof geluid: Geeft het tikken een dof geluid, dan kan een pan vol vocht zitten en niet meer goed zijn.
2. Panschilfers
Een andere aanwijzing dat je pannen niet meer goed, zijn panschilfers in de dakgoot.
Liggen er stukjes dakpan in de goot, dan wijst dit erop dat de pannen hun langste tijd hebben gehad. De schilfers ontstaan als dakpannen vocht opnemen, in de winter opvriezen en tijdens het dooien breken.
2. Mossen en algen door scheurtjes en poreuze pannen
Ook kunnen mossen en algen een indicatie zijn dat je dakpannen niet meer goed zijn. Als de dakpannen poreus zijn trekken ze vocht aan. Het vocht in de pannen is een fijne voedingsbodem voor algen en mossen.
3. Zolder controleren op vochtplekken
Ook op zolder kun je soms zien dat je dakpannen niet meer goed zijn. Als er vochtplekken aan de binnenzijde van het dak zitten kan dat wijzen op slechte pannen die vocht doorlaten.
Vochtproblemen bij het dak kunnen ook veroorzaakt worden door slechte balken of andere delen van de dakconstructie.
Interesse in zonnepanelen op je oude of gerenoveerde dak? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.
Wat is de gemiddelde levensduur van dakpannen?
Er zijn verschillende soorten dakpannen die je veel of regelmatig ziet op Nederlandse daken, met alle drie hun eigen gemiddelde levensduur.
Nadert je pannendak het einde van zijn levensduur en wil je zonnepanelen? Dan is het slim om je pannen te laten vervangen. Hier kom je meer te weten over het vervangen van dakpannen.
Hieronder krijg je een goede indruk over hoe lang de verschillende dakpannen mee gaan.
1. Keramische dakpannen
Keramische dakpannen hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en hebben een gemiddelde levensduur van 60+ jaar.
2. Betonpannen
Betonpannen zijn poreuzer waardoor dit type pan maar gemiddeld 40 jaar meegaan.
3. Leipannen
Leipannen zijn platte dakpannen. Leien komen in twee variaties. Natuurleien en kunstleien. Natuurlei gaat bij goed onderhoud wel 100 jaar mee. Kunstlei 40+ jaar.
Is je dakconstructie nog goed voor zonnepanelen?
Naast je dakpannen kan de dakconstructie of delen hiervan verrot zijn (zonder dat je het ziet).
Het is slim om je dak compleet te laten controleren voordat je zonnepanelen laat plaatsen op een ouder dak. Ook als de dakdekker verwacht dat het nog enige jaren mee kan, is het slim om tijdig je pannendak te laten vervangen of repareren.
Zo hoeven je zonnepanelen niet na een paar jaar gedemonteerd te worden als in de nabije toekomst toch je dak gerepareerd of vervangen moet worden.
De onderdelen van een dakconstructie die verrot kunnen zijn:
- Panlatten en tengels: Dit is de houten geraamte aan de buitenzijde van het dak.
- Dakbeschot: Dit zijn houten planken die de buitenzijde met de binnenzijde scheidt.
- Spanten en gordingen: Dit zijn de houten balken aan de binnenzijde van een dak, wat je ziet op zolder (als er geen isolatie of gipsplaten zitten).
Laat je dakpannen vervangen en isoleren aan de buitenzijde
Voordat je zonnepanelen wilt plaatsen is het slim om aan de dakisolatie te denken.
Buitenzijde isolatie: Bij isolatie aan de buitenkant wordt er dakisolatie aangebracht zonder onderbrekingen. Dit heeft de voorkeur omdat er geen koudebruggen ontstaan.
Het is bij deze methode wel belangrijk dat het gedaan wordt voordat de panelen worden gemonteerd, om dubbel werk te voorkomen.
Binnenzijde isolatie: Hierbij komt de isolatie aan de binnenzijde van het dak te zitten, tussen de spanten en gordingen. Bij deze methode hoef je geen rekening te houden met de zonnepanelen. Dit kan ook prima gedaan worden nadat de zonnepanelen zijn gemonteerd.
Hoe worden zonnepanelen op dakpannen gelegd?
Hieronder vind je globaal de stappen van het leggen van zonnepanelen op een pannendak.
1. Dakhaken: De pannen worden omhoog geschoven. De dakhaken worden aan de hand van de dikte en het type dakpan passend gemaakt. De dakhaken worden op de onderliggende latten bevestigd (door het vast te klikken of vast te schroeven).
2. Profielen (montagerails): Als de dakhaken zijn bevestigd op de latten, worden de montagerails (soort metalen latten waarop de panelen liggen) op de haken bevestigd. Per rij aan zonnepanelen worden er twee montagerails bevestigd.
3. Kabels (en micro-omvormers): Onder de dakpannen worden de kabels van de omvormer naar de zonnepanelen getrokken en met tiewraps vastgemaakt aan de profielen. Dit gaat om een serie verbonden zonnepanelensysteem.
Bij een parallel systeem met micro-omvormers, worden de micro-omvormers op de rails vastgezet.
Hier lees je meer over serie en parallel verbonden zonnepanelen.
4. Aarden: Dit is de stap waarbij de aardedraad aan het profiel wordt vastgemaakt.
5. Zonnepanelen leggen: De zonnepanelen worden tussen de klemmen op de montagerails gelegd. De zonnepanelen worden verbonden aan de kabels. Tussen de panelen worden tussenklemmen bevestigd. Aan de zijkanten komen eindklemmen om de zonnepanelen te zekeren.
Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan
Interesse in zonnepanelen (op je oude dak)? Laat een zonnepanelen specialist je dak controleren en adviseren over het juiste zonnepanelensysteem.
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.