Zonnepanelen op een Bewolkte Dag {Opbrengsten zonder zon}

Vaak wordt gedacht dat het hebben van zonnepanelen in Nederland niet echt rendabel is. En dat is niet zo’n gekke gedachte, want het Nederlandse weer kenmerkt zich niet door veel zonneschijn.

Bewolkte dagen zijn er wel genoeg. Maar kan er dan genoeg energie opgewekt worden?

Daar lees je hieronder meer over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Hebben zonnepanelen wel zin in bewolkt Nederland?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ook bewolkt Nederland is het hebben van zonnepanelen rendabel.

Moderne zonnepanelen functioneren namelijk ook prima op dagen met weinig zonlicht en veel bewolking. PV panelen zijn namelijk ook gevoelig voor indirect zonlicht en voor zonlicht dat wat zwakker is.

Voor het opwekken van zonne-energie is er niet noodzakelijkerwijs warm weer en volop zonneschijn nodig. Eigenlijk werken zonnepanelen het beste op de dagen dat het zonnig, maar niet warm is. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Hoe heeft temperatuur invloed op de opbrengsten van zonnepanelen?‘.

Kies ook voor eigen zonne-energie. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Werken zonnepanelen wel bij bewolking?

Zonnepanelen werken ook wanneer er sprake is van bewolking. Het is namelijk zo dat zonnepanelen op licht werken, wat betekent dat er ook wanneer het bewolkt en koud is er toch stroom wordt opgewekt.

  • In de lente en in de zomer wordt de meeste stroom opgewekt door zonnepanelen. Dit komt omdat de dagen langer zijn en de zon gemiddeld langer aanwezig is. Meer licht betekent meer opbrengst.
  • Zonnestralen dringen echter ook dwars door de bewolking heen. Zelf merken we dit wanneer onze huid ondanks de bewolking toch enigszins verbrand.
  • Je zou het niet verwachten maar bewolking in de zomer kan zelfs zorgen voor een nog betere opbrengst. De wolken zorgen ervoor dat de zonnepanelen even de kans hebben om af te koelen, waardoor de efficiëntie omhoog gaat en er uiteindelijk zelfs meer stroom kan worden opgewekt.
  • Hoewel er in de winter minder stroom wordt opgewekt, presteren de zonnepanelen ook gedurende deze periode nog steeds goed. Doordat de dagen korter zijn en er minder zonlicht, zowel direct als indirect op de panelen valt, wordt er natuurlijk in de winter wel wat minder opbrengst behaald.
  • De best presterende maanden voor de productie van zonnestroom zijn mei, juni en juli. Om die reden wordt deze periode ook wel het zonnepanelenseizoen genoemd.

Werken zonnepanelen bij bewolkt weer?

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag?

Ook op bewolkte dagen zullen zonnepanelen dus nog steeds elektriciteit produceren. Afhankelijk van de mate van de bewolking en de gevoeligheid van de zonnepanelen zal er wel minder stroom worden opgewekt.

Ten opzichte van een zonnige dag zal de opbrengst tussen de 10% en 25% lager zijn.

Zonnepanelen leveren minder op bij bewolking

Werken zonnepanelen altijd bij zware bewolking?

Als er echt heel weinig licht is, bijvoorbeeld bij zware bewolking dan zal de omvormer automatisch uitschakelen. De zonnepanelen vangen dan te weinig licht om de omvormer in werking te stellen. De omvormer schakelt ook uit wanneer er sneeuw op de zonnepanelen ligt. Wanneer er weer voldoende licht is, gaat de omvormer automatisch weer aan.

Stapelwolken

Uit onderzoek van de WUR (universiteit) is gebleken dat wanneer er stapelwolken aanwezig zijn, de zonnepanelen zelfs meer stroom leveren dan op de heldere zonnige dagen.

Opbrengst van zonnepanelen bij stapelwolken

Uit deze studie kwam naar voren dat de reflectie van stapelwolken voor meer dan gebruikelijk licht zorgt en bij de lagere temperaturen die horen bij een half bewolkte dag de panelen juist optimaal werken. Dit is als volgt te verklaren:

  • Wolken reflecteren namelijk veel licht. Dit licht wordt weer teruggekaatst naar de zonnepanelen. Bij lichte bewolking vangen de panelen dus niet alleen direct zonlicht op maar ook licht door de reflectie van de stapelwolken.
  • Schuift er nu en dan een wolk voor de zon, dan kunnen de zonnepanelen even afkoelen, waardoor ze daarna weer optimaal gaan werken.
  • Een interessante bevinding was verder dat de piekproductie van zonnepanelen bij licht bewolkt weer tot wel 22% hoger ligt dan gedurende de heldere dagen. Ook dit geeft weer aan dat hoe zonniger, hoe beter voor zonnepanelen zeker niet altijd opgaat.

Interesse in zonnepanelen onder de Nederlandse hemel? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Diffuus licht

Met diffuus licht wordt indirect zonlicht bedoeld. Dit indirecte zonlicht wordt weerkaatst door de wolken. Diffuus licht is minder fel, maar ook dit indirecte zonlicht zorgt ervoor dat er zonne-energie wordt opgewekt. Wel is de opbrengst bij indirect licht kleiner dan bij direct zonlicht.

Van alle zonne-energie die in ons land wordt opgewekt is ruim 60% afkomstig van diffuus licht. Verder speelt nog een rol waar je woont in Nederland. Zo is het totaal aantal zonuren dichtbij de kust hoger dan bijvoorbeeld in de oostelijke helft van Nederland.

Diffuus licht zorgt ook voor opbrengsten door zonnepanelen

Hoe heeft temperatuur invloed op de opbrengsten van zonnepanelen?

Logischerwijs wordt er vaak gedacht dat zeer hoge temperaturen goed zijn voor de opbrengst van zonnepanelen. Dit is echter niet het geval. Bij een te hoge temperatuur nemen allerlei interne weerstanden in het paneel toe met als gevolg dat de opbrengst afneemt.

Is er bijvoorbeeld sprake van een hittegolf dan zal er juist minder stroom worden opgewekt. Uit berekeningen blijkt dat een temperatuur van 25°C het meest ideaal is en dat bij elke graad dat de temperatuur hierboven stijgt, er een vermogensverlies van 0,5% optreed.

Leveren zonnepanelen stroom als het regent?

Op een donkere regenachtige dag zal er niet tot nauwelijks stroom worden opgewekt. Regen heeft echter wel een ander gunstig effect op je zonnepanelen. Door het regenwater worden zaken als vogelpoep en andere viezigheid weggespoeld. Schone zonnepanelen wekken meer energie op dan zonnepanelen waar vuil op ligt.

Zo hoeft een heftige regenbui dus helemaal niet zo erg te zijn, maar draagt het daarna weer bij aan een goede werking van je zonnepanelen. Bovendien wordt het vermogensverlies van deze dag wel weer gecompenseerd door een andere dag waarop het wel zonnig weer is.

Sowieso is het goed om te kijken naar wat je zonnepanelen op jaarbasis doen in plaats van dit van dag tot dag te bekijken.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Bij het installeren van zonnepanelen komt het nodige kijken. Welke soort neem je, hoeveel panelen heb je nodig met welk vermogen en welke afmeting? Een goed advies hierover inwinnen is altijd de eerste belangrijke stap.

Zonnepanelen specialisten helpen je hierbij. Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan.


Vergelijkbare berichten