Zonnepanelen

Zonnepanelen opbrengsten per maand

De hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opleveren, varieert per maand. Een belangrijke rol hierbij speelt uiteraard het aantal zonuren dat er in een bepaalde periode is geweest.

Maar er zijn nog meer factoren die van invloed zijn op de opbrengst van je zonnepanelen.

Welke factoren dit zijn lees je in dit artikel. Ook vind je berekenen van de gemiddelde verwachte opbrengst bij een bepaald aantal zonnepanelen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat brengen zonnepanelen systemen per maand op?

Hieronder zie je de berekeningen van verschillende zonnepanelen systemen.

Omdat de opbrengsten per bron verschillen, gaat het hier om een grof gemiddelde.

Hierbij wordt uitgegaan van zonnepanelen met een piekvermogen van 360 Wp (Wattpiek). Wattpiek wordt gebruikt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven.

De 0,85 staat voor de correctiefactor. Idealiter is de opbrengst 100%, maar dat is niet haalbaar. Er wordt rekening gehouden met een gemiddeld verlies van 15%. Waardoor die 15% ontstaat lees je meer onder het kopje ‘Wat beïnvloed de opbrengst per maand?’.

Wat leveren gemiddeld 10 zonnepanelen op per maand?

Met een installatie van 10 zonnepanelen van 360 Wattpiek wek je per jaar ongeveer 3.060 kWh op.

De gemiddelde dagopbrengst kun je als volgt berekenen:

Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).

Het totale vermogen van 10 zonnepanelen is 3.600 Wp.

De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3.600 x 0,85) / 365 = 8,38 kWh.

Hoeveel levert het per maand op?

Per maand levert een zonnepanelen systeem met 10 panelen op: 259,89 kWh.

Hoeveel brengen 10 zonnepanelen op?

Wat leveren gemiddeld 15 zonnepanelen per maand op?

Met een installatie van 15 zonnepanelen van 360 Wattpiek wek je per jaar ongeveer 4590 kWh op.

De gemiddelde dagopbrengst kun je als volgt berekenen:

Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland). Het totale vermogen van 15 zonnepanelen is 5.400 Wp.

De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (5.400 x 0,85) / 365 = 12,57 kWh.

Hoeveel levert het per maand op?

Per maand levert een zonnepanelen systeem met 15 panelen gemiddeld op: 389,84 kWh.

Wat leveren gemiddeld 18 zonnepanelen per maand op?

Met een installatie van 18 zonnepanelen van 360 Wattpiek wek je per jaar ongeveer 5.508 kWh op.

De gemiddelde dagopbrengst kun je als volgt berekenen:

Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).

Het totale vermogen van 18 zonnepanelen is 6.480 Wp.

De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (6.480 x 0,85) / 365 = 15,09 kWh.

Hoeveel levert het per maand op?

Per maand levert een zonnepanelen systeem met 18 panelen gemiddeld op:467,80 kWh.

Wat leveren 18 zonnepanelen per maand op?

Verschil per seizoen en maand

Gemiddeld bekeken behalen zonnepanelen in de maand mei de hoogste opbrengst, gevolgd door de maanden juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst.

Dat de maand mei vaak net iets beter scoort dan juni en juli komt doordat de gemiddelde temperatuur in die maand minder hoog is.

De maanden november, december en januari zijn juist de maanden met de minste opbrengst.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Temperatuur en opbrengst van zonnepanelen

Vaak wordt gedacht hoe hoger de temperatuur, hoe groter de opbrengst van de zonnepanelen zal zijn. Dit is echter niet juist. Bij hogere temperaturen (boven de 25°C) is het zelfs zo dat de opbrengst iets afneemt.

Dit komt doordat de elektrische geleiding in de zonnecellen beter verloopt bij kou.

Voor de meeste zonnepanelen geldt een daling in opbrengst van ongeveer 0,4% per graad boven de 25°C .

Het is daarom verstandig bij het kopen van zonnepanelen, te kiezen voor panelen met een lage zogenaamde Pmax waarde. Deze waarde drukt het verlies aan rendement uit in een percentage vanaf een temperatuur van 25°C.

Opbrengst neemt door de jaren heen af (dus ook het gemiddelde per maand)

Zonnepanelen hebben een lange levensduur (gemiddeld 25 tot 30 jaar). Ze blijven echter niet tijdens de gehele levensduur even goed werken. Naarmate de panelen ouder zijn gaat het rendement iets achteruit.

Degradatie

Dit gegeven wordt ook wel degradatie genoemd. Hoeveel het rendement vermindert, verschilt per merk. Zo zijn er zonnepanelen waarbij het rendementsverlies slechts 0,25% per jaar is, maar er zijn ook zonnepanelen die zo’n 1% per jaar achteruit gaan.

Over de gehele levensduur bekeken is dit best een groot verschil. Kijk dus bij de aanschaf van je zonnepanelen niet alleen naar de verwachte levensduur maar ook naar de verwachte degradatie.

Wat beïnvloed de opbrengst per maand?

Hoe groot de opbrengst van je zonnepanelen is in een bepaalde maand is afhankelijk van de volgende factoren:

1. Aantal zonuren: Hoe vaker de zon schijnt, hoe meer stroom de zonnepanelen opwekken.
Aantal zonnepanelen op het dak: In de meeste gevallen geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe hoger het totale vermogen en hoe hoger de totale opbrengst.

2. Vermogen: Hoe hoger het vermogen van je zonnepanelen, hoe hoger je maximale opbrengst kan zijn. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

3. Ligging van het dak: Is je met zonnepanelen belegde dak op het zuiden gericht dan wekken deze de meeste stroom op. Zeker rond het middaguur wanneer de zon op het hoogte punt staat.

Maar ook zonnepanelen gericht op het oosten, oost-westen, zuidoosten, westen en zuidwesten en zelfs noorden leveren nog steeds een goede opbrengst op, al is dit wel zo’n 10 tot 20% minder dan bij op het zuiden georiënteerde zonnepanelen.

4. Hellingshoek van het dak: De meest gunstige hellingshoek van een dak waar je zonnepanelen op wilt plaatsen is zo’n 35°.

Dan vangen de zonnepanelen het meeste directe zonlicht op en leveren ze de hoogste opbrengst. Is je dak op het noorden gericht dan is een kleinere hellingshoek gunstiger om toch nog zoveel mogelijk direct zonlicht op te vangen.

5. Locatie: Over het algemeen geldt dat de gemiddelde opbrengst van huizen met zonnepanelen in het westen van het land net iets hoger is dan in het oosten. Het verschil in opbrengst kan oplopen tot ongeveer 10 procent. Maar ook als je in het oosten van het land woont, zijn zonnepanelen zeker de investering waard.

6. De kwaliteit van de zonnecellen: De kwaliteit van de gebruikte zonnecellen is van directe invloed op de opbrengst van een zonnepaneel. Er zijn vele verschillende typen en kwaliteiten zonnecelen, verschillende merken zonnepanelen gebruiken verschillende typen zonnecellen.

Hoewel deze hetzelfde vermogen hebben, geven ze in de praktijk toch verschillende energieopbrengsten.7.

7. Schaduw: De hoeveelheid schaduw die gedurende de dag op een dak valt, is uiteraard ook sterk bepalend voor de opbrengst. Schaduwval is vaak niet te voorkomen, maar het zonnepanelensysteem kan hier wel op aangepast worden, bijvoorbeeld door te kiezen voor een omvormer met optimizers of met micro-omvormers.

8. Seizoensinvloeden: In de winter of op bewolkte dagen wordt er minder stroom opgewekt dan in de zomer en gedurende heldere dagen. Naast het zonlicht is ook de temperatuur van invloed op de werking van de zonnepanelen.

Zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25°C. Temperaturen daarboven zorgen voor minder vermogen van de zonnepanelen. Meer hierover lees je onder: ‘Temperatuur en opbrengst van zonnepanelen‘.

9. De leeftijd van de zonnepanelen: Voor alle zonnepanelen geldt dat het vermogen elk jaar iets terug loopt. De meeste fabrikanten garanderen een minimale opbrengst van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar op de voorspelde stroomopbrengst.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je ook graag zonnepanelen aanschaffen? Een zonnepanelen specialist kan een goede berekening maken van de energieopbrengst in jouw situatie en bij de keuze voor een bepaald zonnepanelensysteem.

Vraag voor de definitieve aanschaf zeker ook bij meerdere zonnepanelen specialisten een offerte op, zodat je de verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend