Zonnepanelen opbrengsten per Maand [Incl. Grafiek]

De hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opleveren, varieert per maand. Een belangrijke rol hierbij speelt uiteraard het aantal zonuren dat er in een bepaalde periode is geweest.

Maar er zijn nog meer factoren die van invloed zijn op de opbrengst van je zonnepanelen.

Welke factoren dit zijn lees je in deze gids. Ook vind je berekenen van de gemiddelde verwachte opbrengst bij een bepaald aantal zonnepanelen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat brengen zonnepanelensystemen per maand op?

Hieronder zie je de berekeningen van verschillende zonnepanelensystemen.

Omdat de opbrengsten per bron verschillen, gaat het hier om een grof gemiddelde.

Hierbij wordt uitgegaan van zonnepanelen met een piekvermogen van 300 Wp (Wattpiek). Wattpiek wordt gebruikt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven.

De 0,85 staat voor de correctiefactor. Idealiter is de opbrengst 100%, maar dat is niet haalbaar. Er wordt rekening gehouden met een gemiddeld verlies van 15%.

Waardoor die 15% ontstaat lees je meer onder het kopje ‘Wat beïnvloed de opbrengst per maand?’.

Hoeveel brengen 10 zonnepanelen op?

Wat leveren gemiddeld 10 zonnepanelen op per maand?

Met een installatie van 10 zonnepanelen van 300 Wattpiek wek je onder ideale omstandigheden ongeveer 3000 kWh op.

Hoeveel levert het per maand op?

De gemiddelde maandopbrengst kun je als volgt berekenen:

Het maximaal vermogen panelen in Wattpiek x 0,85 = verwachte opbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).

Gemiddeld dus per maand: (300 Wp x 0,85) x 10 panelen = 2550 kWh / 12 maanden = 213 kWh per maand

En per dag?

De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3000 kWh x 0,85) / 365 = 7 kWh per dag.

Laat zonnepanelen specialisten de opbrengsten exact voor je uitrekenen. Vraag advies over de beste opstelling en Wattpiek. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat leveren gemiddeld 15 zonnepanelen per maand op?

Met een installatie van 15 zonnepanelen van 300 Wattpiek wek je ongeveer 4500 kWh op. Dit is onder ideale omstandigheden.

Hoeveel leveren 15 zonnepanelen van 300 Wp per maand op?

De gemiddelde opbrengst per wordt als volgt berekent:

Het maximaal Wattpiek vermogen zonnepaneel x 0,85 verlies = verwachte opbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden.

Gemiddeld per maand voor 15 zonnepanelen: (300 Wp x 0,85) x 15 panelen = 3825 kWh / 12 maanden = 319 kWh per maand

En 15 zonnepanelen per dag?

De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dus: (4500 kWh x 0,85) / 365 = 10,5 kWh per dag.

Wat leveren gemiddeld 18 zonnepanelen per maand op?

Met een zonnepanelensysteem van 18 zonnepanelen van 300 Wattpiek wek je, onder ideale omstandigheden gemiddeld 5400 kWh op.

Hoeveel leveren 18 zonnepanelen je per maand op?

Met de volgende formule bereken je de gemiddelde opbrengst per maand:

Het maximaal Wp van het zonnepaneel x 0,85 verlies = verwachte opbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden.

Gemiddeld per maand voor 18 zonnepanelen: (300 Wp x 0,85) x 18 panelen = 4590 kWh / 12 maanden = 383 kWh per maand

En de opbrengst voor 18 zonnepanelen per dag?

De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dus: (5400 kWh x 0,85) / 365 = 12,5 kWh per dag.

Wat leveren 18 zonnepanelen per maand op?

Wat zijn de verschillen in opbrengst per maand?

Gemiddeld bekeken behalen zonnepanelen in de maand mei de hoogste opbrengst, gevolgd door de maanden juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst.

Dat de maand mei vaak net iets beter scoort dan juni en juli komt doordat de gemiddelde temperatuur in die maand minder hoog is.

De maanden december en januari zijn juist de maanden met de minste opbrengst.

In het grafiek hieronder zie je per maand de gemiddelde opbrengsten.

Grafiek van zonnepanelen opbrengsten per maand

Wat voor invloed heeft temperatuur op de opbrengst van zonnepanelen?

Vaak wordt gedacht hoe hoger de temperatuur, hoe groter de opbrengst van de zonnepanelen zal zijn. Dit is echter niet juist. Bij hogere temperaturen (boven de 25°C) is het zelfs zo dat de opbrengst iets afneemt.

Dit komt doordat de elektrische geleiding in de zonnecellen beter verloopt bij kou.

Voor de meeste zonnepanelen geldt een daling in opbrengst van ongeveer 0,4% per graad boven de 25°C .

Het is daarom verstandig bij het kopen van zonnepanelen, te kiezen voor panelen met een lage zogenaamde Pmax waarde. Deze waarde drukt het verlies aan opbrengsten uit in een percentage vanaf een temperatuur van 25°C.

Kies voor een professioneel geïnstalleerd zonnepanelensysteem. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Opbrengst neemt door de tijd heen af (dus ook het gemiddelde per maand)

Zonnepanelen hebben een lange levensduur (gemiddeld 25 tot 30 jaar). Ze blijven echter niet tijdens de gehele levensduur even goed werken. Naarmate de panelen ouder zijn gaan de opbrengsten iets achteruit.

Degradatie

Dit gegeven wordt ook wel degradatie genoemd. Hoeveel het vermindert, verschilt per merk. Zo zijn er zonnepanelen waarbij het verlies slechts 0,25% per jr. is, maar er zijn ook zonnepanelen die zo’n 1% per jr. achteruit gaan.

Over de gehele levensduur bekeken is dit best een groot verschil. Kijk dus bij de aanschaf van je zonnepanelen niet alleen naar de verwachte levensduur maar ook naar de verwachte degradatie.

Wat beïnvloed de opbrengst van zonnepanelen per maand?

Hoe groot de opbrengst van je zonnepanelen is in een bepaalde maand is afhankelijk van de volgende factoren:

1. Aantal zonuren: Hoe vaker de zon schijnt, hoe meer stroom de zonnepanelen opwekken. Aantal zonnepanelen op het dak: In de meeste gevallen geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe hoger het totale vermogen en hoe hoger de totale opbrengst.

2. Vermogen: Hoe hoger het vermogen van je zonnepanelen, hoe hoger je maximale opbrengst kan zijn om bijvoorbeeld je warmtepomp of airco van energie te voorzien. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

3. Ligging van het dak: Is je met zonnepanelen belegde dak op het zuiden gericht dan wekken deze de meeste stroom op. Zeker rond het middaguur wanneer de zon op het hoogte punt staat.

Maar ook zonnepanelen gericht op het westen, oosten, oost-westen, zuidoosten en zuidwesten leveren een goede opbrengst op, al is dit wel zo’n 10 tot 20% minder dan bij op het zuiden georiënteerde zonnepanelen.

Zorg voor de juiste ligging van je nieuwe zonnepanelensysteem. Vraag advies aan zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

4. Hellingshoek van het dak: De meest gunstige hellingshoek van een dak waar je zonnepanelen op wilt plaatsen is zo’n 35°. Dit geldt voor een schuin dak. Bij een plat dak ligt de meest ideale hellingshoek rond de 10°.

Dan vangen de zonnepanelen het meeste directe zonlicht op en leveren ze de hoogste opbrengst. Is je dak op het noorden gericht dan is een kleinere hellingshoek gunstiger om toch nog zoveel mogelijk direct zonlicht op te vangen.

5. Locatie: Over het algemeen geldt dat de gemiddelde opbrengst van huizen met zonnepanelen in het westen van het land net iets hoger is dan in het oosten. Het verschil in opbrengst kan oplopen tot ongeveer 10%. Maar ook als je in het oosten van het land woont, zijn zonnepanelen zeker de investering waard.

6. De kwaliteit van de zonnecellen: De kwaliteit van de gebruikte zonnecellen is van directe invloed op de opbrengst van een zonnepaneel. Er zijn vele verschillende typen en kwaliteiten zonnecelen, verschillende merken zonnepanelen gebruiken verschillende typen zonnecellen.

Hoewel deze hetzelfde vermogen hebben, geven ze in de praktijk toch verschillende energieopbrengsten.

7. Schaduw: De hoeveelheid schaduw die gedurende de dag op een dak valt, is uiteraard ook sterk bepalend voor de opbrengst. Schaduwval is vaak niet te voorkomen, maar het zonnepanelensysteem kan hier wel op aangepast worden, bijvoorbeeld door te kiezen voor een omvormer met optimizers of met micro-omvormers.

8. Seizoensinvloeden: In de koude maanden of op bewolkte dagen wordt er minder stroom opgewekt dan in de zomer en gedurende heldere dagen. Naast het zonlicht is ook de temperatuur van invloed op de werking van de zonnepanelen.

Zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25°C. Temperaturen daarboven zorgen voor minder vermogen van de zonnepanelen. Meer hierover lees je onder: ‘Temperatuur en opbrengst van zonnepanelen‘.

9. De leeftijd van de zonnepanelen: Voor alle zonnepanelen geldt dat het vermogen elk 12 maanden iets terug loopt. De meeste fabrikanten garanderen een minimale opbrengst van 90% na 10 jr. en 80% na 25 jr. op de voorspelde stroomopbrengst.

Offertes aanvragen voor zonnepanelen

Wil je ook graag zonnepanelen aanschaffen? Een zonnepanelen specialist maakt een berekening van de verwachte energieopbrengst in jouw situatie.

Vraag nú gratis zonnepanelen offertes aan, zodat je de verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken.

Vergelijkbare berichten