Zonnepanelen

Zonnepanelen Zelf Plaatsen [Goed idee?]

Ben je een ervaren klusser, dan zou je ervoor kunnen kiezen zelf je zonnepanelen op je dak te plaatsen. Zo kun je besparen op de arbeidskosten.

Zonnepanelen leggen is echter geen eenvoudige klus. Je moet met veel zaken rekening houden, zoals de juiste plaatsing en aansluiting voor een zo hoog mogelijk rendement. Werken met elektra kan gevaarlijk zijn, wanneer je er niet voldoende kennis en ervaring voor hebt.

In deze gids lees je meer over hoe je zelf zonnepanelen kunt plaatsen, hoe het in dit geval zit met de garantie en welke goede redenen er zijn om de panelen toch door een zonnepanelen specialist te laten installeren.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Hoe plaats je zelf panelen?

Het installeren van zonnepanelen verloopt globaal in de volgende stappen:

1. Maak een legplan: Een legplan vormt de basis voor de installatie. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je elektriciteitsverbruik te dekken? Waar moet je ze plaatsen voor een optimaal rendement? Leg je ze horizontaal of verticaal en wat is de hellingshoek?

Ook moet je nadenken over zaken als draagstructuur, het type omvormer en de bekabeling die je gaat gebruiken.

2. Installeer de draagstructuur: Daarna kun je beginnen met het bevestigen van de draagstructuur. De draagstructuur dient correct en met de juiste hellingsgraad te worden geïnstalleerd.

Zorg bij een plat dak voor voldoende ballast zodat de zonnepanelen niet wegwaaien bij een harde storm.

3. Plaats de zonnepanelen op het dak: Plaats de zonnepanelen en klik de connectoren van de panelen in elkaar om ze door te verbinden.

Het is belangrijk om ze goed vast te klikken, wanneer ze namelijk niet goed contact maken dan start de omvormer niet op, of kan de connector doorsmelten.

4. Leg de bekabeling aan: Dit dient heel nauwkeurig te gebeuren. Het is belangrijk dat de bekabeling 100% waterdicht is om lekkages te voorkomen.

5. Sluit de zonnepanelen aan op de omvormer: Ook dit is een lastige klus. Hierbij moet je werken met twee DC-kabels en de zonnepanelen in een lusvorm aansluiten.

6. Sluit de omvormer aan op de meterkast: Installeer de omvormer volgens de meegeleverde handleiding. Je moet hiervoor wel handig zijn met elektra. Voor de omvormer is het belangrijk dat deze geplaatst wordt op een plek met genoeg ruimte en voldoende ventilatie.

Hoe installeer je zelf zonnepanelen?

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Cursus: zelf panelen installeren

Beschik je al over enige kluservaring dan kun je ook een cursus doen om extra ervaring op te doen zodat je zelf zonnepanelen kunt installeren.

In zo’n cursus wordt er dieper ingegaan op de belangrijke verschillen tussen serieel- of parallel geschakelde systemen en komen de verschillende montagematerialen aanbod.

Ook leer je hoe je zelf de verwachte opbrengst kunt berekenen en hoe je een eigen systeem kunt ontwerpen.

Kleine zonnepanelen systemen met stekker

Het is ook mogelijk om voor een simpeler systeem van zonnepanelen te kiezen. Zo zijn er zonnepanelen met een stekker.

  • Deze stekker steek je gewoon in het stopcontact.
  • De opgewekte energie gaat dan vanaf de plugin panelen naar het stopcontact, waardoor je direct bespaart.
  • Een aparte omvormer is niet nodig, de omvormers zijn namelijk al ingebouwd in het systeem.
  • Hierdoor kan de stroom direct naar het elektriciteitsnet. Voor dit systeem zijn dan ook geen aanpassingen nodig in de meterkast.

Plugin zonnepanelen zijn bedoeld voor een klein zonnepanelensysteem. Ga je het hele dak beleggen met zonnepanelen dan is dit systeem niet geschikt.

Zelf monteren, elektra uitbesteden

Je kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen zelf te leggen maar de aansluiting van de
kabels en de omvormer uit te besteden. Natuurlijk geldt ook voor de plaatsing van de zonnepanelen dat je goed moet weten wat je doet. Bij een onjuiste montage loop je het risico dat de panelen van het dak waaien of vallen.

Ook moet je om je eigen veiligheid denken, want werken op een dak is lastig, zeker wanneer je er niet aan gewend bent.

Voor elektra geldt dat je hier de juiste kennis en ervaring van moet hebben. Wordt het systeem niet op de juiste manier aangesloten dan werkt het systeem mogelijk niet optimaal en bestaat er een risico op gevaarlijke situaties zoals kortsluiting of brand.

Om die redenen is het dan ook verstandig om de elektra werkzaamheden uit te besteden.

Zit er garantie op zonnepanelen als je ze zelf installeert?

Er zijn dus allemaal mogelijkheden om de zonnepanelen zelf te installeren, met behulp van een doe-het-zelf-pakket en instructies van de leverancier.

Maar hoe zit het nou eigenlijk met de garantie wanneer je de zonnepanelen zelf gaat plaatsen?

Stel dat er sprake is van een onjuiste installatie waardoor er problemen ontstaan?

Het is verstandig om voordat je zelf aan de slag gaat met de installatie uit te zoeken hoe het zit met garantie. Dit kan per leverancier weer verschillend zijn, maar in het algemeen zal gelden dat een leverancier niet op zal draaien voor kosten die ontstaan als gevolg van een door jou verkeerd uitgevoerde installatie van de zonnepanelen.

Installatiegarantie

Laat je de zonnepanelen installeren door een zonnepanelen specialist dan krijg je in de meeste gevallen installatiegarantie. Gebruikelijk is een garantieperiode van twee jaar, maar langer is ook mogelijk.

Ontstaan er na de installatie problemen met je zonnepanelen systeem, is bijvoorbeeld de opbrengst lager door een fout bij de installatie of is de bekabeling niet helemaal juist aangelegd? Dan valt dit onder de installatiegarantie en komt het bedrijf terug om de fout te corrigeren.

Bij het doe-het-zelven maak je logischerwijs geen aanspraak op de installatiegarantie en wordt een foutieve installatie niet vergoedt.

Waarom toch voor een zonnepanelen specialist kiezen?

Er zitten best wat haken en ogen aan het zelf installeren van je zonnepanelen. Vaak weegt de besparing die je doet op de arbeidskosten niet op tegen het voordeel van een door een zonnepanelen specialist verrichte vakkundige en veilige installatie.

Laat je de zonnepanelen door een zonnepanelen specialist aansluiten dan levert dit de volgende voordelen op:

  • Goed legplan en een correcte berekening van het te verwachten rendement: Een zonnepanelen specialist kan een goed plan voor je maken, wat is de optimale ligging, hellingshoek e.d. voor de panelen. Ook kan hij een nauwkeurige berekening maken van het rendement dat je kunt verwachten.
  • Veiligheid op het dak: Een zonnepanelen specialist werkt op een veilige manier op het dak om de panelen te plaatsen. Ben je niet gewend om op een dak te werken dan kunnen er onveilige situaties ontstaan.
  • Stevige installatie: De installatie komt stevig op het dak te liggen, zo weet je zeker dat de panelen niet van het dak waaien of gaan verschuiven.
  • Veilige aansluiting: Een zonnepanelen specialist zorgt dat de elektrische aansluitingen correct worden gemaakt. Zo weet je zeker dat de installatie optimaal werkt en er geen kans is op kortsluiting of brandgevaar.

Zonnepanelen professioneel laten monteren

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Kies je ervoor om de zonnepanelen te laten installeren door een zonnepanelen specialist? Vraag dan zeker bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes op.

Zo voorkom je dat je meer betaalt dan nodig is voor deze best behoorlijke investering.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend