Zonnepanelen

500 WP Zonnepanelen

Sinds een paar jaar zijn er zonnepanelen op de markt met een vermogen van 500 Wp. Daarmee kun je een hoge opbrengst halen maar ze zijn wel groter én duurder om aan te schaffen.

Hoe dit precies zit lees je in dit artikel.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat is een 500 Wp zonnepaneel?

Een 500 Wp zonnepaneel is een zonnepaneel met een hoog vermogen, namelijk 500 Wp. Het hogere vermogen heeft vaak te maken met het formaat.

Hoe groot zijn 500 Wp zonnepanelen?

Standaard formaat zonnepanelen hebben afmetingen van ongeveer:

  • 99 cm x 165 cm en er passen 60 zonnecellen op.

500 Wp zonnepanelen zijn groter:

  • 200 cm x 99 cm. Door het formaat passen er 72 in plaats van 60 zonnecellen op. En kan er dus een hogere opbrengst gehaald worden.

Zonnepanelen vergelijken

Kijken naar het vermogen alleen vertelt niet het hele verhaal. Als je het bekijkt pér zonnepaneel levert een 500 Wp zonnepaneel inderdaad meer op. Maar andere eigenschappen leveren een ander beeld op:

1. Efficiëntie

Kijk je naar de efficiëntie (welk percentage van het zonlicht kan worden omgezet in energie) dan valt op dat dit één van de belangrijkste factoren is bij het behalen van een hogere opbrengst. De gemiddelde efficiëntie zit nu op 19% en percentages van 21% worden steeds normaler.

2. Opbrengst per m²

In plaats van te kijken naar hoeveel een zonnepaneel opbrengt is het beter om dit te berekenen per m². Laat je adviseren over welk zonnepanelensysteem in totaal het meeste oplevert. Vraag hier gratis offertes aan.

3. Warmte-coëfficiënt

De warmte-coëfficiënt is het percentage dat het paneel in vermogen achteruitgaat als de temperatuur stijgt. Niet elk zonnepaneel blijft namelijk even goed presteren bij hogere temperaturen.

4. Prijs

Tot slot de prijs. Die is altijd interessant om mee te nemen in de vergelijking. Je wilt namelijk een zo goed mogelijk presterend zonnepaneel voor een prijs die de investering interessant maakt.

Bovendien zijn de grotere panelen op het dak van een gemiddeld huis niet handig. Daarom worden ze vaker gebruikt op grote gebouwen of in grote zonneparken. In veel gevallen kan het voor de gewone consument slimmer zijn om te kiezen voor kleinere, maar efficiëntere zonnepanelen.

Laat je adviseren door zonnepanelen specialisten over welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw dak. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat is een Wattpiek?

Het vermogen dat een zonnepaneel kan halen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hiermee wordt het maximale piekvermogen aangegeven. Meer Wattpiek betekent meer opbrengst per m².

Maar omdat Wp meestal wordt bepaald aan de hand van tests die worden gedaan onder ideale condities, ligt het Wp wat je daadwerkelijk kunt halen een stukje lager.

Dit verschil komt omdat je in de praktijk te maken hebt met externe omstandigheden die de prestaties kunnen beïnvloeden, zoals:

  • Oriëntatie en helling van het dak
  • Ligging van het huis
  • Temperatuurschommelingen
  • Het aantal zonuren
  • De grootte van het dak

Welke wattpiek hebben standaard zonnepanelen?

De meest verkochte zonnepanelen hebben een lager vermogen.

Standaard panelen: Vermogen variërend van 275 Wp tot 320 Wp. Een stuk lager dus dan 500 Wp, maar er is dan ook een verschil in prijs en afmetingen.

Als je de ruimte hebt en geen problemen hebt met de hogere aanschafkosten kunnen 500 Wp zonnepanelen een interessante investering zijn.

Wat zijn de nadelen van de grote 500 Wp panelen?

Tegenover het hoge vermogen van 500 Wp zonnepanelen staan een aantal nadelen:

1. Duur in aanschaf

500 Wp zonnepanelen zijn relatief duur om aan te schaffen. Dit betekent een hogere investering die langer duurt om terug te verdienen.

2. Er passen minder op het dak

Je kunt er minder van kwijt op het gemiddelde Nederlandse dak.

3. Nemen veel ruimte in

Op een plat dak, of in een zonnepark betekent het grotere formaat dat er meer afstand tussen de panelen moet zijn om te vermijden dat de schaduw van het paneel op het paneel erachter valt.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je zonnepanelen aanschaffen maar zit je nog met vragen? Over het vermogen, de efficiëntie of de opbrengst? En welk merk dan het beste is?

Een zonnepanelen specialist helpt met het maken van de juiste keuze en berekent voor jou de kosten en opbrengst van een zonnepanelen systeem.

Door (gratis en vrijblijvend) meerdere offertes kun je makkelijk een goede keuze maken.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend