500 Wp Zonnepanelen [Prijs + Afmetingen]

Sinds een paar jaar zijn er zonnepanelen op de markt met een vermogen van 500 Wp.

Maar wat zijn de eigenschappen, voor- en nadelen en prijzen van zonnepanelen met 500 Wattpiek? Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een 500 Wp zonnepaneel?

Een 500 Wp zonnepaneel is een zonnepaneel met een flink vermogen, namelijk 500 Wattpiek. Verschillende bekende zonnepanelen merken zoals LG en Sunpower bieden PV-panelen aan van 500 Wp.

De hoogte van het vermogen heeft vaak te maken met het formaat. Over Wattpiek lees je meer onder het kopje ‘Wat is Wattpiek?‘.

Hoe groot zijn 500 Wp zonnepanelen?

Standaard formaat zonnepanelen hebben afmetingen van ongeveer:

  • 99 cm x 165 cm en er passen 60 zonnecellen op.

500 Wp zonnepanelen zijn groter:

  • 200 cm x 99 cm. Door het formaat passen er 72 in plaats van 60 zonnecellen op.

Wanneer zijn 500 Wp zonnepanelen interessant?

Waarom zou je voor 500 Wattpiek zonnepanelen kiezen:

Wat zijn 500 wattpiek zonnepanelen?

Vraag gratis offertes aan voor 500 Wp panelen of zonnepanelen met een lager vermogen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertres aan bij zonnepanelen specialisten.

Wat kosten zonnepanelen met 500 Wattpiek?

De gemiddelde kosten voor zonnepanelen met een vermogen van 500 Wattpiek (Wp) zie je in het overzicht hieronder.

  • Deze kosten zijn inclusief installatie en materialen.
  • De kosten zijn exclusief btw.

Er zijn twee soorten zonnepanelen systemen: met centrale (multi-string) omvormer of micro-omvormers. Zonnepanelen systemen met micro-omvormers zijn gemiddeld duurder en staan daarom apart vermeld.

Aantal 500 Wp panelen String omvormer
(0% btw)
Micro-omvormers
(0% btw)
10 panelen €8.100 €10.330
16 panelen €10.750 €12.000
20 panelen €13.900 €13.400

Zonnepanelen vergelijken

Kijken naar het vermogen alleen vertelt niet het hele verhaal. Als je het bekijkt pér zonnepaneel levert een 500 Wp zonnepaneel inderdaad meer op.

Maar andere eigenschappen leveren een ander beeld op:

1. Efficiëntie

Kijk je naar de efficiëntie (welk percentage van het zonlicht kan worden omgezet in energie) dan valt op dat dit één van de belangrijkste factoren is bij het behalen van meer opbrengst. De gemiddelde efficiëntie zit nu op 19% en percentages van 21% worden steeds normaler.

2. Warmte-coëfficiënt

De warmte-coëfficiënt is het percentage dat het paneel in vermogen achteruitgaat als de temperatuur stijgt. Niet elk zonnepaneel blijft namelijk even goed presteren bij hogere temperaturen.

3. Prijs

Tot slot de prijs. Die is altijd interessant om mee te nemen in de vergelijking. Je wilt namelijk een zo goed mogelijk presterend zonnepaneel voor een prijs die de investering interessant maakt.

Bovendien zijn de grotere panelen op het dak van een gemiddeld huis niet handig. Daarom worden ze vaker gebruikt op grote gebouwen of in grote zonneparken.

In veel gevallen kan het voor de gewone consument slimmer zijn om te kiezen voor kleinere, maar efficiëntere zonnepanelen.

Laat je adviseren door zonnepanelen specialisten over welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw dak. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat is Wattpiek?

Het vermogen dat een zonnepaneel kan halen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hiermee wordt het maximale piekvermogen aangegeven.

Maar omdat Wp meestal wordt bepaald aan de hand van tests die worden gedaan onder ideale condities, ligt de opbrengst van Wattpiek in kWH een stukje lager.

Dit verschil komt omdat je in de praktijk te maken hebt met externe omstandigheden die de prestaties kunnen beïnvloeden, zoals:

Wat is wattpiek bij zonnepanelen?

Opbrengst van Wp in kWh

Eén zonnepaneel van 500 Wattpiek heeft een gemiddelde opbrengst van 425 kWh, door de bovenstaande invloeden zoals ligging, aantal zonuren et cetera. Door een correctiefactor te gebruiken van 0,85 kom je tot een reeler beeld van de opbrengsten per jaar.

Hieronder kun je met calculator berekenen wat de gemiddelde opbrengsten zijn in Wattpiek en kWh (met correctiefactor).

Wat zijn de nadelen van 500 Wp panelen?

Tegenover het vermogen van 500 Wp zonnepanelen staan een aantal nadelen:

1. Duur in aanschaf

500 Wp zonnepanelen zijn relatief duur om aan te schaffen. Dit betekent een hogere investering die langer duurt om terug te verdienen.

2. Er passen minder op het dak

Je kunt er minder van kwijt op het gemiddelde Nederlandse dak.

3. Nemen veel ruimte in

Op een plat dak, of in een zonnepark betekent het grotere formaat dat er meer afstand tussen de panelen moet zijn om te vermijden dat de schaduw van het paneel op het paneel erachter valt.

Gratis offertes aanvragen voor zonnepanelen

Wil je zonnepanelen aanschaffen maar zit je nog met vragen? Zonnepanelen specialisten helpen met het maken van de juiste keuze en berekent voor jou de kosten en opbrengst van een zonnepanelen systeem.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Vergelijkbare berichten