Hoge Rendement Zonnepaneel

Het is belangrijk om te kijken naar het rendement van zonnepanelen om na te gaan hoeveel zonne-energie er opgewekt kan worden.

Maar wat is nu eigenlijk een goed en hoog rendement voor zonnepanelen, op welke manier kun je dit berekenen en welke merken zonnepanelen leveren nu de hoogste rendementen?

Hieronder lees je hier meer over.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat betekent rendement bij zonnepanelen?

Als we het hebben over het (technisch) rendement van zonnepanelen dan wordt hiermee bedoeld hoeveel procent van het beschikbare zonlicht, de zonnepanelen omzetten in elektriciteit. Gemiddeld genomen ligt dit rendement tussen de 15% en 23%.

Financieel rendement

In deze gids gaat het om technisch rendement. Naast technisch rendement heb je ook financieel rendement. Bij financieel rendement gaat het over de financiële opbrengst van je panelen.

Belangrijk hierbij is de terugverdientijd, dus de tijd die het kost om je investering terug te verdienen. De gemiddelde terugverdientijd van een zonnepanelen systeem is 7 jaar.

Interesse in zonnepanelen met een hoog rendement? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Wat is een hoog rendement?

Door de jaren heen is de techniek van zonnepanelen steeds verder verbeterd. In 1954 werden er voor het eerst op grote schaal zonnecellen geproduceerd. Deze hadden destijds een rendement van 6%. Nu zijn de rendementen door innovaties een stuk hoger.

Zo haalt een gemiddeld monokristallijn zonnepaneel van 325 Wattpiek tegenwoordig een rendement van zo’n 18%. De zonnepanelen met de hoogste rendementen behalen ruim 22%.

 • De verwachting is dat het rendement niet heel veel verder zal stijgen, zonnecellen kunnen niet onbeperkt zonlicht omzetten.
 • Volgens TNO is het maximaal te behalen rendement ongeveer 26%. Door het doen van onderzoek naar nieuwe te gebruiken materialen en combinaties van oude technieken met nieuwe technieken kan het rendement nog worden verhoogd.
 • Er zijn al wel zonnecellen gemaakt die een rendement hebben van maar liefst 44,7%. Deze worden toegepast in de ruimtevaart, maar zijn voor consumenten nu nog veel te duur. De verwachting is dat het ook nog lang zal duren voordat dit soort zonnecellen op de particuliere markt terechtkomen.

Welke zonnepanelen merken hebben een hoog rendement?

Ben je op zoek naar zonnepanelen met het hoogste rendement wat momenteel te verkrijgen is, dan zijn er een aantal merken waar je uit kunt kiezen, zoals:

SunPower

Sunpower is een Tier 1 zonnepanelen merk, opgericht in 1985 dat zich sinds die tijd heeft ontwikkeld tot één van de grootste aanbieders van zonnepanelen ter wereld. Het bedrijf heeft al meer dan 35 jaar ervaring en heeft een uitstekende reputatie bij zowel particulieren als bedrijven. Sunpower produceert ook zonnepanelen voor NASA.

Sunpower zonnepanelen

Momenteel is het model van Sunpower, genaamd Maxeon 6 AC het zonnepaneel dat het hoogste rendement op de particuliere markt behaalt. Dit zonnepaneel met een vermogen tot 440 Wp heeft een rendement tot 22,8%.

REC

REC is een Noors zonnepanelen merk. Zonnepanelen van REC hebben een lange productgarantie en vermogensgarantie van 25 jaar. REC levert verschillende modellen; Alpha, N-peak en Twinpeak 2.

REC zonnepanelen merk

De REC Alpha heeft het hoogste vermogen van de drie modellen. De Alpha kan een rendement halen van 22,3%.

Trina Solar

Trina Solar is een Chinees zonnepanelen merk dat bestaat sinds 1997. De zonnepanelen van Trina Solar zie je ook vaak in Europese landen. Belangrijke redenen waarom dit Chinese merk vaak verkozen wordt boven Europese merken zijn het hoge rendement en de lage prijzen.

Trina Solar zonnepanelen

Het rendement van Trina Solar zonnepanelen is aan te merken als gemiddeld tot hoog. Het gemiddeld rendement van deze zonnepanelen is 22%.

Interesse in zonnepanelen van Trina Solar, REC, Sunpower of ander merk met een hoog rendement op je dak? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Hoe wordt het rendement berekend?

 • Bij zonnepanelen bestaat er een verband tussen oppervlak (gemiddeld 1,94 m²) en piekvermogen.
 • Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het hier gaat om het piekvermogen: het maximale vermogen dat het zonnepaneel kan leveren, maar dan moet er wel sprake zijn van optimale omstandigheden. In de praktijk wordt het maximale vermogen niet gehaald. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld verlies van 15%.

Berekening rendement van een zonnepaneel

Het rendement kan berekend worden met de formule: Piekvermogen (in Watt) / (Oppervlakte zonnepaneel in m²) * 1000)

Wanneer er uitgegaan wordt van een zonnepaneel met een vermogen van 325 Wattpiek en een oppervlakte van 1,94 m2, dan wordt de berekening:

 • 325 / (1,94 * 1000) x 100 = 16,75%

Verder is het zo dat een zonnepaneel met een hoger rendement minder oppervlakte nodig heeft voor het realiseren van een bepaald vermogen.

Wanneer je niet veel dakoppervlak beschikbaar hebt voor de plaatsing van zonnepanelen is het interessanter om te kiezen voor panelen met een hoger rendement.

Verschil in rendement tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar. Zo zijn er monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.

Polykristallijn

Tegenwoordig worden polykristallijne zonnepanelen niet veel meer verkocht doordat de technologie en daarmee ook het rendement steeds verder verbeterd is.

 • Polykristallijne zonnepanelen behoren tot de eerste generatie zonnepanelen en hebben een gemiddeld rendement van tussen de 12% en 16%. 
 • Je herkent ze aan de blauwe kleur, het ruitjespatroon op het paneel en de aluminium omlijsting.
 • Doordat het productieproces van polykristallijne zonnepanelen eenvoudiger is, zijn deze wat voordeliger in aanschaf dan monokristallijne zonnepanelen.

Wat is het rendement van een polykristallijn zonnepaneel?

Monokristallijn

 • Monokristallijne zonnepanelen zijn duurder dan polykristallijne zonnepanelen en leveren een hoger rendement. Een monokristallijn panelen hebben een rendement van tussen de 15% en 22%.
 • Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart van kleur. Er zijn ook full black zonnepanelen (met zwart frame). Helaas hebben die een iets lager rendement.
 • Bij deze zonnepanelen zijn de kristalvlakken vrijwel niet zichtbaar wat zorgt voor een mooie rustige uitstraling.
 • Monokristallijne zonnepanelen presteren beter bij direct licht, terwijl polykristallijne zonnepanelen het weer beter doen bij indirect (diffuus) licht.

Monokristallijn met hoog rendement

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen dan is het belangrijk om ook goed te kijken naar het rendement. Zonnepanelen specialisten adviseren je over de diverse merken en rendementen.

Vraag hieronder offertes aan bij zonnepanelen specialisten om te vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten