Goedkope Zonnepanelen [Slim om te kopen?]

Wil je niet teveel betalen voor je zonnepanelensysteem. Dan zijn er manieren om goedkoop zonnepanelen aan te schaffen.

Hieronder lees je tips en informatie over hoe je goedkoop zonnepanelen koopt zonder te veel op kwaliteit in te boeten.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn goedkope zonnepanelen?

Het goedkoopste zonnepanelensysteem is niet-geïntegreerd, werkt met een centrale omvormer en heeft standaard monokristallijn panelen. Over deze verschillende onderwerpen lees je verderop meer in deze gids.

In sommige gevallen zijn micro-omvormers zijn noodzakelijk voor een betere opbrengst, als je last hebt van bijvoorbeeld schaduw. Zo’n systeem is wel duurder in aanschaf, maar uiteindelijk wel beter voor de portomonnee op de lange termijn bij sommige daken. Hier lees je meer over onder het kopje ‘2. Kies een centrale omvormer‘.

Hieronder zie je de kosten inclusief installatie voor een goedkope zonnepanelen set met PV van 375 Wp. Vanaf 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelensystemen. Daarom zijn de onderstaande bedragen exclusief btw.

Aantal zonnepanelen Kosten
centrale omvormer
(0% btw)
Kosten
micro-omvormer
(0% btw)
10 zonnepanelen €4.500 €5.625
16 zonnepanelen €7.200 €9.000
20 zonnepanelen €9.000 €11.250

Calculator

De kosten in de onderstaande calculator zijn inclusief montage, materialen, zonnepanelen en 0% btw.

Hoe koop je goedkope zonnepanelen?

Het is slim om goede zonnepanelen te kopen. Maar dat hoeft niet de hoofdprijs te kosten.

Je kunt wel besparen op de manier waarop je de PV-panelen van kwaliteit koopt en en voor welke type panelen je kiest.

Hieronder de beste tips om te besparen op de aankoop.

1. Ga voor standaard zonnepanelen

Onder standaard zonnepanelen worden de fotovoltaïsche zonnepanelen van kristallijn bedoeld.

Wat zijn standaard zonnepanelen?

De kristallijn panelen worden onderverdeeld in polykristallijn en monokristallijn panelen. De poly panelen zijn blauwig en de monokristallijn zwart.

De monokristallijn worden nu veruit het meest aangeboden. Deze zijn wel een fractie duurder dan polykristallijn.

Vraag offertes aan voor polykristallijn en monokristallijn panelen bij zonnepanelen specialist. Vraag hier vrijblijvend en kosteloos zonnepanelen offertes aan.

Kies voor niet-geïntegreerde panelen

Om het goedkoop te houden moet je kiezen voor panelen op een frame.

Het is ook mogelijk om panelen te integreren tussen de dakbedekking. Dit ziet er strakker uit, maar is wel aanzienlijk duurder dan op een zonnepanelen frame.

Kies geen glas-glas of BiFacial panelen

Glas-glas zonnepanelen zijn panelen waarbij de zonnecellen tussen twee glasplaten zit. Je kunt er doorheen kijken. Het voordeel is dat de degradatie van glas-glas lager ligt, dan bij de standaard panelen met een afgesloten onderkant (folie).

Een lagere degradatie betekent dat tijdens de levensduur, de opbrengst hoger blijft.

Helaas zijn de glas-glas wel aanzienlijk prijziger dan de standaard glas-folie panelen die je het meest ziet. Ongeveer 80% duurder.

BiFacial

Daarnaast heb je BiFacial panelen. Dit zijn glas-glas zonnepanelen met zonnecellen zijn de onderkant en bovenkant. Zo kan ook het indirecte zonlicht dat op de onderkant van de panelen schijnt omgezet worden in energie.

BiFacial panelen brengen veel op, maar zijn niet goedkoop. Dit type zonnepaneel zijn zelfs twee keer zo duur dan een standaard zonnepanelen installatie.

2. Kies een centrale omvormer

Een systeem met een centrale stringomvormer is het meest voordelig. Hierbij worden alle zonnepanelen in serie aangesloten op de centrale omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom. Dit type stroom is bruikbaar in huis.

Naast een centrale omvormer kun je kiezen voor PV-panelen met micro-omvormers. Dit type zonnepanelen systeem is wel duurder. Ongeveer 25% duurder.

Bij een micro-omvormer systeem krijgt elk paneel een eigen kleine omvormer. Als er één paneel minder opbrengt (bij schaduw bijvoorbeeld) heeft dit geen invloed op de andere panelen. Bij een centrale omvormer is dit wel het geval.

Als je voordelige zonnepanelen wilt, kies voor een systeem met een stringomvormer. In sommige gevallen is een micro-omvormer systeem toch de beste aanschaf als je zonnepanelen op verschillende richtingen hebt liggen of (veel) last hebt van schaduwval op het dak.

Centrale omvormer voor een voordelig zonnepanelen systeem

3. Blijf beneden de 5750 Watt

Als je installatie meer dan 5750 Watt genereert heb je een 3-fase aansluiting nodig in je meterkast. Heb je enkel een 1-fase in je meterkast, dan moet er een 3-fase aansluiting worden aangelegd om de 5750 Watt te kunnen verwerken.

Een 3-fase aansluiting laten installeren kost gemiddeld €900.

Vaak is een zonnepanelen systeem onder de 5000 Watt voldoende om een huishouden te voorzien van energie. Dus dan kun je besparen op die nieuwe 3-fase aansluiting.

Vraag advies aan zonnepanelen specialist over wat de beste keuze in jouw situatie. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

4. Kies voor zonnepanelen op een schuin dak waar mogelijk

Als je de mogelijk hebt, kies dan voor zonnepanelen op een schuin dak. Dit scheelt namelijk in de installatiekosten.

Het leggen van panelen op een plat dak is gemiddeld 10-20% duurder.

Daarentegen kan opbrengst van de panelen op de plat dak wel hoger zijn, waardoor je de 10-20% makkelijk terugverdient.

Maar als je puur naar de aanschaf kijkt, zijn zonnepanelen op een schuin dak voordeliger.

5. Je kunt zonnepanelen huren

Het huren van zonnepanelen is in eerste instantie het goedkoopst. Je betaalt ongeveer €55 per maand en je profiteert direct van zonne-energie zonder investering vooraf.

Maar als je naar het eind van de looptijd vooruitkijkt, heb je wel meerdere duizenden euro’s extra betaald door te huren.

Als je gehuurde zonnepanelen flink wat opbrengen kunnen deze totale kosten over de gehele looptijd wel worden gedrukt.

Maar onder de streep moet de verhuurder natuurlijk winst maken op de panelen die op jouw dak liggen.

Dus wil je nu besparen op de aanschaf, dan kan huren voordeliger zijn. Maar kijkend naar de lange termijn, dan is kopen slimmer.

6. Bedrijf uit de regio

Het scheelt misschien enkele tientjes en is het een druppel op een gloeiende zonnepaneel; maar voor een zonnepanelen specialist uit de regio kiezen scheelt in de kosten.

Er wordt vaak minder voorrijkosten berekend als de specialist dichterbij is gevestigd.

7. Met de buren zonnepanelen aanschaffen

Je kunt overwegen om samen met je buren zonnepanelen te kopen. Dit betekent niet dat je stroom ook deelt, je deelt meer in de aanschaf van twee zonnepanelen pakketten.

De zonnepanelen specialist heeft in één keer meer werk waardoor je een korting kunt overleggen.

Bespreek de voorwaarden van de burenkorting samen met je buren en de zonnepanelen specialist zodat er geen misverstanden ontstaan.

Zonnepanelen samen met de buren aanschaffen

Waarop moet je letten bij het kopen van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen gaat kopen is het slim om niet alleen naar de prijs te kijken. Bij het aanschaffen moet je ook rekening houden met andere factoren zoals de garanties, opbrengsten en financieel rendement.

Hieronder extra tips om op te letten bij het kopen van PV-panelen.

1. Rendement

De producenten van goedkopere zonnepanelen sets hebben vaak moeten besparen op materialen en wellicht ook op de zonnecellen. En bij lagere kwaliteit zonnecellen krijg je een iets lagere opbrengsten en lager rendement.

Een goed financieel rendement van zonnepanelen ligt tussen de 15% en 25%. De 25% is wel uitzonderlijk.

Een lagere kwaliteit zonnepaneel heeft een rendement van 14% en lager. Dit gaat om kristallijne zonnepanelen.

Amorf zonnepanelen (ook wel dunne film panelen genoemd) zijn nog goedkoper, maar hebben maar een rendement van tussen de 5% en 10%. Ook al wil je goedkoop, amorf panelen hebben een lage opbrengst en moet je voor hetzelfde rendement twee keer zoveel dunne film zonnepanelen leggen.

2. Garanties

Het is belangrijk om naar de garanties van de zonnepanelen te kijken. De garantie geeft aan wat de kwaliteit is van het type paneel. Zo krijg je een veel langere garantie op bijvoorbeeld glas-glas zonnepanelen omdat deze een langere levensduur heeft..

Hieronder kort een overzicht van de verschillende soorten garanties (en wat normaal is).

Fabriek / productgarantie

Dit type garantie wordt afgegeven door de producent van de zonnepanelen. Meestal is 10 jaar gangbaar. Gaat er iets stuk aan de zonnepanelen (zonder schade van buitenaf) wordt het paneel(en) binnen die 10 jaar kosteloos vervangen.

Vermogensgarantie / opbrengstgarantie

De kwaliteit van alle zonnepanelen gaat per jaar achteruit. Dit wordt degradatie genoemd. Bij goede panelen zakt elk jaar de opbrengst met ongeveer 1%. Bij iets goede maar goedkope panelen kan dit wat hoger zijn, bijvoorbeeld 2%.

De specialist geeft met vermogensgarantie de garantie dat na 10 jaar gebruik het zonnepanelen systeem nog 90% of 80% van de oorspronkelijke opbrengst oplevert. Bij lagere opbrengsten heb je recht op een vergoeding.

Installatiegarantie

Hierbij krijg je garantie op het (goedkoop) laten plaatsen van de zonnepanelen, kabels en installatie van de omvormer(s). Als er hier gebreken optreden kun je terecht bij de zonnepanelen specialist die het systeem bij jouw heeft geïnstalleerd.

Een goede installatiegarantie is 10 jaar.

3. Juiste omvormer

Om de beste opbrengst te krijgen is het belangrijk om het juiste vermogen omvormer te kiezen. Een zonnepanelen specialist kan je daar goed over adviseren. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Waarom is de juiste omvormer zo belangrijk?

De juiste omvormer werkt efficiënter als je omvormer kiest die een lager vermogen kan verwerken dan de totale capaciteit van de zonnepanelen.

Dus heeft je complete zonnepanelen systeem een piekvermogen van 3000 Wp, dan kun je kiezen voor omvormer die 2800 Wp aan kan.

Omdat die Wattpiek van 3000 bijna nooit gehaald wordt, kun je toe met een omvormer die een lagere Wattpiek aan kan.

De 2800 Wp ligt dichterbij de werkelijk opbrengst, waardoor omvormer meer moet werken. En een omvormer die moet werken is in de praktijk efficiënter.

Zonnepanelen offertes aanvragen

Ben je toe aan het zelf opwekken van energie voor je warmtepomp of elektrische vloerverwarming? Wees minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen en investeer in zonnepanelen.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan…

Vergelijkbare berichten