Zonnepanelen met Klein Formaat

Het formaat van zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij de keuze van een zonnepanelen systeem. Het formaat is niet alleen bepalend voor het vermogen, maar ook voor de hoeveelheid zonnepanelen die op je dak geplaatst worden.

Heb je niet veel ruimte op het dak voor zonnepanelen dan kun je eventueel kiezen voor kleinere zonnepanelen.

In deze gids lees je onder andere welke soorten zonnepanelen er verkrijgbaar zijn in klein formaat en wat de voor- en nadelen zijn.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn klein formaat zonnepanelen?

Wanneer spreek je nu over kleine zonnepanelen…

 • Als zonnepanelen een formaat hebben van gemiddeld 1,25 x 1 meter.
 • Deze zonnepanelen met een klein formaat toe te passen zijn bij kleinere huizen, op tuinhuizen of schuurtjes en als aanvulling op je bestaande systeem. Kleine PV panelen kunnen ook geplaatst worden op een balkon.
 • Zonnepanelen met een klein formaat hebben in de regel een lagere efficiëntie dan grotere panelen. Om hetzelfde vermogen te kunnen produceren heb je er dus meer van nodig.

Wat is een kleine zonnepanelen tov ander formaat zonnepanelen

Wat leveren kleine zonnepanelen?

Gemiddeld kun je bij een zonnepaneel klein formaat uitgaan van een opbrengst die ligt tussen de 150 en 200 Wattpiek (Wp).

Dit is een gemiddeld lager vermogen dan standaard formaat zonnepanelen, die een gemiddeld vermogen hebben van 350 Wp.

Standaard formaat zonnepanelen zijn 165 cm hoog x 99 cm breedt.

Correctiefactor

Als je naar de Wattpiek (Wp) van zonnepanelen kijkt, moet je ook rekening houden met de praktische opbrengst. De Wp is maximale opbrengst.

 • Dit piekvermogen wordt in de praktijk vrijwel nooit gehaald, er moet dan sprake zijn van ideale omstandigheden zoals een ideale ligging ten opzichte van de zon, een optimale hellingshoek en de meest gunstige weersomstandigheden.
 • Om die reden wordt er gerekend met een correctiefactor van 0,85. Door het aantal Wattpiek hiermee te vermenigvuldigen, kom je uit op een vermogen dat in ons land realistischer is.
 • Uitgaande van een klein formaat zonnepaneel met een (piek)vermogen van 145, kun je uitgaan van een werkelijk vermogen van 0,85 x 145 = 123 kWh.

Interesse in kleine of standaard zonnepanelen om je eigen zonne-energie op te wekken? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Welke soorten kleine formaat zonnepanelen zijn er?

Net als de standaard zonnepanelen, zijn klein formaat zonnepanelen verkrijgbaar in verschillende soorten:

Kleine zonnepanelen met aluminium frame

 • Deze zonnepanelen zien eruit als normale zonnepanelen alleen dan in een wat kleiner formaat.
 • Het alu frame vormt een belangrijk element van een zonnepaneel. Het helpt om de verschillende componenten bij elkaar te houden, het biedt bescherming tegen weersomstandigheden en verbetert de duurzaamheid.
 • De meeste zonnepaneel frames zijn gemaakt van geanodiseerd of gepoedercoat aluminium.

Kleine formaat zonnepaneel met aluminium frame

Dunne film flexibele zonnepanelen

 • Dunne film zonnepanelen zijn flexibele zonnepanelen die ook gebruikt kunnen worden op gebogen delen van het dak.
 • Het rendement van deze zonnepanelen komt alleen niet in de buurt van standaard zonnepanelen.
 • Dunne film zonnepanelen worden vooral gekozen vanwege hun lichte gewicht en het feit dat ze goed toepasbaar zijn voor plaatsing op gebogen oppervlaktes.

Dunne film panelen in klein formaat

Mobiele zonnepanelen

 • Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om zonnepanelen die je kunt verplaatsen.
 • Mobiele zonnepanelen zijn heel geschikt voor plekken waar het niet mogelijk is om je aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Ook voor gebruik op de camping zijn ze heel geschikt.

Kleine mobiele zonnepanelen

Waarvoor zijn kleine formaat zonnepanelen geschikt?

Kleine zonnepanelen zijn voor veel verschillende plekken geschikt:

 1. Kleine zonnepanelen op je dak: Heb je een klein dak waarop de standaard formaat zonnepanelen niet goed passen? Dan is het met kleine formaat zonnepanelen toch mogelijk om je eigen stroom op te wekken.
 2. Kleine zonnepanelen voor de boot: Door middel van zonnepanelen op je boot kun je stroom opwekken voor de verlichting en je elektrische apparaten. Voor langere boottochten kan het nodig zijn om één of meer accu’s te gebruiken om gedurende de tocht niet zonder stroom te zitten.
 3. Kleine zonnepanelen voor de camper: Ook wanneer je een camper hebt, is het mogelijk om met kleine zonnepanelen je eigen stroom op te wekken. Ook hier kun je gebruikmaken van een accu zodat je de stroom op kunt slaan voor later gebruik.
 4. Kleine zonnepanelen voor een tuinhuis: Door zonnepanelen te plaatsen op je tuinhuis kun je stroom opwekken voor je tuinverlichting of voor de apparatuur die je gebruikt in de tuin.

Wat zijn de voordelen van kleine zonnepanelen?

De voordelen van kleine zonnepanelen zijn:

 • Voordeliger in aanschaf: Met de aanschaf van een klein zonnepaneel ben je goedkoper uit dan met die van een standaard formaat paneel. Kleine zonnepanelen hebben daardoor wel een lager piekvermogen.
 • Zeer geschikt voor kleine oppervlaktes: Door het kleine formaat zijn ze heel geschikt voor plaatsing op kleinere oppervlaktes zoals een klein dak van je huis, een tuinhuis of het dak van je boot of camper.
 • In sommige gevallen zelf te monteren: Wanneer het gaat om een zonnepaneel met een stekker voor in het stopcontact of een klein zonnepaneel dat voorzien is van een accu, is het vaak mogelijk om deze zelf te monteren. Gaat het om een hele set van zonnepanelen voor op het dak dan kun je deze beter wel laten installeren door een zonnepanelen specialist.

Pak ook de voordelen mee van kleine of grotere zonnepanelen. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat zijn de nadelen van kleine zonnepanelen?

 • Lagere efficiëntie: Zonnepanelen met een klein formaat zijn vaak minder efficiënt in het omzetten van zonlicht naar stroom dan grotere panelen.
 • Minder hoge opbrengst: Als gevolg van hun lagere efficiëntie leveren zonnepanelen met een klein formaat minder stroom dan de standaard formaat zonnepanelen. Kies je voor kleinere zonnepanelen dan heb je er dus meer van nodig om je van de gewenste opbrengst te kunnen voorzien.
 • Minder goede kwaliteit: De beste technologie wordt doorgaans toch ingezet voor de standaard zonnepanelen, omdat de vraag hiernaar nou eenmaal groter is. Laat je bij de keuze voor kleinere panelen dus goed adviseren zodat je zeker weet dat je kwalitatief hoogstaande zonnepanelen met een lange levensduur aanschaft.

Kiezen voor kleine of standaard formaat panelen?

Het antwoord op deze vraag is per situatie verschillend. Overweeg je de aanschaf van kleine zonnepanelen houd dan wel rekening met de volgende zaken:

 • Klein dak: Beschik je over een klein dak dan is de keuze voor kleine zonnepanelen niet automatisch de beste keuze. Kleinere panelen hebben minder vermogen, waardoor je er meer van nodig hebt. Vaak is het dan toch beter om te kiezen voor standaard panelen met een groter vermogen per m² en een beter rendement.
 • Vervanging: Omdat kleine zonnepanelen schaarser zijn, is het belangrijk om ook vanuit het oogpunt van vervanging hier rekening mee te houden. In hoeverre is het geleverd product in de toekomst gemakkelijk te vervangen wanneer deze stuk is?
 • Prijs: Kijkend naar het totale aantal kleine zonnepanelen dat je nodig hebt, ben je in vergelijking met grotere zonnepanelen, vaak duurder uit. Je bent dan in de regel voordeliger uit wanneer je kiest voor een set standaard zonnepanelen van gemiddeld 350 Wp.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je ook met behulp van zonnepanelen je eigen groene stroom opwekken? Laat je vooraf goed adviseren.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Vergelijkbare berichten