Zonnepanelen

Zonnepanelen op Schuurtje

Bij het plaatsen van zonnepanelen denk je in eerste instantie waarschijnlijk vooral aan zonnepanelen op het dak van je woning. Daarnaast is het ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op bijvoorbeeld je schuurtje of tuinhuis.

In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om zonnepanelen op je schuurtje te plaatsen, de zaken waar je dan op moet letten en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuurtje?

Niet op elk schuurtje of tuinhuis kun je zomaar zonnepanelen plaatsen. Er zijn hierbij wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

Stevigheid: Het tuinhuis moet uiteraard voldoende stevig zijn, want zonnepanelen leggen flink wat gewicht op het dak.

De staat van het tuinhuis: Is het schuurtje al oud dan zal het eerder aan het einde van de levensduur zijn dan de zonnepanelen.

Heb je een schuurtje dat (bijna) aan vervanging toe is dan kun je beter wachten totdat er een nieuw tuinhuis staat. Anders zal je de installatie moeten loshalen en na de plaatsing van het nieuwe tuinhuis weer opnieuw moeten installeren.

Beperkte stroom: Zonnepanelen op een schuurtje zullen beperkte stroom opwekken. Is het de bedoeling om een hele huishouding van energie te voorzien, dan heb je hier niet voldoende aan. Je kunt er in dat geval voor kiezen om extra panelen op je woning te laten plaatsen.

Vorm van het dak: De vorm en de oppervlakte van het dak zijn bepalend voor het aantal panelen dat er kan worden geplaatst. Zo heb je bij een zadeldak (puntdak) maar één zijde die je met zonnepanelen kunt bekleden. Bij een tuinhuisje met een lessenaarsdak heb je een dak wat recht is en wat schuin staat. Dit type dak is het meest geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.

De ligging: De plek waar het tuinhuisje staat ten opzichte van de zon is uiteraard ook van belang. Deze ligging moet gunstig genoeg zijn voor zonnepanelen.

Manieren waarop zonnepanelen op een schuurtje geplaatst kunnen worden

Laat je zonnepanelen plaatsen op het dak van je schuurtje dan kan dit op twee manieren:

 1. De zonnepanelen worden bovenop het bestaande dak van je tuinhuis geïnstalleerd. Hierbij worden ze tegen het dak gemonteerd of enkele centimeters erboven. Heb je een plat dak dan mogen de zonnepanelen maximaal 1 meter boven het dak uitkomen.
 2. Het is ook mogelijk om het dak van je tuinhuis volledig te vervangen door zonnepanelen. De panelen fungeren dan niet alleen om energie op te wekken maar ook als dak.

Waar moet de omvormer hangen?

Een belangrijke vraag bij de installatie van zonnepanelen is waar de omvormer moet komen te hangen. Niet elke plek is geschikt, want een omvormer neemt nogal wat ruimte in.

Bovendien kan de omvormer bij zonnig weer een hoog piepend geluid geven of hoor je het geluid van een ventilator.

De omvormer moet zijn warmte voldoende kwijt kunnen: Een omvormer produceert een bepaalde hoeveelheid warmte. Het is belangrijk dat een omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Des te beter de koeling op de plek waar de omvormer is geplaatst, des te hoger het rendement.

Afstand zorgt voor energieverlies: Hangt de omvormer dichtbij de meterkast dan is er sprake van een langere DC-kabel (gelijkstroom). Hangt de omvormer dichtbij de zonnepanelen dan is er een langere AC-kabel (wisselstroom).

Transport van stroom zorgt altijd voor een bepaalde mate van verlies. Zo hangt het van het aantal zonnepanelen af hoe hoog het verlies is en of het beter is om de omvormer juist dichtbij de zonnepanelen of juist dichtbij de meterkast te plaatsen.

Buitenmontage is mogelijk: Veel omvormers zijn geschikt voor buitenmontage, wat bij zonnepanelen op je schuurtje een goede optie kan zijn.

Waarom kiezen voor zonnepanelen op je tuinhuis?

Er zijn meerdere voordelen wanneer je kiest voor zonnepanelen op je tuinhuis:

Goedkopere installatie: Het is goedkoper om zonnepanelen op je tuinhuis te laten installeren dan op je woning.

Vuil en sneeuw beter zichtbaar: Wanneer er vuil of sneeuw op je zonnepanelen terechtkomt, dan zie je dit sneller op je tuinhuis en kun je er ook gemakkelijker bij om het weg te halen.

Makkelijker in onderhoud: Het onderhoud van je installatie is gemakkelijker doordat het dak van je tuinhuis gemakkelijker te bereiken is dan dat van je woning.

Je hoeft het dak van je huis niet te beschadigen: Aan het dak van je woning hoeven geen werkzaamheden plaats te vinden voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Stroom voor je tuinhuis: Je tuinhuis is ook gelijk voorzien van stroom. Je hoeft dus geen stroomaansluiting te plaatsen van je woning naar het tuinhuis.

Stroom voor je tuin: Ook voor een stroompunt in je tuin is een tuinhuis met zonnepanelen heel handig. Je kan er bijvoorbeeld de stroom mee regelen voor je tuinverlichting, de pomp van je zwembad of de pomp en het filter voor je vijver.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen op je schuurtje?

Grotere kans op diefstal: Doordat het dak van je tuinhuis makkelijker te bereiken is, bestaat er een grotere kans op diefstal van je zonnepanelen.

Minder zonnepanelen: Het dakoppervlak van je tuinhuis is een stuk kleiner dan dat van je huis. Je kan hier dus veel minder zonnepanelen plaatsen en je zal er dus ook minder stroom mee opwekken.

Minder mooi aanzicht van je tuin: Dit is meer een persoonlijk aspect. Sommige mensen zullen vinden dat de aanwezigheid van zonnepanelen op het tuinhuis afbreuk doet aan het uitzicht van de tuin.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn schuurtje?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je (tuin)huis hoef je meestal geen vergunning aan te vragen. Dit geldt in ieder geval wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De zonnepanelen worden op een dak geplaatst, waarbij ze niet mogen uitsteken over de dakrand.
 • Bij een plat dak: de ruimte tussen de zonnepanelen en de dakrand moet even groot zijn als de hoogte van de zonnepanelen. Voorbeeld: zijn de zonnepanelen 50 cm hoog, dan moeten ze minimaal 50 cm van de dakrand af geplaatst worden.
 • Bij een schuin dak: de panelen dienen de hellingsgraad van het dak te volgen.
  De omvormer moet binnen geplaatst worden of geïntegreerd worden.

Zonnepanelen met een stekker als alternatief

Meestal gaat de opgewekte stroom van de zonnepanelen eerst naar de omvormer en dan naar de meterkast. Of de omvormer wordt in de meterkast geplaatst. Voor grotere installaties is dit de beste methode.

Heb je een kleine installatie, zoals bij zonnepanelen op een schuurtje het geval is, dan kun je ook kiezen voor een systeem met een stekker.

 • Deze zonnepanelen hebben micro-omvormers.
 • Hierdoor hoeven ze niet op een aparte omvormer aangesloten te worden.
 • De stekker doe je in het stopcontact.
 • De opgewekte energie gaat dan vanaf de plugin panelen naar het stopcontact.

Zonnepanelen op een schuurtje met schuin dak

Plaats je zonnepanelen op een schuin dak dan heeft dit als voordeel dat de benodigde hellingshoek er al is. Op een schuin dak is alleen niet iedere hellingshoek mogelijk. Meestal worden de panelen plat op het dak gemonteerd. Dit betekent dus dat ze dezelfde hellingshoek als het dak krijgen.

Wat is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen?

De gemiddelde hellingshoek is bij een schuin dak 45°. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35°. Dit betekent dat je rendement tot wel 10% lager zijn. Heb je een erg steil dak (met een hellingshoek hoger dan 45°) dan is dit een stuk ongunstiger voor zonnepanelen en zal je een stuk minder rendement hebben.

Hoe worden zonnepanelen op een schuin dak gemonteerd?

De montage van zonnepanelen op een schuin dak gaat als volgt:

 • Dakbevestiging: De dakbevestiging, bijvoorbeeld dakhaken worden geplaatst voor de montage aan het dak.
 • Bevestiging van aluminium rails.
 • Plaatsing van de zonnepanelen: met speciale klemmen worden de zonnepanelen op de rail geklemd.

Zonnepanelen op een tuinhuisje met plat dak

Zonnepanelen kunnen ook zeker op een plat dak worden gelegd. Een plat dak biedt namelijk veel meer mogelijkheden. Als het gaat om de hellingshoek en de ligging heb je alle vrijheid.

Toch wordt er lang niet altijd voor de (doorgaans ideale) hoek van 35° gekozen. Deze keuze wordt onder meer bepaald door zaken als windbelasting en de hoogte van het dak.

Hoe worden zonnepanelen op een plat dak gemonteerd?

Over het algemeen zijn in dit geval twee opstellingen mogelijk:

 • Open opstelling met een frame. Deze methode is doorgaans goedkoper, maar in verband met opwaartse druk is hier meer ballast voor nodig.
 • Gesloten opstelling (bijvoorbeeld met plastic bakken).

Lees hier meer over zonnepanelen op een plat dak.

Oost-west ligging zonnepanelen bij een klein plat dak

Voor plaatsing op een klein dak wordt er ook wel eens gekozen voor een oost-west ligging. Hierbij worden de zonnepanelen in een flauwe hoek van 10 graden gelegd.

De voordelen van deze oost-west ligging zijn dat er nu meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden en dat er een hogere opbrengst is per vierkante meter dak.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Overweeg je ook om zonnepanelen aan te schaffen, bijvoorbeeld om op je tuinhuis te plaatsen? Informeer dan goed naar de mogelijkheden die er zijn, zodat je een goede keuze kunt maken.

Vraag ook zeker bij meerdere zonnepanelen specialisten een offertes aan zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.

Vergelijk zonnepanelen specialisten

Ontvang offertes van erkende zonnepanelen specialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag zonnepanelen offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend