Zonnepanelen

Zonnepanelen met Stekker [Goed idee?]

Een zonnepanelensysteem installeren is een flinke klus. Er moet onder andere bekabeling naar de meterkast gelegd worden.

Wil je dit liever niet? Dan kan je ook voor een simpeler systeem kiezen. Zonnepanelen met een stekker. Deze stekker steek je gewoon in het stopcontact.

Vergelijk zonnepaneel specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>Geheel vrijblijvend<

Wat zijn zonnepanelen met stekker?

De stroom die zonnepanelen leveren gaat meestal eerst naar de omvormer en dan naar de meterkast.

Of de omvormer wordt in de meterkast geplaatst. Dit is de beste optie voor grotere installaties. Maar wat als je maar een klein zonnepaneelsysteem wilt en het makkelijk wilt houden? Dan kan je voor een systeem met een stekker kiezen.

De stekker doe je gewoon in het stopcontact. De opgewekte energie gaat dan vanaf de panelen naar het stopcontact, waardoor je direct bespaart.

Hoe werken zonnepanelen met een stekker?

De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen kan niet direct naar het elektriciteitsnet. Het moet eerst omgezet worden.

Dit doet de omvormer. Bij een traditioneel zonnepaneelsysteem is dit een apart apparaat.

Ieder paneel een eigen omvormer

Bij zonnepanelen met een stekker heb je geen aparte omvormer nodig. De omvormers zijn namelijk ingebouwd in het systeem. Hierdoor kan de stroom direct naar het elektriciteitsnet. Er hoeft ook niks te worden aangepast in de meterkast.

Bij dit systeem heeft ieder paneel zijn eigen kleine omvormer. Deze worden micro-omvormers genoemd. Dit heeft als groot voordeel dat de panelen elkaar niet beïnvloeden. Valt er schaduw op een paneel? Dan blijft de opbrengst van de andere panelen gewoon hetzelfde.

Bij een systeem waarbij alle zonnepanelen een centrale omvormer delen, kan het zo zijn dat de opbrengst van alle panelen omlaag gaat als een paneel minder presteert.

Dezelfde werking

Verder werken zonnepanelen met stekker hetzelfde als reguliere zonnepanelen. Het verschil zit hem dus alleen in de omvormer en hoe de stroom wordt aangesloten op het elektriciteitsnet.

Waar kun je zonnepanelen met een stekker plaatsen?

Als we het over zonnepanelen met stekker hebben, gaat het altijd om een klein systeem. Als je het hele dak van je woning vol wilt leggen, zijn panelen met een stekker niet de beste optie.

Ze zijn wel heel handig voor op een:

 • Schuurtje
 • Tuinhuis
 • Dakkapel
 • Luifel
 • Stacaravan
 • Of gewoon op een klein stukje dak.

Waar moet je opletten bij zonnepanelen op stekker?

Als je zonnepanelen met stekker plaatst ben je snel klaar. De zonnepanelen hoeven alleen maar op de betreffende plaats gemonteerd te worden en de stekker kan in het stopcontact.

Twee panelen in één stopcontact

Een punt wat wel aandacht verdient is op welke groep je de zonnepanelen aansluit. Sluit niet meer dan twee panelen aan op een stopcontact. Anders zal de hoeveelheid stroom op zonnige dagen te veel zijn.

Eigen groep

Kies bij voorkeur voor een groep die je verder (vrijwel) niet gebruikt. Een nieuwe groep met eigen afzekering is ideaal. Een groep die veel gebruikt wordt is geen goed idee. Denk bijvoorbeeld aan de groep waar je keukenapparatuur op aangesloten is.

Vergelijk Zonnepaneelspecialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen met stekker?

 • De zonnepanelen zijn makkelijk en snel te installeren.
 • Je hebt geen montagekosten omdat je het makkelijk zelf kunt.
 • Je kan ze gemakkelijk meenemen bij een verhuizing.
 • Panelen op stekker zijn aanzienlijk goedkoper in aanschaf.
 • Door de lagere aanschafprijs is de terugverdientijd korter. Gemiddeld is het verschil met een traditioneel zonnepaneelsysteem een kleine vier jaar.
 • De btw is aftrekbaar.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen met stekker?

 • Het is niet geschikt voor grotere zonnepaneelsystemen.
 • Bij een middelgroot systeem met stekker heb je al snel een elektricien nodig omdat de zonnepanelen dan hun eigen groep nodig hebben in de meterkast.
 • Een zonnepaneelsysteem met stekker is niet groot genoeg om alle stroom die je nodig hebt op te wekken.
 • Soms komen er extra kosten bij. Bijvoorbeeld voor een opbrengstmeter of een beveiligingssysteem.

Wat zijn zonnepanelen met een accu?

Naast zonnepanelen met een stekker is er nog een goede optie als het om kleine zonnepaneelsystemen gaat: zonnepanelen met een accu.

Deze worden niet aangesloten op het elektriciteitsnet, maar alleen op een accu. Zo ben je volledig onafhankelijk.

Vervolgens kan je deze accu gebruiken voor wat je maar wilt. Elektrische apparaten, elektrische verwarming of een elektrische auto.

Ook voor mee op vakantie zijn deze zonnepanelen erg handig.

Vind je het zonde dat de opbrengst van de zonnepanelen verloren gaat zodra de accu vol is? Dan kan je kiezen voor panelen met accu en stekker.

Offertes aanvragen bij zonnepaneel aanbieders

Ben jij benieuwd naar het prijskaartje van zonnepanelen? Vraag dan offertes aan bij zonnepaneel aanbieders. Uiteraard geheel vrijblijvend.

Vul jouw wensen in en krijg een duidelijk overzicht van de kosten.

Vergelijk zonnepaneel specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>Geheel vrijblijvend<