Vloerverwarming

Elektrische Vloerverwarming en Zonnepanelen [Kan dat?]

Zonnepanelen en elektrische vloerverwarming vormen een zeer goede combinatie. De energie die opgewekt wordt door zonnepanelen kan worden gebruikt om de elektrische vloerverwarming aan te drijven. Zo wek je op een natuurlijke en duurzame manier je eigen energie op.

Welke soorten vloerverwarming zijn er eigenlijk, op welke wijze kun je ze combineren met zonnepanelen en zijn zonnepanelen geschikt om alle benodigde elektriciteit te leveren voor je vloerverwarming? In dit artikel lees je er meer over.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Soorten vloerverwarming

Welke soorten vloerverwarming zijn er allemaal? Grofweg kun je vloerverwarming in twee groepen verdelen:

Warm water vloerverwarmingssysteem: Bij een warm water vloerverwarmingssysteem stroomt er warm water door de leidingen wat er voor zorgt dat de vloer wordt opgewarmd. Het water in de leidingen wordt opgewarmd door de cv-ketel of warmtepomp.

Elektrische vloerverwarming: Dit type vloerverwarming wordt direct onder de vloer gelegd met de zogenaamde droogsysteem methode. De elektrische vloerverwarming wordt aan het elektriciteitsnet verbonden en hiervoor is dus geen cv-ketel nodig.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming bestaat uit kabels of dunne matten van zo’n 1 tot 3 mm met warmte elementen. De warmte elementen in de kabels of op de matten zorgen voor de warmte. Doordat de elementen een hoge weerstand hebben, worden ze warm.

Dit principe kom je ook tegen bij andere apparaten die elektrisch verwarmen zoals een waterkoker.

De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de bovenliggende vloer. De vloer neemt de warmte op en krijgt een aangename temperatuur. Vervolgens wordt ook de ruimte zelf lekker warm doordat de vloer warmte afgeeft.

Omdat deze vloerverwarming op stroom werkt, is er geen warm water nodig. De verwarming is dan ook niet aangesloten op de cv-ketel. De elektrische vloerverwarming kan onafhankelijk van de cv-installatie ingeschakeld worden.

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming kent de volgende voordelen:

  • De warmte wordt snel afgegeven.
  • Het systeem is gemakkelijk te plaatsen.
  • Voordelig in aanschaf.
  • Zeer compact systeem.
  • Het is niet zichtbaar.

Wat is watergedragen vloerverwarming?

Een watergedragen vloerverwarming lijkt qua systeem nog het meeste op dat van traditionele radiatoren. Het is een systeem waarbij het warme water wordt aangesloten op de vloerverwarmingsbuizen waarna het onder de vloer door gaat. Er wordt dus nog gebruik gemaakt van de traditionele verwarmingsaansluiting.

Met watergedragen vloerverwarming kun je optimaal je bestaande verwarmingssysteem benutten en hoef je alleen de radiatoren weg te halen en de vloerverwarmingsbuizen aan te leggen.

Elektrische vloerverwarming met zonnepanelen

De op het dak geplaatste zonnepanelen vangen zoveel mogelijk zonlicht op. Deze straling wordt omgezet in elektriciteit. Uiteraard wordt er het meeste energie opgewekt op de zonnige dagen, maar ook op bewolkte dagen is er meestal nog wel wat zonlicht op te wekken.

Deze energie kan vervolgens weer worden ingezet voor de vloerverwarming.

Zonnepanelen zijn dus geschikt voor woningen die een centraal verwarmingssysteem op elektriciteit hebben.

Ook elektrische verwarmingstoestellen die je als bijverwarming gebruikt (bijvoorbeeld convectoren), kunnen met behulp van zonnepanelen van stroom worden voorzien.

Zijn zonnepanelen geschikt om altijd elektriciteit te leveren voor elektrische vloerverwarming?

De opbrengst van de zonnepanelen en de mate waarin je huis is geïsoleerd, bepalen in hoeverre je afhankelijk bent van het stroomnet. Het is praktisch onhaalbaar om volledig onafhankelijk van het stroomnet te zijn, omdat de opbrengst van de zonnepanelen natuurlijk van dag tot dag verschilt.

De leverancier van zonnepanelen kan voor je berekenen wat je geschatte jaaropbrengst zal zijn op basis van de ligging van je woning ten opzichte van de zon, de dakhelling en het dakoppervlakte.

Doorgaans zal er in de warmere maanden een overschot zijn en in de koudere maanden een tekort aan opbrengst.

Door middel van een goede isolatie en een methode van warmteterugwinning kun je de warmtebehoefte minimaliseren en ervoor zorgen dat het verschil in warmtevraag in de koude en warme maanden minder sterk uiteenloopt.

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming

Behalve als hoofdverwarming kun je elektrische vloerverwarming ook gebruiken als bijverwarming. In dat geval wordt de elektrische vloerverwarming ingezet als extra verwarming naast de hoofdverwarming zoals bijvoorbeeld de cv-installatie met radiatoren.

Zo kun je bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming in de badkamer laten aanleggen om deze ruimte lekker warm te maken. Gebruik je elektrische vloerverwarming als bijverwarming dan is het mogelijk om met behulp van zonnepanelen een groot deel van de hiervoor benodigde elektriciteit te leveren.

Warm water vloerverwarming met zonnepanelen

Zonnepanelen kun je dus inzetten om elektriciteit op te wekken, maar je kunt ze ook inzetten om indirect warm water te creëren. Daarvoor worden de zonnepanelen aangesloten op een zonneboiler, ook wel zonnecollector genoemd.

Het warme water dat hierdoor ontstaat, kan rechtstreeks met behulp van een warmtepomp in het watergedragen vloerverwarmingssysteem worden gepompt.

Vloerverwarming met een warmtepomp

Om je woning duurzaam te maken kun je kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de aarde of uit de lucht, en zet deze energie vervolgens weer om in warm water.

Een warmtepomp werkt in de meeste gevallen op elektriciteit. Deze elektriciteit die nodig is om de warmtepomp te laten werken kun je (voor een deel) opwekken met zonnepanelen.

De zonnepanelen kunnen niet direct worden aangesloten op de warmtepomp, omdat de stroomtoevoer van de zonnepanelen niet altijd consistent genoeg is.

De warmtepomp beschikt in de meeste gevallen over twee aparte circuits: één voor het warme tapwater en één voor de verwarming. Dit zijn de combi warmtepompen.

Hybride warmtepomp en zonnepanelen

Ook de hybride warmtepompen zijn populair. Hierbij zit een warmtepomp aangesloten op een HR gasketel. Voor een groot deel van het jaar verwarmt de hybride pomp je huis. Enkel bij koud weer springt de HR cv-ketel bij.

Ook een hybride warmtepomp kan stroom halen via het stroomnet en indirect van je zonnepanelen.

Warmtepompboilers

Ook een warmtepompboiler, die voor warm tap water zorgt kan indirect energie gebruiken dat is opgewekt door de zonnepanelen.

Vloerverwarming aanleggen? Vraag offertes aan bij vloerverwarming specialisten

Ben je ook van plan om vloerverwarming aan te laten leggen in je woning? Win dan eerst goed advies in over de mogelijkheden en welke optie voor jouw situatie de meest geschikte is.

Daarnaast raden we je aan om bij diverse vloerverwarming specialisten een offerte op te vragen, om zo een goede prijsvergelijking te kunnen maken.

Vloerverwarming Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd