Hoe Lang Gaat (Water) Vloerverwarming Mee?
Interesse in energiezuinige water vloerverwarming voor bij je ketel of warmtepomp?
Maar wat is de levensduur van zo een vloerverwarmingssysteem?
Hieronder lees je meer over levensduur van de verschillende delen van watergedragen vloerverwarming.
Inhoudsopgave
Hoe lang gaat traditionele water vloerverwarming mee?
Water vloerverwarming gaat lang mee. Gemiddeld meer dan 50 jaar. De verschillende delen van een water vloerverwarmingssysteem hebben wel een verschillende levensduur.
Daarover lees je meer onder de kopjes ‘Hoe lang gaan de buizen mee?’, ‘Hoe lang gaat een verdeler mee?’ en ‘Hoe lang gaat een vloerverwarming pomp mee?’.
Met traditionele water vloerverwarming wordt de vloerverwarming bedoeld waarbij er warm cv-water door een buizensysteem onder de vloer stroomt.
Interesse in duurzame vloerverwarming? Vraag hier gratis offertes.
Wat is de garantie op water vloerverwarming?
Aan de hand van de garantie kun je vaak de minimale levensduur zien. De verschillende onderdelen hebben de volgende garantietermijnen.
- Verdeler: 5 jaar of meer garantie.
- Vloerverwarming buizen: 50 jaar garantie
- Pomp: 5 jaar garantie
- Vloerverwarming pompschakelaar: 5 jaar garantie
Het zegt iets over de minimale levensduur van water vloerverwarming. Maar in de praktijk gaan de verschillende onderdelen van vloerverwarming langer mee.
Wat is de levensduur van vloerverwarming onderdelen?
Hieronder lees je meer over hoe lang de verschillende onderdelen meegaan.
Hoe lang gaan vloerverwarmingsbuizen mee?
Het vertrouwen in de levensduur van het buizensysteem is groot. Je krijgt gemiddeld 50 jaar garantie op de buizen. Vloerverwarmingsbuizen kunnen nog veel langer meegaan. Dat is fijn omdat de buizen vaak verwerkt zitten in een laag beton, dekvloer of de leefvloer (woonbeton). Als je elke tien jaar de vloerverwarming buizen zou moeten vervangen is dat erg omslachtig.
Vloerverwarming buizen zijn een essentieel onderdeel van het systeem. De vloerverwarmingsbuizen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd.
-
- Ingefreesd: Hierbij worden er sleuven in de bestaande dekvloer gefreesd. Daarin worden de buizen gelegd en afgesloten met een vulmiddel.
- Krimpnetten: Een krimpnet is een soort draadstaal waarop buizen worden vastgezet met een soort tie-wraps. Op de krimpnetten en de buizen komt een dekvloer. Het is dus belangrijk dat de buizen lang meegaan, anders zou er bij schade of slijtage de vloer weer open moeten.
- Tackerplaten: Hierbij komen de buizen op EPS platen, vastgemaakt met een kunststof nieten (tackernagels). Ook hier komt een dekvloer overheen.
- Noppenplaten: Hierbij worden de buizen tussen de noppen gedrukt. Op noppenplaten komt een vulmiddel, een dekvloer of direct de vloer. Het kan gebruik voor een droog systeem (zonder dekvloer).
Laat je adviseren door een vloerverwarming specialist over welke vorm het beste past bij jouw situatie. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.
Hoe lang gaat een vloerverwarming verdeler mee?
Een verdeler heeft een garantietermijn van 5 jaar. Gelukkig gaat een verdeler wel veel langer mee.
Laat na ongeveer 20 jaar de verdeler nakijken. Eventueel kan de verdeler dan vervangen worden. Maar het kan goed zijn dat de verdeler bijvoorbeeld nog een extra 10 jaar mee kan.
Een verdeler is de plek waar de water van de warmtebron (ketel / warmtepomp) verdeeld worden over de verschillende groepen. Elke groep heeft een buizensysteem.
Hier lees je meer over vloerverwarming verdelers.
Hoe lang gaat een vloerverwarming pomp mee?
Een pomp voor de vloerverwarming gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Gelukkig is niet al te lastig om een circulatiepomp te laten vervangen.
Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het warme water door de vloerverwarming buizen stroomt. Als je een lucht/water warmtepomp hebt kun je ook actief de vloer koelen.
Pompschakelaar
Bij sommige systemen heb je een pompschakelaar op een pomp. Deze heeft een garantie van 5 jaar. Maar ook de pompschakelaar gaat veel langer mee. Reken op zo een 20 jaar.
De pompschakelaar is om de vloerverwarming circulatiepomp uit en aan te zetten.
Hoe verleng je de levensduur van water vloerverwarming?
Om de levensduur van de vloerverwarming te verlengen kun je enkele dingen doen.
1. Laat je water vloerverwarming onderhouden
Een goede manier om de levensduur te verlengen is om de vloerverwarming om de zoveel jaar te laten onderhouden.
Het water dat door de vloerverwarming stroomt is nooit 100% schoon. Er zijn altijd wel minuscule deeltjes die in de buizen blijven zitten.
En als er maar genoeg deeltjes blijven hangen slibt het systeem langzaam dicht. Dit heeft als gevolg dat de vloerverwarming niet meer gelijkmatig de vloer opwarmt. Je krijgt koude delen op de vloer.
Laat het vloerverwarmingssysteem om ongeveer de 4 of 5 jaar doorspoelen. Zo blijft het systeem fris, warmt het goed op en blijft de vloerverwarming zuiniger draaien.
Het laten doorspoelen is lastig om zelf te doen. Besteed dit altijd uit aan een vloerverwarming specialist.
2. Pomp van de vloerverwarming uitzetten om de levensduur te verlengen
Een goede manier om te besparen en het systeem niet 365 dagen per jaar, 24 uur per dag te laten draaien is om voor een pompschakelaar te kiezen.
Als je tijdens de warme maanden geen verwarming nodig hebt, kun je de circulatiepompschakelaar inschakelen. De schakelaar zet voor het grootste gedeelte van de dag de pomp uit.
Waarom niet helemaal uitzetten?
Als het helemaal wordt uitgezet voor langere tijd dan kan de circulatiepomp vast gaan zitten en werkt je vloerverwarming niet meer (naar behoren). Daarom zet de pompschakelaar de pomp voor 10 minuten per dag aan, waardoor het vastlopen wordt voorkomen.
Daarbij is het slim om een A label circulatiepomp te kiezen die zuiniger het water rondpompt. Heb je een pomp van voor 2010 dan is het waarschijnlijk niet zuinig. Deze kun je laten vervangen voor een nieuwe circulatiepomp.
Heb je een warmtepomp?
Heb je een volledig elektrische warmtepomp of wil je er één aanschaffen? Dan is een circulatiepomp niet nodig.
Het water stroomt door de warmtepomp via de verdeler voldoende hard door de buizen.
Offertes aanvragen bij vloerverwarming specialisten
Interesse in zuinige vloerverwarming?
Vraag hieronder watergedragen vloerverwarming offertes aan om specialisten te vergelijken. Gratis en vrijblijvend.