Omvormer Zonnepanelen: waar plaatsen?

De omvormer maakt een belangrijk onderdeel uit van een zonnepanelensysteem. De omvormer zorgt er voor dat de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom.

Voor een goede werking van de omvormer is de plek waar deze wordt geplaatst belangrijk.

Maar wat is nu eigenlijk een geschikte plek om de omvormer te plaatsen? En welke plekken zijn nu juist weer minder geschikt?

Dat lees je in deze gids.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Verschillende soorten omvormers

Er zijn drie soorten omvormers verkrijgbaar:

String omvormers: String omvormers worden het meest gebruikt. Hierbij worden de zonnepanelen in serie aangesloten. Zo’n reeks van in serie verbonden zonnepanelen, ook wel string genoemd, wordt aangesloten op een centrale string omvormer. Er zijn ook omvormers met meerdere strings; deze worden multi-string omvormers genoemd.

Micro omvormers: In tegenstelling tot een centrale omvormer wordt een micro-omvormer direct op het zonnepaneel geplaatst.

Een micro-omvormer zorgt voor het omzetten van de stroom van één of soms twee zonnepanelen naar wisselstroom om bijvoorbeeld je warmtepomp of elektrische vloerverwarming te voorzien van elektriciteit.

Meer over de beste plek voor de micro-omvormers vind je onder het kopje ‘Waar moeten micro omvormers hangen?’.

Power optimizers

Power optimizers worden net als micro-omvormers achter het zonnepaneel geplaatst. In plaats van het omzetten van de opgewekte gelijkstroom naar wisselstroom zorgen de power optimizers voor het optimaliseren van de opgewekte stroom, die vervolgens naar een centrale omvormer wordt omgezet.

Waar moet de omvormer komen te hangen?

Om een goed antwoord te geven op deze vraag, is het van belang te weten welke factoren van invloed zijn op de werking van de omvormer.

Waar je wel op moet letten is dat de omvormer voldoende zijn warmte kwijt kan en dat de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer niet te ver is.

Vraag advies aan de zonnepanelen specialist waar de omvormer het beste kan hangen bij je nieuwe zonnepanelensysteem. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat mag de afstand zijn tussen de panelen en de omvormer?

Hoe langer de kabels en dus de weg die de elektriciteit moet afleggen, hoe meer verlies er zal zijn.

Daarom wordt aangeraden dat de kabel die loopt van de zonnepanelen naar de omvormer niet langer dan tussen de 15 en 20 meter dient te zijn. Ook de kabel die loopt van de omvormer naar de meterkast kan beter niet langer dan 20 meter zijn.

Is een omvormer geschikt voor in een koele omgeving?

Ja, omvormer werken beter in een koele omgeving.

Omvormers produceren een bepaalde warmte die ze ook weer kwijt moeten kunnen.

  • Wordt een omvormer namelijk te warm dan kan dit zorgen voor minder opbrengsten. Tot wel 5%.
  • Ook zal de omvormer sneller aan vervanging toe zijn wanneer deze met enige regelmaat te heet wordt.

Dus een omvormer kan het beste geplaatst worden in een koele en goed geventileerde omgeving.

Mag een omvormer buiten hangen?

Er zijn omvormers die ook buiten geplaatst kunnen worden. Hierbij is het niet noodzakelijk dat ze onder een afdak komen te hangen.

Informeer wel eerst bij je zonnepanelen specialist of de omvormer van jouw keuze geschikt is voor buitenmontage, want dit is niet voor alle omvormers het geval.

Niet iedere omvormer is namelijk even goed bestand tegen vocht en condens.

Kun je een zonnepanelen omvormer buiten hangen?

Hoeveel geluid produceert een omvormer?

In principe maakt elke omvormer geluid. Dit geluid verschilt per type omvormer. Verder verschilt het geluid ook nog eens op verschillende tijdstippen van de dag. Zo kan een omvormer zoemen, brommen, tikken of fluiten.

Het is dus belangrijk om de omvormer te hangen op een plek waar je geen hinder ervaart van deze geluiden.

Fabrikanten van omvormers geven in hun productspecificaties aan hoeveel geluid de omvormer produceert. Kijk hier dus goed naar voordat je tot aanschaf overgaat.

De huidige omvormers hebben een geluidsniveau dat ligt tussen de 25 en 40 dB.

Wat zijn de beste plekken voor een omvormer?

Een omvormer kan dus het beste worden geplaatst op een koele plek waar voldoende mogelijkheid is om de warmte af te voeren. Ook belangrijk is dat er voor deze plek niet meer dan 20 meter aan kabels nodig is. En je wilt uiteraard geen geluidsoverlast ervaren van de omvormer.

Rekening houdend met al deze factoren zijn de volgende plekken geschikt voor een omvormer:

  • Een onverwarmde zolder.
  • In de schuur of garage.
  • Buiten (als jouw omvormer tenminste geschikt is voor buitenmontage).

Wat in jouw situatie de beste plek is, kun je uiteraard ook laten bekijken door een zonnepanelen specialist. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Zonnepanelen omvormer in de garage hangen

Waar moet je de omvormer juist niet hangen?

Wat zijn nu de plekken waar je beter geen omvormer kunt hangen?

Leef- en slaapruimte: Hoewel omvormers over het algemeen redelijk stil zijn, zijn er momenten waarop ze extra hard moeten werken wat een zoemend geluid tot gevolg kan hebben. Het is dus beter om een omvormer niet te dicht bij je woon- en slaapkamers te plaatsen.

Aan een zwakke muur: Omvormers kunnen flink wat wegen, gemiddeld 10 kg. Zeker de omvormers voor een grotere zonnepanelensysteem.

Een omvormer moet dan ook aan een muur hangen die voldoende stevig is om dit gewicht te kunnen dragen.

Nabij licht ontvlambaar materiaal: In verband met de brandveiligheid moet de omvormer niet hangen op plekken met een verhoogd risico op brand.

Op slecht bereikbare plekken: De omvormer moet goed bereikbaar zijn voor onderhoud en het aflezen van het display. Plaats hem dus ergens waar je er gemakkelijk bij kunt.

Wat moet je doen bij overlast van de omvormer?

Behalve tikkende en zoemende geluiden kan een omvormer ook een vervelend brommend geluid maken. Deze bromtoon is het gevolg van het proces van omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom.

Dit gebeurt op een bepaalde frequentie waardoor delen van de omvormer kunnen gaan trillen.

Is de omvormer direct tegen de muur gemonteerd dan is het mogelijk dat de muur gaat meetrillen, dit verschijnsel wordt ook wel resoneren genoemd. Hierdoor ontstaat dan dit typische brommende geluid.

Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen door de omvormer te monteren op trillingsdempers. Zo staat de omvormer meer los van de muur en heb je geen of minder last van vervelende trillingen in huis.

Waar moeten micro omvormers hangen?

Bij micro-omvormers is er geen sprake van een centrale omvormer. Bij deze techniek heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer.

Micro-omvormers werken in principe hetzelfde als een stringomvormer, maar ze hebben een veel kleiner vermogen, omdat ze slechts het vermogen van één of twee zonnepanelen dekken.

Micro-omvormers zitten direct bij de zonnepanelen. Dus je hoef geen keuze te maken waar de micro-omvormers komen.

De micro-omvormer wordt bevestigd op het frame van het zonnepaneel of op de draagconstructie van het zonnepaneel. Het omzetten naar netspanning vindt dus plaats direct bij het paneel.

Micro-omvormers onder de zonnepanelen

Gratis offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Dan zijn er veel verschillende keuzes te maken. Over onder andere waar de omvormer moet komen te hangen.

Het is verstandig om hier vooraf goed advies over in te winnen over de zonnepanelen en de omvormer(s). Vraag bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes aan. Gratis en geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten