Zonnepanelen tegen de Muur: Mag dat?

Zonnepanelen worden nog steeds het meest op daken geplaatst. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen aan de gevel. Deze zogenaamde verticale zonnepanelen kunnen de moeite waard zijn als er goedkeuring voor is.

In deze gids lees je onder meer:

 • op welke manier zonnepanelen aan de gevel kunnen worden geplaatst
 • wat de voor- en nadelen zijn van deze verticale zonnepanelen
 • en hoe het zit met vergunningen.
Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom zonnepanelen aan de gevel hangen?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor zonnepanelen aan de gevel in plaats van op het dak:

 • Betere verdeling van de elektriciteitsproductie: Wanneer er heel veel zonnepanelen op daken zijn geplaatst, op zo’n manier dat hiermee de meeste stroom wordt opgewekt, zorgt dit op de zonnige dagen voor grote pieken in de stroomopwekking op het midden van de dag. Dit kan weer leiden tot problemen op het stroomnet. Verticale zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden, westen of oosten zullen hun stroom vooral opwekken in de ochtend, middag en avond. Dit zorgt dus voor een betere spreiding van de elektriciteitsproductie.
 • Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen: Het kan zijn dat je dak niet groot genoeg of niet stevig genoeg is voor de plaatsing van zonnepanelen. Of je woont in een appartementencomplex. Door het plaatsen van zonnepanelen aan de gevel is het dan toch mogelijk om je eigen stroom op te wekken.

Interesse in zonnepanelen tegen de muur of gewoon op het dak? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Voorbeeld van zonnepanelen aan de gevel

Hoe worden zonnepanelen geplaatst tegen de gevel?

Er zijn twee manieren om zonnepanelen te laten monteren tegen de gevel van je huis:

 • Schuin tegen de muur, als een soort luifel.
 • Plat tegen de gevel gemonteerd, dus geheel verticaal.

Zonnepanelen schuin tegen de gevel

 • Voor het plaatsen van de zonnepanelen worden montagedriehoeken gebruikt, waarop de zonnepanelen gehecht worden.
 • Je kunt het zien als de installatie van een zonneluifel.
 • Voor de rest zijn er eigenlijk geen verschillen tussen het monteren van zonnepanelen op je dak of aan de gevel.

Zonnepanelen als een luifel aan de gevel

Hoe worden verticale zonnepanelen geplaatst?

Met verticale zonnepanelen worden panelen bedoeld die in dezelfde richting geplaatst zijn als de gevel.

 • Door middel van een stellage, vergelijkbaar met die op een dak, worden de zonnepanelen op de muur geplaatst.

Zonnepanelen verticaal aan de muur

Manieren om zonnepanelen aan de gevel minder te laten opvallen

Nu er steeds meer zonnepanelen in ons land verschijnen, wordt er gezocht naar mogelijkheden om zonnepanelen minder opvallend te maken. Hierbij is het natuurlijk zo dat zonnepanelen op een gevel meer prominent aanwezig zijn dan zonnepanelen op daken. Dus is het voor verticale zonnepanelen nog belangrijker dat ze het straatbeeld niet verstoren.

Zo zijn er zonnepanelen die eruitzien als bakstenen. Ook zijn er effen zwarte zonnepanelen waaraan je niet gelijk ziet dat het zonnepanelen zijn. Deze kunnen mooi geïntegreerd worden in de muur, waardoor het één geheel wordt en het nauwelijks opvalt dat het eigenlijk zonnepanelen zijn.

Waarom toch kiezen voor zonnepanelen op het dak?

Redenen om toch te kiezen voor zonnepanelen op het dak in plaats van zonnepanelen aan de gevel kunnen zijn:

Hoger rendement: Zonnepanelen op het dak, zeker wanneer de ligging en de hellingshoek gunstig is, leveren meer rendement op dan zonnepanelen aan de gevel. Behalve een betere opbrengst, is de terugverdientijd ook korter.

Minder zichtbaar: Zonnepanelen op het dak vallen minder op dan zonnepanelen aan de gevel. Wel zijn er tegenwoordig tal van mooie oplossingen om zonnepanelen aan de gevel onopvallender te maken of ze mooi te integreren in de gevel.

Geen vergunning nodig: Voor de plaatsing van zonnepanelen op je dak is in de regel geen vergunning nodig, worden ze geplaatst aan de gevel dan is hier mogelijk wel een vergunning voor nodig. Zie kopje ‘Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen aan de gevel?

Zonnepanelen blijven langer schoon: Liggen de zonnepanelen op een schuin dak dan wordt het aanwezige vuil sneller door de regen van het dak gespoeld. Schonere panelen zullen de opbrengst verbeteren.

Kies voor een voordelig zonnepanelen systeem op je dak. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen aan de gevel?

Wanneer zonnepanelen worden geplaatst tegen de gevel of op de grond, dan is hiervoor vaak wel een omgevingsvergunning nodig. Zo kan de welstandscommissie van mening zijn dat door plaatsing van de panelen het karakter van de wijk waarin je woont, wordt aangetast.

Hoe hiermee wordt omgegaan kan per gemeente verschillend zijn. Vraag vooraf dus altijd bij je eigen gemeente na hoe dit zit, zodat je hier naderhand geen problemen mee kunt krijgen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Er zijn vele mogelijkheden als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen. Laat je dan vooraf ook goed adviseren over de mogelijkheden bij specialisten.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Vergelijkbare berichten