Suntech Zonnepanelen {Review}

Suntech is één van de grootste producenten van zonnepanelen ter wereld. Al meer dan 20 jaar levert Suntech zonnepanelen met een hoge efficiëntie.

In deze gids lees je meer over het bedrijf, de zonnepanelen die Suntech levert en hoe het zit met de garanties.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is Suntech?

Het bedrijf Suntech werd in 2001 opgericht in China. In de loop van de tijd vestigde het bedrijf zich in verschillende landen en inmiddels leveren zij zonnepanelen in meer dan 90 landen.

In 2013 raakte het bedrijf in een faillissement als gevolg van dalende prijzen van zonnepanelen, maar er kwam een doorstart en vanaf toen maakte het bedrijf een enorme groei door.

Suntech logo

Suntech zonnepanelen vallen in Tier 1

Sinds 2018 valt Suntech onder de Tier 1 klasse van zonnepanelen fabrikanten. Het Tier systeem is een indeling in categorieën die aangeeft hoe betrouwbaar een fabrikant van zonnepanelen is. Er zijn drie klassen: Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Hierbij is Tier 1 de hoogste klasse en Tier 3 de minst hoge.

De criteria waar een producent van zonnepanelen aan moet voldoen on in de hoogste klasse Tier 1 ingedeeld te worden zijn:

 • Er moet sprake zijn van verticale integratie. Dit houdt in dat het gehele productieproces in handen is van de fabrikant zelf. Er worden geen complete onderdelen ingekocht van andere bedrijven en er is een volledige controle van het productieproces. Mocht er onverhoopt iets misgaan dan is er maar één bedrijf verantwoordelijk.
 • De fabrikant moet ten minste 5 jaar zonnepanelen produceren.
 • Het productieproces moet volledig geautomatiseerd zijn. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit, maar betekent wel dat de prijs van de panelen omlaag kan.
 • Verder moet het bedrijf investeren in onderzoek en ontwikkeling, zodat de aangeboden producten steeds verder verbeterd worden.

Het feit dat Suntech in categorie Tier 1 valt, betekent dus dat zij aan al deze criteria voldoen.

Interesse in tier 1 zonnepanelen van Suntech of een ander merk? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Welke soorten Suntech zonnepanelen zijn er verkrijgbaar?

Suntech fabriceert en verkoopt meerdere soorten zonnepanelen:

Monokristallijn van Suntech

Monokristallijn is de standaard geworden op het gebied van zonnepanelen.

 • Zoals uit de naam al een beetje valt af te leiden bestaan de zonnecellen van monokristallijne zonnepanelen uit één kristal silicium.
 • Monokristallijne panelen zijn efficiënt in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Het rendement ligt dan ook één tot enkele procenten hoger dan de voorgaande generatie zonnepanelen.
 • Monokristallijne zonnepanelen zijn meestal zwart of heel donkerblauw.

Suntech monokristallijn zonnepaneel voorbeeld

Full black monokristallijn panelen van Suntech

Voor full black panelen (of all black panelen) geldt dat niet alleen de zonnecellen zwart zijn, maar ook de achtergrond en het frame van het zonnepaneel. Full black zonnepanelen zijn in de basis monokristallijn PV panelen.

 • Die geheel zwarte kleur maakt dat full black zonnepanelen een mooiere aanblik geven op het dak.
 • Wel is het zo dat geheel zwarte panelen iets minder presteren. Dit komt doordat zwarte panelen meer zonlicht aantrekken en daardoor sneller warm worden. Naarmate zonnepanelen warmer zijn, daalt de opbrengst iets.

All-black zonnepaneel van Suntech

Half cell technologie bij Suntech monokristallijn zonnepanelen

Een nieuwe technologie op het gebied van monokristallijn zonnepanelen is de half cell technologie.

Bij deze zonnepanelen zijn de zonnecellen in het paneel gehalveerd waardoor je een dubbel aantal zonnecellen per paneel hebt.

De gedachte hierachter is dat er zo een lagere weerstand ontstaat in het paneel. Als gevolg van deze lagere weerstand gaat de efficiëntie wat omhoog.

Hogere opbrengsten uit je zonnepanelen krijgen? Kies voor een zonnepanelen merk met de laatste technologieën. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten om te vergelijken.

Polykristallijn

Polykristallijne zonnepanelen behoren tot de eerste generatie zonnepanelen en worden tegenwoordig steeds minder verkocht omdat monokristallijn een beter rendement heeft. Het betreft dan meestal vervanging van defecte panelen en tweedehands PV. Polykristallijne zonnepanelen herken je aan de blauwe kleur.

Ook Suntech produceert nauwelijks nog polykristallijn zonnepanelen.

Polykristallijn zonnepanelen van Suntech

Welke modellen heeft Suntech?

Suntech levert zonnepanelen in verschillende series:

Suntech Ultra S

Ultra S model zonnepanelen van Suntech

De Ultra S serie van Suntech omvat zonnepanelen met een vermogen dat ligt tussen de 360 Wp en 460 Wp en een efficiency tot 20,9%.

Suntech Ultra V

Ultra V model zonnepanelen van Suntech

De Ultra V serie bestaat uit zonnepanelen met een wat hoger vermogen: namelijk tussen de 390 Wp en 570 Wp. Deze hebben ook een iets hogere efficiency van 21,3%.
Ultra X

Hoewel de Ultra X serie een iets lagere efficiëntie heeft dan de voorgaande serie, namelijk 21,2%, hebben deze zonnepanelen wel een hoger vermogen. Dit vermogen zit namelijk tussen 580 Wp en 660 Wp.

HiSpec

HiSpec model zonnepanelen van Suntech

Bij de productie van de HiSpec serie is er extra aandacht besteed aan het optimaliseren van het ontwerp van de zonnepanelen.

Zo is er bijvoorbeeld een zeer licht exemplaar waarbij de dikte van het glas van de panelen verdund is en het gewicht met 30% is verminderd ten opzichte van de reguliere panelen.

Garanties op Suntech zonnepanelen?

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om te kijken naar de garanties die worden geboden. Zo ook bij Suntech panelen.

Garanties waar je bij zonnepanelen onder andere mee te maken hebt zijn:

Productgarantie

De productgarantie is een garantie die door de fabrikant van het product wordt gegeven. Op het moment dat er binnen de geldende garantietermijn een defect ontstaat aan één of meer panelen dient de fabrikant dit op te lossen.

Dit kan door herstel of vervanging van de defecte onderdelen.

 • Gemiddeld bedraagt de productgarantie voor zonnepanelen 10 jaar.
 • Suntech geeft een productgarantie van 12 jaar.

Vermogensgarantie

Vermogensgarantie houdt in dat je garantie krijgt op de opbrengsten van de zonnepanelen.

Door de jaren heen zullen de panelen steeds iets minder gaan presteren, dit wordt ook wel degradatie genoemd.

Mocht deze degradatie sneller gaan dan verwacht, dan kun je aanspraak maken op de vermogensgarantie.

 • Vaak zie je een garantie op 80% van het vermogen na 20 of 25 jaar. Maar vermogensgaranties met hogere percentages of een langere termijn komen ook voor.
 • Suntech heeft een vermogensgarantie van 25 jaar.

In wat voor vermogens komen Suntech zonnepanelen?

Behalve het soort zonnepaneel is de keuze voor het vermogen van het zonnepaneel ook heel belangrijk. Het vermogen duidt aan hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken, onder de best mogelijke omstandigheden.

 • Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).
 • Suntech heeft zonnepanelen met capaciteiten tussen de 270 Wp en 400 Wp.

Correctiefactor

Het vermogen van een zonnepaneel is het maximale vermogen dat het kan leveren, hiervoor moet er sprake zijn van de meest ideale omstandigheden. In de praktijk zal dit meestal niet het geval zijn.

Vandaar dat er gerekend wordt met een correctiefactor van 0,85, om zo te bepalen wat het vermogen ongeveer in werkelijkheid zal zijn.

Voorbeeld:

Stel je wilt zonnepanelen aanschaffen met een vermogen van 270 Wp. De berekening van dit vermogen vermenigvuldigd met de correctiefactor wordt dan:

 • 0,85 x 270 Wp = 230 Wp.

Bij een zonnepaneel met een (maximaal) vermogen van 270 Wp, kun je dus uitgaan van een gemiddeld te behalen vermogen van 230 Wp.

Interesse in zonnepanelen met een goed vermogen? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Tier 1 alternatieven voor Suntech

Behalve Suntech zijn er nog veel meer A-merken verkrijgbaar in zonnepanelen. Hieronder een kort overzicht van alternatieven.

 • Solarwatt: Solarwatt specialiseert zich in glas-glas zonnepanelen. Hierbij zitten de zonnecellen tussen twee glasplaten. Dit resulteert in betere prestaties en langere levensduur (40 jaar of langer). Solarwatt is prijzig, maar heeft wel een allrisk verzekering van 5 jaar en een vermogensgarantie en productgarantie van 30 jaar.
 • DMEGC: DMEGC Solar Energy is een Chinees merk dat al sinds 2009 zonnepanelen produceert. De zonnepanelen van DMEGC zijn van goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. DMEGC levert monokristallijn panelen in verschillende variaties (full black, glas-glas) en maakt in sommige modellen gebruik van de halfcell/cut technologie voor een hogere opbrengst.
 • Canadian Solar: Canadian Solar is actief in de zonnepanelen markt sinds 2001. Het merk levert verschillende modellen: HiKu, Ku, HiDM en BiHiKu. De eerste drie modellen zijn voor particulieren en de BiHiKu (BiFacial), voor commerciële projecten. Canadian Solar zijn niet de meest prijzige panelen, waardoor het rendement ook niet tot de allerhoogste binnen de tier 1 zonnepanelen behoort.
 • REC: Het bedrijf REC werd opgericht in 1996 en heeft een hoofdkantoor in Noorwegen. De oorspronkelijke naam van het bedrijf was Renewable Energy Corporation,. REC heeft zonnepanelen met een zeer hoog rendement en prima vermogensgarantie van 92% na 25 jaar.
 • Hyundai: Hyundai Solar is het zonnepanelen merk van Hyundai Heavy Industries. De zonnepanelen hebben een lange productgarantie en goed vermogensgarantie van beide 25 jaar. Hyundai Solar heeft modellen met de shingled technologie, wat zorgt voor een hogere opbrengst.
 • Jinko Solar: Het Chinese bedrijf Jinko Solar bestaat sinds 2006 en is één van de grootste zonnepanelen producenten. Opvallend aan de zonnepanelen van Jinko Solar is de prijs. De panelen zijn gemiddeld voordeliger dan de meeste andere tier 1 merken.
 • Qcells: Qcells is een van oorsprong Duits bedrijf dat sinds 1999 bestaat en werd in 2012 overgenomen door Hanwha. Nu is de officiële naam Hanwha Qcells. Kenmerkend aan de zonnepanelen is de kwaliteit en dat Qcells gemiddeld goedkoper zijn dan andere A-merken.
 • Risen: Risen Energy Co., Ltd. is een Chinees bedrijf dat al sinds 1986 zonnepanelen produceert. Het merk levert monokristallijn en full black monokristallijn zonnepanelen en komt in verschillende vermogens. De efficiëntie van de Risen zonnepanelen zijn gemiddeld goed met modellen met rendementen van ruim 20%.
 • AEG Solar: AEG is een bekend Duits elektronica merk en produceert ook tier 1 zonnepanelen. Er zijn AEG glas/folie zonnepanelen, maar AEG produceert ook glas-glas zonnepanelen met een extra lange levensduur. De nieuwe technologieën zoals PERC, shingled en halfcut die AEG gebruikt zorgen voor betere opbrengsten.
 • SunPower: Het Amerikaanse SunPower bestaat al sinds 1985 en is dan ook één van de eerste bedrijven die zich bezighield met de productie van zonnepanelen. De zonnepanelen van SunPower hebben een zeer goed rendement van wel 22,8%. SunPower levert monokristallijn in verschillende varianten: monokristallijn, full black monokristallijn en BiFacial (voor grotere zonnepanelen projecten).

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Wil je ook graag stroom opwekken met je eigen zonnepanelen op het dak?

Vraag hieronder offertes aan voor Suntech zonnepanelen of alternatieven merken. Geheel gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten