10 Zonnepanelen: Kosten inclusief montage

Heb je plek voor 10 zonnepanelen? Wat zijn de opbrengsten dan en wat voor type omvormer heb je nodig?

Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat leveren 10 zonnepanelen op?

Een belangrijke vraag is natuurlijk wat het je nou gaat opleveren wanneer je 10 zonnepanelen op je dak laat plaatsen.

Hierbij moeten we wel uitgaan van gemiddelden, omdat het ene dak qua ligging en hellingshoek nou eenmaal gunstiger is voor zonnepanelen dan het andere.

Een gemiddelde geeft echter wel een redelijke inschatting. Een zonnepanelen specialist kan een op jouw situatie toegespitste nauwkeurige berekening voor je maken.

Wat leveren 10 zonnepanelen op?

Bereken hoeveel 10 zonnepanelen opleveren

In ons land geldt als vuistregel:

  • De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt 85 tot 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek. In onze berekening gaan we uit van de voorzichtige berekening van 85%.
  • Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is het (maximale) piekvermogen dat het zonnepaneel opwekt onder optimale condities.
  • Met een installatie van 10 zonnepanelen van 300 Wattpiek wek je per jaar ongeveer 3000 kWh op. Dit is onder ideale omstandigheden. Door de ligging, hoek en eventuele schaduwval is er in de praktijk altijd een verlies. Het verlies ligt rond de 15%. Daarom wordt bij het berekening de factor 0,85 meegenomen.

Hoe je de gemiddelde dagopbrengst van 10 panelen berekenen?

Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).

Het totale vermogen van 10 zonnepanelen is 3000 Wp.

  • Jaaropbrengst voor 10 PV-panelen: (3000 x 0,85) = 2550 kWh
  • Maandopbrengst voor 10 panelen: (3000 x 0,85) / 365 = 212 kWh
  • Dagopbrengst voor 10 zonnepanelen: (3000 x 0,85) / 365 = 7 kWh

Calculator

Met de calculator hieronder kun je voor de verschillende vermogens de opbrengst in kWh berekenen bij 10 zonnepanelen.

Wat kosten 10 zonnepanelen?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor 10 zonnepanelen in verschillende vormen. Het gaat om monokristallijn zonnepanelen met een Wattpiek van 320.

De gemiddelde kosten zijn inclusief installatie, materialen, 0% btw en installatie door een zonnepanelen specialist.

10 zonnepanelen Kosten
Centrale stringomvormer €4.500
(0% btw)
Micro-omvormers €5.550
(0% btw)
Geïntegreerde zonnepanelen
(Met centrale stringomvormer)
€8.175
(21% btw)
Glas-glas zonnepanelen
(Met centrale stringomvormer)
€6.600
(0% btw)

Wil je meer weten over de verschillende type zonnepanelen?

Zijn 10 zonnepanelen genoeg voor je behoeften?

Een gemiddeld huishouden heeft een stroomverbruik van meer dan 3000 kWh per jaar. Onderstaande tabel laat zien hoeveel panelen je nodig hebt bij een bepaald stroomverbruik per jaar.

Uitgaand van zonnepanelen van 300 Wp heb je voor dit jaarverbruik aan 10 panelen niet helemaal genoeg, je zou er dan minimaal 14 nodig hebben.

Met 10 zonnepanelen kom je dus een heel eind, maar dit aantal zal over het algemeen niet voldoende zijn om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Wellicht zijn 12 zonnepanelen of meer richting de 20 pv-panelen een betere match met het verbruik.

Aantal panelen Aantal panelen
250 wp
Aantal panelen
300 wp
2.500 kWh 12 10
3.000 kWh 15 12
3.500 kWh 17 14
4.000 kWh 19 16
4.500 kWh 22 18
5.000 kWh 24 20

Laat zonnepanelen specialisten berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Bepaal je verbruik aan de hand van je energierekening

Om een goed beeld te krijgen van je stroomverbruik op jaarbasis kun je de laatste energierekening erbij pakken.

Zo weet je precies wat je het afgelopen jaar hebt verbruikt en hoeveel panelen in jouw situatie nodig zijn om dit verbruik geheel af te dekken.

Maak een inschatting van je toekomstige stroomverbruik

Kijk echter niet alleen naar je verbruik van het afgelopen jaar, maar kijk ook naar wat je in de toekomst aan stroom nodig denkt te hebben.

Verandert er iets in je huishouding?

In dat geval zal je stroomvraag toenemen en zijn er ook meer zonnepanelen nodig om aan deze vraag te kunnen voldoen.

Bedenk dat het achteraf bijplaatsen of uitbreiden van zonnepanelen in verband met de extra installatiekosten financieel minder aantrekkelijk is, dan het dak gelijk vol te leggen met de zonnepanelen die je nu of in de nabije toekomst nodig hebt.

Vraag advies aan zonnepanelen specialisten over de beste installatie voor jouw situatie. Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Hoeveel ruimte nemen 10 zonnepanelen in beslag?

Een set van 10 zonnepanelen met standaard afmetingen kost ongeveer 17 m² aan ruimte op je dak. Let op, dit geldt voor een schuin dak.

Als je 10 zonnepanelen van een hoger vermogen (bijvoorbeeld 400 Wattpiek of 500 Wp) kiest is er meer ruimte nodig.

10 zonnepanelen als pakket

Het is mogelijk om zelf je zonnepanelen te installeren met een ‘Doe het zelf set‘. Je moet wel handig genoeg zijn en ervaring hebben met monteren en elektra. Bedenk je wel dat vooral het werken met elektra (in de meterkast) specialistisch werk is en echt veilig moet gebeuren.

Laat bij twijfel de zonnepanelen door een specialist aansluiten. Eventueel kun je zelf wel de zonnepanelen zelf monteren.

Een pakket van 10 zonnepanelen

Zelf 10 zonnepanelen kopen en laten installeren

Je kunt eventueel zelf zonnepanelen online bestellen en deze laten installeren. Dit is een optie wanneer je precies weet welke PV panelen je nodig hebt en je de verschillende aanbieders op prijsniveau met elkaar wilt vergelijken.

Vaak kun je bij de aanschaf gelijk de installatie al online regelen door ervaren en gecertificeerde zonnepanelen specialisten in te huren.

Uiteraard kun je ook advies vragen bij een zonnepanelen specialist en de panelen en overige materialen door dit bedrijf laten bestellen.

Wat voor omvormer heb je nodig voor 10 zonnepanelen?

Naast de aanschaf van de zonnepanelen moet er ook een keuze gemaakt worden voor een bepaald type omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom voor je elektrische apparaten.

Je behaalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 10% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek.

Omdat in de praktijk het piekvermogen van de panelen vrijwel nooit wordt gehaald, wordt er vaak gekozen voor een omvormer met een lager vermogen dan het piekvermogen van de panelen.

Reden hiervoor is dat een omvormer die op een hogere capaciteit werkt in het algemeen efficiënter werkt dan een omvormer die weinig wordt belast.

Rekenvoorbeeld

Stel je plaatst 10 zonnepanelen van 300 Wp op een dak dat op het zuiden is gericht. Deze zonnepanelen hebben een totaal vermogen van 3000 Wp.

Je haalt de de beste opbrengst met een omvormer van:

0,9 x 3000 = 2700 Watt tot 1,1 x 3000 = 3300 Watt.

Aangezien de zonnepanelen praktisch nooit het piekvermogen draaien is een omvormer van gemiddeld tussen de 2700 – 3000 Watt al geschikt.

10 zonnepanelen met micro-omvormers

Een zonnepaneel kan via een centrale omvormer in huis of via een micro-omvormer bij de zonnepanelen op het dak zonne-energie in elektriciteit omzetten.

Zijn de zonnepanelen in serie geschakeld en aangesloten op één centrale omvormer, dan haalt niet ieder paneel zijn maximale opbrengst. Wanneer één van de panelen minder stroom levert omdat er bijvoorbeeld schaduw op valt, dan betekent dit dat de opbrengst van alle panelen omlaag gaat.

Kies je voor micro-omvormers dan heb je hier geen last van.

Kiezen voor 10 micro-omvormers bij je 10 panelen

Doordat ieder zonnepaneel voorzien is van één micro omvormer, kan elk zonnepaneel optimaal presteren. Dit betekent dat de totale opbrengst van de zonnepanelen hoger zal zijn.

Een zonnepanelensysteem met micro omvormers is duurder dan een systeem met een centrale omvormer. Het is dus belangrijk om van tevoren na te gaan of dit duurdere systeem in jouw situatie echt nodig is. Vraag hier advies over bij zonnepanelen specialisten.

Welk vermogen moet mijn micro-omvormers per paneel hebben?

Ook bij het vermogen van de micro-omvormers geldt dat de belasting ongeveer 10% onder de wattpiek van de zonnepanelen mag zitten.

Dus bij bijvoorbeeld zonnepanelen met een Wattpiek van 300 zijn micro-omvormers met een Wp van maximaal 250 Watt geschikt.

Gratis offertes aanvragen voor zonnepanelen

Ga je zonnepanelen aanschaffen? Laat je goed adviseren over wat het beste past bij je huis en het meest oplevert.

Vraag bij zonnepanelen specialisten offertes aan, zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.

Vergelijkbare berichten