PERC Zonnepanelen

Wellicht heb je gehoord van PERC panelen. Zonnepanelen die meer opleveren bij bewolkt weer.

Maar wat zijn PERC zonnepanelen?

In deze gids lees je meer over:

  • wat PERC zonnepanelen precies zijn
  • wat de voor- en nadelen van de PERC technologie zijn
  • en waarom ze het beste werken in combinatie met glas-glas zonnepanelen.
Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn zonnepanelen met PERC technologie?

De benaming PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell. Dit kun je ongeveer vertalen als: passief gemaakte celachterkant.

Om te begrijpen hoe de PERC technologie werkt, is het goed om eerst te weten hoe een ‘normaal’ zonnepaneel werkt.

Hoe werkt een normaal zonnepaneel (zonder PERC)?

  • De straling van de zon bestaat uit verschillende delen, waaronder zogenaamde fotonen, die je kunt zien als kleine pakketjes energie.
  • Zonnepanelen vangen die fotonen op, waarna ze ‘veranderen’ in elektronen.
  • Als er teveel elektronen aan één kant van het zonnepaneel zitten, dan verspringen ze van plaats.
  • Hierdoor verandert de spanning en gaat er een stroom lopen.
  • Een normale zonnecel heeft een volledig geleidende achterkant. Dat wil zeggen: het laat energie door over de gehele oppervlakte.

Bekijk je een standaard zonnepaneel van dichtbij, dan zie je dunne draadjes lopen. Deze draadjes vangen de springende elektronen op en begeleiden ze, via een omvormer en de meterkast, naar jouw stopcontact.

Hoe werkt een PERC zonnepaneel?

Zonnecellen met PERC-technologie zijn met behulp van niet-geleidende lijntjes gedeeltelijk passief gemaakt.

Kijkend naar het proces van zonlicht opvangen leveren PERC panelen meer op:

  • Zonlicht bestaat dus uit allerlei deeltjes: fotonen. Deze fotonen hebben allemaal verschillende golflengtes.
  • Fotonen met een kortere golflengte (blauw licht) worden het makkelijkst omgezet in elektronen, dit proces is nodig om zonnestroom op te wekken.
  • Helaas filteren de wolken juist die ‘makkelijke’ fotonen uit de straling van de zon. Wat overblijft zijn de fotonen met langere golflengte (rood licht), die nog wel eens ‘ontsnappen’, voordat ze veranderen in een elektron. Dit vermindert weer de stroomopbrengst van je zonnepanelen.
  • Bij zonnecellen met PERC-technologie heb je veel minder last van deze ‘ontsnappende’ fotonen. Op de niet-geleidende lijntjes van een PERC-zonnecel worden ze teruggekaatst de zonnecel in. Daarmee krijgen ze nog een kans om te ‘veranderen’ in een elektron. Op deze manier worden er meer fotonen omgezet in elektronen en heb je dus meer profijt van je zonnepanelensysteem.

Opbouw van een PERC zonnepaneel

Wat zijn de voordelen van PERC zonnepanelen?

Het verschil tussen gewone zonnepanelen en PERC zonnepanelen is niet alleen de werking, maar ook de opbouw van het zonnepaneel.

PERC zonnepanelen bestaan namelijk uit twee extra lagen: één voor (PE) en één achter (RC) de zonnecel, deze hebben elk hun eigen functie.

Deze extra twee lagen leveren een aantal mooie voordelen op ten opzichte van gewone zonnepanelen:

Betere reflectie van het zonlicht: De onderste laag reflecteert het zonlicht terug naar de zonnecellen. Bij een normaal zonnepaneel wordt dit door de folie geabsorbeerd.

Deze reflectie bij PERC panelen zorgt voor een betere opbrengst. Hierdoor zijn PERC zonnepanelen beter geschikt voor gebieden waar er niet altijd even veel zonlicht is, zoals in ons eigen land.

Betere warmteafvoer: De bovenste laag vangt alleen de belangrijke golflengten op uit de lichtstraling en blokkeert golflengten boven 1180 nanometer.

Licht en straling boven de 1180 nanometer is namelijk het soort licht dat vrijwel niet zichtbaar is, maar wel warmte en straling levert, denk bijvoorbeeld aan infrarood licht.

Infrarood licht is niet zichtbaar voor ons maar is wel een uitstekende warmtegeleider.

Warme zonnepanelen verliezen echter aan opbrengst en daarom wordt met de PERC technologie dit type licht geblokkeerd. Op deze manier leveren PERC zonnepanelen dus meer energie op voor bijvoorbeeld je elektrische vloerverwarming of airco (lucht/lucht warmtepomp).

Zijn PERC zonnepanelen voor jouw de beste keus? Vraag advies aan zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen met PERC technologie?

Toch zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan PERC zonnepanelen. Het is goed om deze ook in gedachten te houden, bij de overweging welke zonnepanelen je het beste kan aanschaffen.

Als nadelen van PERC zonnepanelen worden genoemd:

1. Snellere degradatie: Degradatie is het verschijnsel dat het vermogen van zonnepanelen in de loop van de tijd afneemt. Op een bepaald moment zijn de zonnepanelen niet meer rendabel en moeten ze worden vervangen.

Als gevolg van het feit dat PERC zonnepanelen meer zonlicht absorberen via de reflecterende laag, is er sprake van meer degradatie door de jaren heen.

2. Degradatie door hogere spanning in PERC panelen: Ook de hogere spanning in PERC panelen zorgt voor een snellere degradatie.

Het is wel belangrijk om hierbij te vermelden dat dit probleem vooral ligt bij polykristallijne zonnepanelen. Dit is een type paneel dat steeds minder gebruikt wordt bij zonnepanelen installaties. Zo’n 90% van alle installaties zijn monokristallijn tegenwoordig.

3. Gevoelig voor vocht en vuil: PERC zonnecellen zijn gevoeliger voor vocht en zuurstof. Om die reden wordt aangeraden om PERC zonnecellen te combineren met glas-glas zonnepanelen.

Deze panelen beschermen de zonnecellen beter en hebben de langste levensduur.

Waarom werkt PERC het beste in combinatie met glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen zijn de panelen die het nadeel van degradatie wegnemen. Dat komt door de manier waarop deze panelen zijn opgebouwd.

Waaruit bestaat een normaal zonnepaneel?

Een normaal zonnepaneel bestaat uit:

  • een laag glas;
  • een laag met zonnecellen;
  • en aan de achterzijde een kunststof folie.

Deze lagen laten een bepaalde mate van kwetsbaarheid zien, onder invloed van het jarenlang blootstaan aan vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen.

Dit zorgt er dan ook voor dat deze panelen ieder jaar een klein beetje vermogen inleveren.

Waaruit bestaat een glas-glas zonnepaneel?

Wat zijn PERC glas-glas zonnepanelen?

Een glas-glas-zonnepaneel bestaat daarentegen uit

  • een laag glas;
  • een laag met zonnecellen;
  • en aan de achterzijde weer een laag met glas.

Deze opbouw maakt dat het paneel veel minder last heeft van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. De degradatie van deze panelen is daardoor veel lager.

Doordat PERC zonnecellen veel gevoeliger zijn voor vocht en zuurstof dan normale zonnecellen en meer aan degradatie onderhevig zijn, kunnen PERC zonnecellen het beste gecombineerd worden met glas-glas zonnepanelen. Deze combinatie is veel duurzamer en het meest rendabel.

Klinken PERC glas-glas zonnepanelen goed in de oren. Vraag advies over de mogelijkheden en prijzen bij zonnepanelen specialisten. Vraag vrijblijvend en gratis offertes aan.

Gratis offertes aanvragen

Ben je ook van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Win vakkundig advies in over welke zonnepanelensysteem in jouw situatie het beste is en wat de kosten zijn.

Vraag bij zonnepanelen specialisten offertes aan. Gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten