Chinese Zonnepanelen: Goede PV in 2024

Made in China heeft niet zo’n goede naam, maar dat is zeker niet altijd terecht.

Hoe zit het met zonnepanelen uit China? Dat lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Zijn Chinese zonnepanelen een goede aankoop?

Op deze vraag is geen simpel ja of nee antwoord te geven. Onze onderbuik zegt al snel nee, maar is dat wel terecht?

70% van de zonnepanelen wereldwijd komen uit China. Bovendien legt China zelf grote zonnepaneelvelden aan om milieuvriendelijker te worden.

Het is dus nogal kortzichtig om ervan uit te gaan dat dit allemaal onbetrouwbare panelen zijn. Bovendien staan er Chinese zonnepanelen merken in de top 5 van de beste wereldwijde merken.

Zonnepanelen die in China worden gemaakt

Waarom komen er zoveel panelen uit China?

China heeft een enorm dominante positie in de zonnepanelenmarkt. Hoe komt dit?

  • China investeert al jaren massaal in groene energie en dan met name zonne-energie.
  • De lonen en productiekosten zijn in China lager, waardoor ze hun product goedkoper kunnen aanbieden.
  • Chinese zonnepanelenfabrikanten hebben subsidie gehad gericht op het exporteren van zonnepanelen.

Ieder zonnepaneel een beetje Chinees

70% van de zonnepanelen komt dus uit China. Maar hoe zit het met Europese en Amerikaanse panelen? Zijn die echt 100% Europees of Amerikaans?

Vaak niet.

Deze producenten halen namelijk vaak onderdelen uit… China. Het totale percentage (deels) Chinese zonnepanelen ligt dus nog veel hoger.

Interesse om zelf energie op te wekken voor o.a. je elektrische warmtepomp of vloerverwarming? Vraag gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Wat zijn de garanties op Chinese zonnepanelen?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het belangrijk te letten op de garanties die je krijgt. Je kan garantie krijgen op:

Productgarantie

Als het gaat om zonnepanelen uit China, gaat het veelal om de garantie op de panelen zelf, de zogeheten productgarantie en eventueel ook vermogensgarantie.

De taalbarrière en afstand kunnen een belemmering zijn als je aanspraak wilt maken op de garantie. Kies daarom voor een fabrikant met:

  • Een goede reputatie.
  • Zeer duidelijke garantieregeling.
  • Duidelijke en snelle communicatie.

Garantietermijn en continuïteit

De meeste Chinese fabrikanten geven een garantietermijn van 25 jaar. Daar kan je alleen geen gebruik van maken als het bedrijf in de tussentijd failliet gaat.

Kies dus voor een bedrijf dat al langer zonnepanelen levert omdat de kans kleiner is dat ze over een paar jaar van de markt verdwenen zijn.

Is een Chinees zonnepaneel wel goed van kwaliteit?

Niet ieder Chinees zonnepaneel is van goede kwaliteit. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Amerikaanse of Duitse panelen. Het gaat namelijk niet om het land, maar om de fabrikant.

Er zijn genoeg Chinese zonnepanelen merken die topkwaliteit leveren.

Wat zijn de beste Chinese zonnepanelen merken?

Deze Chinese zonnepanelen merken staan bekend om hun goede kwaliteit én draaien al even mee op de markt. Dat geeft je meer zekerheid wat betreft de productgarantie.

Deze merken hebben een goede reputatie en komen zeer goed naar voren bij verschillende testen.

Bovenaan in top 5

Bij een van deze testen draait het om het rendementspercentage:

Risen Energy haalde hierbij 93,8%

Risen Energy Chinese zonnepanelen

ET Solar haalde hierbij 93,4%.

ET solar - Chinese zonnepanelen merk

Daarmee staan ze bovenaan in de top 5 van de beste zonnepanelen merken.

Whitelabel panelen uit China

Er zijn veel zogeheten whitelabel zonnepanelen te koop. Dit zijn panelen die niet de merknaam van hun fabrikant dragen, maar verkocht worden onder de naam van de verkoper.

Bijvoorbeeld:

  • Een bedrijf in China produceert de panelen.
  • Een zonnepanelen specialist uit Nederland koopt deze panelen.
  • De Nederlandse zonnepanelen specialist verkoopt de panelen onder eigen naam, zonder dat de fabrikant bekend is bij de consument.

Kleine fabrikanten

Hierbij is het voor jou als consument dus lastig om na te gaan wat de kwaliteit van de panelen is. Vaak gaat het om kleine fabrikanten, waardoor je minder zekerheid hebt als het om de garantie gaat.

Je kan er in ieder geval op rekenen dat het niet om een groot merk met een goede reputatie gaat. Anders zou deze merknaam juist duidelijk genoemd worden.

Vragen stellen

Is een zonnepanelen specialist niet duidelijk over het merk van de zonnepanelen? Vraag zeker door. Bij een vaag antwoord kan je beter naar een ander gaan.

Installatie minstens net zo belangrijk

Houd in gedachten dat de kwaliteit van de zonnepanelen slechts één factor in het geheel is. De installatie van zonnepanelen is minstens zo belangrijk voor een goede opbrengst van zonne-energie voor bijvoorbeeld je airco, elektrische vloerverwarming of elektrische warmtepomp.

Heb je topkwaliteit panelen, maar plaatst de installateur ze niet in de optimale richting (zuid, oost, west of noord) en hellingshoek? Dan kan je alsnog een slecht rendement krijgen. Daarnaast hebben ook de omvormer en de bekabeling invloed.

Vraag gratis zonnepanelen offertes aan

Wil je weten welke zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak en situatie? Vraag direct offertes aan bij zonnepanelen specialisten. 100% gratis en vrijblijvend.

Je krijgt een duidelijke overzicht van de kosten, terwijl je nergens aan vast zit.


Vergelijkbare berichten