Dakkapel met Zonnepanelen: Met of zonder Ballast

Overweeg je om zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen? Lees dit artikel dan goed door.

Je leest hieronder welke factoren bepalen of zonnepanelen op je dakkapel passen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een dakkapel?

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden? Op deze vraag kunnen we je geen simpel ja of nee antwoord geven. De ene dakkapel is de andere niet.

Ook zijn zonnepanelen specialisten het er niet over eens. De één doet het wel, de ander noemt het onverantwoord en installeert geen zonnepanelen op dakkapellen.

Kort gezegd is het wel mogelijk, maar alleen als je dakkapel groot genoeg is en genoeg draagkracht heeft. Je kunt er ook voor kiezen om de zonnepanelen naast, boven of onder de dakkapel te laten installeren.

1. Gewicht en ballast van zonnepanelen

Veel dakkapellen zijn niet geschikt om het gewicht van zonnepanelen te dragen. Een zonnepaneel weegt namelijk zo’n 20 kilo en daar komt nog ballast bij.

Ballastgewicht

Er wordt ballast gebruikt om zonnepanelen te verzwaren zodat ze niet weg kunnen waaien bij harde wind. Je kan uitgaan van zo’n 30 kilo ballast per zonnepaneel. Hiermee komt het totale gewicht van één paneel dus op 50 kilo.

Let op: bij een dakkapel met schuin dak heb je mogelijk geen ballast nodig. Dit scheelt dus aanzienlijk in het gewicht.

2. Wind

Hoeveel de ballast precies per zonnepaneel moet wegen, hangt af van de windbelasting op de plek waar ze geplaatst worden. Op een plek waar veel wind staat is uiteraard meer ballast nodig. Een dakkapel die veel wind vangt, zal daarom minder snel geschikt zijn voor zonnepanelen.

Zonnepanelen op dakkapel: wel of niet?

3. Grootte van het systeem

De hoeveelheid ballast hangt daarnaast ook af van de grootte van het zonnepaneelsysteem. Bij een dakkapel gaat het meestal om een klein systeem, waardoor er meer ballast nodig is om het stevig genoeg te maken.

4. Grootte dakkapel

Om te beoordelen of je dakkapel geschikt is voor zonnepanelen, is de grootte uiteraard ook van belang. Houd er rekening mee dat de zonnepanelen niet helemaal tot de rand geplaatst kunnen worden, omdat ze anders te kwetsbaar zijn voor wind.

Per zonnepaneel moet je rekenen op zo’n 100 bij 165 cm. Hiermee kan je een grove inschatting maken van of en hoeveel zonnepanelen er op je dakkapel geplaatst kunnen worden.

Laat ook zonnepanelen installeren op je dak of dakkapel. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

In het kort

Kort gezegd dient er dus gekeken te worden naar:

Laat de dakkapel controleren op draagkracht

Bij de meeste dakkapellen bestaat de onderconstructie uit hout en is deze ontworpen voor het gewicht van de dakkapel en eventuele dakpannen. Hierdoor worden over het algemeen geen sterke steunbalken gebruikt zoals in een dak.

Laat je dakkapel en dak controleren door een zonnepanelen specialist. Vraag hier gratis offertes zonnepanelen offertes.

Verzakking en lekkage

Als je de dakkapel te zwaar belast, loop je hierdoor risico op verzakking, lekkage en schade aan de zonnepanelen.

Redenen genoeg dus om de draagkracht van je dakkapel eerst goed te laten controleren door een expert.

Dakkapel met schuin of plat dak?

Heeft jouw dakkapel een schuin of een plat dak? Beide hebben hun eigen voor- en nadelen.

Bij een dakkapel met plat dak:

Bij een dakkapel met schuin dak:

  • Heb je geen ballast nodig.
  • Heb je geen ruimte tussen de zonnepanelen nodig, waardoor je meer zonnepanelen kwijt kan.
  • Liggen de hellingshoek en legrichting al vast. Dit kan negatief zijn voor de opbrengsten, tenzij je een dakkapel op het zuiden hebt. Ligt je dakkapel bijvoorbeeld op het noorden dan is de opbrengst minder?

Moet ik zonnepanelen liggend of staand plaatsen op een dakkapel?

Een belangrijke keuze die je moet maken bij het plaatsen van zonnepanelen is of je ze liggend (landscape) of staand (portrait) plaatst.

Wat de beste keuze is hangt af van:

  • De beschikbare ruimte. Bij portrait heb je meer ruimte tussen de panelen nodig, wat al snel lastig is op een dakkapel.
  • De afmetingen van het dak. De afmetingen kunnen bepalen of je met liggende of met staande zonnepanelen het dak optimaal benut.
  • De ballast die nodig is. Bij staande zonnepanelen is meer ballast nodig.
  • Het zicht. Liggende zonnepanelen zijn minder zichtbaar, wat mooier is voor de uitstraling van je woning.

Nieuw dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen

Wil je een nieuwe dakkapel plaatsen en tegelijk ook profiteren van de voordelen van zonnepanelen? Kies dan voor een dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen.

Dit is de ideale oplossing waarmee je jezelf geen zorgen hoeft te maken over het gewicht van het zonnepanelensysteem en de draagkracht van de dakkapel.

Doordat het een compleet product is, is alles precies op elkaar afgestemd.

Wat kost een dakkapel met geïntegreerde panelen?

Een dakkapel waarbij de panelen zitten geïntegreerd is de LUXbox. Een LUXbox is een soort kruising tussen een dakkapel en dakraam.

Hierdoor komt er veel zon binnen en bovendien is dit type dakkapel vergunningvrij. Je betaalt gemiddeld €8.000 voor een 4 meter brede LUXbox dakkapel met indak panelen.

Vraag offertes aan bij zonnepaneel specialisten

Ben je benieuwd of jouw dakkapel geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel dit gaat kosten? Laat het berekenen door zonnepanelen specialisten.

Vraag hieronder gratis en geheel vrijblijvend offertes aan.

Vergelijkbare berichten