Meedraaiende Zonnepanelen

Je wilt je zonnepanelen zo plaatsen dat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Maar de positie van de zon verandert constant door de dag heen. Dus wat in de ochtend de perfecte positie is, levert je in de middag weer een stuk minder op.

De oplossing? Meedraaiende zonnepanelen.

Maar zijn deze wel betaalbaar voor een gemiddeld huishouden? Dit en meer lees je hieronder.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn meedraaiende zonnepanelen?

Meedraaiende zonnepanelen zorgen voor meer opbrengst. Het zonnepanelensysteem draait mee met de zon waardoor de instraling de hele dag optimaal is. Niet enkel ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds, maar de gehele dag betere opbrengsten.

Horizontaal en verticaal

De panelen draaien niet alleen mee in de horizontale richting, ook in verticale richting bewegen ze mee. Met andere woorden: ze kunnen kiepen/kantelen.

Hiermee wordt de hellingshoek aangepast aan de hoogte van de stand van de zon, zodat de invalshoek de hele dag door optimaal blijft.

Automatisch

Het meedraaien en -kantelen van de zonnepanelen gebeurt uiteraard automatisch. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

Het is dus niet zo dat je zelf de stand van de zon in de gaten moet houden. Je hebt er geen enkel omkijken naar.

Interesse in zonnepanelen? Laat je adviseren door een zonnepanelen specialist. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Voor bedrijven

Meedraaiende zonnepanelen zijn een heel interessante ontwikkeling, maar voor consumenten nog niet zo aantrekkelijk vanwege de prijs van gemiddeld €13.000. Voor bedrijven kunnen ze echter wel aantrekkelijk zijn.

Een Smartflower of Sunseaker bij je bedrijf is immers een echte eyecatcher.

Welke soorten meedraaiende zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten meedraaiende zonnepanelen. De belangrijkste zijn de smartflower en de sunseaker.

Smartflower

De Smartflower is een zonnepanelensysteem dat zijn naam te danken heeft aan zijn vorm. Dit unieke systeem is maar liefst 5 meter hoog en bevat een “steel” met daaraan zonnepanelen in de vorm van bloembladen.

Zijn de bloembladen helemaal uitgeklapt? Dan heeft het systeem een oppervlakte van 18 m².

Smartflower meedraaiende zonnepaneel

In- en uitklappen

Als het donker is, klapt de smartflower zichzelf dicht. Zodra de zon opkomt, wordt dit gedetecteerd en vouwt het systeem zichzelf open. Daarna draait de zonnepanelenbloem zich naar de zon.

Gedurende de dag beweegt de bloem mee. Van het oosten naar het westen en zowel door te draaien als door te kantelen.

Opbrengst

Doordat het systeem altijd in de meest optimale stand staat, is de opbrengst zo’n 40% hoger dan bij normale zonnepanelen.

Beveiliging

Waait het hard? Dan klapt de Smartflower zichzelf dicht, om het risico op beschadigingen te beperken.

Schoon

De Smartflower heeft ingebouwde borsteltjes, waarmee de panelen automatisch schoongeveegd worden. Schone panelen = optimale opbrengst.

Mobiel

De Smartflower is mobiel en kan makkelijk verplaatst worden. Liever een vast systeem? Dan kan je voor een Smartflower kiezen die wordt verankerd in de grond.

Sunseaker

Een andere variant van meedraaiende zonnepanelen is de Sunseaker. Dit systeem heeft een simpelere uitstraling, maar is ook zeer efficiënt.

De mast van de Sunseaker is 3 meter hoog.

Sunseaker meedraaiende zonnepaneel

Meedraaien

De Sunseaker gaat ’s nachts in de startpositie staan voor de volgende ochtend: met de panelen naar het oosten. Zo worden de eerste zonnestralen optimaal opgevangen.

Gedurende de dag volgen de panelen de stand van de zon, met een nauwkeurigheid van 2°. Zowel qua windrichting als qua hellingshoek.

Opbrengst

In de zomer zorgt de Sunseaker voor zo’n 55% meer rendement dan normale panelen. In de winter is het voordeel echter het grootst, met een meeropbrengst van zo’n 75%. Het gemiddelde over het hele jaar is 65%.

Nederlands

Leuk om te weten: de sunseaker is een Nederlands product.

Suncycle

Nog een Nederlands product: de Suncycle. Dit systeem wordt niet verkocht, omdat het niet rendabel genoeg was voor de producent.

De Suncycle was een zonnepanelensysteem met een spiegeltechniek waardoor er veel minder halfgeleidermateriaal nodig is (wat erg kostbaar is).

Ook kostte de productie van de Suncycle weinig energie en werden er minder milieuvervuilende stoffen gebruikt, waardoor het een extra milieuvriendelijk zonnepanelensysteem was.

Suncycle meedraaiende zonnepanelen systeem

Interesse in betaalbare zonnepanelen die zich snel terugverdient. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Nadeel: de kosten van meedraaiende zonnepanelen

Meedraaiende zonnepanelen leveren aanzienlijk meer op dan gewone panelen. Toch zal het nog wel even duren voor we dit systeem bij veel consumenten en bedrijven zien staan. En dat heeft alles te maken met de kosten.

De prijs van de sunseaker ligt rond de €12.000 en de smartflower kost maar liefst €14.000.

Ter vergelijking: een set van tien normale zonnepanelen heb je al voor €4.500.

De hogere opbrengst is niet genoeg om dit prijsverschil snel te compenseren. De terugverdientijd van deze systemen is dan ook veel langer dan bij normale zonnepanelen.

Andere nadelen

Naast de hoge kosten zijn er nog andere nadelen om rekening mee te houden:

  • Als je dak een gunstige ligging heeft, kan de meeropbrengst van meedraaiende panelen op de grond aardig tegenvallen.
  • Het zijn prachtige innovatieve systemen, maar het kan goed zijn dat je buren er niet blij mee zijn als het systeem voor hen duidelijk te zien is.
  • Hoe meer mechaniek in een systeem, hoe meer onderdelen er zijn die kapot kunnen gaan. Er is dus meer onderhoud nodig en een hoger risico op storingen en defecten.
  • De smartflower klapt zichzelf dicht bij wind om schade te voorkomen. Mooi natuurlijk, maar als het vaak waait (en dat doet het in Nederland), loop je natuurlijk wel een hoop opbrengst mis.

Heb je een vergunning nodig voor meedraaiende zonnepanelen?

Soms kan het systeem vergunningsvrij geplaatst worden, maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. Doe voor de zekerheid navraag bij jouw gemeente.

Voordelig en vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen

Liever een voordeliger systeem? Geen gedoe met vergunningen? Ga dan voor normale zonnepanelen. Hierbij is de investering een stuk kleiner en veel sneller terugverdiend. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Schuin dak

Op een schuin dak kan je vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen zolang:

  • De panelen niet uitsteken over de dakrand. Ze mogen wel tot de rand geplaatst worden.
  • De panelen direct op het dak geplaatst worden (niet in een andere hellingshoek dan het dak).

Plat dak

Vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Dat kan ook zolang:

  • De hellingshoek van de panelen niet groter is dan 35º.
  • Je ruimte vrijhoudt langs de dakrand. Deze ruimte moet minimaal even groot zijn als de hoogte van de panelen.

Meer info over vergunningen bij zonnepanelen vind je hier.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Benieuwd wat een zonnepaneleninstallatie precies kost? Laat een zonnepanelen specialist het voor je berekenen door een offerte aan te vragen.

Of beter nog: vraag meteen meerdere offertes aan. Zo kan je verschillende zonnepanelen specialisten met elkaar vergelijken en de beste deal voor jou eruit kiezen.

Het aanvragen van offertes bij zonnepanelen specialisten is gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten