Enkel Glas Vervangen Door Dubbel Glas [Kosten]

Vroeger werd er in de kozijnen van huizen en gebouwen altijd enkel glas geplaatst. Enkel glas heeft een zeer matige isolerende werking. De warmte ontsnapt gemakkelijk naar buiten. Tegenwoordig is er veel beter isolerend glas.

Heb je nog enkel glas dan is het verstandig om dit te vervangen door nieuw dubbel glas.

In deze gids lees je meer over welke mogelijkheden er zijn om enkel glas te vervangen door dubbel glas.

Snel een HR glasspecialist vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom je enkel glas vervangen?

Enkel glas is niet meer van deze tijd. Waarom niet?

 • De warmte ontsnapt gemakkelijk naar buiten. Je zult dus meer moeten stoken om het binnen warm te houden.
 • Verder zul je meer last van tocht en koudeval hebben.
 • Bij enkel glas heb je veel last van condensvorming.
 • Geluiden van buiten worden minder tegengehouden.
 • Ook is enkel glas inbraakgevoeliger.

Waarom moet je enkel glas snel vervangen

Enkel glas heeft een hogere U-waarde

Als het gaat om de isolatiewaarde van kozijnen en glas dan kom je altijd de term U-waarde tegen.

Maar wat houdt deze waarde nu precies in?

 • Met de U-waarde wordt aangegeven hoeveel warmte er door een materiaal (of constructie) gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad, over een tijdsbestek van 1 seconde en per m².
 • Deze U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Hierbij staat W voor Watt, m² voor de oppervlakte en K staat voor het temperatuurverschil.
 • Simpel uitgelegd geeft de U-waarde dus aan in welke mate een materiaal de warmte doorlaat. Hoe lager deze U-waarde des te beter de isolatie. Voor enkel glas geldt dat de U-waarde juist hoog is, dus juist geen goede isolerende werking heeft.

U-waarden van enkel glas en HR glas

Ter vergelijking hierbij de verschillende U-waarden bij enkel glas en de verschillende soorten HR-glas (Hoogrendementsglas).

 • Enkel glas heeft de hoogste U-waarde, namelijk 5,8. Hierbij is de isolatie dus het slechtst.
 • Standaard dubbel glas (thermopane glas) heeft een U-waarde van 2,8. Het heeft een zeer matige isolatiewaarde en is niet te vergelijken met het tegenwoordige isolatieglas.
 • HR++ glas heeft een U-waarde van 1,1. Nog lager dus en nog beter isolerend dan HR+ glas. HR++ glas is dan ook een uitstekend isolerend glas.
 • HR+++ glas bevat de laagste U-waarde, namelijk 0,5 tot 0,9. HR+++ glas wordt ook wel driedubbel glas of triple glas genoemd. Met dit isolatieglas bespaar je de meeste energie, maar het is in aanschaf ook het duurste glas.

Ug-waarde van glas

Behalve de U-waarde kun je ook nog kijken naar de Ug-waarde. U-waarde gaat over de isolatiewaarde van de kozijnen en het glas, gaat het bij de Ug-waarde enkel om de isolatiewaarde van het glas.

Bij de Ug-waarde staat de ‘g’ voor ‘glas’ of ‘glass’. Deze waarde is dus de U-waarde van het glas zonder de kozijnen.

Ook voor de Ug-waarde geldt: hoe lager, hoe beter.

Kies ook voor isolerende glas bij het vervangen van je enkel glas. Vraag hier gratis offertes aan bij glaszetters.

Wat kost het vervangen van enkel glas naar dubbel glas?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het vervangen van enkel glas voor HR++ of triple glas. Over deze glassoorten lees je meer onder het kopje ‘Nieuwe soorten glas om enkel glas mee te vervangen‘.

De onderstaande kosten zijn inclusief:

 • Btw;
 • Verwijderingskosten;
 • Afvoerkosten;
 • Plaatsing in bestaande kozijn (wat betreft het kopje hieronder: ‘Wat kost enkel glas vervangen in bestaande kozijnen’).

Wat kost enkel glas vervangen in bestaande kozijnen

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de meest voorkomende soorten HR-glas; HR++ en driedubbel glas.

Kosten
(Inclusief montage)
HR++ glas (1 m²) €155
HR+++ glas (1 m²) €210

Wat kost het vervangen van het hele kozijn met nieuw glas?

Blijkt dat de nieuwe generatie HR glas niet in je bestaande kozijnen past, dan is het sterk aan te raden om nieuwe kozijnen met HR-glas te plaatsen. Het voordeel van nieuwe kozijnen met HR glas is dat het nog beter isoleert dan alleen het glas vervangen.

Hieronder de kosten voor de meest voorkomende kozijnen; vaste kozijn en draai/kiepramen. Deze kosten zijn inclusief btw, verwijderen/afvoeren oude kozijnen en monteren van de nieuwe kozijnen.

Over het vervangen van bestaande kozijn lees je meer onder het kopje ‘Is het kozijn geschikt voor dubbel glas?‘.

HR++ glas HR+++ glas
Vast kozijn (1 m²) €550 €610
Draai/kiepraam (120 x 80cm) €635 €705

Wat bespaar je met nieuw dubbel glas?

Door je enkel glas te vervangen door dubbel glas ga je flink besparen op je energierekening. Hoe beter isolerend het HR glas is, (dus hoe meer plusjes er achter HR staan), hoe meer je gaat besparen.

In onderstaande tabel kun je aflezen wat de gemiddelde besparing is bij de verschillende soorten HR-glas:

Type HR-glas Besparing m³ per m²
HR++ 25 m³
Triple glas 29 m³

Wat de besparing uitgedrukt in geld is, is wat lastiger aan te geven. Dit is uiteraard afhankelijk van wat de energietarieven op een bepaald moment zijn.

In periodes dat bijvoorbeeld de gasprijs hoog is, zal de besparing alleen maar meer bedragen wanneer je stookt op gas en overstapt van enkel glas naar HR-glas.

Hoogrendementsglas voor betere isolatie

Wat is enkel glas?

Enkel glas bestaat uit één glasplaat en wordt ook wel float glas genoemd. De productie van enkel glas gaat volgens de float methode. Deze methode houdt in dat glas verhit wordt en dat het gesmolten glas vervolgens over een bad van tin wordt gegoten.

Daarna wordt het glas langzaam afgekoeld, waardoor er een vlakke glasplaat ontstaat.

Enkel glas kan beter isolerend worden gemaakt door het aanbrengen van een coating. Vanwege de lage isolatiewaarde van dit glas mag het tegenwoordig niet meer worden toegepast in de nieuwbouw.

Ook oud dubbel glas (thermopane) is vaak aan vervanging toe

Thermopane glas is een dubbel glas dat destijds de opvolger was van enkel glas. Je kunt thermopane glas echter niet vergelijken met het huidige isolatieglas.

Het isolatieglas van tegenwoordig is steeds verder verbeterd, wat de reden is dat je ook thermopane glas steeds minder aantreft.

 • Bij thermopane glas zit er een laag lucht tussen de twee glasplaten.
 • Bij HR++ glas zit er in plaats van lucht edelgas tussen de platen. Edelgassen isoleren namelijk veel beter dan droge lucht.
 • Ook bevat de binnenzijde van HR++ glas een coating die de isolatie nog verder verbetert.

Is je woning nog voorzien van dit oude thermopane glas, dan is het met het oog op een betere isolatie ook verstandig om deze te vervangen door HR++ glas of zelfs driedubbel glas.

Nieuwe soorten glas om enkel glas mee te vervangen

Je wilt je enkel glas vervangen door nieuw glas. Wat zijn dan geschikte soorten glas om voor te kiezen?

 • HR++ glas: Dit isolerende dubbelglas wordt momenteel het meest gekozen. Het is dan ook een uitstekend isolerend glas dat bestaat uit twee glasplaten. De ruimte tussen deze platen is gevuld met edelgas.
 • HR+++ glas of triple glas: Dit is driedubbel glas en is hierdoor extra isolerend. Op dit moment is het ook het best isolerende glas dat er op de markt is. HR+++ glas bevat drie glasplaten. De ruimtes tussen de glasbladen zijn eveneens gevuld met een edelgas.

Zowel HR++ glas als HR+++ glas is dus een uitstekende vervanging voor enkel glas. Uiteraard betaal je voor HR+++ glas wel wat meer dan voor HR++ glas.

Subsidie bij het vervangen van enkel glas

Als je enkel glas gaat vervangen, heb je recht op subsidie. Hier lees je meer over subsidie op HR-glas en de subsidiebedragen.

Is het kozijn geschikt voor dubbel glas?

Een belangrijke vraag bij het vervangen van het glas is of de kozijnen er wel geschikt voor zijn. Gewoon dubbel glas is in de regel namelijk dunner dan hoogrendementsglas.

Je moet hierbij kijken naar de sponningbreedte, dit is de gleuf in het kozijn waar het glas in geplaatst wordt. Voor HR++ glas geldt dat de sponningbreedte minimaal zo’n 21 tot 23 mm moet zijn.

Is er niet genoeg ruimte in het kozijn voor het plaatsen van hoogrendementsglas dan zijn er wel manieren om het kozijn hier geschikt voor te maken. Zo kun je bestaand houtwerk kozijnen de sponning mogelijk breder uitzagen.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar de staat van de kozijnen. Zijn deze toch al aan vervanging toe, dan is dit een geschikt moment om ook meteen te kiezen voor nieuwe kozijnen. Vraag advies aan de glaszetter of kunststof kozijnspecialist. Vraag hier gratis offertes aan bij glaszetters of hier voor offertes bij kunststof kozijnspecialisten.

Nieuw glas met nieuwe kunststof kozijnen

Enkel glas vervangen in een monumentaal pand

Het vervangen van enkel glas door dubbel glas bij een monumentaal pand is niet zo eenvoudig. Bij monumentale panden heb je te maken met allerlei regelgeving waardoor je niet zomaar aanpassingen kunt doen.

Daarnaast past modern isolatieglas vaak ook niet in de bestaande kozijnen. Er zijn echter wel bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van isolatieglas bij monumentale panden.

Zo krijgen deze panden toch het comfort van isolatieglas, zonder dat het monumentale karakter er door wordt aangetast.

Offertes aanvragen bij glaszetters

Is je huis nog voorzien van enkel glas en wil je dit gaan vervangen door nieuw isolerend glas? Vraag hieronder nú bij meerdere glaszetters offertes aan en bespaar daarmee op de kosten. Dit is geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten