Onderhoudscontract voor de cv-ketel [Opties + Kosten]

Wil je geen zorgen over je cv-ketel? Een contract voor service en onderhoud kan uitkomst bieden.

In deze gids behandelen lees je meer over deze contracten voor je cv-ketel. En of je wel of niet een contract moet afsluiten.

Welke soorten contracten kun je afsluiten voor je cv-ketel?

Er bestaan hiervoor twee soorten contracten:

Onderhoudscontract: Met dit contract komt een cv-onderhoudsmonteur eenmaal per jaar of eens per twee jaar langs om je cv-ketel te onderhouden.

Servicecontract: Bij dit contract kun je bij een storing of mankement aan je cv-ketel de onderhoudsmonteur laten komen van het bedrijf waarbij je het servicecontract hebt afgesloten.

De kosten voor deze reparatie worden geheel of gedeeltelijk gedekt door het abonnementsgeld..

Waarom kiezen voor een contract?

Het afsluiten van een onderhoudscontract of servicecontract biedt een groot aantal voordelen.

Voordelen van een onderhoudscontract

Voordeliger in onderhoud: Doordat je cv-ketel jaarlijks of tweejaarlijks wordt nagekeken en wordt onderhouden, blijft je ketel goed functioneren.

Veel mankementen met bijbehorende kosten kun je hiermee voorkomen, waardoor je bespaart op de onderhoudskosten.

Regelmatig onderhoud betekent over het algemeen ook dat je cv-ketel een langere levensduur zal hebben.

Energiebesparing: Een periodieke afstelling van je cv-ketel heeft als voordeel dat je zuinig blijft stoken. Hiermee bespaar je dus op je energiekosten.

Veiligheid: Met een regelmatige onderhoudsbeurt blijf je veilig stoken. Onveilige situaties zoals de aanwezigheid van koolmonoxide worden hiermee verkleind.

Fabrieksgarantie: Vaak is periodiek onderhoud aan je cv-ketel ook een voorwaarde om de fabrieksgarantie te behouden. Met een onderhoudscontract voorkom je dat je geen aanspraak op garantie maakt als er een onderdeel binnen de garantieperiode moet worden vervangen.

Beter voor het milieu: Een optimale afstelling van je cv-ketel zal ook zorgen voor minder CO2 uitstoot en een schonere verbranding. Je doet dus ook nog iets goeds voor het milieu.

Verplicht door de verzekering: In sommige gevallen wil je een verzekering dat je een onderhoudscontract afsluit voor je cv-ketel. Als je dit niet doet wordt bij schade niet uitgekeerd.

Waarom kiezen voor een servicecontract voor je cv-ketel?

Snelle service bij storingen: Heb je bij een cv-onderhoudsmonteur een servicecontract afgesloten dan heb je vaak voorrang wanneer je een storing hebt.

Even een telefoontje en de monteur staat binnen een dag bij je op de stoep. Vaak hoort bij een servicecontract ook een 24-uurs storingsservice.

Wel zo prettig wanneer je cv-ketel je tijdens de kou plotseling in de steek laat.

Minder reparatiekosten: Kies je voor een servicecontract, dan betaal je via dit abonnement voor het onderhoud van je cv-ketel. De vervanging van defecte onderdelen is meestal kosteloos.

Sommige onderdelen kunnen weer niet onder het contract vallen.

Lees hiervoor goed de voorwaarden van het servicecontract door. Over het algemeen ben je met een servicecontract goedkoper uit dan wanneer je voor elk defect of voor elke storing apart een cv-onderhoudsmonteur langs moet laten komen.

Vast bedrijf voor het onderhoud: Op het moment dat je een onderhoudsmonteur nodig hebt, hoef je niet meer te zoeken naar een bedrijf in je omgeving. Je kunt gewoon het bedrijf bellen waar je het contract bij hebt lopen.

Bovendien krijg je meestal voorrang ten opzichte van klanten die geen contract hebben afgesloten.

Geld reserveren voor reparaties is niet nodig: Met een servicecontract hoef je geen geld te reserveren voor eventuele reparatiekosten. Met een automatische afschrijving per maand heb je er verder geen omkijken meer naar.

Interesse in een contract? Vraag hier offertes aan.

Nadelen van een onderhoudscontract of servicecontract

Als nadelen voor deze contracten kun je noemen:

Soms verlies je op een contract: Je betaalt een vast bedrag per maand en het kan gebeuren dat je hier niets of te weinig voor terug krijgt. Je cv-ketel kan namelijk stoken zonder dat er iets stuk gaat.

Dit is iets wat je op voorhand natuurlijk niet kunt weten. Vind je het fijn dat het onderhoud gewoon geregeld is dan is een contract aan te raden.

Wacht je liever af en betaal je de kosten voor onderhoud liever op het moment dat het nodig is, dan kies je beter niet voor een contract.

Niet alle kosten zijn gedekt met een contract: het kan zijn dat je zaken als voorrijkosten, het uurloon van de monteur of bepaalde materiaalkosten zelf moet betalen.

Bij het afsluiten van een contract is het dan ook belangrijk om je goed in de voorwaarden te verdiepen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Contract afsluiten voor je cv-ketel

Bron foto: saffronheating.co.uk/services/boiler-repair/

Welke soorten onderhoudscontracten en servicecontracten zijn er?

Deze contracten worden door allerlei bedrijven in verschillende vormen aangeboden. De benamingen voor deze contracten zijn per bedrijf weer verschillend.

Onderhoudscontract: Met een onderhoudscontract komt jaarlijks of tweejaarlijks langs om de cv-ketel te onderhouden. Bij storingen heb je vaak voorrang. Dit is dan wel volledig op eigen kosten.

Standaard servicecontract: Bij de meeste standaard/basis servicecontracten wordt de voorrijkosten en de arbeidskosten vergoed. De kosten voor onderdelen zijn voor jouw als eigenaar zelf.

All-in servicecontract: Bij een all-in contract worden de voorrijkosten, arbeidskosten en onderdelen kosteloos vervangen.

Gecombineerd

Je hebt ook nog contractvormen waarbij onderhoud en service worden gecombineerd. Dus bij storingen worden de kosten gedekt en er komt een onderhoudsmonteur eens per twee jaar langs voor een onderhoudsbeurt.

Uiteraard zijn de abonnementskosten voor deze combi contracten hoger.

Gemiddelde kosten voor contracten

In het overzicht hieronder zie je de gemiddelde kosten van de verschillende contracten.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend
Soort contract Gemiddelde kosten per maand
Onderhoudscontract €6
Servicecontract €10
Gecombineerd contract €15

Is periodiek onderhoud aan je cv-ketel verplicht?

In Nederland is het periodiek onderhouden van je cv-ketel van minder dan 20 kW niet verplicht. Toch is het wel aan te bevelen om je cv-ketel eens in het jaar of eens in de twee jaar te laten nakijken door een cv-onderhoudsmonteur met recente certificatie.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Veiligheid: Een goed onderhouden ketel werkt veiliger. Een vuile ketel kan zelfs koolmonoxide uitstoten wat natuurlijk zeer gevaarlijk is.

Zuinigheid: Een ketel die goed is afgesteld en goed is onderhouden werkt een stuk zuiniger. Dit merk je aan je energierekening.

Duurzaamheid: Goed onderhoud zal de levensduur van je cv-ketel verlengen. De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is best een investering dus het is fijn wanneer je dit met goed onderhoud wat langer uit kunt stellen.

Storingen voorkomen: Storingen kun je natuurlijk nooit geheel voorkomen, maar wanneer je cv-ketel regelmatig wordt nagekeken zal de kans op een storing wel minder worden.

Lees hier meer over het onderhoud van je cv-ketel.

Vergelijk offertes voor contracten

Wil je graag een onderhoudscontract of servicecontract afsluiten? We raden je aan om bij verschillende cv-installatiebedrijven navraag te doen over de contracten die ze aanbieden en de prijzen die ze hanteren.

Vergelijk hierbij ook goed wat er wel en niet door het contract wordt afgedekt.

Een contract kan heel voordelig lijken, maar dit kan betekenen dat je veel kosten toch nog apart moet betalen. Verdiep je dus goed in de verschillen zodat je een goede keuze kunt maken.

Vergelijkbare berichten