Cv-ketel

Goedkope Cv-ketel

Het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel is best een behoorlijke kostenpost. Logisch dat je er liever zo weinig mogelijk geld aan kwijt wilt zijn. Maar is de keuze voor een goedkope cv-ketel ook de meest verstandige keuze? In dit artikel lees je er meer over.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Goedkope cv-ketel kiezen of niet?

De prijs van een cv-ketel is waarschijnlijk één van de eerste dingen waar je naar kijkt. Daarnaast zijn er uiteraard nog meer dingen waar je op moet letten.

Denk hierbij aan het vermogen van de cv-ketel en de keuze voor een bepaald merk. Bedenk ook dat een nieuwe cv-ketel een behoorlijke tijd (gemiddeld zo’n 15 jaar) meegaat en het dus wel gaat om een investering voor langere tijd.

Wil je een cv-ketel die voordelig is in verbruik of voordelig in aanschaf?

Een goedkope cv-ketel hoeft op de lange duur niet altijd het voordeligst te zijn. Ook het verbruik is hierbij belangrijk. Kies je voor een Hr-ketel dan betaal je hier weliswaar iets meer voor dan voor een conventionele ketel. Doordat een Hr-ketel zuiniger met energie omgaat, bespaar je echter wel flink op je energiekosten.

Deze besparing kan oplopen tot zo’n € 300 per jaar. Verder is het belangrijk om je cv-ketel na installatie energiezuinig in te laten stellen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Laat de cv-ketel na installatie energiezuinig instellen’.

Is de prijs inclusief installatiekosten en btw?

Hoewel je in principe zelf een cv-ketel mag installeren, wordt het vanwege veiligheidsredenen en het behouden van de garantie, aangeraden om dit aan een vakman over te laten. Houd bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel rekening met een bedrag van zo’n € 600 voor de installatiekosten.

Krijg je een aanbieding voor een cv-ketel? Dan is het slim om te kijken of het bedrag inclusief of exclusief btw is. Dit scheelt natuurlijk flink op de prijs als je toch nog btw moet betalen.

Cv-ketel huren

Wanneer je liever niet in één keer een heel bedrag kwijt wilt zijn, kun je er voor kiezen om een cv-ketel te huren. Je betaalt dan maandelijks een bedrag voor het gebruiken van de cv-ketel. In dit geval blijft de cv-ketel eigendom van de verhuurder.

Kosten voor het onderhouden en repareren van de cv-ketel komen ook voor rekening van de verhuurder.

Het nadeel is wel dat je over de gehele levensduur van de ketel in totaal meer geld kwijt bent, dan het bedrag dat je ineens bij het kopen van de cv-ketel zou betalen.

Het vermogen van de cv-ketel

Een van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken is het vermogen van de cv-ketel. Misschien denk je dat je beter maar wat teveel vermogen kunt hebben dan te weinig. Dit is echter niet het geval.

Het is niet zo dat een cv-ketel die meer vermogen heeft dan in jouw woning eigenlijk nodig is, je woning sneller opwarmt.

Een cv-ketel met meer vermogen is duurder in aanschaf en kost meer energie.

Hoe kies je het juiste vermogen voor je cv-ketel?

Om te bepalen hoeveel vermogen je cv-ketel nodig heeft, moet je kijken naar:

Bouwjaar van de woning: Oudere woningen zijn doorgaans wat minder goed geïsoleerd. Nieuwbouwwoningen die voorzien zijn van isolatie en beschikken over HR+ glas houden de warmte binnen goed vast. Daarom hebben deze woningen vaak ook genoeg aan een cv-ketel met wat minder vermogen.

Type woning: Woon je in een appartement of rijtjeshuis dan kan je volstaan met een cv-ketel met minder vermogen dan wanneer je in een hoekwoning of vrijstaand huis woont.

Appartementen of hoekwoningen worden van meerdere kanten omringd door andere appartementen of woningen, wat zorgt voor extra isolatie en warmte.

Grootte van de woning: Verder is ook het aantal kubieke meters van de woning van belang. Hoe meer kubieke meters, hoe meer vermogen er nodig is om de woning goed te kunnen verwarmen. Een cv-installatie specialist kan dit voor je berekenen. Vraag hier gratis offertes aan.

CW-waarde is van invloed op de prijs

Cv-ketels worden voorzien van zogenaamde CW-labels. CW staat voor Comfort Warm water. De CW-waarde varieert van CW klasse 3 tot CW klasse 6. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer warm water de ketel kan leveren per minuut.

Een ketel in een hogere CW klasse is gemiddeld duurder dan een cv-ketel van een lagere CW-waarde.

Als je bijvoorbeeld het bad boven in de badkamer vult en iemand anders van het gezin tegelijkertijd beneden in de keuken warm water voor de afwas nodig heeft, dan heb je hier een CW-waarde van 5 of 6 voor nodig. De CW-waarden zijn vastgesteld door Stichting Gaskeur.

Verdiep je in de mogelijkheden van de cv-ketel

Kijk ook goed naar het comfort dat een bepaalde cv-ketel je biedt. De mate van comfort is bepalend voor de hoogte van de prijs.

Mogelijkheden met betrekking tot comfort zijn bijvoorbeeld:

Een OpenTherm technologie of slimme thermostaat brengen wat meer kosten met zich mee.

Alhoewel de meest mensen wel kiezen voor een modulerende OpenTherm ketel en voor het installeren van een slimme thermostaat, kun je er in principe op besparen door een simpele ketel en thermostaat te kiezen.

Hoe stil is de cv-ketel?

Als de cv-ketel niet op zolder hangt, maar echt in je woonruimte dan kies je het best voor een cv-ketel die niet teveel lawaai maakt.

Als je de cv-ketel wel op zolder hangt hoeft de cv-ketel minder stil te zijn. Extra stille cv-ketels zijn vaak iets prijziger dan een ketel die iets meer decibel produceert.

Laat de cv-ketel na installatie energiezuinig instellen

Zorg dat een installateur bij het installeren de cv-ketel energiezuinig afstelt, rekening houdend met de verwarming en het warmwatergebruik in je huis.

Een goed afgestelde ketel zorgt namelijk voor de grootste besparing op je energiekosten.

Het gaat niet over de prijs van de ketel, maar ook hoeveel een cv-ketel in verbruik kost.

De cv-ketel wordt goedkopere in gebruik door:

  • De ketel in plaats van op ‘comfort’ op ‘ecostand’ te zetten;
  • De cv-ketel kan vaak een aantal graden lager worden afgesteld om toch de gewenste warmte in huis te krijgen. Heb je net delen van je huis laten isoleren? Dan is een aanvoertemperatuur van een paar graden lager vaak toereikend.
  • Het toerental van de pomp te verlagen. Hierdoor wordt een ruimte iets minder snel warm, maar verbruikt de cv-ketel wel minder energie. En als je de temperatuur in huis constant houdt, merk je hier niet zoveel van.

Offertes aanvragen bij cv-installatie specialisten

Door het aanvragen van offertes bij meerdere cv-installatie specialisten kun je een goede prijsvergelijking maken en doorgaans ook nog wat besparen op de aanschafkosten van een nieuwe cv-ketel.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd