Goedkope Cv-ketel (inclusief montage)

Het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel is best een behoorlijke kostenpost. Logisch dat je er liever zo weinig mogelijk geld aan kwijt wilt zijn.

Maar is de keuze voor een goedkope cv-ketel ook de meest verstandige keuze? In dit artikel lees je er meer over.

Vergelijk snel erkende CV specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Goedkope cv-ketel kiezen of niet?

De prijs van een cv-ketel is waarschijnlijk één van de eerste dingen waar je naar kijkt als je op zoek bent. Daarnaast zijn er nog meer dingen waar je op moet letten.

Denk hierbij aan het vermogen van de cv-ketel en de keuze voor een bepaald merk. Bedenk ook dat een nieuwe cv-ketel een behoorlijke tijd (gemiddeld zo’n 15 jaar) meegaat en het dus wel gaat om een investering voor langere tijd.

Ook het energieverbruik is ook van belang, toch?

Wil je een cv-ketel die voordelig is in verbruik of voordelig in aanschaf?

Een goedkope cv-ketel hoeft op de lange duur niet altijd het voordeligst te zijn. Ook het verbruik is hierbij belangrijk. Kies je voor nieuwe generatie HR-ketel dan betaal je hier weliswaar iets meer voor dan een ouder model.

Doordat een nieuwe HR-ketel zuiniger met energie omgaat, bespaar je echter flink op je energiekosten.

Maar de besparing kunnen oplopen tot zo’n €300 per jaar. Laat ook een energiezuinige ketel installeren. Vraag hier gratis offertes aan.

Verder is het belangrijk om je cv-ketel na installatie energiezuinig in te laten stellen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Laat de cv-ketel na installatie energiezuinig instellen’.

Is de prijs inclusief installatiekosten en btw?

Hoewel je in principe zelf een cv-ketel mag installeren, wordt het vanwege veiligheidsredenen en het behouden van de garantie, aangeraden om dit aan een vakman over te laten. Houd bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel rekening met een bedrag van zo’n €600 voor de installatiekosten.

Krijg je een aanbieding voor een cv-ketel? Dan is het slim om te kijken of het bedrag inclusief of exclusief btw is. Dit scheelt natuurlijk flink op de prijs als je toch nog btw moet betalen.

Tweedehands cv-ketel?

Is een gebruikte cv-ketel van bijvoorbeeld een paar jaartjes oud niet interessant? Een HR-ketel vinden met de juiste CW-waarde en die goed gereviseerd is, is lastig. Bovendien komen er maar weinig tweedehands gereviseerde cv-ketels op de markt, waardoor het aanbod beperkt is.

Omdat een ketel veilig moet werken, is een controle en een grote onderhoudsbeurt van de cv-ketel erg belangrijk. Door deze stappen komt een tweedehands ketel wat betreft prijs in de beurt van een goede nieuwe voordelige ketel, wat het dus minder interessanter maakt.

Cv-ketel huren

Wanneer je liever niet in één keer een heel bedrag kwijt wilt zijn, kun je er voor kiezen om een cv-ketel te huren. Je betaalt dan maandelijks een bedrag voor het gebruiken van de cv-ketel. In dit geval blijft de cv-ketel eigendom van de verhuurder.

Kosten voor het onderhouden en repareren van de cv-ketel komen ook voor rekening van de verhuurder.

Het nadeel is wel dat je over de gehele levensduur van de ketel in totaal meer geld kwijt bent, dan het bedrag dat je ineens bij het kopen van de cv-ketel zou betalen.

Het vermogen van de cv-ketel

Een van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken is het vermogen van de cv-ketel. Misschien denk je dat je beter maar wat teveel vermogen kunt hebben dan te weinig. Dit is echter niet het geval.

Het is niet zo dat een cv-ketel die meer vermogen heeft dan in jouw woning eigenlijk nodig is, je woning sneller opwarmt.

Een cv-ketel met meer vermogen is duurder in aanschaf en kost meer energie.

Hoe kies je het juiste vermogen voor je cv-ketel?

Om te bepalen hoeveel vermogen je cv-ketel nodig heeft, moet je kijken naar:

Bouwjaar van de woning: Oudere woningen zijn doorgaans wat minder goed geïsoleerd. Nieuwbouwwoningen die voorzien zijn van isolatie en beschikken over HR++ glas houden de warmte binnen goed vast. Daarom hebben deze woningen vaak ook genoeg aan een cv-ketel met wat minder vermogen.

Type woning: Woon je in een kleiner of rijtjeshuis dan kan je volstaan met een cv-ketel met minder vermogen dan wanneer je in een hoekwoning of vrijstaand huis woont.

Rijtjeshuizen worden van meerdere kanten omringd door andere appartementen of woningen, wat zorgt voor extra isolatie en warmte.

Grootte van de woning: Verder is ook het aantal m³ van de woning van belang. Hoe meer m³, hoe meer vermogen er nodig is om de woning goed te kunnen verwarmen. Een cv-installatie specialist kan dit voor je berekenen. Vraag hier gratis offertes aan.

CW-waarde is van invloed op de prijs

Cv-ketels worden voorzien van zogenaamde CW-labels. CW staat voor Comfort Warm water. De CW-waarde varieert van CW klasse 3 tot CW klasse 6. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer warm water de ketel kan leveren per minuut. Een CW-waarde van 4 of CW 5 is vaak voldoende voor de meeste huishoudens.

Een ketel in een hogere CW klasse is gemiddeld duurder dan een cv-ketel van een lagere CW-waarde.

Hier lees je uitgebreide informatie over de CW-waarde.

Verdiep je in de mogelijkheden van de cv-ketel

Kijk ook goed naar het comfort dat een bepaalde cv-ketel je biedt. De mate van comfort is bepalend voor de hoogte van de prijs.

Mogelijkheden met betrekking tot comfort zijn bijvoorbeeld:

Een OpenTherm technologie of slimme thermostaat brengen wat meer kosten met zich mee, maar zorgen wel voor minder energieverbruik.

Alhoewel de meest mensen wel kiezen voor een modulerende OpenTherm ketel en voor het installeren van een slimme thermostaat, kun je er in principe op besparen door een simpele ketel en thermostaat te kiezen.

Wat kosten goedkope cv-ketels?

Hieronder zie je enkele voorbeelden van de meest voordelige, maar ook beste hoogrendement combiketels.

Er zijn nog goedkopere ketels, maar deze komen niet goed uit de verschillende tests en recensies.

Installatiekosten

De losse installatiekosten voor een cv-ketel liggen rond de €650. Dit moet je dus bij de onderstaande prijzen optellen. Die €650 is een 1-op-1 vervanging, zonder extra werkzaamheden zoals het aanleggen van een nieuw rookgasafvoerkanaal of het verplaatsen van de cv-ketel.

Remeha Tzerra M28c

De Remeha Tzerra ketels is één van de beste beoordeelde ketels op de markt. Verkrijgbaar in de CW-klasse 3, 4 en 5.

Remeha Tzerra M28c

Gemiddelde prijs: €850

Vermogen: 5,9 – 26,3 kW

Geschikt bij hybride warmtepomp? : Ja

Intergas HRE

De Intergas HRE ketels is net als de andere twee ketels een zuinige combiketel met een rendement van 107%.  Verkrijgbaar in CW-klasse 3, 4 en 5.

Kombi Kompakt van Intergas

Gemiddelde prijs: €925

Vermogen: 17,8 – 40 kW

Geschikt bij hybride warmtepomp? : Ja

Vaillant ecoTEC Classic

De Vaillant ecoTEC hoogrendementsketels komen in CW-klasse 3, 4 en 5. Het is net als de Intergas HRE en Remeha Tzerra een zuinige ketel.

Vaillant Ecotec Classic - VHR

Gemiddelde prijs: €900

Vermogen: 3,8 – 20,0 KW

Geschikt bij hybride warmtepomp? : Ja

Hoe laat je een cv-ketel energiezuinig instellen?

Zorg dat een installateur bij het installeren de cv-ketel energiezuinig afstelt, rekening houdend met de verwarming en het warmwatergebruik in je huis.

Een goed afgestelde ketel zorgt namelijk voor de grootste besparing op je energiekosten. Het gaat niet over de prijs van de ketel, maar ook hoeveel een cv-ketel in verbruik kost.

De cv-ketel wordt goedkopere in gebruik door:

  • De ketel in plaats van op ‘comfort’ op ‘ecostand’ te zetten;
  • De cv-ketel kan vaak een aantal graden lager worden afgesteld om toch de gewenste warmte in huis te krijgen. Heb je net delen van je huis laten isoleren? Dan is een aanvoertemperatuur van een paar graden lager vaak toereikend.
  • Het toerental van de pomp te verlagen. Hierdoor wordt een ruimte iets minder snel warm, maar verbruikt de cv-ketel wel minder energie. En als je de temperatuur in huis constant houdt, merk je hier niet zoveel van.

Laat je cv-ketel energiezuinig afstellen

Offertes aanvragen bij cv-installateurs

Door het aanvragen van offertes bij meerdere cv-installateurs kun je een goede prijsvergelijking maken en doorgaans ook nog wat besparen op de aanschafkosten van een nieuwe cv-ketel.

Vraag nú gratis en vrijblijvend cv-ketel offertes aan.

Vergelijkbare berichten