Cv-ketel

Cv-ketel Verplaatsen [Mogelijkheden + Kosten]

In sommige gevallen kan het handig zijn om je cv-ketel te verplaatsen naar een andere plek in je huis. Bijvoorbeeld omdat de cv-ketel op een plek hangt waar het nogal wat ruimte inneemt.

Of misschien ben je aan vervanging van je huidige cv-ketel toe? In dat geval kun je de gelegenheid aangrijpen om de nieuwe cv-ketel te laten installeren op een plek in huis waar het beter uitkomt.

In dit artikel lees je onder andere over welke plekken in je huis geschikt zijn voor het plaatsen van een cv-ketel, hoe het verplaatsen van een cv-ketel in zijn werk gaat en welke kosten dit met zich meebrengt.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Waarom je cv-ketel verplaatsen?

Er kunnen meerdere redenen zijn om je cv-ketel te laten verplaatsen:

  1. De cv-ketel hangt in de badkamer, keuken of op de overloop. Met de eisen die we tegenwoordig stellen aan ons wooncomfort, zijn dit niet altijd meer de meest logische plekken voor een cv-ketel.
  2. De cv-ketel staat op een plek waar het storend is, of nogal wat ruimte inneemt.
  3. De oude cv-ketel moet worden vervangen en dit is het moment om de nieuwe cv-ketel op een meer geschikte plaats te installeren.

Hoe wordt een cv-ketel verplaatst?

Het verplaatsen van een cv-ketel gaat als volgt in zijn werk:

  1. Op de nieuwe plek zullen, wanneer deze nog niet aanwezig zijn, aansluitingen moeten worden gemaakt voor de gas- en watertoevoer. Ook zullen er aanpassingen met betrekking tot de rookgasafvoer moeten worden gedaan.
  2. De cv-ketel wordt op de oude plek losgekoppeld. Belangrijk hierbij is dat de gastoevoer naar het apparaat wordt afgesloten en dat al het warme water uit de ketel is gelaten.
  3. De cv-ketel wordt op de nieuwe plek gehangen en geïnstalleerd.
  4. Het is belangrijk dat het verplaatsen door een ervaren monteur gebeurd. Als je zelf de cv-ketel installeert kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Vraag hier gratis offertes aan bij cv-installatiebedrijven.

Waar kan ik de cv-ketel plaatsen?

Vaak wordt een cv-ketel op zolder geplaatst. De belangrijkste reden hiervoor is de beschikbare ruimte daar en het gemak om rookgas af te voeren door het dak.

Het nadeel van het plaatsen van de cv-ketel op zolder is de grote afstand tussen de ketel en de tappunten op de begane grond. Dit kan ervoor zorgen dat je iets langer op warm water in de keuken moet wachten.

Cv-ketels worden ook vaak ingebouwd in een kast, bijvoorbeeld in de keuken of bijkeuken. Zo is de cv-ketel mooi weggewerkt.

Wat is een veilige plek voor de cv-ketel?

Een cv-ketel moet uiteraard wel goed toegankelijk blijven voor reparaties en onderhoud. Dus een lege ruimte boven het trapgat of een moeilijk toegankelijk hoekje op zolder lijkt in eerste instantie misschien handig, maar is toch niet de meest veilige plek.

Wanneer je kiest voor een omkasting van de cv-ketel zodat het uit het zicht verdwijnt, moet je rekening houden met de volgende veiligheidsaspecten:

Zorg voor voldoende ruimte om de cv-ketel: De kast moet dus niet te strak om de cv-ketel gebouwd zitten. Er moet voldoende ruimte overblijven voor de monteur voor het onderhouden en eventueel repareren van de cv-ketel.

Zorg voor ventilatie: De ruimte waar de cv-ketel in komt, moet voldoende kunnen ventileren. Dit is nodig voor het afvoeren van de warmte die de ketel afgeeft en om eventuele kleine hoeveelheden onverbrand gas af te kunnen voeren.

Rookgasafvoer verplaatsen of nieuwe plaatsen

Wanneer de cv-ketel wordt verplaatst, moet er ook gekeken worden naar de rookgasafvoer. Kan de bestaande rookgasafvoer worden verplaatst of moet er een nieuwe worden geplaatst?

Wanneer de cv-ketel zich op zolder bevindt zo’n anderhalve meter van het dak, dan kan hier gebruik worden gemaakt van de rookgasafvoer door het dak. Je hebt dan niet te maken met obstakels.

Wanneer de cv-ketel ergens beneden in de bijkeuken komt te staan en de rookgasafvoer via de schacht naar buiten moet, wordt het wat meer ingewikkeld.

Vragen die beantwoord moeten worden zijn dan: Hoe groot is de schacht? Hoe dik is de schachtwand? Welke rookgasafvoer past door de schacht?

Laat een cv-installatiemonteur naar de mogelijkheden kijken. Vraag hier gratis offertes aan om je cv-ketel te laten verplaatsen.

Rookgasafvoer bepalen met een sparing

Door op het dak te kijken of de bouwtekeningen te bestuderen kan er een inschatting worden gemaakt. Zijn er geen bouwtekeningen meer aanwezig, dan kan er een sparing in de schachtwand gemaakt worden om vast te stellen hoe de rookgasafvoer zit.

Door een sparing te maken op de plaats vanaf waar de rookgasafvoer de schacht ingaat, ontstaat meer ruimte om de situatie goed te beoordelen.

Voor het beoordelen en het plaatsen van een rookgasafvoer is het zaak om een gecertificeerde cv-installateur in te schakelen. Dit is een klus die veilig moet worden uitgevoerd om koolmonoxide uitstoot te voorkomen.

Moet er een nieuw rookgasafvoersysteem geplaatst worden dan wordt hierbij rekening gehouden met het soort cv-ketel. Het soort cv-ketel en vermogen is bepalend voor de vraag of er een rookgasafvoer van kunststof, aluminium of RVS moet komen.

Cv leidingen verleggen

Bij het verplaatsen van de cv-ketel moeten er waarschijnlijk ook wat leidingen verlegd worden. Wanneer de leidingen verlegd worden, hoeven de oude leidingen niet verwijderd te worden.

Er kan eenvoudig een leiding worden afgesneden en door er een koppeling op te plaatsen, zorg je ervoor dat de leiding de juiste richting op gaat.

Wat kost het verplaatsen van een cv-ketel?

Uiteraard wil je graag weten wat het je gaat kosten wanneer je de cv-ketel laat verplaatsen. Hieronder zie je de gemiddelde kosten inclusief btw, voorrijkosten, arbeidskosten en materiaalkosten.

Wat beïnvloedt de kosten?

Er zijn meerdere zaken die bepalend zijn voor de hoogte van de kosten voor het verplaatsen van je cv-ketel:

Afstand tot de hoofdleiding: De afstand tot de hoofdleiding bepaalt hoeveel water er moet worden afgetapt. Hoe meer water er moet worden afgetapt, hoe meer tijd het kost.

Ook de grootte van de ruimte waar de cv-ketel komt te hangen is van belang. Hoe groter de ruimte, hoe langer de leidingen moeten zijn. Dit kost meer tijd en is dus ook van invloed op de totale kosten.

Wegwerken van de leidingen: De beste manier om leidingen weg te werken is door ze in de muur, de vloer of het plafond weg te werken. Hoewel dit ook in esthetisch opzicht de voorkeur heeft, kost deze methode wel veel tijd, wat je dus ook weer terug zult zien in de prijs.

Vervangen van de leidingen: Oude leidingen van vroeger bestaan nog uit lood. Lood brengt echter verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Aanwezige loden leidingen moeten dan ook vervangen worden door een ander materiaal, zoals kunststof, staal of koper.

Het vervangen en verwijderen van loden leidingen brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee.

Vraag offertes op bij verschillende cv-installatiebedrijven

Ben je van plan om je cv-ketel te laten verplaatsen? Win dan eerst deskundig advies in over wat in jouw situatie de beste keuze is.

Vraag vervolgens bij meerdere cv-installatiebedrijven een offerte op, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.

Vergelijk snel CV specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd