Warmtepomp

Is Mijn Huis Geschikt Voor Een Warmtepomp?

Wil je graag je huis verduurzamen en een warmtepomp laten installeren?

Maar is je huis ook geschikt voor een warmtepomp?

Hieronder lees je de voorwaarden om de verschillende warmtepompen goed te laten werken.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd

Soorten warmtepompen

In hoofdlijnen kun je de warmtepompen onderscheiden in twee soorten: de standalone warmtepomp en de hybride warmtepomp.

Om een duidelijk beeld te schetsen van welke warmtepomp voor jouw woning geschikt is, vertellen we je graag eerst iets meer over deze twee verschillende warmtepompen.

Standalone warmtepomp

De standalone warmtepomp vervangt de gehele cv-installatie. Deze soorten worden ook wel ‘all-electric’ warmtepompen genoemd.

Voor deze warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig. Deze warmtepomp werkt namelijk volledig op elektriciteit. Stroom is goedkoper dan gas en is bovendien ook nog eens zelf op te wekken met zonnepanelen voor een warmtepomp.

De keuze voor deze warmtepomp levert dan ook de grootste besparing op.

Lees hier meer over de verschillende soorten warmtepompen.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt altijd samen met een HR-ketel. Voor dit type warmtepomp is er dus nog wel een gasaansluiting nodig. De hybride warmtepomp neemt de verwarming van je woning voor het grootste deel voor zijn rekening, zo’n 85%.

De HR-ketel zorgt daarnaast voor het warme tapwater en ondersteunt de warmtepomp op de momenten dat dit nodig is. Dit is vaak op koude dagen.

Doordat de hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan de reeds aanwezige HR-ketel, is het plaatsen van een hybride warmtepomp vrijwel in alle bestaande woningen mogelijk.

De mate waarin je huis is geïsoleerd heeft wel invloed op het rendement. In een slecht geïsoleerd huis moet de HR-ketel veel sneller bijspringen dan bij een goed geïsoleerd huis.

Hoe beter je isoleert hoe voordeliger je het huis kan verwarmen. Voor een standalone warmtepomp is isolatie onontbeerlijk, voor een hybride niet noodzakelijk maar wel kostenbesparend.

Interesse in een hybride warmtepomp? Vraag warmtepomp offertes aan.

Voorwaarden voor het plaatsen van een (standalone) warmtepomp

Om een warmtepomp in je huis te kunnen installeren moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet er sprake zijn van:

  1. Een goed geïsoleerde woning;
  2. Bij voorkeur een laag temperatuur verwarming (LTV) zoals vloerverwarming of LTV radiatoren bij een warmtepomp;
  3. Voldoende ruimte buiten voor het eventueel plaatsen van een buitenunit.

1. Goed geïsoleerde woning

Dit is meteen ook de meest belangrijke voorwaarde voor het plaatsen van een warmtepomp. Wanneer je huis niet voldoende geïsoleerd is dan gaat er veel warmte verloren. Gevolg is dat de warmtepomp (te) hard moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Wil je meer weten over de isolatiemaatregelen? Lees dan via de links hier meer over.

Spouwmuurisolatie aan laten brengen;
Informatie over dakisolatie;
Warme voeten met vloerisolatie.

Vergelijk Vrijblijvend Warmtepomp Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Globaal kun je kijken naar het bouwjaar van je woning om te kijken in hoeverre je woning voldoende geïsoleerd is om voor een warmtepomp te kiezen:

Huizen gebouwd tussen 1975 en 1992: deze huizen voldoen over het algemeen aan de minimale isolatievereisten voor de muur, het dak, de vloer en de glazen om een hybride warmtepomp te laten werken.

Huizen gebouwd tussen 1992 en 2000: de isolatiewaarden van deze woningen zijn meestal geschikt voor plaatsing van een hybride warmtepomp en in sommige gevallen ook voor een standalone warmtepomp.

Huizen gebouwd na het jaar 2000: in deze huizen kan, mits ook aan alle andere belangrijke voorwaarden wordt voldaan, elk type warmtepomp geplaatst worden (als er genoeg plaats is).

2. Laag temperatuur verwarming (LTV)

Een verwarmingssysteem dat gebaseerd is op laag temperatuur verwarming is in de meeste situaties wel een voorwaarde voor de plaatsing van een warmtepomp. Denk hierbij aan vloer- en wandverwarming en aan lage temperatuur radiatoren.

Verwarmingssystemen die met een watertemperatuur tot maximaal 55 ℃ werken, zijn hiervoor het meest geschikt.

Bestaande radiatoren geschikt maken voor de warmtepomp

De traditionele radiatoren worden ook warm bij een lagere aanvoertemperatuur bij bepaalde aanpassingen.

Voor de vraag of je huidige verwarmingssysteem geschikt is een warmtepomp kun je het beste een warmtepomp specialist in de arm nemen.

Deze kan op basis van jouw bestaande verwarmingssysteem een goede inschatting maken van wat er allemaal voor nodig is om jouw huis voldoende te kunnen verwarmen met een nieuwe warmtepomp. Vraag hier gratis offertes aan bij warmtepomp specialisten.

3. Voldoende ruimte voor de buitenunit

Kies je voor een lucht-water standalone warmtepomp of voor een lucht-water hybride warmtepomp, dan komt er buiten een buitenunit te hangen.

Je hebt twee verschillende versies van de lucht/water warmtepomp

Splitblock: Hierbij komt er een kleine buitenunit te hangen aan de muur of te staan in de tuin of dak. De binnenunit binnenshuis zorgt voor verdere opwarming van de lucht voor het CV-systeem.

Monoblock: Bij een monoblock warmtepomp systeem staat de warmtepomp geheel buiten. Het aanzuigen van de lucht en het opwarmen ervan gebeurd buiten.

Voor beide heb je ruimte buiten nodig. Heb je weinig ruimte buiten dan is de splitblock een optie.

Maar je hebt ook ruimte binnen nodig, als je voor een splitblock kiest. De binnenunit moet op een handige plek in huis geplaatst worden.

Is mijn huis geschikt om een warmtepomp te plaatsen?

Bron foto: cse.org.uk/advice/renewable-energy/air-source-heat-pumps

Geluidsoverlast

De buitenunit, en ook de binnenunit produceren geluid. Dit kan hinderlijk zijn voor jezelf of de buren. Het is belangrijk dat je warmtepomp niet te dichtbij de erfgrens zet. Je hebt tegenwoordig omkastingen die het geluid voor een deel dempen.

Is de bodem geschikt voor een warmtepomp?

Ben je van plan om een aardwarmtepomp aan te schaffen?

Dan moet voordat de installatie plaatsvindt de bodem onderzocht worden. Bij een onderzoek wordt bekeken of het mogelijk is om een boorgat te maken. Voor een aardwarmtepomp heb je een boorgat nodig van tussen de 40 tot wel 150 meter diep.

De omgeving moet hier wel voor geschikt zijn.

Een aardwarmtepomp is vaak alleen mogelijk bij een nieuwbouwwoning.

(Hybride) warmtepomp aanschaffen? Vraag meerdere offertes op

De aanschaf van een warmtepomp is best een behoorlijke investering. Het is echter ook een investering die zich in de loop der tijd terug zal verdienen.

Belangrijk om te weten is dat er subsidiemogelijkheden zijn op de aanschaf van een warmtepomp.

Het is verstandig om eerst uitgebreid advies in te winnen bij een warmtepomp specialisten voor de vraag welk type warmtepomp met bijbehorend verwarmingssysteem voor jouw huis het meest geschikt is.

Vervolgens vraag je het best bij verschillende warmtepomp specialisten een offerte op. Op basis hiervan kun je de beste keuze maken.

Snel Warmtepomp Offertes Vergelijken?
Vraag Gratis Offertes Aan
Erkende vakmensen - binnen 2 minuten aangevraagd