LTV verwarming: wat is dat?

Met een laag temperatuur verwarming (LTV) verwarm je jouw huis op een energiezuinige manier.

Welke soorten LTV-systemen zijn er en wat zijn hier de voor- en nadelen van? Daar lees hieronder meer over.

Download Gratis eBooks over Verduurzamen
Kies uit ebooks over zonnepanelen – warmtepompen – vloerverwarming of isoleren.

Gratis en vrijblijvend

Wat is een laag temperatuur verwarming?

Een normale centrale verwarming heeft een aanvoertemperatuur van ongeveer 80 graden ℃.

Dit is bij een laag temperatuur verwarming lager: hier ligt de aanvoertemperatuur op maximaal 55 ℃.

Nu Nederland steeds vaker overstapt op de warmtepomp, komt ook het begrip LTV vaker voorbij.

Er zijn echter meer verwarmingstechnieken die met een lage aanvoertemperatuur werken.

Wat is zeer laag temperatuur verwarming?

Je hebt naast LTV ook nog de zeer laag temperatuur verwarming. Bij een ZLTV is de maximale aanvoertemperatuur 40 ℃.

Zorg voor goede isolatie

Voor LTV-verwarming heb je een goed geïsoleerd huis nodig.

Het is mogelijk om een LTV-verwarming te gebruiken in een matig geïsoleerd huis, maar dan zal het systeem het wel lastig hebben om je huis op temperatuur te krijgen en te houden.

Zorg dat je het warmteverlies in huis beperkt met isolatie. Een complete isolatieschil (dak-, vloer- en spouwmuurisolatie) is het meest optimaal.

Soorten LTV systemen

Hieronder de meest gebruikte laag temperatuur verwarmingssystemen.

Warmtepompen

De meeste warmtepompen zijn LTV-systemen. Je hebt verschillende warmtepompen.

Lucht/water warmtepomp: De lucht/water warmtepomp is een populair type warmtepomp doordat het geschikt is voor verschillende type woningen. Bij een standaard lucht/water warmtepomp wordt er lucht van buiten naar binnengezogen waarmee warmte wordt gecreëerd voor de centrale verwarming en eventueel tapwater.

Hybride lucht/water warmtepomp: De hybride warmtepomp is een lucht/water warmtepomp in combinatie met een HR-ketel. Als de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren (bij vrieskou) springt de HR-gasketel bij. De HR-ketel zorgt bij een hybride warmtepomp installatie voor het warme tapwater.

De warmtebron bij een hybride warmtepomp kan de buitenlucht of ventilatielucht zijn.

Grond/water warmtepomp:
Hierbij wordt de warmte via een gesloten systeem met koudemiddel uit de bodem gehaald. Met de onttrokken warmte wordt het cv-water opgewarmd voor het LTV-verwarmingssysteem. Omdat de bodemwarmte vanaf een bepaalde diepte een constante temperatuur werkt een grond/water warmtepomp zowel in de winter als zomer.

Een grond/water warmtepomp is helaas lastig om te installeren bij een bestaande woning. Hierdoor wordt een grond/water warmtepomp vooral geïnstalleerd bij nieuwbouwwoningen.

Lucht/lucht warmtepomp: Een lucht/lucht warmtepomp is een apart geval. Een lucht/lucht warmtepomp blaast warme lucht het huis in en zorgt niet voor warm cv-water of tapwater. Een lucht/lucht warmtepomp is een soort omgekeerde airco.

LTV radiatoren

Bij een goed geïsoleerd huis zijn LTV radiatoren een slimme zet. Bij een lager energieverbruik kun je het huis toch goed warm houden.

LTV radiatoren zijn gemiddeld wel groter dan conventionele radiatoren.

Bij conventionele hoog temperatuur radiatoren heb je vaker last van temperatuurschommelingen. Die worden wel snel gecorrigeerd, maar die schommelingen worden door veel mensen als onaangenaam ervaren. Bij LTV radiatoren heb je daar geen last van.

Er zit wel een nadeel aan LTV radiatoren: het duurt wat langer voordat de kamer warm wordt. Hier heb je ook last van bij vloerverwarming. Maar als de ruimte eenmaal op temperatuur is blijft de warmte (bij goede isolatie) gewoon lang hangen.

Vloerverwarming en laag temperatuur verwarming

Vloerverwarming is een laag temperatuur systeem. Het gaat hier om de warm water vloerverwarming en niet om de elektrische vloerverwarming.

Een vloerverwarming kan met een graad of 35 een kamer al genoeg opwarmen. Dit systeem haalt de kou uit de vloer en zorgt voor een gelijkmatige en constante opwarming van de ruimte.

Lees hier uitgebreide info over vloerverwarming.

Wandverwarming

Je komt het niet vaak tegen: wandverwarming. Het werkt op hetzelfde principe als vloerverwarming, maar zitten de verwarmingselementen niet in de vloer maar in de muur.

Wandverwarming of muurverwarming is minder geschikt als hoofdverwarming, maar zeer goed toepasbaar in kleine ruimtes of als bijverwarming.

Dit geldt overigens ook voor plafondverwarming.

Vloerconvectoren

De vloerconvector werkt op basis van de natuurlijke stroom van koude en warme lucht. De warme lucht stijgt op en wordt via de luchtstroom door de ruimte verspreid.

Vooral bij grote ramen zijn ingebouwde vloerconvectoren een uitstekende keuze.

Afhankelijk van het warmteverlies via de ramen wordt de vloerconvector dichter of verder van de glaspartijen geplaatst.

Voordelen van LTV

LTV heeft een aantal praktische voordelen. Ontdek 4x de voordelen van LTV.

1. Efficiënter stoken

Met een LTV systeem is er minder gas nodig voor het verwarmen van de woning. Een laag temperatuur verwarming werkt ook efficiënt met een warmtepomp of stadsverwarming, waarbij je gasloos kunt verwarmen.

Dankzij minder energieverlies stook je veel efficiënter.

2. Lager energieverbruik

Met een laag temperatuur verwarming bespaar je op de energiekosten. Met een LTV systeem kun je zelfs tot 20% aan energie besparen.

3. Minder zwevend stof

Met een hoog temperatuur verwarming heb je last van een sterkere luchtstroom en tegelijkertijd zwevend stof. Een kamer met een LTV-systeem wordt als comfortabel ervaren omdat er minder stof door de lucht zweeft. Mensen met allergie hebben hier vooral baat bij.

4. Gelijkmatige temperaturen in huis met vloerverwarming

Het afgiftesysteem van de vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte. Overal in de ruimte is de temperatuur nagenoeg gelijk, zonder koude zones. Dit brengt veel meer comfort met zich mee.

Nadelen LTV

Ondanks de vele voordelen heeft lage temperatuur verwarming ook een aantal kleine nadelen.

1. Ruimte wordt langzamer warm dan bij hoog temperatuur radiatoren.

Bij het inschakelen van een laag temperatuur verwarming duurt het wat langer voordat de woning op temperatuur is. Hier dien je rekening mee te houden.

Tip: zet de thermostaat in de nachtelijke uren niet te laag en schakel deze in de ochtend wat eerder in.

2. LTV radiatoren zijn groter

Maak je (alleen) gebruik van radiatoren, dan vraagt dit om een groter oppervlak. Dit betekent dat je radiatoren groter moeten zijn. Tip: vind je dit niks? Kies dan voor speciale vloerverwarming of vloervectoren als dat mogelijk is.

Je hoog temperatuur cv-ketel als laag temperatuur verwarming instellen

Wil je graag warm water vloerverwarming of LTV radiatoren, dan heb je daar niet per se een LTV warmtepomp voor nodig. Je kunt namelijk ook je cv-ketel anders instellen.

Het is mogelijk om je cv-ketel zo in te stellen dat het geen aanvoertemperatuur van ongeveer 80 ℃, maar maximaal 55 ℃ afgeeft.

Offerte aanvragen bij verwarming specialisten

Wat kost een laag temperatuur verwarming? Heb je interesse in laag temperatuur verwarming, vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij de cv/ verwarmingsspecialist.

Doe dit bij twee tot drie specialisten: zo krijg je duidelijk inzicht in de kosten.

Vraag naar eventuele bijkomende kosten zoals voorrijkosten en afvoer van bouwafval.

Vergelijkbare berichten