Kozijnen voor je Jaren ’30 Woning
Wil je graag je jaren ‘30 woning verduurzamen en opknappen. Dan zijn kozijnen een belangrijk aspect bij het isoleren van je woning. Maar zorgen nieuwe kozijnen er niet voor dat de authentieke uitstraling verdwijnt?
Over de mogelijkheden van (kunststof) kozijnen in een jaren ‘30 zonder het klassieke uiterlijk teniet te doen lees je hieronder meer.
Inhoudsopgave
- Wat zijn typische jaren 30 kozijnen?
- Welke kleuren passen er bij jaren dertig kozijnen?
- Waarom voor kunststof kozijnen in je jaren ‘30 woning kiezen?
- Kan er glas-in-lood tussen dubbel isolerend glas?
- Kunststof kozijnen met roeden
- Slanke profielen: steellook kunststof kozijnen voor je jaren dertig woning
- Kun je HR++ en HR+++ glas in jaren 30 woning plaatsen?
- Openslaande deuren of schuifpui?
- Offertes aanvragen voor kunststof kozijnen
Wat zijn typische jaren 30 kozijnen?
In de jaren ‘30 was één stijl kozijn al niet meer aan de orde. Er waren verschillende stijlen mogelijk door technische vooruitgang en de invloeden van de moderne kunst.
Hieronder een overzicht met verschillende soorten kozijnen, gebruikelijk bij een jaren ‘30 huis.
Roeden
Een klassieke stijl die je veel terugziet in de jaren 30 woningen zijn de kozijnen met roeden.
Dit zijn kozijnen waarbij het glas opgedeeld is in verschillende vlakken. Hieronder zie je een voorbeelden.
Je hebt de onder andere de:
- Ruitvormige roeden
- Langwerpige roeden
- V-vormige
Kies voor nieuwe kozijnen in je jaren dertig huis om energie te besparen. Vraag hier gratis kunststof kozijn offertes aan.
Glas-in-lood
Wat je ook veel ziet bij jaren ‘30 huizen is glas-in-lood. Dit kan bovenin de ramen zijn. Dit worden ook wel bovenlichten genoemd. Ook de combinatie van glas-in-lood bovenlichten met ramen met roeden zie je veel terug.
Glas-in-lood zie je binnenshuis terug bij jaren dertig interieurs. Zoals bijvoorbeeld boven of als glas in de schuifdeuren.
Slanke stalen profielen
Naast de klassieke kozijnen met roeden en glas-in-lood is er nog een andere stijl dat werd gebruikt in de jaren ‘30.
Namelijk de stalen kozijnen. De stalen kozijnen gaven en geven de gevel een moderne uitstraling aan een jaren ‘30 huis. De stijl kwam voort uit het modernisme en de mogelijk om staal te lassen, waardoor je makkelijker kozijnen kon maken.
Door de slanke profielen van staal krijg je grotere glasoppervlaktes en dus meer licht in huis zonder in te boeten op de draagkracht.
Bron foto: stukvanstaal.nl
Welke kleuren passen er bij jaren dertig kozijnen?
Er zijn een aantal kleuren die je veel terugziet bij jaren ‘30 kozijnen.
- Groen (de donkere tinten groen zoals monumentengroen of grachtengroen)
- Wit (vaak iets gebroken zoals veght creme)
- Rood (het iets minder felle Ossebloedrood)
- Grijs en zwart
Wat je vaak ziet bij jaren ‘30 woningen is de combinatie van wit met een andere kleur zoals groen of rood, zoals de foto’s hieronder.
Het voordeel is dat je niet per se voor houten kozijnen hoeft te kiezen, maar dat dit ook mogelijk is met kunststof kozijnen met houtlook (beter dan het klinkt). Zo heb je het voordelen kunststof kozijnen zonder de uitstraling te verliezen.
Voor welke kleur ga jij kiezen voor je nieuwe (kunststof) kozijnen? Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten en vraag advies.
Waarom voor kunststof kozijnen in je jaren ‘30 woning kiezen?
Je bent op zoek naar nieuwe kozijnen met een klassieke uitstraling dat echt past bij je jaren ‘30 woning?
Dan hoef je niet per se voor houten kozijnen te kiezen. Met kunststof kozijnen kun je dit namelijk ook evenaren.
Hieronder enkele goede redenen om voor kunststof kozijnen in je jaren dertig huis te kiezen:
Kleuren: Kunststof kozijnen komen niet alleen in fel wit. Ook de typisch jaren ‘30 kozijnkleuren zoals crème wit, zwart en groen zijn mogelijk bij kunststof kozijnen.
Houteffect: Ook de folie waarvoor je kunt kiezen geven je kozijnen een klassieke uitstraling. Met houteffectfolie zijn de kozijnen bijna niet te onderscheiden van echt hout.
Daarnaast zijn er ook kunststof kozijnprofielen in een HVL-verbinding waardoor het nog meer lijkt op houten kozijnen.
Slank profiel mogelijk: Je kunt bij kunststof kozijnen ook een slank profiel kiezen.
Niet slank genoeg? Dan kun je altijd nog voor aluminium kozijnen kiezen. Als je maar voor hoogwaardig isolerende glas gaat om de warmteverlies te beperken.
En nog enkele algemene voordelen van kunststof kozijnen.
Minder onderhoud: Kunststof kozijnen vragen minder onderhoud. Om het jaar goed schoonmaken is voldoende om lang van de kozijn te genieten. Ook is houtrot bij kunststof kozijnen niet mogelijk.
Verfklus: Je hoeft verder niet te investeren in het periodiek verven van de kozijnen zoals bij hout.
Isolerend: Last, but not least: kunststof kozijnprofielen van nu hebben uitstekende isolatiewaarden voor een lagere energierekening en een aangenaam warmer huis.
Kan er glas-in-lood tussen dubbel isolerend glas?
Heb je glas-in-lood in je kozijnen? Dan wil je waarschijnlijk die authentieke elementen niet verwijderen.
Het is mogelijk om dat glas-in-lood met isolerende glas te combineren om beter isolerend te maken. Helaas heeft het glas-in-lood met dubbel glas wel een mindere isolatiewaarde dan standaard HR++ glas.
Normaal HR++ glas zit rond de 1 tot 1,2 U. Bij glas-in-lood met dubbel glas is dit gemiddeld 1,6 U. (Er geldt: hoe lager de U-waarde van glas, hoe beter het isoleert)
Bron foto: glashandelkoelewijn.nl
Kunststof kozijnen met roeden
Als je voor kunststof kozijnen kiest, hoef je niet in te leveren op de klassieke uitstraling.
Bij kunststof kozijnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor roeden die goed past bij de uitstraling van je jaren ‘30 woning.
Om de kunststof kozijnen van roeden te voorzien worden er witte kunststof latten op het glas geplakt, waardoor je glas wordt opgedeeld.
De unieke roedes (V-vormige roeden b.v.) zoals onder het kopje ‘Wat zijn typische jaren 30 kozijnen?’, zijn lastiger om na te bootsen met kunststof roeden.
Slanke profielen: steellook kunststof kozijnen voor je jaren dertig woning
Slanke profielen geven je jaren ‘30 een unieke uitstraling. Iets dat de meeste mensen niet willen aantasten.
Je kunt dit doen met extra slanke kunststof kozijnen of aluminium kozijnen.
Het budget moet wel toereikend zijn voor voor aluminium kozijnen. Alu kozijnen komen wel het beste overeen met de stalen kozijnen in de jaren ‘30 woningen, maar zijn wel gemiddeld 30% duurder dan kunststof.
Om een steel look te geven aan de kunststof kozijnen wordt er een matte folie gebruikt op de profielen.
De kleuren die het meest overeenkomen met de stalen kozijnen zijn antraciet (Ral 7016 Grijs) of zwart (RAL 9004 bijvoorbeeld).
Er zijn meerdere tinten grijs en zwart, maar deze twee RAL-kleuren zitten in veel standaard kleurencollecties van de kunststof kozijnspecialisten.
Kun je HR++ en HR+++ glas in jaren 30 woning plaatsen?
Het is mogelijk om het best isolerende glas in een jaren dertig huis te plaatsen.
Er zit wel een maar aan.
Bij veel van oude kozijnen is het niet mogelijk om het dikkere HR++ en zeker triple HR+++ glas erin te plaatsen. Dus als je nieuw glas wilt, moet je in de meeste gevallen ook kiezen voor nieuwe kozijnen.
Het is niet alleen de dikte is een aandachtspunt, de oude kozijnen isoleren niet zo goed en kunnen een koudebrug vormen. Nieuwe kunststof kozijnen en ook aluminium kozijnen isoleren veel beter dan de oude kozijnen.
HR++ en driedubbel HR+++ zijn de standaard geworden bij het renoveren van je kozijnen.
- HR++: Dit type dubbel glas heeft een extra dikke spouw en edelgas tussen de platen waardoor het extra goed isoleert.
- HR+++: Dit type HR glas heeft drie glasplaten waardoor het nog beter isoleert. Ook heeft dit glas edelgas tussen de glasplaten om een zeer hoge isolatiewaarde te waarborgen.
Kies voor HR++ of HR+++ bij je nieuwe kozijnen voor optimale isolatie. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.
Kun je nieuwe kozijnen plaatsen in een erker?
Ja, het is gewoon mogelijk om in je erker kunststof kozijnen te plaatsen. De kunststof kozijnen met houteffect folie geven het beste effect voor een klassieke uitstraling.
Bij erkers van jaren ‘30 huizen kunnen glas-in-lood bovenlichten zitten. Het is mogelijk om glas-in-lood te combineren met isolerende glas zoals je kunt lezen onder het kopje ‘Kan er glas-in-lood tussen dubbel isolerend glas?’.
Bron foto: Kura.nl
Openslaande deuren of schuifpui?
Als je de kozijnen laat vervangen is het ook slim om- naar de opening in de achterpui te kijken. Vaak is er een mooie deal mogelijk als je de kozijnen tegelijkertijd laat vervangen met de tuindeuren of schuifpui.
Je kunt bij een jaren ‘30 woning kiezen voor zowel een schuifpui als openslaande deuren.
- Openslaande tuindeuren: De openslaande deuren geven de meest klassieke uitstraling en passen vaak het beste bij een jaren ‘30 bouwstijl. Maar je moet er wel de ruimte voor hebben in de tuin door de openslaande deuren.
- Schuifpui: Hebben je nieuwe kozijnen een steel look dan past daar prima een schuifpui bij (met extra slanke profiel). Ook kun je het beter aansluiten door een witte kozijn te combineren met een antraciete of monumentale tint voor de schuifpui zelf.
Openslaande deuren zijn in kunststof te koop met houteffect en in verschillende kleuren. Zo krijg je een klassieke look met de voordelen van kunststof.
De beste schuifpuien zijn in aluminium. De meeste schuifpuien komen in antraciet of zwart, maar het is ook verkrijgbaar in andere soorten RAL-kleuren en gewoon in wit.
Offertes aanvragen voor kunststof kozijnen
Is je jaren ‘30 woning toe aan (grondige) renovatie en wil je een goede duurzaamheidsslag maken. Met kunststof kozijnen kun je veel kanten op. Van slanke steellook tot kozijnen met een houteffect.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.