Schuifpui Kleuren [Van Wit Tot Zwart]

Met een schuifpui heb je de perfecte verbinding tussen binnen en buiten. Behalve uit verschillende materialen voor je schuifpui kun je ook kiezen uit verschillende kleuren.

Wat er allemaal mogelijk is op het gebied van kleur bij schuifpuien lees je in dit artikel.

Snel een schuifpui specialist vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Soorten schuifpuien en materialen

Op het gebied van schuifpuien valt er heel wat te kiezen. Zo zijn er verschillende soorten schuifpuien verkrijgbaar en kun je daarnaast kiezen voor diverse materialen.

Soorten schuifpuien

De kiepschuifpui kan zoals je uit de naam al kunt afleiden in de kiepstand worden gezet. Dit is een handige optie wanneer je wel wilt ventileren, maar de deur van de kiepschuifpui dicht wil laten.

De hefschuifpui wordt vaak gebruikt bij grotere doorgangen. Bij de hefschuifpui zitten de rails in de kozijnen verwerkt. Dit maakt dat een hefschuifpui geen hoge drempel heeft.

Schuifpui in het groen

Bron foto: raamcentrum.nl

Gebruikte materialen voor schuifpuien

Kunststof schuifpui: Kunststof schuifpuien zijn de meest populaire schuifpuien. Niet verwonderlijk want kunststof is een duurzaam materiaal.

Bovendien isoleren kunststof schuifpuien, net als kunststof kozijnen bijzonder goed. Hierdoor gaat je energierekening omlaag en voelt het aangenamer warm binnen.

Naast kunststof schuifpuien met strakke profielen zijn er ook kunststof schuifpuien met een houtlook.

Aluminium schuifpui: Ook aluminium is een duurzaam materiaal dat bovendien goed past bij een moderne en industriële uitstraling.

Van nature is aluminium een goede geleider. Dit betekent dat de warmteverlies bij aluminium schuifpuien en kozijnen erg hoog is. Er zijn wel innovaties waardoor de isolatiewaarde van aluminium wordt verhoogd en het warmteverlies vermindert.

Houten schuifpui: Houd je meer van de klassieke uitstraling van hout en vind je het geen probleem dat dit wat meer onderhoud vraagt, dan kan een houten schuifpui een goede keuze zijn.

Wat zijn populaire schuifpui kleuren?

Schuifpuien zijn standaard leverbaar in de basiskleuren wit (RAL 9016) of crème wit (RAL 9001). Maar zwarte tinten zijn ook erg populair zoals RAL 9004 en RAL 9005.

Hierbij een overzicht van populaire kleuren van een schuifpui:

 • Wit (RAL 9016)
 • Zwart-grijs (Ral 7021)
 • Crème wit (RAL 9001)
 • Quartz grijs (RAL 7039)
 • Antraciet grijs (RAL 7016)
 • Basalt grijs (RAL 7012)
 • Zilvergrijs (RAL 7001)
 • Monumentenblauw (RAL 5004)
 • Staalblauw (RAL 5011)
 • Dennengroen (RAL 6009)

Welke RAL kleuren zijn populair voor schuifpuien

Let op met donkere tinten

Houd er wel rekening mee dat hoe donkerder de kleur, hoe sneller er verkleuring op zal treden door de zon. Dit geldt voor alle materialen, dus voor kunststof, aluminium en hout.

Het is mogelijk om deze verkleuring tegen te gaan door gebruik te maken van een onderhoudsset. Zo kun je de kleur weer terughalen en het biedt tevens een langdurige bescherming.

Schuifpui in twee kleuren

Het is ook mogelijk om een schuifpui in twee kleuren te krijgen.

Regelmatig zie je dat voor de buitenzijde van de schuifpui een combinatie van kleuren wordt gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan een wit kader en een draaideel in de kleur antraciet grijs.

Maar je kunt ook voor de binnenzijde een andere kleur kiezen dan voor de buitenzijde. Zo kun je bij het kiezen van de kleuren optimaal rekening houden met je interieur en de buitenzijde van je woning.

Welke kleur schuifpui moet ik kiezen?

Welke kleur je moet kiezen voor je schuifpui is in de eerste plaats natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Daarnaast is het belangrijk dat de kleur van je keuze mooi matcht met de kleur van de buitenkant van je huis, dus de kleur van de stenen of het stucwerk en met de kozijnen.

Ook moet de kleur van de binnenzijde van de schuifpui weer mooi passen bij de kleuren van je interieur.

Vind je dit lastig dan hierbij wat richtlijnen om je verder te helpen:

Een witte buitenmuur en witte binnenmuren: Een witte schuifpui staat in dit geval natuurlijk prima. Is de stijl van je interieur industrieel? Dan kun je ook heel goed kiezen voor de kleuren antraciet of zwart.

Rode bakstenen: Rode bakstenen hebben een meer traditionele look. Om deze uitstraling te behouden, is de keuze voor een witte of een groene schuifpui heel geschikt.

Gele bakstenen: Bij een woning met gele bakstenen staan lichte kleuren heel mooi, bijvoorbeeld de kleur zuiver wit (RAL 9010).

Dit zorgt voor een rustige uitstraling. Heb je liever toch wat meer kleur? Zwart of antraciet geeft een mooi contrast met een gele muur.

Kies voor een schuifpui die bij je huis en interieur past. Vraag hier gratis offertes aan voor een schuifpui.

Hoe krijgt de schuifpui een kleur?

Afhankelijk van het materiaal krijgt de schuifpui als volgt een kleur:

Houten schuifpui: Het hout krijgt eerst een grondlaag en wordt dan voorzien van olie, vernis of lak.

Kunststof schuifpui: Voor het kleuren van kunststof zijn er drie verschillende methodes:

 • in de massa gekleurd: Dit is de basisuitvoering waarbij de kleurpigmenten worden toegevoegd aan de basis grondstof.
 • met kleurfolie: Bij deze methode wordt gekleurde folie met behulp van warmte aangebracht op de kunststof.
 • met kleuren coating: Hierbij wordt er een toplaag op de kunststof aangebracht.

Aluminium schuifpui: Het aluminium wordt in de fabriek voorzien van een duurzame en sterke coating. Deze beschermlaag is met een kleur gemengd.

Kan ik een schuifpui verven?

Of je een schuifpui goed kunt verven in een lichte of zwarte tint is afhankelijk van het gekozen materiaal:

Houten schuifpui verven: Houten schuifpuien kun je prima verven. Om ze te beschermen tegen weer en wind moeten ze ook voor het onderhoud om de zoveel jaar worden geverfd.

Aangeraden wordt om dit elke vijf jaar te doen, maar dit is wel afhankelijk van het soort hout.

Kunststof schuifpui verven: Kunststof is kleurvast en het is zo gemaakt dat het niet overgeschilderd hoeft te worden. Dit is één van de grote voordelen van dit materiaal.

Maar ben je de kleur toch zat, dan kun je het over laten spuiten in bijvoorbeeld groen of zwart. Een coating aan laten brengen is wel een arbeidsintensief proces.

Een andere mogelijkheid is om de kunststof met behulp van folie dat op de kunststof wordt geplakt van een andere kleur te voorzien. Deze folie blijft zeker tien jaar lang goed zitten.

Aluminium schuifpui verven: Aluminium is gecoat in een beschermlaag met daardoor een kleur gemengd. Door deze beschermlaag kan het aluminium niet oxideren en hoef je de schuifpui niet over te schilderen.

Net als kunststof schuifpuien zijn aluminium schuifpuien onderhoudsarm en ze zullen hun kleur nauwelijks verliezen.

Wil je de aluminium schuifpui toch verven, laat dit dan door een professionele schilder doen of kies voor folie om deze van een andere kleur te voorzien.

Wat kost een kleuren schuifpui?

De kosten voor een afwijkende kleur of houtlook effect zijn ongeveer 30% duurder dan een standaard kleur. Hieronder zie je voor de kunststof kiepschuifpui en hefschuifpui de gemiddelde kosten.

Deze gemiddelde kosten zijn inclusief arbeidskosten, HR++ glas btw en de schuifpui zelf.

Kunststof schuifpui
(3 meter breedt)
Standaard kleur Eenzijdig
afwijkende kleur
Binnen en buiten
afwijkende kleur
Hefschuifpui €3.800 €4.700 €5.100
Kiepschuifpui €2.400 €2.975 €3.200

Offertes aanvragen bij schuifpui specialisten

Wil je ook graag je huis voorzien van een mooie schuifpui? Vraag bij meerdere schuifpui specialisten offertes aan. Dit is 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten