Schuifpui Vervangen [inclusief Kostenoverzicht]

Er komt een moment dat je een bestaande schuifpui moet vervangen. Zo kan het zijn dat de schuifpui niet goed meer sluit of isoleert.

In dit artikel lees je meer over wanneer je een schuifpui moet vervangen, hoe dit in zijn werk gaat en welke alternatieven er zijn voor een schuifpui.

Snel een schuifpui specialist vinden?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wanneer is het tijd om een schuifpui te vervangen?

Het hangt ervan af of een schuifpui helemaal of voor een deel moet worden vernieuwd. In sommige gevallen volstaat een reparatie waarna de schuifpui weer jaren mee kan.

Maar ook dan moet je de afweging maken of het niet verstandiger is de schuifpui helemaal te vervangen, zodat je mogelijk over het geheel bekeken goedkoper uit bent.

In de volgende gevallen is het tijd om je schuifpui (geheel of gedeeltelijk) te vervangen:

De schuifpui isoleert minder goed: Bij oude schuifpuien kan er veel warmteverlies plaatsvinden. Dit kan opgelost worden met een nieuwe schuifpui.

Vooral de nieuwste generatie kunststof schuifpuien isoleren zeer goed. Je kunt daarnaast ook kiezen voor isolerend glas of driedubbel glas. Overweeg je alleen het glas te vervangen dan moet de schuifpui dit extra gewicht wel kunnen dragen.

Hier lees je meer over onder het kopje ‘Alleen het schuifpui glas vervangen’.

De schuifpui gaat niet meer soepel open en dicht: In veel gevallen ligt dit aan de zogenaamde geleiders waar de schuifpui overheen schuift. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Rail vervangen‘.

De schuifpui is scheef komen te staan: Dit kan gebeuren door het gebruik van de schuifpui. Vaak is dit op het oog niet direct waarneembaar, maar na wat meetwerk kan toch blijken dat dit het geval is.

Het glas van de schuifpui is lek: Een lek in de beglazing merk je vaak op doordat het glas aan de onderkant van de schuifpui beslaat.

Het hang- en sluitwerk is beschadigd: Dit kan komen door het gebruik of bijvoorbeeld door een inbraak.

Oud: Het kozijn en glas is niet meer in goede staat.

Wat kost het vervangen van een schuifpui?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het vervangen van een schuifpui.

Daarnaast:

  • Prijs voor de hefschuifpui en kiepschuifpui is een gemiddelde van de verschillende materialen (Alu, kunststof en hout).
  • De prijs voor de hef- en kiepschuifpui is inclusief HR++ glas.
Soorten kosten Kosten
Inmeetkosten €150
Verwijder en montagekosten €550
Afvoerkosten €95
Prijs voor kiepschuifpui
(3 meter breed)
€2.300
Prijs voor hefschuifpui
(3 meter breed)
€3.200

Kies voor isolerend glas in de nieuwe schuifpui

Wanneer je een betere isolatie van je schuifpui wilt dan kies je voor glas met een hogere isolatiewaarde, dus voor hoogrendementsglas (HR-glas).

  • Tegenwoordig wordt er het meest gekozen voor HR++ glas. Dit type dubbel glas heeft edelgas en folie wat het glas extra isolerend maakt.
  • Daarnaast zie je dat ook HR+++ glas (drie glasplaten) steeds meer aan terrein wint. Dit type glas is prijziger maar isoleert nog beter dan HR++.

HR-glas is duurder, maar heeft als voordeel dat het zorgt voor nog minder warmteverlies dan de luchtgevulde dubbel glas en standaard hoogrendementsglas.

Alleen het schuifpui glas vernieuwen

Het is normaal dat een schuifpui slijt tijdens het gebruik. Dit geldt ook voor het glas. Merk je bijvoorbeeld vocht op aan de binnenkant van het glas van de schuifpui of bij beide schuifpui ramen?

Komt er meer tocht in de kamer die vanaf de schuifpui binnenkomt? Of zit er een dikke barst in het schuifpui glas die bijvoorbeeld door een ongelukje is ontstaan?

Zit er subsidie op het vervangen van een schuifpui?

Op het vervangen van de schuifpui zelf zit geen subsidie, maar op het glas in de schuifpui wel. Als je namelijk kiest voor HR++ of HR+++ glas met een U-waarde lager dan 1,2, kun je aanspraak maken op subsidie. Er is nog wel een andere belangrijke voorwaarden, je moet minstens 8 m² aan glas vervangen.

Dus de glasoppervlakte van de schuifpui moet wel toereikend zijn. Een manier om toch subsidie te krijgen bij een kleine schuifpui is door de rest van het glas in huis te vervangen met HR++ of triple glas.

Hier kom je meer te weten over subsidie op HR glas.

Moet ik de rail van de schuifpui vervangen?

De schuifdeurrail kan na verloop van tijd stroever gaan lopen, klemmen of zelf uit de rail lopen. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

Schuifdeurrailsysteem is defect: Het schuifdeurrailsysteem kan als gevolg van indringend vocht roestvorming vertonen, het kan beschadigd zijn door harde voorwerpen, het kan versleten wieltjes hebben of door andere oorzaken scheef op de rail staan.

Afhankelijk van de ernst van het probleem kan dit gerepareerd worden of moet de hele schuifpui worden vervangen.

Ophangsysteem schuifdeur werkt niet meer goed: Het kan ook zijn dat het ophangsysteem van de schuifdeur niet meer goed werkt. Een schuifdeur is aan slijtage onderhevig.

Het is goed om af en toe het ophangsysteem van een schuifdeur te bekijken en de schuifdeurrail na te lopen. Zo kun je controleren of alles nog goed werkt.

Schuifdeurwieltjes vervangen: Het komt regelmatig voor dat de wieltjes van de schuifpui versleten of kapot zijn na jaren (intensief) gebruik.

Je kunt de schuifdeurwieltjes laten vervangen. Het is wel verstandig om dit niet zelf te doen om fouten te voorkomen. Het kost gemiddeld €400 om de wieltjes professioneel te laten vervangen.

Schuifpui rails vervangen

Bron foto: bass-alu.nl / toeleveringonline.nl

Soorten schuifpuien

Moet je de gehele schuifpui vervangen dan kun je kiezen voor een nieuw type. Er bestaan grofweg twee soorten schuifpuien.

Kiepschuifpui: De kiepschuifpui kan in tegenstelling tot de ‘normale’ schuifpui, in de kiepstand kan worden gezet. Dit is een handige optie wanneer je wel wilt ventileren, maar liever de schuifpui niet openschuift.

Hefschuifpui: De hefschuifpui zie je vaak bij de wat grotere doorgangen. Het bijzondere van de hefschuifpui is dat de rail in het kozijn verwerkt zit. Verder heeft een hefschuifpui geen hoge drempel en is deze gemakkelijk te schuiven door de lichte bediening.

Welke kies jij? Vraag advies aan een schuifpui specialist. Vraag hier gratis offertes aan.

Vervangen door openslaande deuren of harmonicadeuren?

Wil je graag je huidige schuifpui vervangen door iets anders? Je zou kunnen kiezen voor de volgende alternatieven:

Openslaande deuren: Openslaande deuren zorgen voor een stijlvolle aanblik. Een schuifpui neemt minder ruimte in dan openslaande deuren, maar tuindeuren zorgen voor de grootst mogelijke doorgang naar buiten.

Vouwdeuren/harmonicadeuren: Een vouwwand of harmonicadeur bestaat in de regel uit minimaal drie en maximaal zeven delen.

Het handige aan deze vouwwand is dat je deze op een vrijwel eindeloos aantal manieren kunt openen.

Een vouwdeur heeft anders dan een schuifpui geen vast gedeelte. Hierdoor kun je de opening zowel links als rechts laten ontstaan.

Hoe wordt een schuifpui vervangen?

Het plaatsen van een nieuwe schuifpui kost ongeveer 1 à 2 dagen. Het vervangen van een schuifpui verloopt in de volgende stappen:

1. Oude schuifpui verwijderen

Bij dit deel wordt het eerst het glas en de glaslaten uit het oude schuifpuikozijn gehaald. Daarnaast wordt het oude schuifpui profiel los gezaagd en de kozijnankers afgeslepen of plat geslagen.

2. Stelkozijn zetten

Indien nodig wordt het stelkozijn vervangen. Dit is een precisie werkt en moet precies aansluiten op de gevelmuur. Een stelkozijn is bijna altijd maatwerk. Bij voorkeur is het stelkozijn van hout of kunststof.

Om het waterdicht te maken en te isoleren worden er tochtbanden geplaatst.

Het is belangrijk dat het stelkozijn goed isolerend is en juist wordt geplaatst om koudebruggen te voorkomen.

3. Nieuw schuifpuikozijn in de muur plaatsen

Bij dit deel wordt het kozijn van de schuifpui in het stelkozijn gezet.

4. Schuifdeel monteren

De schuivende delen worden bij dit deel van het stappenplan in het kozijn geplaatst. Als het de schuivende delen in het kozijn zitten wordt het glas, glaslatten en tochtbanden gemonteerd.

Schuifpui plaatsen

Bron foto: timmerbedrijfmoedt.nl

Offertes aanvragen bij schuifpui specialisten

Is je schuifpui ook aan vervanging toe? Win advies in bij schuifpui specialisten hoe deze klus het beste kan worden uitgevoerd.

Vraag bij meerdere schuifpui specialisten gratis offertes aan zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.

Vergelijkbare berichten