Kunststof Kozijnen met Bovenlicht

Bij kunststof kozijnen kun je kiezen voor een bovenlicht. Dit kan zowel bij een raamkozijn als bij een (voor)deurkozijn. Op deze manier valt er meer daglicht in je woning en kun je makkelijk ventileren.

Welke soorten bovenlichten er allemaal zijn en welke voor- en nadelen eraan zijn verbonden, lees je in deze gids.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een bovenlicht?

Een kunststof kozijn met bovenlicht houdt in dat het kozijn bestaat uit twee vensters boven elkaar. Deze vensters zijn gescheiden door een horizontale tussenstijl.

Over het algemeen geldt dat het bovenste deel minder hoog is dan het onderste deel. Zo’n bovenlicht zorgt voor extra daglicht in je huis.

Vaak zie je dat kozijnen met een bovenlicht zich op een rij naast elkaar in de gevel bevinden. De lijn met de tussenstijlen zit dan op dezelfde hoogte. Door deze tussenstijl wordt er meer diepte gegeven aan een gevel.

Wat zijn kunststof kozijnen met bovenlicht?

Wat zijn de voordelen van een kunststof kozijn met bovenlicht?

Kies je voor kunststof kozijnen met een bovenlicht dan heeft dit een aantal voordelen:

  • Extra glas betekent meer licht. Je geniet dus van meer lichtinval in je woning.
  • Kan het bovenlicht of een deel ervan open, dan kun je de woning ventileren.
  • Er kan een ventilatierooster boven het bovenlicht worden gemonteerd wat ook zorgt voor een betere ventilatie.
  • Kies je voor bovenlicht in een kunststof binnen- of buitendeurkozijn dan zorgt dit voor extra licht in de aangrenzende ruimte(s), bijvoorbeeld in de gang, de bijkeuken of de garage.

Pak ook de voordelen mee van een bovenlicht bij het vervangen van je kozijnen. Vraag hier gratis kunststof kozijn offertes aan.

Bij welk type woning passen kunststof kozijnen met bovenlicht?

Een bovenlicht met tussenstijl geeft een klassieke uitstraling. Je ziet het dan ook vaak bij de wat meer traditionele woningen, denk aan herenhuizen, grachtenpanden of oude boerderijen.

Dit betekent echter niet dat bovenlichten niet passend zijn bij een moderne woning. Het past dan prima bij een wat meer strakke look waarbij extra lichtinval gewenst is.

Welke soorten bovenlichten zijn er?

Bovenlichten zijn er in verschillende uitvoeringen te krijgen. Zo kun je kiezen voor het type dat het meest geschikt is voor jouw woning.

Vast bovenlicht: Bij een vast bovenlicht is het kozijn voorzien van vast glas. Het heeft geen beweegbare delen wat betekent dat het dus niet geopend kan worden.

Doorgaans is een vast bovenlicht de meest voordelige optie. Ook als je kijkt naar zaken als veiligheid (inbraakgevoeligheid) en isolatie is het een goede keuze.

Kiepraam of valraam als bovenlicht: Een valraam of kiepraam als bovenlicht is een raam dat naar binnen toe openvalt. Dit komt doordat de scharnieren zich aan de onderkant van het raam bevinden.

Uitzetraam als bovenlicht: Bij een uitzetraam als bovenlicht is er sprake van een raam dat naar buiten opent of ‘uitzet’.

Doordat er aan de bovenkant van het uitzetraam scharnieren zitten, kan de onderkant van het raam naar buiten toe worden geopend.

Kies voor kozijnen met type bovenlichten dat bij je past. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten. 

Is een bovenlicht bij elk soort kozijn mogelijk?

Een bovenlicht is mogelijk bij verschillende soorten kozijnen. Elk kozijn heeft hierbij zijn eigen voordelen, het is maar net wat jouw voorkeur heeft en welke kozijnsoort geschikt is voor jouw woning.

Vast raam met bovenlicht: Je kunt kiezen voor een vast raam waarbij behalve het onderste raam ook het bovenlicht niet open kan. Een vast raam met bovenlicht levert een energiezuinige ruimte op, het zorgt voor licht in je woning en het isoleert geluiden van buitenaf goed.

Doordat het vaste raam niet open kan, is het ook veiliger, want het is minder inbraakgevoelig.

Wanneer je graag een raam wilt dat veel licht doorlaat en daarnaast ook de mogelijk geeft om te ventileren, dan is een vast raam met een kiepraam als bovenlicht een goede oplossing.

Dit kozijn is voorzien van een vast raam met daar boven een kiepraam.

Draai/kiepraam: Bij een draaikiepraam is er sprake van een kozijn dat zowel een draai- als een kiepfunctie heeft. Doordat er zowel scharnieren in de onderstijl als in de zijstijl zijn aangebracht, kan het raam dus naar binnen draaien (draaistand) en kan de bovenzijde van het raam naar binnen vallen (kiepstand).

Beide keren geldt dus dat het raam naar binnen toe opent.

Wat is een draai/kiepraam met bovenlicht?

Ook voor openslaande deuren en schuifpuien: Bovenlichten zijn ook mogelijk in een schuifpui of bij openslaande deuren (terras / tuindeuren).

Met een schuifpui of met openslaande deuren voorzien van bovenlichten, creëer je niet alleen een mooie directe verbinding van je woning met de achterliggende tuin. Het zorgt ook voor veel meer licht in je huis.

Schuifpui met extra bovenlicht

Zijlicht als alternatief of bij een bovenlicht

Behalve voor bovenlichten kun je ook kiezen voor één of meer zijlichten. Of je kunt een bovenlicht combineren met zijlichten. Zijlichten zie je vaak bij (buiten)deuren, bij openslaande tuindeuren of bij een schuifpui.

Afhankelijk van de afmetingen van je kozijnen en je wensen, zijn er dus vele combinaties mogelijk van zijlichten met bovenlichten, allemaal met als doel om meer lichtinval in huis te creëren.

Kozijnen met zijlichten en bovenlichten

Wat zijn de nadelen van een bovenlicht?

Het omgekeerde kan ook gelden: je hebt een bovenlicht in je woning maar eigenlijk wil je hier liever vanaf. Bijvoorbeeld met het oog op de privacy.

Bovenlichten kunnen bijvoorbeeld ook geplaatst zijn bij het toilet, de badkamer of de slaapkamer(s) voor meer daglicht.

Door het licht in deze ruimtes, is een bovenlicht hier niet echt noodzakelijk.

Bovenlicht dichtmaken

Ervaar je te weinig privacy in huis als gevolg van de aanwezigheid van één of meer bovenlichten? Een bovenlicht is vrij gemakkelijk dicht te maken. Zo kun je het vervangen of verduisteren met helder kunststof.

Veiligheid bij bovenlichten

Met het oog op inbraakpreventie is de keuze voor een vast bovenlicht de meest veilige. Bij een bovenlicht dat open kan en dat groter is dan 15 cm is het verstandig om te kiezen voor inbraakbeveiliging:

  • Bij een uitzetraam kun je dievenklauwen laten aanbrengen met raamsluitingen of grendelsloten.
  • Je kunt één of meer barrièrestangen in de raamopening laten aanbrengen zodat de tussenruimte niet groter is dan 15 cm.
  • Heb je een valraam als bovenlicht maar zijn er daarnaast genoeg andere mogelijkheden om je huis te ventileren? Dan kun je er ook voor kiezen om dit raam vast te schroeven voor een betere beveiliging tegen inbraak.

Vraag gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten

Wil je graag nieuwe kunststof kozijnen laten plaatsen in je woning? Laat je goed adviseren door een kunststof kozijnspecialist.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan voor kunststof kozijnen.

Vergelijkbare berichten