Kleuren Kunststof Kozijnen [Blauw tot Groen]

Ga je nieuwe kunststof kozijnen aanschaffen? Dan is behalve de vorm en de materiaalkeuze ook het kiezen van de kleur een heel bepalende factor voor het aanzicht van je huis.

Het kiezen van de juiste kleur is belangrijk omdat kunststof kozijnen tot wel 50 jaar mee. Gelukkig is er heel wat te kiezen als het gaat om kleur.

Welke mogelijkheden zijn er allemaal en hoe kies je nu een geschikte kleur voor je kunststof kozijnen? In dit artikel helpen we je op weg.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke kleuren zijn populair voor kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in een heel breed scala aan kleuren. Toch zie je dat met name de neutralere kleuren zoals wit en crème heel veel gekozen worden.

Wel is er de laatste tijd steeds meer een verschuiving gaande naar kozijnen in andere kleuren, denk bijvoorbeeld aan zwart en antraciet.

De meest populaire kleuren van dit moment zijn:

Donkere kozijnen passen heel goed in een stoere en industriële stijl. Ze geven bovendien een soort omlijsting wanneer je naar buiten kijkt, alsof je naar een schilderij kijkt.

Alle merken kunststof kozijnen, zoals Rehau, Veka en Schüco bieden kunststof kozijnprofielen aan met een andere kleur dan de standaard witte kleur.

Zwarte tint kunststof kozijn

Bron foto: duramarc.nl

Groene kunststof kozijnen kiezen

Bron foto: zkkf.nl

Wat kosten kleur kunststof kozijnen?

Gemiddeld zijn kozijnen 5 tot 10% duurder dan het standaard wit.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor kozijnen in het zwart, groen of andere tint anders dan wit. De gemiddelde kosten zijn inclusief btw*, arbeidskosten, de kozijnen met isolerend glas.

De onderstaande kozijnen zijn inclusief HR++ glas. Dit is het meest gekozen hoogrendementsglas.

Soort kozijn
Vast raam €620 per m²
Draai/kiepraam €712 per m²
Valraam (60 cm x 50 cm) €460

*Btw

Op kleuren kunststof kozijnen zit 21% btw. Zowel over de kozijnen en aanverwante materialen als de montage.

Wat betreft het glas zit het anders. Over het glas betaal je 21% btw. Maar voor het laten monteren van glas in nieuwe of bestaande kunststof kozijnen zit 9% btw. Dit moeten wel isolerend glas zijn, zoals HR++ en triple glas.

Welke kozijn kleuren zijn geschikt voor mijn huis?

Je kunt een bepaalde kleur nog zo mooi vinden, het is natuurlijk ook erg belangrijk dat de gekozen kleur goed past bij de rest van je huis. Denk hierbij aan de kleur van de bakstenen, de dakgoten of de kleur van het stucwerk aan de buitenkant.

Hierbij een paar richtlijnen:

Een witte buitenmuur en witte binnenmuren: Witte kozijnen staan hier natuurlijk prima bij. Is de stijl van je interieur industrieel? Dan is de keuze voor antraciet of zwart hierbij heel goed passend.

Rode bakstenen: Rode bakstenen hebben een meer traditionele look. Om deze uitstraling te behouden, kun je kiezen voor witte kozijnen of voor groene kozijnen.

Gele bakstenen: Bij een woning met gele bakstenen staan lichte kleuren heel mooi. Vaak zie je bij dergelijke woningen kozijnen van zuiver wit (RAL 9010). Dit zorgt voor een rustige uitstraling.

Liever toch wat meer kleur? Zwart of antraciet geeft een mooi contrast met een gele muur.

Verder is het zo dat wanneer je donkere buitenmuren hebt, de ramen groter lijken wanneer de kozijnen een lichte kleur hebben. Donkere kozijnen laten een raam juist kleiner lijken.

Kies ook voor kunststof kozijnen met alternatieve kleur of gewoon wit. Vraag hier gratis offertes aan.

Binnen een andere kleur dan buiten, kan dat?

Het antwoord is ja. Je kunt kiezen voor kunststof kozijnen in twee kleuren.

Stel je wilt graag binnen alles in een frisse kleur hebben, maar voor de buitenkant van je huis zie je liever zwart of antraciet.

Je hoeft in dit geval dus geen compromis te sluiten, maar kies voor binnen en buiten gewoon de kleur die je het best passend vindt.

Door voor verschillende kleuren te kiezen, kun je buiten en binnen perfect afstemmen op de aanwezige stijl en uitstraling. Wel moet je er rekening mee houden dat je duurder uit bent met verschillende kleuren.

Hoe krijgen kunststof kozijnen hun kleur?

Er zijn drie soorten manieren die worden gebruikt om kunststof kozijnen van een levendige en langdurige kleur te voorzien:

In de massa gekleurd (kleur in het materiaal)

Dit is de basisuitvoering van kunststof kozijnen die ook wel ‘door- en door kleur’ wordt genoemd. De kleurpigmenten worden toegevoegd aan de basis grondstof. Deze kozijnen zijn leverbaar in de kleuren wit, gebroken wit of lichtgrijs en hebben een gladde oppervlaktestructuur.

Kleurfolie

Bij deze afwerking wordt gekleurde folie met behulp van warmte op het frame aangebracht. Hierdoor wordt het aan het oppervlakte gehecht en past het bij de natuurlijke textuur van het frame.

Bij dit proces wordt een laminaatafwerking gecreëerd die de kleur permanent maakt. Het is dus vrij onwaarschijnlijk dat de kleur na verloop van tijd gaat schilferen of barsten.

Je kunt hierbij kiezen voor een gladde, matte of glanzende afwerking.

Kleuren coating

De kleur kan dus worden aangebracht op het kozijn zelf, maar er is ook nog een andere optie: namelijk coating.

Hiermee komt er een toplaag op de kunststof profielen. Handig hierbij is dat deze coating vervolgens ook kunt laten terugkomen bij andere onderdelen van je woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dakgoot of de deur.

Bijkomend voordeel is dat de coating heel goed beschermt tegen vuil en uv-stralingen. Kies je voor coating dan kies je voor een zeer goede en duurzame methode.

Verschillende kleuren kunststof kozijnen

Bron foto: houseworld.nl

Aluminium schaal kunststof kozijnen

Naast ‘in massa gekleurd’, folie en coating heb je ook nog een aluminium-schaal om de kunststof kozijnen te voorzien van kleur.

Bij aluminium-schaal kunststof kozijnen is de buitenzijde gemaakt van aluminium en de kern van kunststof.

Aluminium is krasbestendiger dan kunststof, en kunststof isoleert weer beter dan aluminium. Dus het beste van twee werelden.

Aluminium schaal kunststof kozijnen zijn te koop in veel verschillende RAL kleuren.

Mag ik kiezen voor een aparte (afwijkende) kleur?

Misschien wil je voor je kozijnen wel iets heel anders dan de gebruikelijke wat standaard kleuren. Een mooie vrolijke kleur die er meteen uitspringt en je huis tot een opvallend object maakt.

Maar mag dat eigenlijk wel? Anders dan bij bepaalde verbouwingen hoef je uiteraard geen bouwvergunning aan te vragen wanneer je kozijnen een ander kleurtje krijgen. Toch zijn ook hier wel bepaalde regels voor. Deze regels verschillen dan weer per gebied en stad.

De welstandscommissie

Zo is er de welstandscommissie van de gemeente. Deze commissie bekijkt of de werkzaamheden die je aan je huis verricht, passen in de bestaande omgeving. Zo kunnen je plannen voor een bepaalde opvallende kleurkeuze in strijd zijn met de welstandseisen.

Als je te veel afwijkt van die eisen, kan de gemeente je verplichten om de werkzaamheden aan te passen. Bij twijfel kun je het beste even advies inwinnen bij de welstandscommissie van de gemeente waar je woont. Zeker als je een kleur als felrood, knalblauw of roze in gedachten hebt.

Kunststof kozijnen verven, kan dat?

Je kunt in principe je kunststof kozijnen verven maar in dat geval zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Doe eerst navraag bij de fabrikant van de kozijnen. Het kan namelijk zijn dat de garantie komt te vervallen wanneer je de kozijnen zelf gaat schilderen. Vraag bij de kunststof kozijnspecialist na welke verf geschikt is voor het verven van je kunststof kozijnen. Zo weet je zeker dat je de juiste verf van een goede kwaliteit gebruikt.
  • Twijfel je aan je eigen schildersvaardigheden, besteed deze klus dan uit aan iemand met ervaring, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt.
  • Als de ramen al wat ouder zijn en er niet zo mooi meer uitzien, is het wellicht verstandiger om de kozijnen te laten vervangen door nieuwe kunststof kozijnen die meteen voorzien zijn van isolerend glas.

Kunststof kozijnen aanschaffen? Vraag offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Tijd voor nieuwe kunststof kozijnen? Vraag bij verschillende kunststof kozijnspecialisten offertes aan om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten