Kunststof Kozijnen Met HR glas

Kunststof Schuifraam

Een schuifraam bied je de mogelijkheid je raam open en dicht te schuiven. Tegenwoordig zijn schuiframen in verschillende maten en uitvoeringen te verkrijgen. Werden ze vroeger alleen van hout gemaakt, inmiddels zijn ze er ook in kunststof en aluminium uitvoering.

In deze gids lees je meer over wat een kunststof schuifraam precies is, de verschillende soorten schuiframen die er zijn en wat de voordelen zijn van kunststof schuiframen.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten

Ontvang offertes van erkende kunststof kozijnspecialisten, binnen 2 minuten aangevraagd.

Vraag kunststof kozijn offertes aan ▸
Gratis en vrijblijvend

Wat is een kunststof schuifraam?

  • Een schuifraam is een beweegbaar raam, dat je verticaal (van beneden naar boven en omgekeerd) of horizontaal (van links naar rechts en omgekeerd) kunt schuiven.
  • Doordat het bovenraam naar voren ligt ten opzichte van het schuifraam aan de onderzijde, krijg je een unieke uitstraling.
  • Schuiframen hebben geen scharnieren. Ze kunnen dus niet naar buiten worden gedraaid. Moderne schuiframen hebben vaak de mogelijkheid om te kantelen.
  • Schuiframen komen al heel lang voor, ze werden al in de tweede helft van de 17e eeuw ontwikkeld. In Nederland verschenen ze voor het eerst in 1685.
  • Je ziet houten schuiframen nog veel terug in oude panden, denk aan grachtenpanden, boerderijen of herenhuizen.

Het oude schuifraam in een nieuw jasje

Meestal beweeg je bij een schuifraam het onderste deel van het raam verticaal naar boven onder het bovenste raam langs. Bij de schuiframen van vroeger hield dit vaak in dat je behoorlijk moest trekken en duwen om het oude houten schuifruim in beweging te krijgen.

Bij de moderne schuiframen wordt vaak gesproken van een optisch schuifraam. Deze optische schuiframen lijken sterk op de schuiframen in de Amsterdamse huizen en boerderijwoningen van vroeger.

Vandaar dat ze ook vaak Amsterdams schuifraam of boerderijraam worden genoemd.

Maar het zijn eigenlijk draai kiepramen met een naar voren stekend bovenlicht.

Verwarring met een schuifpui

Over de benaming schuifraam kan gemakkelijk verwarring ontstaan wanneer je hierover spreekt met onze zuiderburen. In België spreekt men namelijk ook van een schuifraam wanneer ze het eigenlijk over een schuifdeur hebben. Dit wordt geen schuifraam, maar een schuifpui genoemd.

Welke soorten schuiframen heb je?

Er zijn verschillende soorten schuiframen die voorzien zijn van de gemakken van tegenwoordig.

Horizontale schuiframen

Het traditionele horizontale houten schuifraam, dat van links naar rechts wordt geschoven, is vrijwel niet meer verkrijgbaar.

Wanneer een dergelijk raam moet worden vervangen, dan komt er vaak een ander (kunststof) schuifraam (bijvoorbeeld een optisch schuifraam) voor in de plaats.

Horizontale schuifraam

Verticale schuiframen

Verticale schuiframen zijn wel volop verkrijgbaar en worden zowel voor nieuwbouw toegepast als bij de renovatie van huizen. De verticale schuif mogelijkheid zorgt voor een bijzonder woonervaring:

Wordt het bovenste raamdeel naar beneden opengeschoven dan vormt het raam een soort balustrade. Dit biedt voor veel lichtinval.
Is het raam zo gemaakt dat het onderste gedeelte naar boven schuift dan heb je één grote opening waardoor je binnen en buiten met elkaar verbindt.

Klassieke schuifraam verticaal

Optisch schuifraam

Bij een optisch schuifraam lijkt het alsof het onderste raam over het bovenste raam kan bewegen. Dit komt doordat het bovenlicht van een optisch schuifraam iets naar voren komt. Hierdoor lijkt het op een schuifraam, maar dit is het dus in werkelijkheid niet.

Optische schuifraam met draai/kiepraam

Dit optische schuifraam is onderin voorzien van een handig draaikiepraam dat kan draaien en kiepen.

Wil je de ruimte ventileren dan kun je het raam altijd op de kiepstand open laten staan. Verder kun je dit raam dus ook opendraaien.

Het bovenste deel van dit schuifraam kozijn is een vast raam dat niet open en dicht kan.

Optisch verticaal schuifraam die werkt als draai/kiep raam

Bron foto: vandervlugt.nl

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
100% gratis en vrijblijvend

Wat zijn de voordelen van schuiframen?

Een schuifraam biedt een aantal mooie voordelen:

  • Het neemt weinig ruimte in beslag: Doordat je dit raam schuift in plaatst van naar buiten of binnen toe opent, werkt het ruimtebesparend. Je hoeft bijvoorbeeld geen ruimte vrij te maken in je vensterbank of op je keukenblad om een raam te kunnen openen voor frisse lucht.
  • Kan niet openwaaien: Schuif je het raam een beetje open, dan kan het door de wind niet openwaaien.
  • Licht te bedienen: Door de techniek van tegenwoordig gaat de bediening niet meer zwaar als vroeger, maar juist heel gemakkelijk en licht.
  • Eventueel ook elektrisch te bedienen: Voor nog meer gebruiksgemak kun je ook kiezen voor schuiframen die je elektrisch kunt bedienen of via een app.

Kies voor isolerend glas in je kozijnen

Ga je nieuwe schuiframen aanschaffen, kies dan voor goed isolerend glas in je kozijnen. Zo ben je helemaal klaar voor de toekomst en ga je direct besparen op je energiekosten.

Er zijn meerdere mogelijkheden als het gaat om het aanschaffen van isolatieglas. Zo kun je kiezen voor:

HR++ glas: Dit is dubbel glas, het is namelijk opgebouwd uit twee platen glas en een ruimte ertussen die is opgevuld met edelgas.

HR++ glas is door de uitstekende isolerende eigenschappen die het heeft, momenteel het meest verkochte isolatieglas.

HR+++ glas: Dit is driedubbelglas, ook wel triple glas genoemd. HR+++ glas is nog eens extra goed isolerend doordat het bestaat uit drie glasplaten. Ook hierbij zijn de ruimtes ertussen gevuld met edelgas.

Omdat HR+++ glas momenteel het best isolerende glas is wat er te krijgen is, ben je met deze aanschaf wel duurder uit ten opzichte van HR++ glas.

Laat alle kozijnen vervangen

Overweeg je om over te gaan tot de aanschaf van één of meer schuiframen kijk dan ook hoe het met de staat van de andere kozijnen is gesteld.

Zijn deze over niet al te lange tijd ook aan vervanging toe dan is het vaak verstandig om dit allemaal gelijk in één keer te laten doen.

Kijk ook of de schuifpui of tuindeuren aan vervanging toe is. Als je deze onderdelen vervangt tegelijkertijd met de raamkozijnen is dit voordeliger dan als je dit op een andere moment laat doen. Hier vind je meer informatie over tuindeuren en schuifpuien.

Door er een grotere klus van te maken, bespaar je in de regel op de materiaal- en of de montagekosten doordat je hier korting op kunt krijgen.

Offertes aanvragen bij kunststof kozijnspecialisten

Wil je kunststof schuiframen aanschaffen? Of meteen alle kozijnen in je huis laten plaatsen.

Vraag bij meerdere kunststof kozijnspecialisten offertes aan en bespaar door te vergelijken.