Tweedehands Kunststof Kozijnen

In plaats van het aanschaffen van nieuwe kunststof kozijnen is het ook mogelijk om te kiezen voor tweedehands kunststof kozijnen.

Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van het kopen van tweedehands kunststof kozijnen? En is het überhaupt mogelijk?

Deze en andere vragen komen in deze gids uitgebreid aan bod.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom kiezen voor tweedehands kozijnen?

Er bestaan meerdere goede redenen om te kiezen voor gebruikte kunststof kozijnen:

Beter voor de portemonnee: Tweedehands kunststof kozijnen zijn financieel aantrekkelijker. Je bent een goedkoper uit dan wanneer je nieuwe kunststof kozijnen aanschaft.

Zo betaal je vaak minder dan een kwart ten opzichte van het bedrag dat je voor nieuwe kozijnen kwijt bent. Naast kozijnen zijn er ook (kunststof) openslaande deuren en schuifpuien tweedehands beschikbaar en goedkoper op de kop te tikken.

Duurzamer: Kies je voor tweedehands kunststof kozijnen dan is dit een meer milieubewuste keuze dan wanneer je deze nieuw aanschaft. Door gebruikte kozijnen opnieuw te gebruiken voorkom je dat ze vroegtijdig worden weggegooid.

Bovendien wordt het milieu minder belast doordat er geen grondstoffen en energie nodig zijn voor de productie van nieuwe kozijnen voor jou.

Hoe vind je tweedehands kunststof kozijnen (aanbieders)?

Wanneer je graag tweedehands kunststof kozijnen (met dubbel glas) wilt aanschaffen dan kun je op meerdere manieren zoeken naar aanbieders.

Aanbieders van tweedehands kozijnen kun je op de volgende manieren vinden:

Advertenties in de krant: Je kunt kijken in je (regionale) krant of hier tweedehands bouwmaterialen worden aangeboden. Met een beetje geluk worden er bij jou in de buurt tweedehands kozijnen aangeboden.

Websites van tweedehands bouwmaterialen: Er zijn ook websites waar je aanbieders kunt vinden van tweedehands bouwmaterialen.

Zo heb je Opalis, een online gids waar je professionele handelaren kunt vinden door heel Nederland (en België). Ook is er de website van Bouwkringloop, een initiatief om te voorkomen dat her te gebruiken materialen bij het afval terecht komen.

Marktplaats: Marktplaats is natuurlijk het meest bekende platform om op zoek te gaan naar tweedehands spullen en dus ook 2e hands kunststof kozijnen. Je kunt je zoekterm invullen en hierbij zoeken op regio, zodat je kunt kijken wat het aanbod bij jou in de buurt is.

Zoeken via Google: Uiteraard kun je ook via Google zoeken op ‘tweedehands kozijnen + [gewenste regio]’.

Tweedehands kozijnen vinden

Wat zijn de nadelen van tweedehands kozijnen?

In sommige gevallen wegen de voordelen van tweedehands kozijnen (goedkoper en beter voor het milieu) niet op tegen de nadelen. In de volgende gevallen is de keuze voor tweedehands kozijnen af te raden:

De goede maat is niet te vinden: Het belangrijkste punt zijn de afmetingen. In veel gevallen zijn de maten die jij nodig hebt, simpelweg tweedehands niet te vinden. In dat geval vervalt de mogelijkheid om te kiezen voor tweedehands kunststof kozijnen.

Toch op zoek naar nieuwe kozijnen? Vraag hier gratis kunststof kozijnen offertes aan.

Isolatiewaarde is niet goed: Een ander belangrijk punt is het warmteverlies bij oude kozijnen.

In dit geval gaat de milieuwinst van het hergebruik verloren doordat je meer moet stoken om de warmte binnen te houden.

Je energieverbruik gaat omhoog dus ook uit kostenoverwegingen is dit geen verstandige keuze. Is het glas in de kozijnen niet goed isolerend dan is het wel mogelijk om dit te vervangen door isolatieglas. Dit drijft echter de prijs weer omhoog.

De kwaliteit is niet zo goed meer: Gaat het om kunststof kozijnen die niet meer in een hele goede staat zijn, dan is het beter om deze niet her te gebruiken. Er valt dan weinig tot geen winst te behalen zowel financieel gezien als voor het milieu.

Doordat de kwaliteit niet goed meer is belast je het milieu door extra reparatie en onderhoud. Je moet de kozijnen waarschijnlijk over niet al te lange tijd weer vervangen en daar schiet je niets mee op.

Type kozijn is niet verkrijgbaar: Wellicht wil je graag een kunststof draai/kiepraam kozijnen, valraam, kunststof openslaande deuren of zelfs een kunststof schuifpui. Dat kan lastig zijn om tweedehands te vinden dat bij je huis past.

Waarom kiezen voor nieuwe kunststof kozijnen?

Lukt het niet om in het tweedehands aanbod geschikte kunststof kozijnen te vinden, dan kun je ook kiezen voor de aanschaf van nieuwe kunststof kozijnen.

1. Lange levensduur: Je kunt er voor zeer lange tijd mee vooruit. Nieuwe kunststof kozijnen gaan zo’n 25 tot 30 jaar mee. Bij goed onderhoud nog langer.

2. Onderhoudsarm: Je hoeft weinig te doen aan het onderhoud. Af en toe een schoonmaakbeurt is in de meeste gevallen voldoende.

3. Optimaal isolerend: Kunststof kozijnen isoleren steeds beter. Kies je voor nieuw dan profiteer je dus van een zeer goede isolatie. Zeker als je hierbij kiest voor goed isolerend HR glas.

4. Groot aanbod om uit te kiezen: Koop je de kunststof kozijnen nieuw dan ben je helemaal vrij in het bepalen van zaken als kleur en afwerking zoals een houteffect. Kies je uit tweedehands, dan ben je gebonden aan wat er op dat moment voorhanden is.

Isolatiewaarde van nieuwe kozijnen

Om te weten wat de isolatiewaarde is van kunststof kozijnen moet je kijken wat de bijbehorende U-waarde is.

Deze is bij tweedehands kozijnen vaak minder dan bij nieuwe…

De U-waarde geeft aan in welke mate een materiaal (in dit geval kunststof) de warmte doorlaat. En daarmee dus hoeveel warmte er naar buiten verdwijnt.

Hoe lager deze U-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde is. Kunststof heeft een heel lage U-waarde wat dus wil zeggen dat het een heel goed isolerend materiaal is.

Deze U-waarde varieert wel per kunststof kozijn, dus houdt hier rekening mee bij de aanschaf.

Hier lees je uitgebreide info over de U-waarde.

Isolatiekamers

Kunststof kozijnen bevatten een aantal isolerende kamers, met of zonder extra isolatieschuim. Hoe meer isolatiekamers, hoe hoger de isolatiewaarde van het kunststof kozijn.

Kwam eerder het 3-kamersysteem heel vaak voor, tegenwoordig zie je dat een 5- of 7-kamersysteem steeds meer wordt aangeboden bij nieuwe kunststof kozijnen.

Isolatiewaarde van nieuw isolerend glas

Niet alleen het kunststof kozijn moet goed isolerend zijn, ook het hierin geplaatste glas moet uiteraard zorgen voor een goede isolatie.

In nieuwe kunststof kozijnen wordt meestal gekozen voor Hoogrendementsglas (HR glas).

Dit HR glas is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

HR++ glas: Dit dubbel glas is doordat het voorzien is van edelgas en folie extra isolerend gemaakt.

HR+++ glas: Dit glas wordt ook wel aangeduid als triple glas of driedubbel glas. Het bestaat uit drie glasplaten en dus twee spouwen. HR+++ glas is duurder, maar zorgt voor nog minder warmteverlies.

Laat je adviseren over de beste kunststof kozijnen met HR-glas. Vraag hier gratis + vrijblijvend offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Kun je kunststof kozijnen recyclen?

Kunststof kozijnen worden steeds vaker hergebruikt. Behalve het opnieuw gebruiken van kunststof kozijnen is het ook mogelijk om het te recyclen.

Zo hoef je niet per se voor oude tweedehands te kiezen, maar zijn nieuwe kunststof kozijnen ook relatief milieuvriendelijk.

De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) streeft er naar om het recyclen van kozijnen te verhogen van het huidige 75% naar 100%.

Oude kunststof kozijnen bestaan uit een groot aantal hoogwaardige materialen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om metaal, PVC en rubber. Recycling van kunststof kozijnen levert weer een schone PVC-korrel op. Deze PVC-korrel is dan weer de basis voor nieuwe kunststof kozijnen.

Dit bijzondere recycleproces kan wel 10 keer herhaald worden zonder dat de kwaliteit hierbij vermindert.

Zelf kun je een bijdrage leveren aan het recyclen door je oude kunststof kozijnen in te (laten) leveren bij een VKG inzamelpunt bij jou in de buurt.

Recycleren van kunststof kozijnen

Offertes aanvragen bij kunststof kozijnspecialisten

Om te voorkomen dat je meer betaalt dan nodig is voor je kunststof kozijnen, is het verstandig om hieronder bij meerdere kunststof kozijnspecialisten offertes aan te vragen.

Vraag nú direct offertes aan om te vergelijken. Gratis en geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten