Levertijd Kunststof Kozijnen

Stel: je hebt besloten om kunststof kozijnen aan te schaffen.

Hoe zit het dan eigenlijk met de levertijd?

En moet je langer wachten op je kozijnen wanneer je specifieke wensen hebt? Hoe ziet het productieproces er uit en hoe gaat de montage van nieuwe kunststof kozijnen in zijn werk?

Op deze en andere vragen vind je in deze gids de antwoorden.

Vergelijk kunststof kozijnspecialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is de gemiddelde levertijd van kunststof kozijnen?

De levertijd is onder andere afhankelijk van de fabrikant waarbij de kunststof kozijnen worden besteld.

Bij sommige fabrikanten bedraagt de levertijd tussen de 3 en 6 weken. (dat is al een snelle levertijd)

Terwijl je bij andere fabrikanten het 6 tot 10 weken kan zijn.

Bij standaard maten kan de levertijd kort zijn met 5 werkdagen. Maar dit is wel een uitzondering.

De levertijd begint te lopen op het moment dat de bestelling (online) is geplaatst en eventueel de aanbetaling is overgemaakt.

Daarna kan met de productie worden begonnen, waarbij elk kozijn op maat moet worden gemaakt.

Kies je ervoor om de kozijnen ook door de fabriek te laten plaatsen, dan is het afhankelijk van de planning wanneer de kozijnen worden gemonteerd.

Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten om te beginnen met energie besparen.

Afwijkende levertijden door specifieke wensen

Heb je specifieke wensen dan zal de levertijd in de regel wat langer zijn. Hierbij kun je denken aan:

 • Kozijnen in bepaalde kleuren als groen, blauw of antraciet.
 • Kozijnen die aan de binnen- en buitenkant verschillen van kleur en/of structuur.
 • Andere specifieke wensen die afwijken van de standaard.

Levering van verschillende kunststof kozijnen

Zijn de grondstoffen voorradig?

Een andere factor die bepalend is voor de levertijd van kunststof kozijnen is de beschikbaarheid van de benodigde grondstoffen. Deze kan door allerlei oorzaken worden beïnvloed:

 • Is er sprake van een crisis of een conflict in de wereld dan kan dit ervoor zorgen dat bepaalde grondstoffen tijdelijk schaars worden.
 • De productie kan worden afgeschaald wanneer de verwachting is dat de vraag door omstandigheden zal verminderen.

Een kunststof kozijn bestaat uit verschillende onderdelen: staalprofielen, glas, kliklijsten, scharnieren, sloten, isolatiemateriaal etc. Is er voor de productie van één of meerdere bestanddelen sprake van een grondstoftekort dan heeft dit direct gevolgen voor de levertijd van het gehele product.

Coronacrisis zorgt voor langere levertijden kunststof kozijnen

Momenteel hebben we te maken met de coronacrisis die wereldwijd voor een tekort aan grondstoffen zorgt. Producenten van kunststof kozijnen geven aan dat ze vertraging oplopen bij de aflevering.

Dat het coronavirus zorgt voor een tekort aan grondstoffen heeft meerdere oorzaken:

 • Fabrieken moesten in lockdown of konden vanwege het onderling afstand houden met 1,5 meter minder mensen inzetten voor de productie. Hierdoor ging de productie omlaag.
 • Door de pandemie ontstond er onzekerheid bij producenten en leveranciers over de ontwikkeling van de vraag. De productie werd verminderd omdat hun verwachting was dat mensen minder zouden uitgeven.
 • Doordat veel mensen ineens voor langere tijd thuis kwamen te zitten, werd de vraag naar bouwmateriaal juist groter. Veel mensen gingen aan het klussen en wilden hun huis verduurzamen. Ook de vraag naar kunststof kozijnen steeg.

Van bestelling tot plaatsing

Op het moment dat jouw bestelling voor kunststof kozijnen is geplaatst, vindt er een heel proces plaats. Wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in de weken van produceren en plaatsen?

Laat kunststof kozijnen plaatsen voor een lagere energierekening en meer warmte in huis. Vraag hier gratis kunststof kozijn offertes aan.

Inmeten en bestellen

Voorafgaand aan de bestelling worden de kozijnen ingemeten. Dit moet uiteraard precies gebeuren. Een kleine meetfout kan tot grote problemen leiden bij de plaatsing van het kozijn.

Laat het inmeten doen door een specialist, het liefst iemand van het bedrijf dat de kozijnen levert.

Zo weet je zeker dat er geen fouten worden gemaakt bij het bepalen van de maten en het doorgeven van de juiste maten bij de bestelling.

Hoe gaat het inmeten van kunststof kozijnen in zijn werk?

 • Voor het inmeten worden de maten horizontaal en verticaal bepaald, metend van muur tot muur.
 • Om de juiste maat te bepalen wordt er op drie verschillende plekken gemeten, boven, in het midden en onder.
 • Bij de verticale maat wordt er rekening gehouden met eventueel aanwezige raamdorpels, hiervoor moet er 1 cm van de maat worden gehaald.
 • Afhankelijk van de wijze van montage van de kozijnen geldt dat er nog één tot een paar centimeters van de maat moeten worden afgehaald.
 • Vervolgens moeten de ramen worden opgemeten die in het kozijn geplaatst gaan worden.

Laat het inmeten over aan een specialist om foutjes te voorkomen. Vraag hier gratis offertes aan bij kunststof kozijnspecialisten.

Hoe verloopt het productieproces van kunststof kozijnen?

De productie van kunststof kozijnen is een heel proces dat globaal in de volgende stappen verloopt. Het productieproces kan in totaal enkele weken duren.

Hoe wordt een kunststof kozijn gemaakt?

1. Kunststof kozijnen op maat zagen

Eerst worden de kunststof profielen op maat gezaagd. Hierbij worden de profielen voor de ramen en de kozijnen apart van elkaar gezaagd.

2. Zagen van het stalen profiel

Kunststof kozijnen zijn van binnen voorzien van een staalprofiel dat ervoor zorgt dat het profiel veel sterker is en langer meegaat. Dit staalprofiel wordt eveneens gezaagd, voor de juiste lengte en hoek.

3. Het uitfrezen van de gaten

In het profiel worden gaten uitgefreesd voor de sloten en scharnieren.

4. Het inbrengen van het staalprofiel

Dan wordt het staalprofiel met behulp van een machine geplaatst in het kozijnprofiel. Hierbij wordt het staalprofiel in het kunststof profiel geschoven en vastgeschroefd.

5. Lassen van de profielen

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, kan het kozijn worden gelast. De kozijnprofielen worden in elkaar gedrukt en aan elkaar vast gesmolten.

6. Afwerking van de profielen

Met het lassen van de profielen zijn ze volledig met elkaar verbonden. Bij het samendrukken is er echter wel PVC naar buiten gekomen, wat uiteraard moet worden weggehaald. Daarom worden de lassen afgewerkt met een poetsmachine, zodat de kozijnen er mooi en strak uitzien.

7. Montage van de ramen

Het kozijn is nu klaar voor verdere montage. De ramen die inmiddels zijn gelast kunnen handmatig in de kozijnen worden geplaatst.

8. Montage van beslag

Vervolgens kunnen de andere delen van het kozijn worden gemonteerd, zoals de krukken, het beslag, de sloten en de scharnieren.

9. Controle van het eindproduct

Een belangrijke stap in het productieproces is de eindcontrole. Er wordt gekeken of alles klopt, of alles werkt zoals het hoort en of er tijdens het proces geen beschadigingen zijn ontstaan.

Wanneer alles in orde is, wordt het kozijn goedgekeurd en is het kflaar voor de allerlaatste stap.

Hoe lang duurt het plaatsen van kunststof kozijnen?

De benodigde tijd voor het monteren van de kunststof kozijnen is onder meer afhankelijk van het aantal kozijnen dat geplaatst gaat worden.
Als richtlijn wordt vaak aangehouden:

 • 1 tot 3 kozijnen vervangen: Plaatsing in 1 dag met 1 dag extra gerekend voor mogelijke uitloop.
 • Kozijnen in voor- of achtergevel vervangen: halve week
 • Kozijnen in je gehele huis vervangen: 1 week

Uiteraard worden de oude kozijnen die gedemonteerd worden, op dezelfde dag vervangen door de nieuwe kozijnen op die plek.

Hoe worden de kunststof kozijnen gemonteerd?

De uiteindelijke montage van kunststof kozijnen verloopt in de volgende stappen:

1. Nameten van de kozijnen

Om zeker te weten dat de nieuwe kozijnen ook echt passen, wordt alles nog even nagemeten.

2. Verwijderen van de oude kozijnen

Vervolgens worden de oude kozijnen verwijderd. Hierbij worden eerst de draaiende delen en het glas verwijderd. Om de kozijnen te demonteren, wordt het frame door midden gezaagd om het makkelijk los te breken.

3. Plaatsing van de nieuwe kozijnen

Bij montage op stelkozijnen wordt eerst het stelkozijn in de spouw geplaatst en met pluggen vastgezet. Als alles gekit is kan het kunststof kozijn geplaatst worden. Het kozijn wordt nog niet definitief vastgezet zodat het naderhand nog helemaal perfect kan worden afgesteld.

4. Afwerking

De specialisten zullen ter afwerking zorgen dat de kozijnen er binnen en buiten netjes en schoon uitzien en dat de randen goed zijn afgewerkt. Slotjes worden bevestigd, eventuele horren geplaatst en indien dit nog moet gebeuren worden de vensterbanken bevestigd.

Gratis kunststof kozijn offertes aanvragen

Voordat je kunststof kozijnen gaat aanschaffen, is het verstandig om bij kunststof kozijnspecialisten offertes aan te vragen.

Vraag hieronder direct offertes aan voor kunststof kozijnen.

Vergelijkbare berichten