Gemiddelde Opbrengsten van Zonnepanelen per Jaar
Benieuwd wat een gemiddeld zonnepanelen systeem per jaar opbrengt? Lees hier meer over de gemiddelde jaaropbrengsten van de verschillende systemen en wat de opbrengst beïnvloed.
Inhoudsopgave
- Jaaropbrengst van standaard en hoge Wp zonnepanelen
- Wat zijn de gemiddelde jaaropbrengsten van zonnepanelen?
- Hoe heeft de winter en zomer invloed op de opbrengsten van zonnepanelen?
- Wat is het beste moment in het jaar voor zonnepanelen?
- Waardoor wordt de jaaropbrengst van je zonnepanelensysteem beïnvloed?
- Vraag zonnepanelen offertes aan
Jaaropbrengst van standaard en hoge Wp zonnepanelen
Om te berekenen wat je zonnepanelensysteem per jaar oplevert, moet je kijken naar het piekvermogen en praktische vermogen (met correctiefactor) van zonnepanelen.
Er bestaan standaard vermogen zonnepanelen en panelen met een hoog vermogen. Omdat de jaaropbrengsten van de twee type zonnepanelen verschillend zijn, vind je hieronder de opbrengsten apart vermeld.
Correctiefactor
Als je zonnepanelen koopt staat hier het piekvermogen bij. Het woord piek zegt het al, het is het vermogen dat alleen tijdens de pieken wordt behaald. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen koopt van 350 Wattpiek (Wp), betekent dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden 350 Wp oplevert.
Helaas komt de 350 Wp in de praktijk bijna nooit voor. Daarom wordt er met een correctiefactor gewerkt in de berekeningen. De correctiefactor is gemiddeld 0,85. Dit betekent dus dat er gemiddeld een verlies van 15% wordt ingecalculeerd. Met de correctiefactor krijg je een meer reële schatting van de jaaropbrengst.
Wat zijn standaard wattpiek zonnepanelen?
Het standaard vermogen van zonnepanelen ligt tussen de 300 Wattpiek (Wp) en 400 Wp.
Onder het volgende kopje vind je meer over de opbrengsten van een zonnepanelensysteem met 10 zonnepanelen van 325 Wp.
Wat zijn de jaaropbrengsten van standaard zonnepanelen?
Hieronder zie je de formule om de gemiddelde jaaropbrengst te berekenen.
- Aantal zonnepanelen x (Wp zonnepaneel x 0,85) = jaaropbrengst
Hieronder zie je de formule voor de jaaropbrengst van 10 zonnepanelen van 320 Wp.
- 10 x (325 Wp x 0,85) = 2762 kWh
Interesse in een zonnepanelensysteem om voldoende energie op te wekken? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.
Wat zijn hoge wattpiek zonnepanelen?
Naast de standaard zonnepanelen 300 Wp tot 400 Wp zijn er ook zonnepanelen met een hoger vermogen. Deze panelen hebben een vermogen tussen de 400 en 500 Wp.
Het klinkt interessant, met evenveel panelen een hogere opbrengst. Maar de zonnepanelen met een hoger vermogen zijn groter. Bijvoorbeeld 8 zonnepanelen van 325 Wp kost minder ruimte op het dak dan 8 zonnepanelen van bijvoorbeeld 450 Wp.
Hierdoor is de opbrengst per m² niet heel verschillend tussen hoog vermogen en standaard vermogen PV panelen.
Wat zijn de jaaropbrengsten van hoog vermogen zonnepanelen?
Hieronder zie je de gemiddelde opbrengst van 10 zonnepanelen met een vermogen van 500 Wp met de correctiefactor verwerkt.
- 10 panelen x (500 Wp x 0,85) = 4250 kWh
Degradatie van zonnepanelen
De bovenstaande opbrengsten gaan over een nieuw zonnepanelensysteem. In het begin leveren nieuwe panelen het meest op. Maar bij het berekenen van de opbrengsten is het belangrijk om met de degradatie in de toekomst rekening te houden. Een zonnepaneel gaat in de loop van de jaren met ongeveer 1% per jaar achteruit.
Dus als je in de toekomst de jaaropbrengst berekent, bijvoorbeeld over 5 jaar, zal het systeem ongeveer 5% minder opbrengen.
Wat zijn de gemiddelde jaaropbrengsten van zonnepanelen?
Naast de 10 zonnepanelen uit de formules hierboven ben je wellicht benieuwd naar de jaaropbrengsten van systemen met andere aantallen zonnepanelen.
Hieronder zie je de opbrengsten van de meest voorkomende zonnepanelensystemen.
Aantal zonnepanelen (325 Wp) |
Formule | Jaaropbrengst |
---|---|---|
8 zonnepanelen | 8 x (325 Wp x 0,85) | 2210 kWh |
12 zonnepanelen | 12 x (325 Wp x 0,85) | 3315 kWh |
16 zonnepanelen | 16 x (325 Wp x 0,85) | 4420 kWh |
20 zonnepanelen | 20 x (325 Wp x 0,85) | 5525 kWh |
24 zonnepanelen | 24 x (325 Wp x 0,85) | 6630 kWh |
Hoe heeft de winter en zomer invloed op de opbrengsten van zonnepanelen?
In het voorjaar en zomer levert je zonnepanelensysteem het meeste energie.
- In de maanden april, mei, juni, augustus en september zorgen zonnepanelen voor gemiddeld 70% van de totale jaaropbrengst.
- De overige maanden (oktober, november, december, januari, februari en maart) wordt de resterende 30% van de totale jaaropbrengst geleverd.
Wat is het beste moment in het jaar voor zonnepanelen?
De beste maanden voor zonnepanelen zijn mei (13%), juni (13%) en juli (13%). In deze maanden wordt 39% van de totale opbrengsten gegenereerd.
Waardoor wordt de jaaropbrengst van je zonnepanelensysteem beïnvloed?
Er zijn verschillende factoren waardoor de jaaropbrengst wordt beïnvloed. Hieronder een overzicht.
1. Type zonnepaneel
Het ene zonnepaneel is het andere niet. Het type zonnepaneel dat je laat installeren heeft invloed op de jaarlijkse opbrengst.
Monokristallijn: Is het meest gekozen soort zonnepaneel. Is zwart of diep donkerblauw van kleur en heeft het hoogste rendement. Het rendement van monokristallijn PV panelen ligt tussen de 16% en 22%.
Polykristallijn: Een ander bekend type zonnepaneel is de polykristallijn en heeft een helder blauwe kleur. Omdat de monokristallijn de standaard is geworden, worden er steeds minder polykristallijn panelen verkocht en geplaatst. Poly panelen hebben een rendement van tussen de 14% en 16%.
Amorf: Dit zijn de flexibele dunne film zonnepanelen. Handig om te gebruiken bij aparte vormen en op bijvoorbeeld een caravan. Maar een amorf heeft wel een lager rendement dan de poly en monokristallijn. Amorf panelen hebben een rendement van tussen de 10 tot 12%.
2. Ligging
De ligging van de zonnepanelen heeft invloed op de gemiddelde jaaropbrengst. Een zonnepanelen exact op het zuiden heeft een iets andere jaaropbrengst dan panelen op het zuidoosten. In dit voorbeeld is het de opbrengst van 10% lager (zuidoosten) ten opzichte van exact zuid.
Zuiden
Het zuiden geeft de beste opbrengst.
In de ideale hellingshoek van 36° levert een zonnepaneel op het zuiden 100% rendement.
Oost-westen
Een andere goede ligging is de oost-west opstelling. Deze opstelling wordt vaak voor gekozen bij platte daken. Een oost-west zonnepanelensysteem heeft als voordeel dat het zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een piekmoment heeft.
Bij een hellingshoek van 10° heeft een oost-west systeem een opbrengst van 90-95%.
Genereer ook zonne-energie door het jaar heen met je eigen zonnepanelen. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
3. Hellingshoek
Zoals je bij het vorige kopje hebt gelezen, hebben zonnepanelen in een bepaalde hellingshoek de beste opbrengst.
Dus matcht de ligging niet (helemaal) met de ideale hellingshoek, dan heeft dit invloed op de opbrengst.
- Bij bijvoorbeeld panelen op het zuiden in een hellingshoek van 10° levert een zonnepaneel 95% in plaats van de 100% bij een hoek van 35°. Dus een verlies van 5%.
- Leg je oost-west gelegen panelen in een hoek van bijvoorbeeld 35° dan is de opbrengst 85% in plaats van de 90-95% bij 10°. Dus ook een verlies van 5% tot 10%.
4. Zonuren
Het aantal zonuren heeft ook invloed op de totale jaaropbrengst. Het aantal zonuren, zijn de uren dat de zon vol op de panelen (zonder bewolking) schijnt.
De locatie van je woning heeft invloed op hoeveel zon je zonnepanelen krijgt.
Een gemiddeld aantal zonuren in de verschillende delen zijn grofweg:
- Gemiddeld 1500 zonuren per jaar in het oosten van Nederland.
- Gemiddeld 1725 zonuren per jaar in het westen van Nederland.
Het aantal zonuren (de 1500 en 1775) is niet elk jaar hetzelfde. Er kunnen aardig wat verschillen tussen de jaren zitten. In 2022 was er bijvoorbeeld uitschieter van gemiddeld 2200 zonuren.
Verschillen de opbrengsten van zonnepanelen van jaar tot jaar?
Het aantal zonuren en hittegolven, bewolking en andere weersomstandigheden zorgen dat de opbrengsten per jaar niet exact hetzelfde zijn als het jaar daarvoor.
Zo was het aantal zonuren in 1988 bijvoorbeeld gemiddeld 1217. En 2018 was juist een topjaar met gemiddeld 2090 zonuren.
Dus het aantal zonuren in een bepaald jaar, bepaald ook de gemiddelde jaaropbrengst voor jouw zonnepanelensysteem.
6. Temperatuur
Je zou het niet zeggen, maar niet alleen de zon(uren) maar ook de temperatuur heeft ook invloed.
Een hete zonnige dag zorgt niet altijd voor de beste opbrengst. De ideale temperatuur voor zonnepanelen ligt onder de 25°C.
Elke graad boven de 25°C zorgt zelfs voor een rendementsverlies van gemiddeld 4%. Dus als het langdurig boven de 25°C is, kan dat invloed hebben op de totale jaaropbrengst.
Een zonnige dag in de winter of voorjaar kan voor een beter rendement zorgen, dan een hete zomerse dag met veel zon.
Vraag zonnepanelen offertes aan
Interesse in het opwekken van je eigen energie? Laat een zonnepaneelsysteem installeren met een zo een goed mogelijke jaaropbrengst.
Vraag hieronder gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten. Geheel vrijblijvend.