8 Zonnepanelen Inclusief Montage (Kosten + Opbrengst)

Wil je zonnepanelen laten installeren dan krijg je te maken met de vraag: hoeveel kan en wil ik er plaatsen. Laat je acht zonnepanelen installeren, welke opbrengst kun je hier dan mee behalen en is dit genoeg om je totale verbruik mee af te dekken?

In deze gids lees je meer over de mogelijkheden die je hebt bij de plaatsing van acht zonnepanelen.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn de opbrengsten van 8 zonnepanelen?

De formule voor het berekenen van de verwachte jaaropbrengst van je zonnepanelen is:

Het maximaal vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek x 0,85.

Waar staat de 0,85 voor?

In de formule wordt gewerkt met een vermogen van zonnepanelen met een (piek)vermogen van 300 Wp.

Omdat je in de praktijk dit maximale vermogen nooit zal halen, dit is namelijk berekend op basis van ideale omstandigheden, wordt dit vermogen vermenigvuldigd met een correctiefactor van 0,85.

Deze correctiefactor wordt ook wel instralingsfactor genoemd. Het is een goed gemiddelde van de prestaties van zonnepanelen op de daken.

8 zonnepanelen leveren op jaarbasis dan op:

8 x 300 x 0,85 = 2.040 kWh.

Wat is de gemiddelde dagopbrengst van 8 panelen?

Om te bepalen wat de opbrengst per dag is, deel je de jaaropbrengst door 365 dagen.

De formule wordt dan:

Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen.

De dagopbrengst voor de 8 zonnepanelen in ons voorbeeld is dan: (2.400 x 0,85) / 365 = 6 kWh (afgerond op hele kWh).

De ene set van 8 zonnepanelen is de andere niet

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en in verschillende vermogens.

Je kunt de ene set van acht zonnepanelen dus niet zomaar vergelijken met de andere set van acht.

 • Zonnepanelen met een hoger vermogen leveren meer zonnestroom dan zonnepanelen met een lager vermogen. Zonnepanelen met een hoger vermogen hebben ook een groter formaat.
 • Wanneer je kiest voor zonnepanelen met meer vermogen, heb je minder panelen op je dak nodig om toch de gewenste opbrengst te behalen.

Hoeveel m² is een set van standaard 8 zonnepanelen?

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen moet je eerst weten wat het formaat is van deze zonnepanelen en voor hoeveel zonnepanelen je ruimte hebt op je dak.

Het gemiddelde formaat van één zonnepaneel ligt tussen de 1,5 en 1,9 m². Voor 8 zonnepanelen in totaal is dus tussen de 12 m² en 15,2 m² nodig.
Heb je deze ruimte niet op je dak beschikbaar, kies dan voor minder panelen en bespaar hiermee alsnog op je energierekening.

Zijn 8 PV panelen voldoende voor je energieverbruik?

Elk huishouden is verschillend, dus elk verbruik is ook anders. Voor een gemiddeld huishouden wordt uitgegaan van een verbruik van 3.500 kWh per jaar.

Op je energie-afrekeningen kun je zien wat het energieverbruik de afgelopen jaren is geweest.

Maak je gebruik van een energie-app dan kun je zien of het gebruik de afgelopen maanden ongeveer hetzelfde, dan wel lager of hoger is geworden.

Acht zonnepanelen van 300 Wp leveren een gemiddelde jaaropbrengst op van 2.040 kWh. Dit houdt in dat dit in de meeste gevallen niet voldoende is om je totale verbruik mee te dekken.

Om in je totale energieverbruik te kunnen voorzien, zou je ongeveer 14 panelen van 300 Wp nodig hebben:

14 x 300 x 0,85 = 3.570.

Wat verbruik je (per jaar) aan elektriciteit?

Een energieverbruik van 3.500 kWh is dus een gemiddelde. Vaak wordt gesteld dat een huishouden van 3 personen het dichtst in de buurt komt van dit gemiddelde.

Grotere huishoudens zullen uiteraard meer verbruiken en iemand die alleen woont een stuk minder.

Heb je een goed inzicht gekregen in je energieverbruik dan kun je een berekening (laten) maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Belangrijk hierbij is om ook rekening te houden met te verwachten veranderingen in de toekomst zoals:

Niet genoeg ruimte voor meer dan 8 zonnepanelen?

Niet ieder dak is groot genoeg om voldoende ruimte te bieden voor de plaatsing van meer dan acht zonnepanelen. Gelukkig zijn er ook nog andere mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen.

Andere plaatsen waar je zonnepanelen kunt laten installeren zijn bijvoorbeeld:

Zonnepanelen op een schuurtje

Heb je een schuurtje in de tuin dan is het een mogelijkheid om hier zonnepanelen op te laten plaatsen. Houd hierbij wel rekening met het volgende:

 • Het schuurtje moet voldoende stevig zijn om het best behoorlijke gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen.
 • De staat van het schuurtje moet ook goed zijn, zodat het nog een flink aantal jaren plaats kan bieden aan je zonnepanelen.
 • De ligging van het dak ten opzichte van de zon moet gunstig genoeg zijn om interessant te zijn voor zonnepanelen. Ook de vorm en de oppervlakte van het dak moeten geschikt zijn.
 • In veel gevallen zal de schuur niet voldoende ruimte bieden om met je zonnepanelen te voorzien in je totale stroombehoefte. Je kunt bijvoorbeeld zowel zonnepanelen op je huis als op je schuurtje laten installeren zodat je op deze manier voldoende stroom kunt opwekken.

Extra zonnepanelen in de tuin

Een andere mogelijkheid is om extra zonnepanelen in je tuin te laten plaatsen.

 • Houd er hierbij wel rekening mee dat een zonnepanelensysteem in de tuin duurder is dan zonnepanelen op je dak.
 • Dit komt door het systeem van monteren en de bijbehorende installatiekosten. Voor zonnepanelen in de tuin moet er namelijk een fundering worden gemaakt. Andere mogelijkheden zijn schroefpalen of ballast (stenen of tegels).
 • Verder moeten de zonnepanelen niet overwoekerd raken door onderliggende begroeiing. Plaatsing op gras is mogelijk, maar je moet dit dan wel kort kunnen houden onder de zonnepanelen.
 • Voor zonnepanelen in de tuin is er meer kabellengte nodig. Moeten er grote afstanden worden overbrugd tussen de zonnepanelen en de omvormer dan brengt dit ook weer enig energieverlies met zich mee.
 • Over het algemeen geldt dat je zonnepanelen in de tuin vergunningsvrij mag plaatsen, wanneer de constructie niet hoger is dan 5 meter én er voldaan wordt aan het geldende bestemmingsplan.

Zonnepanelen op je overkapping

Ook een overkapping kan een geschikte plaats zijn voor zonnepanelen.

 • De overkapping moet dan wel op een plek staan waar voldoende zonlicht is.
 • De constructie van de overkapping moet sterk genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen.
 • Heb je nog geen overkapping dan kun je ook overwegen om zonnepanelen te gebruiken voor het maken van een overkapping. Zo kun je een luifel of terrasoverkapping maken van zonnepanelen. Voordeel hiervan is dat de overkapping niet zowel de dakbedekking als de zonnepanelen hoeft te dragen.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Zonnepanelen laten installeren doe je niet zomaar even. Maatwerk is hierbij altijd heel belangrijk, net als het rekening houden met toekomstige factoren. Zonnepanelen specialisten kunnen samen met jou kijken welke oplossing voor jou het meest geschikt is.

Vraag hieronder offertes aan bij zonnepanelen specialisten om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten