Wat Kosten 16 Zonnepanelen? [Inclusief Installatie]

Zestien zonnepanelen zijn doorgaans geschikt voor een groot huishouden of voor een huishouden met een meer dan gemiddeld stroomverbruik.

Maar zijn 16 zonnepanelen ook interessant voor jou situatie?

In deze gids vind je info over:

 • hoeveel stroom je op kunt wekken met 16 zonnepanelen;
 • hoe je kunt bepalen of dit in jouw situatie voldoende of juist te veel is;
 • en welke mogelijkheden er zijn om 16 panelen kwijt te kunnen op het dak en op andere locaties.
Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat leveren 16 zonnepanelen op?

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten hoeveel stroom een set van 16 zonnepanelen gemiddeld oplevert. Dit hangt weer af van het vermogen dat deze zonnepanelen hebben.

 • Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit vermogen betreft het maximale vermogen of piekvermogen, dit vermogen is in een laboratorium vastgesteld onder de meest gunstige omstandigheden.
 • Omdat die meest gunstige omstandigheden in werkelijkheid vrijwel niet voorkomt, als gevolg van bijvoorbeeld minder goede weersomstandigheden, geen ideale hellingshoek of geen exacte ligging op het zuiden, wordt er gerekend met een correctiefactor van 0,85. Er wordt dus uitgegaan van een verlies aan rendement van 15%.
 • Door het (maximale) vermogen van de zonnepanelen te vermenigvuldigen met 0,85 weet je wat de opbrengst in Watt ongeveer zal zijn.

Wat zijn 16 zonnepanelen?

Berekening opbrengst van zestien zonnepanelen

Wanneer er wordt uitgegaan van zonnepanelen met een standaard vermogen van 325 Wp en hierop de correctiefactor van 0,85 loslaten dan is de berekening als volgt:

(325 Wp x 0,85) x 16 panelen = 4420 kWh.

Hoog vermogen zonnepanelen

Er kan uiteraard ook gekozen worden voor zonnepanelen met een hoger vermogen dan 325 Wp.

Zonnepanelen met hoog vermogen hebben een Wattpiek van 425 of meer. Er zijn ook zonnepanelen van wel 600 of 800 Wp, maar deze zijn (nog) niet beschikbaar voor de particuliere markt.

Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen met een hoog vermogen een grotere afmeting en gewicht hebben, wat het soms lastiger maakt om te installeren op woonhuizen.

Wanneer we uitgaan van zonnepanelen met een wat hoger vermogen van 425 Wp dan is de berekening van de opbrengst van zestien panelen als volgt:

 • (425 Wp x 0,85) x 16 panelen = 5780 kWh.

Interesse in zonnepanelen om je eigen energie op te wekken? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Berekenen

Hieronder kun je de opbrengst in kWh van 16 zonnepanelen bij verschillende vermogens berekenen.

Wat kost een systeem met 16 zonnepanelen?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor verschillende systemen met 16 zonnepanelen. Over micro-omvormers en power optimizers lees je meer onder het kopje ‘Slim uitbreiden van zonnepanelen systeem met micro-omvormers of MPP trackers‘.

De onderstaande kosten zijn inclusief installatie, de 16 zonnepanelen zelf, de omvormer(s) en montagemateriaal.

Soort € 16 zonnepanelen
inclusief montage
Centrale omvormer €7.000
Power optimizers
met centrale omvormer
€8.100
Micro-omvormers €8.750

Is 4420 kWh voldoende voor je verbruik?

16 zonnepanelen van 325 Wp zijn dus goed voor een opbrengst van 4420 kWh. Om te weten of dit in jouw situatie voldoende is, moet je kijken naar je jaarlijkse energieverbruik.

Het stroomverbruik per huishouden hangt af van zaken als:

 • De grootte van het gezin.
 • Het aantal elektrische apparaten in huis.
 • Hoe vaak worden deze apparaten gebruikt en hoe energiezuinig zijn ze.
 • Is er een elektrische auto.
 • Wordt er verwarmd met een HR-ketel of een warmtepomp.

Hoe weet ik wat mijn stroomverbruik is?

Volgens berekeningen van het NIBUD is het gemiddeld stroomverbruik per huishouden 2800 kWh per jaar. Maar dit is een gemiddelde en dus meer een richtlijn.

 • Het beste kun je kijken naar de meest recente jaarafrekening waarop je verbruik terug te vinden is.
 • Ook kun je het verbruik terugvinden wanneer je gebruik maakt van de app van je energiemaatschappij.
 • Houd bij toekomstig stroomverbruik ook rekening met nieuwe apparaten die je mogelijk gaat aanschaffen of veranderingen in de gezinssamenstelling.

Wat is je energieverbruik?

Bron: homefinance.nl

Gaat je energieverbruik veranderen in de toekomst?

Er kunnen allerlei veranderingen op korte of wat langere termijn plaatsvinden die van invloed zijn op je toekomstige energieverbruik, zoals:

 • Je gaat samenwonen of juist weer alleen wonen.
 • Er is gezinsuitbreiding.
 • Kinderen gaan uit huis of komen juist weer thuis wonen.
 • Je gaat investeren in een (hybride) warmtepomp.
 • Er komt een elektrische auto.

Allemaal zaken die het stroomverbruik zullen verhogen dan wel verlagen. Natuurlijk kun je nooit alles vooraf weten, maar wanneer bekend is dat één of meer van dit soort situaties zich zal voordoen, dan kun je dit meenemen bij de inschatting van je stroomverbruik.

Bespaar ook op je elektriciteitsrekening met zonnepanelen. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan om te vergelijken.

16 zonnepanelen verspreiden over meerdere daken

Het kan zijn dat je voor je stroomverbruik 16 zonnepanelen nodig hebt, maar dat het dak van je huis niet groot genoeg is voor het plaatsen van zoveel zonnepanelen. Gelukkig zijn er nog meer mogelijkheden om toch genoeg ruimte te hebben voor dit aantal zonnepanelen.

Slim uitbreiden van zonnepanelen systeem met micro-omvormers of MPP trackers

Als je niet genoeg ruimte hebt op één dakoppervlakte en je wilt uitbreiden op een ander (dak)oppervlakte? Dan is het slim om te kiezen voor micro-omvormers. Bij micro-omvormers krijgt elke zonnepaneel een kleine omvormer en wordt het parallel gekoppeld. Zo beïnvloeden de zonnepanelen in het systeem elkaar niet negatief.

Als je namelijk twee dakoppervlaktes hebt en het moment dat één deel van het zonnepanelen systeem geen zon krijgt wordt het deel dat wel zonlicht krijgt negatief beïnvloed. Met micro-omvormers voorkom je dit.

Hier lees je meer over micro-omvormers bij zonnepanelen.

Kies je voor een stringomvormer met meerdere MPPT trackers? Dan is het ook mogelijk om de zonnepanelen op meerdere dakoppervlaktes optimaal te laten werken. Eventueel met power optimizers (van SolarEdge) om het verlies van bijvoorbeeld schaduw laag te houden.

Hier lees je meer over stringomvormer met MPPT trackers en hier meer over power optimizers.

Welk type systeem het beste is, hangt af van je situatie. Vraag advies hierover aan zonnepanelen specialisten. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

1. Zonnepanelen op je platte dak

Wanneer de ruimte op het schuine dak van je woning niet voldoende is voor het plaatsen van alle zonnepanelen dan kun je ervoor kiezen om een deel van de zonnepanelen te plaatsen op het platte dak van een aanbouw of uitbouw.

 • Door zonnepanelen op je aan- of uitbouw te laten plaatsen kun je ook dit dakoppervlak optimaal benutten. Laat je ze direct installeren op het moment dat de aan- of uitbouw wordt gerealiseerd, dan kun je gebruik maken van de optimale omstandigheden.
 • Het mooie is dat je zonnepanelen op een plat dak nauwelijks ziet. Dus ook vanuit esthetisch oogpunt is dit een prima keuze.

Plat dak met extra zonnepanelen

2. Extra zonnepanelen in de tuin

Een andere mogelijkheid is om extra zonnepanelen in de tuin te laten plaatsen. Hiervoor moet je tuin groot genoeg zijn en is er vaak ook een vergunning voor nodig.

De voordelen van zonnepanelen in de uitn ten opzichte van de plaatsing op het dak zijn:

 • Betere koeling: Doordat er onder de zonnepanelen meer ruimte is, worden de panelen minder warm. Daarnaast zorgt de ondergrond ook nog eens voor een betere koeling. Worden de panelen minder warm, dan zorgt dit voor een gemiddeld hogere opbrengst.
 • Optimale plaatsing: Je hebt meer mogelijkheden voor een optimale plaatsing van de zonnepanelen doordat je meer rekening kunt houden met de oriëntatie en hellingshoek.
  Makkelijker schoon te maken: Bijkomend voordeel is dat je gemakkelijker bij de panelen kunt om ze schoon te maken. Vieze panelen zorgen voor minder opbrengst.

16 zonnepanelen in de tuin

3. Zonnepanelen op je overkapping

Heb je een terrasoverkapping dan kan het een goed idee zijn om hier zonnepanelen op te plaatsen.

Aandachtspunten hierbij zijn:

 • De constructie van de overkapping moet natuurlijk wel stevig genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen.
 • Het is ook mogelijk om met behulp van zonnepanelen een overkapping te maken. Je hebt dan niet te maken met een dakbedekking die de zonnepanelen kunnen dragen, maar een lichtere constructie die enkel uit zonnepanelen bestaat.

Meer zonnepanelen op een overkapping

4. Zonnepanelen op een schuurtje

Wanneer je beschikt over een schuurtje of tuinhuis dan is dit mogelijk ook een geschikte plek om zonnepanelen op te plaatsen.

 • Het schuurtje moet stevig genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen.
 • De staat van het schuurtje moet zodanig zijn dat deze nog een flink aantal jaren mee kan.
 • De ligging van het schuurtje moet gunstig genoeg zijn voor de zonnepanelen en er moet niet te veel sprake zijn van schaduw.

Schuurtje voor extra zonnepanelen

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Zonnepanelen laten plaatsen vraagt om een goede voorbereiding. Welke kies je, hoeveel heb je er nodig en waar ga je ze plaatsen…? Zonnepanelen specialisten helpen je met advies.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Vergelijkbare berichten