Zonnepanelen op je Garage
Wil je zoveel mogelijk zonne-energie? Dan kun je bijvoorbeeld je garage gebruiken om panelen op te laten plaatsen.
Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van zonnepanelen op je garage en hoe je deze combineert met andere dakoppervlaktes.
Inhoudsopgave
Zijn zonnepanelen op een garage mogelijk?
Ja, het is zeker mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen op je garage. Als er rekening wordt gehouden met bepaalde factoren, kun je (extra) zonne-energie opwekken met panelen op je garage.
Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen op een garage?
Met de volgende factoren moet je rekening houden bij het plaatsen van zonnepanelen op een garage.
1. Afstand van de erfgrens
Om te beginnen is het belangrijk dat er genoeg afstand zit tussen de panelen op de garage en de erfgrens.
Om te bepalen of er genoeg ruimte is tussen de panelen en erfgrens moet je naar de hoogte kijken van de PV-panelen.
- Is de hoogte van de zonnepanelen bijvoorbeeld 120 centimeter, dan moet de afstand tussen de erfgrens en de panelen ook 120 centimeter zijn.
2. Draagkracht van het dak
Je dak van de garage moet genoeg draagkracht hebben om je gewenste hoeveelheid zonnepanelen, de constructie en de ballast te dragen. Het is belangrijk om de draagkracht te laten berekenen door een specialist. Sommige zonnepanelen specialisten kunnen dit voor je doen, maar soms is er een bouwkundige nodig om de draagkracht te berekenen.
3. Resterende levensduur van het dakbedekking
Naast de draagkracht is de bestaande dakbedekking van belang. Praktisch alle soorten dakbedekking zijn geschikt voor onder zonnepanelen.
Maar is de dakbedekking nog in goede conditie?
Als er grote beschadigingen zijn of er oude dakbedekking op het dak ligt is het slim om dit voor het plaatsen van de zonnepanelen te vervangen.
Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, daar wil je ook goede dakbedekking onder hebben liggen toch?
Hier lees je meer over het vervangen van dakpannen, en hier meer over het vervangen van dakbedekkingsmaterialen op een plat dak.
Hieronder zie je hoe lang de verschillende soorten dakbedekking mee gaan. Zo krijg je een idee of het beter is om materiaal te vervangen voor het plaatsen van zonnepanelen.
- Dakpannen: Gaan gemiddeld 55 jaar mee.
- Leien: Gaan gemiddeld 50+ jaar mee.
- Bitumen: Gaat ongeveer 30+ jaar mee.
- EPDM: Gaat ongeveer 40+ jaar mee.
- PVC dakfolie: Gaat ongeveer 22+ jaar mee.
4. Genoeg oppervlakte op je garage
Voor een redelijke opbrengst heb je 6 of meer zonnepanelen nodig. 6 panelen leveren ongeveer 1500 kWh per jaar op. Op een plat dak heb je ongeveer 2,5 m² per paneel nodig.
Ook met de afstand tot de erfgrens moet je rekening houden.
Heb je weinig ruimte op je garage voor een redelijk aantal panelen?
Je hoeft niet enkel zonnepanelen te plaatsen op je garage. Je kunt ook zonnepanelen combineren met andere dakoppervlaktes. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Zonnepanelen op verschillende dakoppervlaktes’.
5. Juiste omvormer
Wil je extra zonnepanelen op je garage laten leggen en heb je al zonnepanelen op bijvoorbeeld het schuine dak van je huis? Dan moet je omvormer geschikt zijn om meerdere oriëntaties en hoeken aan te sturen voor een optimaal rendement.
Over de juiste omvomer(s) lees je meer onder het kopje ‘Juiste omvormer bij meerdere dakoppervlaktes‘.
Interesse in zonnepanelen op je garage of andere oppervlakte? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.
Welke oriëntatie en hoek is het beste op een garage?
Je kunt zonnepanelen in verschillende richtingen en hoeken leggen. Maar wat is het meest ideaal?
Schuin garage
Op een schuin garage brengen zonnepanelen op het zuiden het meeste op. Voor een optimaal rendement moeten de zonnepanelen in een hoek van 35° gelegd worden.
Plat garagedak
Op een plat garagedak levert een oost-westopstelling het meest op. Voor een optimaal rendement worden de panelen op het oosten en westen in hoek gelegd van 15°.
Waarom is een oost-westopstelling interessant?
- Omdat er zowel op het oosten en westen zonnepanelen liggen op je garage, kun je meer zonnepanelen leggen per m². Er is minder ruimte nodig tussen de panelen om schaduw te vermijden.
- Als je panelen op het zuiden zet op een plat dak in een hoek van 35°, heb je meer ruimte nodig om hetzelfde aantal kWh op te wekken om schaduw te vermijden. Daarnaast zijn panelen op een hoek van 35° gevoeliger voor wind, waardoor er meer ballast nodig is, wat weer zorgt voor meer gewicht.
- Doordat de zonnepanelen relatief plat op het dak liggen, zijn ze minder goed zichtbaar.
- Een ander voordeel is dat je zowel in de ochtend als avond een piekmoment hebt bij een oost-westopstelling.
Interesse in panelen op je garage (in oost-westopstelling)? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Zonnepanelen op verschillende dakoppervlaktes
Naast het leggen van zonnepanelen op je garage kun je dit combineren met andere dakoppervlaktes. Zo kun je meer zonnepanelen leggen voor meer opbrengsten.
Hieronder enkele ideeën.
1. Dak van je woning
Een (schuine) dak is één van de meest gekozen plekken om panelen op te leggen. Een schuine dak heeft vaak standaard een goede hellingshoek, waardoor de opbrengst prima is.
Daarnaast kun je de panelen op het schuine dak goed combineren met panelen op je (platte) garage.
2. Uitbouw of aanbouw
Niet alleen op je garage, ook kan je eventueel op je uitbouw of aanbouw zonnepanelen kwijt. Uiteraard moet het wel groot genoeg zijn.
3. Schuurtje
Als je schuurtje niet te ver weg ligt, kun je ook de zonnepanelen op je garage combineren met panelen op je schuurtje in de tuin.
Verschillende combinaties zijn mogelijk, als er maar voor de juiste omvormer wordt gekozen.
Juiste omvormer bij meerdere dakoppervlaktes
Het is bij het combineren van dakoppervlaktes zeer belangrijk om de juiste omvormer te kiezen om de opbrengsten optimaal te houden.
De verschillende dakoppervlaktes hebben hoogstwaarschijnlijk niet dezelfde oriëntatie en hellingshoek. Dit is een probleem als alle zonnepanelen met verschillende oriëntaties op één standaard omvormer wordt aangesloten.
Als bijvoorbeeld de zonnepanelen van je schuine dak op het zuiden en de panelen op je garage op het oosten op één stringomvormer tracker worden aangesloten dan heeft dit negatieve consequenties voor de opbrengsten.
Op het moment dat het schuine dak zon krijgt en het platte dak niet, zorgen de panelen van het platte dak dat het gehele systeem minder opbrengt. Door de panelen op het schuine dak en platte dak te splitsen voorkom je dit probleem.
Om de opbrengst optimaal te houden zijn er twee oplossingen.
1. Stringomvormer met meerdere MPP trackers
Om meerdere groepen (series) van zonnepanelen te combineren zonder opbrengstverlies heb je een stringomvormer nodig met meerdere MPP trackers.
In dit voorbeeld (van een schuin dak en plat dak) is het slim om de zonnepanelen van het schuine dak en de panelen op het platte (garage)dak op elk een aparte MPP tracker aan te sluiten.
Hier kom je meer te weten over MPP trackers.
2. Micro-omvormers
Je kunt nog een stapje verder gaan met micro-omvormers.
Dit zijn kleine omvormers die onder elke zonnepaneel zitten en apart de zonne-energie omzetten in bruikbare stroom. Het grote voordeel aan micro-omvormers is dat een slecht presterende zonnepaneel of panelen niet de hele groep van panelen negatief beïnvloedt.
Micro-omvormers zijn handig bij meer dan 3 oppervlaktes en bij daken waarop schaduw valt door bomen of een schoorsteen.
Hier lees je meer over micro-omvormers.
Gratis offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Interesse in meer zonne-energie? Laat zonnepanelen plaatsen op je garage of ander dakoppervlak.
Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten om te vergelijken.