Vloerverwarming op de Bovenverdieping
Wil je graag een aangenaam warme vloer in de slaapkamer, badkamer en overloop? Kies voor vloerverwarming.
Lees hieronder meer over de mogelijkheden van vloerverwarming op je bovenverdieping(en).
Inhoudsopgave
- Vloerverwarming op de beneden of bovenverdieping?
- Soorten vloerverwarming
- Droog en natbouw vloerverwarming
- Vloerverwarming als bijverwarming of hoofdverwarming op de bovenverdieping
- Vloerverwarming in de verschillende ruimtes op de bovenverdieping
- Vloerverwarming zoneregeling op de bovenverdieping
- Vraag gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten
Vloerverwarming op de beneden of bovenverdieping?
Je kunt op elke verdieping vloerverwarming leggen. Maar wat is het verschil?
Benedenverdieping
Vloerverwarming wordt veruit het meest geïnstalleerd op de benedenverdieping.
- Woonkamer: In de woonkamer is het prettiger als de temperatuur vaak een paar graden hoger ligt dan op de bovenverdieping.
- Warmte stijgt: De warmte van vloerverwarming stijgt naar boven. Hierdoor wordt dus indirect de 1ste, 2de of hogere verdiepingen ook (voor een gedeelte) verwarmt. Het is dus slim om zo min mogelijk isolatie onder de verdiepingsvloeren te leggen. Maar de stijgende warmte vanaf de benedenverdieping is in de koudere maanden vaak niet voldoende. Daarom zijn radiatoren of vloerverwarming op de verdiepingsvloer dan toch prettig of zelfs noodzakelijk.
- Fundering: Daarnaast heeft een benedenverdieping vaak een sterkere fundering dat voor sommige soorten vloerverwarming noodzakelijk is.
Bovenverdieping
Vloerverwarming op de 1e of 2e verdieping komt minder vaak voor, maar kan erg prettig zijn.
- Lagere temperatuur: Omdat de temperatuur vaak een paar graden lager prettiger is om in te slapen wordt er vaak niet gekozen voor vloerverwarming. Maar wil je toch tijdens de koude periodes een aangenaam warme vloer in de badkamer, toilet, kantoor en slaapkamer? Dan kun je voor vloerverwarming als bijverwarming kiezen en het in de zomer uitzetten (of met vloerverwarming koelen). Hier lees je meer over onder het kopje ‘Vloerverwarming als bijverwarming of hoofdverwarming op de bovenverdieping’.
- Draagkracht: De bovenverdiepingen in veel huizen hebben een houten basisvloer, waardoor bijvoorbeeld een krimpnet met dekvloer te zwaar wordt.
Gelukkig zijn er wel alternatieven voor een lichte vloerverwarmingssysteem op een oudere houten constructievloer.
Een droogbouwsysteem van noppenplaten is meestal de beste keuze voor de bovenverdieping.
Onder het kopje ‘Droog en natbouw vloerverwarming’ lees je meer over de verschillende soorten vloerverwarming voor de bovenverdieping met een houten constructie.
Laat je adviseren over vloerverwarming op de begane grond en de bovenverdiepingen. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.
Soorten vloerverwarming
Er zijn twee verschillende vloerverwarmingssystemen.
Watergedragen traditionele vloerverwarming
Bij watergedragen vloerverwarming stroomt er warm cv-water door buizen, waardoor de vloer en de ruimtes worden opgewarmd.
Watergedragen worden geïnstalleerd op of in:
- Krimpnetten: Hierbij worden buizen met een soort tiewraps vastgemaakt op een metalen gaaswerk. Bij krimpnetten wordt er dekvloer over gegoten.
- Sleuven: Ligt er een betonvloer op de verdiepingsvloer, dan kan de constructievloer ingefreesd worden. In de sleuven komen de buizen te liggen. Het is bij infrezen ook mogelijk om elektrische kabels te leggen. Het is belangrijk bij het infrezen dat er geen leidingen of elektriciteitsdraden worden beschadigd. Laat een vloerverwarming specialist de vloer goed controleren als er voor infrezen wordt gekozen. Vraag hier gratis vloerverwarming offertes aan.
- Tackerplaten: Bij een tackerplaat worden de buizen gelegd op dunne EPS platen en vastgeniet met een kunststof nagels. Het is vergelijkbaar met krimpnetten.
- Noppenplaten: Bij noppenplaten worden de buizen in een bepaald patroon tussen de noppen gedrukt. Hierbij hoeft er geen dekvloer ingefreesd of een dekvloer gestort worden.
Vloerkoeling op de bovenverdieping met watergedragen vloerverwarming
Kies je voor watergedragen vloerverwarming en heb je een warmtepomp? Dan is het mogelijk om met dit vloerverwarmingssysteem de vloer te koelen.
Omdat de warmte van beneden naar boven stijgt, kan het tijdens de zomermaanden erg warm worden op de bovenverdiepingen. Dan kan vloerkoeling uitkomst bieden.
De vloer wordt enkele graden lager dan de omgevingstemperatuur waardoor het koeler aanvoelt. Het koelt niet zo goed als een airco, maar maakt het wel aangenamer dan zonder vloerkoeling.
Elektrische vloerverwarming
Bij elektrische vloerverwarming heb je geen warm cv-watertoevoer en dus ook geen cv-ketel op gas of warmtepomp nodig.
Elektrische vloerverwarming is geschikt voor kleine ruimtes, zoals de badkamer, toilet en slaapkamer op de bovenverdieping.
Wil je meerdere kamers vloerverwarming? Dan is vaak watergedragen vloerverwarming slimmer. Watergedragen vloerverwarming op grotere oppervlaktes kost minder energie.
Er zijn grofweg drie soorten vloerverwarming.
- Folie: Vloerverwarming folie is uitermate dun, waardoor het zorgt voor weinig opbouw op je bovenverdieping. Daarnaast heeft het een snelle reactie, wat het ideaal maakt voor de badkamer of toilet. Folie is geschikt voor bepaalde soorten leefvloeren. Dit is laminaat, houten vloer en PVC. Een tegelvloer is niet geschikt op vloerverwarming folie
- Matten: Bij matten zitten er kabels op kunststof matten. Het patroon en afstand tussen de kabels is al vooraf bepaald, waardoor het sneller is om te leggen. De afstand tussen de kabels op de vloerverwarming matten bepaalt het vermogen. Vloerverwarming matten zijn geschikt onder een tegelvloer, gietvloer en een linoleumvloer (marmoleum).
- Losse kabels: Bij losse kabels kun je bij de installatie nog zelf bepalen wat het patroon en de afstand tussen de kabels wordt. Losse kabels worden tussen de noppen van een noppenplaten of in gefreesde sleuven gelegd. Vooral bij de bovenverdieping zijn noppenplaten in combinatie met droogbouw een goede match. Losse kabels zijn geschikt onder een tegelvloer, gietvloer of linoleum leefvloer.
Droog en natbouw vloerverwarming
Bij vloerverwarming op de bovenverdieping is het belangrijk om te bepalen of droogbouw of natbouw vloerverwarming mogelijk is.
Laat een vloerverwarming specialist voor je nakijken of natbouw of droogbouw te beste oplossing is. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten.
Droogbouw op de bovenverdieping
Droogbouw is vaak lichter dan een natbouwsysteem. Er hoeft namelijk geen dekvloer worden gegoten. Omdat een verdiepingsvloer vaak minder gewicht kan hebben, wordt er vaak voor droogbouw gekozen.
Bij droogbouw heb je drie verschillende systemen.
- Noppenplaat: Bij noppenplaten worden op de constructievloer gelegd. Tussen de noppen worden de buizen (watergedragen) of kabels (elektrisch) gelegd. Met noppenplaten kunnen verschillende patronen gelegd worden en het vermogen grofweg worden bepaald.
- EPS platen: Bij EPS droogbouw platen vloerverwarming zitten er sleuven in het EPS gefreesd. Dit zijn een soort schuimplaten die tussen de houten balken worden aangebracht. In de sleuven komen de buizen of verwarmingskabels.
- EPS platen met lamellen: Hierbij zitten er metalen lamellen in eps platen waar de watergedragen buizen of elektrische vloerverwarmingskabels ingelegd worden.
Elektrische vloerverwarming droogbouw
Elektrische vloerverwarming is vaak droogbouw. Voor de folie, elektrische matten is er geen dekvloer nodig, waardoor het in gewicht scheelt.
Natbouw op de bovenverdieping
Natbouw op een verdiepingsvloer is vaak wat moeilijker te realiseren. Dit komt omdat het zorgt voor extra opbouw, maar vooral omdat het zwaarder is dan droogbouw.
- Bij natbouw wordt de vloerverwarming op de constructievloer gelegd waarop een dekvloer van cement of anhydriet wordt gegoten.
- Bij natbouw kan gebruik worden gemaakt van krimpnetten, tackerplaten of noppenplaten, die onder de dekvloer komen te liggen.
- Een cementdekvloer of anydrietvloer is lastig te leggen op een houten constructie. Een dekvloer kan vaak alleen gegoten worden op een verdiepingsvloer van beton.
Vraag advies aan de vloerverwarming specialist of natbouw mogelijk is op de bovenverdieping. Vraag nú gratis vloerverwarming offertes aan.
Vloerverwarming als bijverwarming of hoofdverwarming op de bovenverdieping
Je kunt vloerverwarming op twee manieren inzetten.
- Bijverwarming: Hierbij is de vloerverwarming ter ondersteuning. Bij vloerverwarming als bijverwarming zijn vaak radiatoren de hoofdverwarming. Elektrische vloerverwarming kan vaak goed als bijverwarming dienen.
- Hoofdverwarming: Kies je voor vloerverwarming met voldoende vermogen, dan kun je het inzetten als hoofdverwarming. Zo heb je minder of geen radiatoren meer nodig.
Vaak kun je met een schijnbaar laag vermogen de vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming op de eerste of tweede verdieping. Laat het benodigde vermogen berekenen door een vloerverwarming specialist. Vraag hier offertes aan.
Vloerverwarming in de verschillende ruimtes op de bovenverdieping
Vloerverwarming is prettig in de verschillende ruimtes.
Slaapkamer of zolderkamer
Het is prettig om uit bed op een warme vloer te stappen tijdens de koude maanden. Kies voor watergedragen vloerverwarming en heb je een warmtepomp, dan is koelen ook mogelijk.
- Het is slim om voor een bed op poten te kiezen. Dit houdt minder de warmte van vloerverwarming tegen.
- Wil je graag een vloerkleed in de slaapkamer? Kies voor een vloerkleed dat geschikt is voor vloerverwarming en niet veel de warmte tegenhoudt.
Badkamer en toilet
Lekker op een warme vloer lopen met je blote voeten? Met vloerverwarming in het toilet en badkamer krijg je dat voor elkaar.
Wil je enkel vloerverwarming in de badkamer of toilet? Dan is elektrische vloerverwarming het meest geschikt. Wens je op meerdere kamers dan alleen de badkamer vloerverwarming? Kies dan voor watergedragen vloerverwarming.
Zowel elektrische als watergedragen vloerverwarming kan prima tegen vocht. Let op, bij een tegelvloer is wat betreft elektrische vloerverwarming de matten of losse kabels geschikt. Folie niet.
Vloerverwarming zoneregeling op de bovenverdieping
Met zoneregeling kun je de vloerverwarming boven en beneden apart regelen. Maar ook zoneregeling in de verschillende kamers is mogelijk.
Bij zoneregeling heb je per aparte zone (ruimte) een thermostaat om de temperatuur apart in te stellen. Dus je kunt dan bijvoorbeeld de slaapkamer koeler instellen dan de badkamer.
Vraag gratis offertes aan bij vloerverwarming specialisten
Interesse in een warme vloer op de 1ste of 2e verdieping? Laat vloerverwarming specialisten naar de situatie kijken.
Het is in veel gevallen slim om zowel de benedenverdieping als de bovenverdiepingen in één keer te laten voorzien van vloerverwarming. Dit scheelt in de totale kosten.
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend vloerverwarming offertes aan bij specialisten om te vergelijken.