Zonnepanelen: Waarop Letten bij het Kopen
Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten installeren. Door je eigen stroom op te wekken profiteer je van een lagere energierekening.
Maar waar moet je nou allemaal op letten wanneer je zonnepanelen gaat kopen? In deze gids vind je de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Inhoudsopgave
- 1. Welk type zonnepaneel moet je kiezen?
- 2. Juiste vermogen
- 3. Ligging van je dak
- 4. Verschillende soorten garanties
- 5. Heb je de juiste meter voor zonnepanelen?
- 6. Juiste omvormer kiezen
- 7. Betrouwbare zonnepanelen merken
- 8. Dekt je verzekering je zonnepanelen?
- Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
1. Welk type zonnepaneel moet je kiezen?
Om te beginnen zijn er verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar.
De standaard is tegenwoordig monokristallijn. Dit komt door de beste prijs/opbrengst verhouding.
Monokristallijn
Monokristallijn houdt in dat de zonnecellen zijn vervaardigd van enkelvoudige kristallen. Doordat de zonnecellen van deze panelen uit één kristal silicium bestaan, zijn ze zeer efficiënt in het omzetten van zonlicht in elektriciteit.
- Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om het geven van hoge rendementen van 15% tot 22%.
- Mono PV is te herkennen aan de zwarte of donkerblauwe kleur. Er zijn ook full black panelen verkrijgbaar, waarbij het frame ook zwart is.
Polykristallijn
Polykristallijne zonnepanelen worden ook wel multikristallijne zonnepanelen genoemd. Deze zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen, na het stollingsproces liggen deze kristallen in verschillende richtingen.
- Polykristallijn PV wordt steeds minder verkocht en geplaatst omdat monokristallijn beter presteren en niet heel veel duurder meer zijn.
- Deze zonnepanelen zijn te herkennen aan de diepblauwe kleur en de rechthoekige zonnepanelen, waar van dichtbij de verschillende stukjes silicium goed zichtbaar zijn.
- Polykristallijne zonnepanelen halen een rendement dat ligt tussen de 14% en 16%. Dit is wel een stukje lager dan dat van monokristallijne zonnepanelen.
Amorf Zonnepanelen
Amorf (dunne film) zonnepanelen worden ook wel dunne film zonnepanelen genoemd. Deze zonnepanelen zijn zeer dun, licht en buigzaam.
- Voor de productie van amorf zonnepanelen wordt siliciumpoeder gebruikt. Hierdoor zijn de zonnecellen zeer dun en kunnen de panelen zo licht, buigzaam en goedkoop worden gemaakt.
- Amorf zonnepanelen zijn voordeliger in aanschaf, hier staat tegenover dat de opbrengst ten opzichte van kristallijne zonnepanelen een stuk lager is.
- De dunne amorf panelen worden vaak gebruikt voor andere doeleinden dan op het dak. De dunne film panelen worden vaak gebruikt bij caravans of daken met aparte vormen.
Interesse in (mono) zonnepanelen met een hoog rendement? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.
2. Juiste vermogen
Een ander belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van zonnepanelen is het bepalen van het juiste vermogen van de zonnepaneel en je totale zonnepanelensysteem.
Een zonnepanelen specialist kan hier goed bij helpen. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
Het standaard vermogen van panelen is tegenwoordig 280 Wp tot 380 Wp. Kies je voor panelen met een hoger vermogen van 400 of 500 Wp dan hebben deze ook weer een grotere afmeting.
Eigenlijk is het vermogen van de panelen zelf niet heel belangrijk. Het is belangrijker om te bekijken hoeveel je verbruik is. Aan de hand daarvan kun je nagaan hoeveel panelen je nodig hebt.
Wat is je verbruik?
Je kunt via je energierekening kijken hoeveel je gemiddelde elektriciteitsverbruik per jaar is. Als je verbruik naar verwachting niet hoger of lager wordt, kun je dit als maatstaf nemen. Zo het zonnepanelensysteem je verbruik voor groot deel dekken en je rekening drastisch naar beneden krijgen.
Maar je moet bij het bepalen van het juiste vermogen rekening houden met toekomstige factoren die van invloed zijn op het stroomverbruik zijn gezinsuitbreiding, de aanschaf van een warmtepomp, vloerverwarming en/of een eigen laadpaal.
Een gemiddeld huishouden heeft tussen 2500 kwh en 5000 kWh nodig om het verbruik te dekken.
Vraag hulp bij het kiezen van de juiste aantallen zonnepanelen. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten om te vergelijken.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor het juiste vermogen?
Hieronder zie je het aantal zonnepanelen van 300 Wp dat nodig is om de gewenste kWh op te wekken.
- 2500 kWh: Gemiddeld 10 zonnepanelen
- 3500 kWh: Gemiddeld 14 zonnepanelen
- 4000 kWh: Gemiddeld 16 zonnepanelen
- 5000 kWh: Gemiddeld 18 zonnepanelen
3. Ligging van je dak
De ligging van je dak is uiteraard niet te beïnvloeden, maar is wel heel bepalend voor de opbrengst van je zonnepanelen.
- Het idee dat alleen op het zuiden gerichte zonnepanelen voldoende opbrengst leveren, is inmiddels wel wat achterhaald. Zonnepanelen op het zuiden leveren inderdaad veel op, maar panelen op het oost-westen kunnen ook veel opbrengen.
- Zo kan bijvoorbeeld een oost-west ligging ook prima of in sommige gevallen zelfs beter zijn, omdat in dit geval de piekmomenten aan het begin van de ochtend en aan het begin van de avond liggen. Dit zijn doorgaans de momenten dat de vraag naar stroom in huis ook groter is. Een oost-west ligging vind je het meest op een plat dak.
- Zelfs zonnepanelen die op het noorden zijn gericht kunnen nog de moeite waard zijn, al moet je in dit geval toch wel genoegen nemen met minder opbrengst. Uitgaande van een lange levensduur van 25 tot 30 jaar kun je ook in dit geval je investering terug verdienen en de laatste jaren zeker ook nog profiteren van gratis energie.
Overleg met zonnepanelen specialisten over de beste ligging op jouw dak voor de beste opbrengst. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
4. Verschillende soorten garanties
Net als bij andere grote aankopen die je doet, is het ook bij zonnepanelen goed om te kijken naar de garantie die er wordt gegeven.
Er zijn vier verschillende garanties bij een zonnepanelensysteem.
- Productgarantie: Bij deze garantie die door de fabrikant van de zonnepanelen wordt gegeven, gaat het om defecten van de zonnepanelen. In de meeste gevallen zit er 10 jaar productgarantie op de zonnepanelen, maar ook langere garantieperiodes zijn mogelijk.
- Installatiegarantie: Zonnepanelen specialisten geven een garantie op de installatie van het systeem. Deze garantieperiode kan 2 jaar, 5 jaar of zelfs 10 jaar zijn. Ontstaan er problemen doordat er fouten zijn gemaakt bij de installatie, dan kun je gebruikmaken van deze garantieregeling.
- Opbrengst / vermogengarantie: In de loop van de jaren neemt de opbrengst van zonnepanelen iets af. Bij de opbrengstgarantie wordt rekening gehouden met een normale degradatie van de zonnepanelen. Maar als de zonnepanelen minder opleveren dan de afgesproken normale opbrengstdaling, kun je aanspraak maken op een vergoeding.
Houd rekening met een kortere levensduur van de omvormer(s)
Op de omvormer zitten aparte garanties. Voor een centrale omvormer is dit gemiddeld 5 – 10 jaar, omdat een centrale omvormer een gemiddelde levensduur heeft van maar 12 jaar. Bij micro-omvormers is de garantie vaak langer, 10 tot 15 jaar is normaal.
De zonnepanelen zelf gaan langer mee dan de omvormers, meestal 25 jaar of langer.
5. Heb je de juiste meter voor zonnepanelen?
De meter in je huis moet geschikt zijn voor zonnepanelen. Deze moet kunnen meten hoeveel stroom je aan het net levert en hoeveel stroom je van het net afneemt. Wanneer je huidige meter hier niet geschikt voor is, dan kun je de netbeheerder vragen om jouw meter te vervangen. Er wordt dan gratis een slimme meter geplaatst.
6. Juiste omvormer kiezen
De omvormer is een belangrijk onderdeel van je zonnepanelensysteem. De omvormer zorgt ervoor dat de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in voor je huishouden bruikbare wisselstroom.
Er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar met ieder hun eigen werking.
Centrale stringomvormer
Bij een stringomvormer zijn de zonnepanelen in serie aan elkaar gekoppeld.
- Dit systeem wordt toegepast wanneer de panelen allemaal dezelfde kant op zijn gericht en er weinig hinder is van schaduw.
- Doet er zich toch een storing voor in de omvormer dan is deze gemakkelijk bereikbaar.
- Een centrale omvormer kan met 1 of meerdere MPP trackers werken. Een omvormer met 1 MPP tracker is bruikbaar als alle panelen in dezelfde hoek en richting liggen.
Multi stringomvormer
Een multi stringomvormer, ook wel MTL omvormer genoemd, wordt gebruikt wanneer er sprake is van meerdere in serie geschakelde systemen van zonnepanelen. In dit geval zijn er ten minste twee MPP trackers die los van elkaar werken.
- Bij een multi string omvormer is het van belang dat elke string ten minste 5 zonnepanelen bevat. Dit type omvormer is dus te gebruiken vanaf een aantal van 10 zonnepanelen.
- Een multi string omvormer wordt vaak gebruikt bij zonnepanelen die op verschillende daken liggen met verschillende hellingshoeken en een andere richting (zuid, oost et cetera).
- Doordat elke string zijn eigen MPP tracker heeft, kan de opbrengst per string (serie) geoptimaliseerd worden en beïnvloeden de verschillende strings elkaar niet.
Micro-omvormers
Kies je voor micro-omvormers, dan heeft elk paneel zijn eigen kleine omvormer. Deze omvormers komen direct onder de zonnepanelen op het dak te liggen. Het voordeel hiervan is dat elk paneel zijn eigen MPP tracker heeft.
- Dit systeem zie je vaak bij installaties waar de panelen allemaal verschillende hellingshoeken en oriëntaties hebben en bij kleinere systemen van 3 of 4 panelen. Dit komt omdat stringomvormers pas gaan werken vanaf een bepaald minimum aantal panelen (doorgaans 5).
- Is er een micro-omvormer defect dan is het lastiger om deze te bereiken en te vervangen.
- Voordeel van het systeem van micro-omvormers is dat de opbrengst van ieder paneel afzonderlijk kan worden bekeken en geregeld.
- Micro-omvormers hebben een relatief lange garantie en levensduur. Met goed onderhoud gaan micro-omvormers wel 25 jaar mee.
Power optimizer
Naast micro-omvormers kun je ook kiezen voor power optimizers (van bijvoorbeeld SolarEdge) onder elk paneel. Het verschil tussen de twee is dat een micro-omvormer direct de stroom omzet in wisselstroom en de power optimizer een centrale omvormer hiervoor nodig heeft.
- Net als bij micro-omvormers wordt dit systeem toegepast bij installaties met panelen die in verschillende richtingen staan en waarbij sprake is van schaduw.
- Power optimizers blijken wel iets storingsgevoeliger dan micro-omvormers.
Laat je adviseren over het beste zonnepanelensysteem voor jou situatie. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
7. Betrouwbare zonnepanelen merken
Wanneer je zonnepanelen aanschaft, wil je uiteraard dat deze van een goede kwaliteit zijn en dat de fabrikant die ze levert betrouwbaar is. Om de vele verschillende merken die er zijn van elkaar te kunnen onderscheiden, wordt het tier systeem gehanteerd.
Bij de indeling in de verschillende categorieën: tier 1, tier 2 en tier 3 wordt er gekeken naar de betrouwbaarheid van de fabrikanten (en dus niet naar de kwaliteit van de zonnepanelen).
Tier 1 is hierbij de beste categorie. De fabrikanten die hieronder vallen, scoren dus het beste op betrouwbaarheid en kwaliteit. Daarna volgt tier 2 en dan tier 3.
Hier enkele voorbeelden van Tier 1 zonnepanelen:
8. Dekt je verzekering je zonnepanelen?
Het kan gebeuren dat er in de loop van de tijd schade ontstaat aan je zonnepanelen. Denk hierbij aan schade ontstaan door hagel, onweer of brand. Het is dus heel belangrijk dat je zonnepanelen goed zijn verzekerd. Het kan zijn dat schade aan je zonnepanelen gedekt wordt door de opstalverzekering.
Belangrijk criterium voor het vallen van de panelen onder de opstalverzekering is dat de zonnepanelen vast moeten zitten aan het dak. Bij een schuin dak zal dit vrijwel altijd het geval zijn, bij een plat dak kan de constructie niet altijd worden vastgezet.
Check altijd bij je verzekeraar of je zonnepanelen vallen onder je opstalverzekering.
Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er dus veel zaken om rekening mee te houden. Zonnepanelen specialisten kunnen je hierin van een vakkundig advies voorzien.
Om ervoor te zorgen dat de investering niet hoger uitpakt dan nodig is, is het verstandig om bij meerdere zonnepanelen specialisten offertes aan te vragen.
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.