Zonnepanelen in de Winter? {Optimale Hellingshoek + Opbrengsten]
Bij zonnepanelen denk je waarschijnlijk aan zonnig weer. Maar hoe zit het eigenlijk met zonnepanelen in de winter? Zijn ze dan rendabel? Wat als het sneeuwt en vriest?
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen in de wintermaanden.
Inhoudsopgave
Zijn zonnepanelen in de winter rendabel?
Het korte antwoord is ja, panelen presteren in de winter ook goed. De opbrengst is uiteraard wel lager in de maanden dat er minder zonlicht is.
1. Jaarlijkse opbrengst
Je kan ervan uitgaan dat zonnepanelen in de maanden oktober tot en met maart zo’n 30% van de totale jaarlijkse energieproductie opbrengen.
Winter vs zomer
Vanaf april tot september wordt dus de andere 70% geproduceerd. In november, december en januari is de gemiddelde opbrengst het laagst. Mei, juni en juli zijn juist de piekmaanden.
2. Zonlicht en zonuren
Als het gaat om de energieproductie van zonnepanelen, kijken we niet naar hoe warm weer het is.
Het hoeft helemaal niet warm te zijn voor een goede opbrengst, het gaat enkel om het zonlicht. Sterker nog: een zonnige dag in de winter kan je meer energie opleveren dan een hete zomerdag.
Hoe kan dat? Zonnepanelen werken beter als ze niet te warm worden. Warmte belemmert de geleiding van elektriciteit namelijk. Hoge temperaturen kunnen dus een lagere opbrengst betekenen. Dat je in de zomer een hogere energieproductie haalt, komt simpelweg doordat er meer zonlicht is.
Ook het aantal zonuren speelt uiteraard een rol. In de winter zijn de dagen een stuk korter en heb je dus minder uren waarin energie geproduceerd wordt.
3. Bewolking
Sommige mensen denken dat zonnepanelen geen energie opleveren als het bewolkt is. Dat klopt gelukkig niet. Doordat ze werken op zonlicht, en niet op felle zonneschijn, wekken ze ook bij bewolking gewoon energie op.
4. Schaduw
Schaduw kan je opbrengst in de winter meer beïnvloeden dan in de zomer. Dit komt doordat de zon in de winter lager staat, waardoor schaduwen langer zijn.
Hierdoor is de kans groter dat er schaduw op je zonnepanelen valt. Houd bij het plaatsen dus ook rekening met de schaduwval in de winter.
Hoe zit het met zonnepanelen en sneeuw?
Als er sneeuw op de zonnepanelen ligt, keldert de opbrengst naar beneden. Bij een dik pak sneeuw kan het zijn dat je panelen zelfs helemaal geen energie opwekken. Dat is natuurlijk zonde.
Hellingshoek
Is het mogelijk om je zonnepanelen in een hellingshoek van 40º te plaatsen? Dan is dit een goed idee. Sneeuw zal er dan hoogstwaarschijnlijk vanzelf van afglijden.
Alleen bij erg streng winterweer zal het misschien blijven liggen. Een zonnepanelen specialist kan je informeren over de juiste hoek voor jouw zonnepanelensysteem. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.
Zonnepanelen sneeuwvrij maken of niet?
Omdat je opbrengst flink daalt met sneeuw op de panelen, kan het een goed idee zijn om ze snel weer sneeuwvrij te maken.
Maar voordat je het dak op gaat of een specialist belt: kijk even naar het weerbericht. Misschien is de sneeuw al snel weer gesmolten en kan je dus beter even afwachten.
Een of enkele dagen minder opbrengst heeft niet zo’n groot effect op je totale jaaropbrengst.
Zeker als je bedenkt dat je vanaf oktober tot en met maart maar 30% van de jaarlijkse opbrengst produceert.
Hoe maak je zonnepanelen sneeuwvrij?
Is de verwachting dat de sneeuw wel even blijft liggen? Dat loont het om de zonnepanelen snel sneeuwvrij te maken. Schoonspuiten met water is geen goed idee als het vriest. Dit kan namelijk voor een laagje ijs op de panelen zorgen, wat de opbrengst ook vermindert.
Wat je wel kan doen is…
- … een specialist inschakelen. De makkelijkste en veiligste optie.
- … zelf het dak op gaan en de sneeuw van de panelen vegen met een zachte borstel. Doe dit alleen als je er zeker van bent dat het veilig is. Zeker bij een schuin dak is dit sterk af te raden.
- … een telescopische wisser gebruiken. Hiermee kan je de sneeuw van de panelen vegen zonder zelf het dak op te gaan.
Let op: beschadig de coating niet
Zonnepanelen zijn voorzien van een speciale coating. Ga bij het reinigen van de panelen altijd voorzichtig te werk zodat je deze coating niet beschadigt.
Gebruik daarom geen ruitenkrabber, autoruitenreiniger of steenzout op de panelen.
Laat ook zonnepanelen installeren in je tuin of dak. Vraag hier gratis zonnepaneel offertes aan.
Wat moet je doen met zonnepanelen als het vriest?
Als het vriest kan er een laagje ijs op de zonnepanelen ontstaan. De opbrengst gaat hierdoor naar beneden. Je hoeft echter niet bang te zijn voor beschadigingen. De panelen kunnen prima tegen vorst en ook tegen een laagje ijs.
Je kan het beste wachten tot het ijs vanzelf wegsmelt. Probeer je het weg te halen, dan is de kans op beschadigingen groot. Gooi ook absoluut geen heet water op de zonnepanelen om het ijs te ontdooien.
Afwachten is de beste keuze. Met een paar dagen minder opbrengst, verlies je minder dan met beschadigde zonnepanelen.
Kan ik zonnepanelen laten installeren in de winter?
Zonnepanelen kunnen het hele jaar door geïnstalleerd worden. Er is geen enkele reden om te wachten tot het voorjaar of zomer.
Ook in de winterperiode leveren de panelen al energie op en zo is je installatie er helemaal klaar voor zodra de dagen weer langer worden.
Zonnepanelen specialisten hebben in de wintermaanden bovendien vaak iets meer tijd.
Het enige punt om op te letten zijn de weersomstandigheden tijdens het installeren. Dit kan uiteraard het beste bij droog weer gebeuren.
Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Ook je eigen energie opwekken met zonnepanelen? Vraag aan zonnepanelen specialisten wat de kosten precies zijn voor je eigen zonnepanelensysteem.
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan.