Efficiëntie Zonnepanelen
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het goed om meerdere zaken met elkaar te vergelijken. Zo is bijvoorbeeld de efficiëntie (of het rendement) een belangrijke factor. Maar wat houdt efficiëntie bij zonnepanelen precies in? En wat is de efficiëntie van de verschillende soorten zonnepanelen die er zijn? Deze en andere vragen komen in dit artikel aan bod.
Inhoudsopgave
- Wat houdt de efficiëntie in van zonnepanelen?
- Waar wordt de efficiëntie van zonnepanelen door beïnvloed?
- Wat is de efficiëntie van de standaard zonnepanelen?
- Hoe bereken je het rendement/ de efficiëntie van een zonnepaneel?
- Wat is de efficiëntie van de verschillende soorten zonnepanelen?
- Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Wat houdt de efficiëntie in van zonnepanelen?
De efficiëntie (of het rendement) van een zonnepaneel is het percentage dat aangeeft hoe goed een paneel zonlicht kan omzetten in stroom.
Met andere woorden: hoeveel procent van het opgevangen zonlicht wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Hoe hoger het percentage is, des te hoger de zonnestroom opbrengst.
Gemiddeld ligt de efficiëntie van een zonnepaneel tussen de 14 en 20%. Dit houdt dus in dat wanneer een zonnepaneel 100 uur zonlicht vangt, van deze uren gemiddeld 14 tot 20 uur wordt omgezet in elektriciteit.
Waar wordt de efficiëntie van zonnepanelen door beïnvloed?
Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de efficiëntie van zonnepanelen, zoals onder andere:
1. Temperatuurcoëfficiënt van het zonnepaneel
De temperatuurcoëfficiënt houdt in: het percentage dat de energieproductie afneemt voor elke graad boven de 25°C. Zonnepanelen produceren minder energie naarmate de temperatuur toeneemt. Zonnepanelen met een coëfficiënt dat zo dicht mogelijk bij 0 ligt, hebben de voorkeur. Dit houdt een kleinere vermindering in van de efficiëntie gedurende het hele jaar bij veranderingen in de temperatuur.
2. Weersomstandigheden
Uiteraard zijn ook de weersomstandigheden zeer belangrijk voor het rendement van je zonnepanelen. Anders dan je misschien zou verwachten wordt de meeste energie niet opgewekt tijdens de langste dagen in de zomer.
Niet alleen het aantal zonuren op een dag is namelijk bepalend, maar ook de temperatuur.
Zonnepanelen werken bij een lage temperatuur het meest efficiënt. Een koude maar zonnige dag in maart of april is een perfecte dag voor de opbrengst van je zonnepanelen.
Wat is de efficiëntie van de standaard zonnepanelen?
De efficiëntie van zonnepanelen ligt zo ongeveer tussen de 14% en 20%. Dit houdt dus in dat een zonnepaneel tussen 14% en 20% van het beschikbare zonlicht om kan zetten in bruikbare elektriciteit.
Hoe bereken je het rendement/ de efficiëntie van een zonnepaneel?
Wil je het rendement van een zonnepaneel gelegen op een Nederlands dak berekenen dan zijn de volgende zaken hierbij van belang:
- De oppervlakte van het zonnepaneel.
- Het vermogen (aantal Wp) van het zonnepaneel.
- Het vermogen van de zon. In Nederland kunnen we uitgaan van een gemiddelde de zoninstraling van 1000 Watt per m².
- Correctiefactor. Vanwege de niet altijd ideale weersomstandigheden in ons land, wordt hierbij een correctie gemaakt van 0,85 om een meer realistische schatting te kunnen maken.
- De ligging van de zonnepanelen. In de meest ideale situatie worden de zonnepanelen in een hoek van 36 graden geplaatst, gericht op het zuiden en zonder dat er schaduwvorming optreedt door de aanwezigheid van andere huizen of van bomen.
Uitgaande van een optimale ligging van de zonnepanelen is de formule om het rendement van je zonnepanelen te berekenen als volgt:
Vermogen van het zonnepaneel / (Oppervlakte van zonnepaneel x zoninstraling x Correctie) x 100
Rekenvoorbeeld bij een paneel van 300 Wp met een oppervlakte van 1,70 m²:
300 / (1,70 x 1000 x 0,85) x 100= 20 %
Wat is de efficiëntie van de verschillende soorten zonnepanelen?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar. Deze verschillende soorten kennen ook weer verschillen in rendement.
De zonnepanelen die het meest voorkomen worden gemaakt van kristallijn silicium. Hierbij is er weer onderscheid te maken tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.
Doordat beide soorten op verschillende wijzen worden geproduceerd, hebben ze ook weer verschillende eigenschappen. Daarnaast zijn er ook amorf silicium of dunne film zonnepanelen.
Monokristallijn
Het rendement van monokristallijne zonnepanelen is het hoogst, het ligt tussen de 14 en 20%.
Meer over monokristallijn panelen…
- Monokristallijne zonnepanelen zijn de oudste soort zonnepanelen en ze zijn in de regel te herkennen aan de zwarte kleur en de kleine vierkantjes waar ze uit bestaan.
- Monokristallijne zonnepanelen bevatten zonnecellen die gemaakt zijn uit één stuk puur silicium.
- Een monokristallijn zonnepaneel wordt gemaakt van gesmolten silicium. Het smelten vindt plaats bij een temperatuur van 1500°C.
- Op gecontroleerde wijze wordt er weer afgekoeld. Hierdoor krijgen de deeltjes silicium allemaal dezelfde vorm en richting en ontstaat er als het ware één plaat silicium.
- Doordat de cellen van monokristallijne zonnepanelen gemaakt worden van één stuk siliciumkristal, zijn ze efficiënter dan polykristallijne zonnepanelen.
- Ook wanneer de weersomstandigheden wat minder goed zijn, bijvoorbeeld bij minder zonlicht, presteren monokristallijne zonnepanelen ook net even wat beter dan polykristallijne zonnepanelen.
- Monokristallijne zonnepanelen worden ook vaak gekozen vanwege het esthetisch aspect. Door de donkere kleur vallen ze minder op bij donkere daken. Er zijn ook zogenaamde ´all black´ zonnepanelen verkrijgbaar waarbij ook de achterkant en het frame helemaal zwart is. Dit geeft een mooi en strak uiterlijk.
Polykristallijn
Het rendement van deze zonnepanelen is met 12 tot 16% wat lager dan die van monokristallijne zonnepanelen.
Meer over polykristallijn panelen…
- Polykristallijne zonnepanelen zijn een nieuwere soort zonnepanelen die steeds efficiënter worden gemaakt.
- Deze zonnepanelen worden net als monokristallijne zonnepanelen gemaakt van silicium. Het verschil is dat polykristallijne cellen gemaakt zijn van fragmenten van het siliciumkristal die aan elkaar zijn gesmolten.
- Polykristallijne cellen zijn meestal blauw van kleur. Dit komt doordat het zonlicht op de kristallen reflecteert. Op siliciumfragmenten weerkaatst het zonlicht anders dan op een zuivere siliciumcel.
- Doordat polykristallijn wat goedkoper is om te maken hebben deze zonnepanelen een wat lagere aankoopprijs.
Amorf dunne film zonnepanelen
Dunne amorf zonnepanelen hebben een lagere opbrengst, maar vaak ook een andere toepassing. Het is namelijk op te rollen en doordat amorf panelen flexibel zijn ook op verschillende vormen te plakken.
Het rendement van deze zonnepanelen is wat lager, namelijk zo’n 6 tot 10%.
Meer over amorf dunne panelen…
- Dunne film zonnepanelen zijn niet altijd van silicium gemaakt. Ze kunnen vervaardigd worden vanuit een verscheidenheid aan materialen, zoals cadmiumtelluride (CdTe), amorf silicium (a-Si) en koperindiumgalliumselenide (CIGS).
- Deze zonnecellen worden gemaakt door het hoofdmateriaal tussen dunne platen geleidend materiaal te plaatsen met daarop een laag glas ter bescherming.
- Dunne film panelen herken je aan hun dunne uiterlijk. Ze kunnen zwart of blauw zijn, dit is afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.
- Het productieproces van dunne film zonnepanelen is milieuvriendelijker dan dat van kristallijne zonnepanelen. Hierbij wordt namelijk zo’n 70% minder energie verbruikt. Ook worden er voor de productie van dunne film zonnepanelen minder schaarse grondstoffen gebruikt en wordt het gebruik van het schadelijke zware metaal Cadmium tot een minimum beperkt.
- Dunne film panelen zijn goedkoper in aanschaf dan de meer traditionele zonnepanelen. Ook zijn deze panelen doorgaans kleiner in formaat.
Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Ben je van plan om zonnepanelen te laten installeren? Laat je dan goed adviseren over de verschillende mogelijkheden die er zijn.
Vraag hieronder offertes aan bij zonnepanelen specialisten. Geheel vrijblijvend en gratis.