Zonnepanelen op het Oosten
Zonnepanelen op het oosten zijn meestal niet de eerste keus. Panelen op het zuiden wordt als ideaal gezien. Maar dat betekent niet dat het helemaal niet interessant kan zijn om zonnepanelen richting het oosten te leggen. Sterker nog: het heeft ook een belangrijk voordeel.
In deze gids lees je wanneer zonnepanelen op het oosten interessant zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke mogelijkheden je hebt voor het combineren van oriëntaties.
Inhoudsopgave
Zijn zonnepanelen op het oosten interessant?
Zijn zonnepanelen op het oosten interessant? In sommige gevallen wel. Hoeveel rendement je eruit kan halen, ligt onder andere aan de hellingshoek waarin ze geplaatst worden.
1. Goed piekmoment
Een groot voordeel van zonnepanelen op het oosten is dat het piekmoment beter aansluit op bij het energieverbruik van de gemiddelde Nederlander.
Panelen op het zuiden pieken rond het middaguur. Op deze tijd zijn we vaak niet thuis en gebruiken we minder apparaten.
Liggen je panelen op het oosten? Dan wek je ’s ochtends het meeste stroom op. Dan zijn we vaker thuis en het is een handige tijd om de wasmachine, vaatwasser en andere apparaten aan te zetten.
Daar staat wel tegenover dat de opbrengst ’s avonds minimaal is, en dat is juist ook een piekmoment in ons verbruik. De oplossing? Oost en west combineren. Daar lees je meer over onder het kopje ‘Oost-west opstelling als beste combi’.
2. Wel minder opbrengst
Zonnepanelen op het oosten leveren minder op. Een verschil van zo’n 20% vergeleken met zonnepanelen op het zuiden. Hoe groot het verschil precies is, wordt beïnvloed door de hellingshoek.
3. Langere terugverdientijd
Doordat de opbrengst lager is, duurt het langer voordat je de panelen hebt terugverdiend. Toch helpen ze je op de lange termijn om flink te besparen.
In de meeste gevallen heb je de investering terugverdiend binnen één derde van de levensduur van de panelen. Daarna heb je dus nog twee derde van de levensduur over waarin je profiteert van “gratis” stroom.
4. Elektrisch verwarmen
Verwarm je elektrisch? Bijvoorbeeld via een warmtepomp of elektrische vloerverwarming?
Dan hebben panelen op het oosten een extra voordeel ten opzichte van panelen op het zuiden. In de ochtend wordt de verwarming vaak opgestart en moet het harder werken dan in de middag.
5. Aflopende salderingsregeling
De salderingsregeling loopt richting zijn einde. Vanaf 2027 wordt het afgeschaft. Bij de salderingsregeling word de geleverde stroom verekend met het stroom dat je op een later tijdstip gebruikt.
Door de afschaffing wordt het extra interessant (bijna een must) om zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf te gebruiken. En dus de piekmomenten van je panelen zoveel mogelijk overeen te laten komen met de piekmomenten in je energieverbruik.
Wat is de beste hellingshoek bij panelen op het oosten?
Voor zonnepanelen op het oosten geldt: lagere hellingshoek, hogere opbrengst.
Ideale hellingshoek
Een hoek van 13 à 15 graden is ideaal. Je haalt hiermee een rendementspercentage van ongeveer 85%.
Schuin dak
13 à 15 graden is een erg flauwe hoek. Een schuin dak is gemiddeld 45 graden. Monteer je hier zonnepanelen op richting het oosten? Dan is de opbrengst wat lager. Je kan dan uitgaan van zo’n 75%.
Oosten ligging combineren met andere oriëntaties
Iedere oriëntatie heeft zijn eigen voordelen. En het fijne is: je hoeft niet te kiezen. Je kan je zonnepanelen prima in verschillende richtingen plaatsen. Ideaal als je dakvlakken op verschillende oriëntaties hebt.
Voor een zonnepanelensysteem met meerdere liggingen heb je wel een omvormer met meerdere MPP trackers of micro-omvormers nodig. Daar lees je meer over onder het kopje ‘MPP-trackers of micro-omvormers’.
Voordeel van verschillende oriëntaties
Het grote voordeel van zonnepanelen in verschillende oriëntaties is dat je ook verschillende piekmomenten in je opbrengst krijgt. Bij een combi van oost en west heb je bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond een piek.
Piekmomenten
Op welke momenten leveren de verschillende richtingen het meeste stroom op?
- Het zuiden rond het midden van de middag;
- Het oosten in de ochtend;
- Het westen aan het eind van de middag en begin van de avond.
MPP-trackers of micro-omvormers
Als je groepen van zonnepanelen in verschillende richtingen plaatst, moet je kiezen uit:
- Een systeem met een centrale omvormer met meerdere MPP-trackers.
- Een systeem met micro-omvormers.
Wat is een omvormer?
De stroom van de zonnepanelen kan je niet direct gebruiken. Het moet eerst omgezet worden in een ander soort stroom. Namelijk van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit doet de omvormer.
Een centrale omvormer
Heb je een systeem met één centrale omvormer, dan is het belangrijk dat alle panelen ongeveer evenveel opleveren. De panelen zijn namelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaars opbrengst.
Op een moment dat een deel van de panelen maar 50% van hun vermogen haalt, leveren alle panelen maar 50%. Ook als andere panelen eigenlijk 85% zouden kunnen leveren op dat moment.
Dit is dus niet geschikt voor een systeem met panelen in verschillende richtingen. Hierbij heb je immers altijd verschillen in de opbrengst.
Je hebt daarom meerdere MPP-trackers of micro-omvormers nodig.
Wat zijn MPP-trackers?
MPP staat voor Maximum Power Point. Hiermee wordt het punt bedoeld waarop de zonnepanelen optimaal werken, door de optimale verhouding tussen stroom en spanning.
Dit punt verandert vaak, doordat de hoeveelheid stroom die de panelen leveren heel de dag door wisselt.
Een MPP-tracker houdt dit in de gaten en past de stroom en spanning constant aan. Zo haal je de hele dag door het optimale rendement uit je panelen.
Meerdere richtingen, meerdere MPP-trackers
Leg je zonnepanelen in verschillende richtingen? Dan zit je met verschillende opbrengsten en verschillende MPP’s. Je hebt daarom meerdere trackers nodig.
Twee richtingen, betekent twee trackers nodig. Je verdeelt de panelen dan in twee groepen, die beide een eigen tracker krijgen. Zo beïnvloeden de twee zonnepanelen groepen elkaar niet.
Wat zijn micro-omvormers?
In plaats van een systeem met één omvormer en meerdere MPP-trackers, kan je ook kiezen voor micro-omvormers. Dit zijn kleine omvormers die bedoeld zijn voor één zonnepaneel.
Ieder zonnepaneel krijgt dan zijn eigen omvormer, die ook een eigen MPP-tracker bevat. Zo beïnvloeden ze elkaar helemaal niet.
Heb je veel verschillende liggingen en schaduw momenten dan is een micro-omvormer zonnepanelensysteem het meest gunstig voor de opbrengst.
Oost-west opstelling als beste combi
Vaak is een oost-west opstelling de beste keuze. Hiervoor heb je natuurlijk naast een dakvlak op het oosten ook een dakvlak op het westen hebben.
De voordelen hiervan zijn dat:
- Je zowel ’s ochtends als ’s avonds een hoge opbrengst hebt.
- Je door de piekmomenten meer van je eigen stroom kan gebruiken.
- Je een goede opbrengst kan halen, ook als je dak geen ideale oriëntatie en hellingshoek heeft.
- Je bij een plat dak meer panelen kan plaatsen (doordat je minder schaduwval hebt).
Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten
Wil je advies over de beste ligging en type zonnepanelensysteem? En benieuwd naar de exacte kosten van een zonnepanelensysteem? Vraag advies aan zonnepanelen specialisten.
Vraag direct offertes aan. 100% gratis en vrijblijvend.