Hybride Omvormer {Voor- en Nadelen}

Een hybride omvormer biedt meer mogelijkheden dan een gewone omvormer. Met een hybride omvormer kun je naast het omvormen van stroom ook tijdelijk de zonne-energie opslaan en op een later moment gebruiken.

Een interessant apparaat waarover je hieronder meer leest.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een hybride omvormer?

Een hybride omvormer wordt ook wel smart inverter genoemd. Dit apparaat combineert twee functies in één:

  • Net als een normale omvormer zorgt een hybride omvormer ervoor dat de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Deze wisselstroom kan gebruikt worden door elektrische apparaten.
  • Daarnaast kan een hybride omvormer – wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan er op dat moment nodig is – dit overschot aan stroom naar de thuisaccu (batterij) laten gaan. Op het moment dat de zonnepanelen geen stroom meer opwekken, bijvoorbeeld ‘s avonds, kan deze stroom uit de thuisaccu gebruikt worden.
  • Een hybride omvormer komt in 1 fase en 3 fase variant. Bekende hybride omvormer merken zijn: Growatt, GoodWe. SMA, AEG, SolarEdge StorEdge, Huawei en Solax.

Wat is een hybride omvormer?

Waarom kiezen voor een hybride omvormer?

Zonnepanelen (op het zuiden) wekken het meeste stroom op wanneer de zon op het hoogste punt staat, rond het middaguur. Dit is echter niet het moment dat de vraag naar stroom heel groot is.

Veel van de opgewekte energie zal dan ook teruggeleverd worden aan het net.

Aan het eind van de middag wanneer veel mensen thuiskomen van hun werk of studie, zal de vraag naar stroom veel groter zijn. Alleen wekken de zonnepanelen op dat moment minder stroom op.

De verwachting voor de toekomst is dan ook dat er meer en meer gebruik zal worden gemaakt van thuisbatterijen. Hiermee kan de opgewekte energie die niet meteen gebruikt wordt, opgeslagen worden voor een later moment. De hybride omvormer zorgt ervoor dat de overtollig opgewekte stroom naar de accu wordt geleid.

Interesse in een zonnepanelen systeem? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Off-grid omvormer

Voor een off-grid systeem geldt dat het niet verbonden is aan het net. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in afgelegen gebieden waar geen infrastructuur aanwezig is, of wanneer men er zelf heel bewust voor kiest om niet verbonden te zijn met het centrale elektriciteitsnet.

In het laatste geval kun je bijvoorbeeld denken aan de keuze voor een tiny house in combinatie met het volledig (of gedeeltelijk) zelfvoorzienend willen zijn.

Een off-grid omvormer is degelijker gebouwd en gaat gemiddeld twee maal zo lang mee als een gewone omvormer. Maar daar staat wel een gemiddelde hogere aanschafprijs. De gemiddelde levensduur van een off-grid omvormer bedraagt 18 jaar.

Met een off-grid systeem wek je je eigen stroom op. Dit kan met een eenvoudige generator, zonnepanelen met een off-grid omvormer en een systeem met een batterij.

Hoe werkt een hybride omvormer in het kort?

Een hybride omvormer werkt op een andere manier dan een standaard omvormer.

Een ‘gewone’ omvormer werkt als volgt:

  • Wanneer er gelijkstroom wordt opgewekt, checkt de omvormer of er op dat moment ergens stroom nodig is.
  • Wanneer dat niet het geval is dan gaat deze stroom naar het elektriciteitsnet.

Een hybride omvormer werkt anders:

  • Eerst ‘kijkt’ de omvormer of er apparaten zijn die van stroom moeten worden voorzien.
  • Is dit het geval dan wordt de opgewekte gelijkstroom omgezet in wisselstroom en geleverd aan deze apparaten.
  • Is dit niet het geval dan gaan deze opgewekte stroom naar de accu.
  • Op het moment dat de accu vol is, gaat de stroom naar het elektriciteitsnet.

Hoe werkt een hybride omvormer in een zonnepanelen systeem?

Kan een hybride omvormer op een bestaand systeem?

Ligt er al een zonnepanelensysteem op je dak, dan zal de aanwezige standaard omvormer niet geschikt zijn om te bepalen waar de opgewekte energie naar toe geleid moet worden (naar je apparaten, de batterij of het energienet).

Bij een bestaand systeem zijn er twee mogelijkheden:

  1. Naast de bestaande omvormer wordt een Retrofit gehangen. De Retrofit zorgt hierbij voor de energieverdeling.
  2. De bestaande omvormer wordt vervangen door een 1-fase of 3-fase hybride omvormer.

Liggen er nog geen zonnepanelen op je dak en wil je graag de mogelijkheden die een hybride omvormer biedt? Kies dan gelijk voor een systeem met een hybride omvormer. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten voor een installatie met standaard of hybride omvormer.

Wat zijn de verschillen tussen micro-omvormers en een hybride omvormer?

Kies je voor micro-omvormers, dan heeft elk zonnepaneel zijn eigen kleine omvormer. Deze worden direct onder de zonnepanelen op het dak geplaatst.

Het voordeel van een systeem van micro-omvormers is dat elk paneel afzonderlijk kan worden geregeld en er hierdoor voor elk paneel een optimale opbrengst kan worden gerealiseerd. De micro-omvormers zetten ter plekke de gelijkstroom om in wisselstroom.

Een hybride omvormer wordt net als andere centrale omvormers in huis geplaatst, vaak op zolder. Hier wordt de gelijkstroom centraal omgezet in wisselstroom. Daarnaast biedt de hybride omvormer de mogelijkheid om opgewekte stroom die niet meteen gebruikt wordt, op te slaan om deze op een later moment te gebruiken.

Wat zijn de verschillen tussen hybride omvormers en micro-omvormers?

Wat zijn de voordelen van een hybride omvormer?

De keuze voor een hybride omvormer levert de volgende voordelen op:

1. Mogelijkheid om energie op te slaan: Dit wordt meteen ook als het grootste voordeel gezien van een hybride omvormer. Het biedt je de mogelijkheid om opgewekte energie op te slaan zodat je deze op een later moment kunt gebruiken.

Zo heb je ook zelf opgewekte energie tot je beschikking op de momenten dat je zonnepanelen geen stroom opwekken of tijdens piekmomenten van energieverbruik. Op deze manier kun je besparen op je energierekening en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

2. Efficiënter omgaan met energie: Omdat je zelf opgewekte energie kunt opslaan in batterijen en deze kunt gebruiken op de momenten dat de zon niet schijnt, ga je ook nog eens een stuk efficiënter om met energie. Je bewaart het voor een moment dat je het wel nodig hebt.

Investeren in een zonnepanelen systeem met de juiste omvormer? Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Wat zijn de nadelen van een hybride omvormer?

1. Duurder: Door de ingebouwde accu zijn hybride omvormers gemiddeld duurder dan normale omvormers. Een hybride omvomers kan wel 2,5 x zo duur zijn.

2. Kost meer ruimte: Een hybride omvormer heeft een gemiddeld groter formaat dan een gewone omvormer. Hiervoor moet je plaats hebben in huis. Is de ruimte in huis sowieso beperkt? Kies dan voor micro omvormer zonnepanelen systeem.

3. Niet interessant bij direct gebruik: Verbruik je de opgewekte stroom direct in huis? Dan is een hybride omvormer geen interessant investering.

Offertes aanvragen bij zonnepanelen specialisten

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Laat je hier dan goed over adviseren, zodat je een keuze maakt die ook gunstig is met het oog op de toekomst.

Vraag hieronder bij verschillende zonnepanelen specialisten offertes aan. Gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten