Zonnepanelen Zuidoosten

Zonnepanelen die pal op het zuiden staan leveren gemiddeld het meeste op. Helaas is het niet altijd mogelijk om je zonnepanelen precies op het zuiden te richten.

Andere mogelijkheden om toch een goede opbrengst te genereren is door zonnepanelen op zuidoosten of zuidwesten te leggen.

In deze gids lees je onder meer wat het rendement is bij zonnepanelen gericht op het zuidoosten en wat hierbij de optimale hellingshoek is.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Leveren zonnepanelen richting het zuidoosten genoeg op?

Met zonnepanelen die gericht zijn op het zuidoosten is het nog steeds mogelijk om een goede opbrengst te behalen. Vergelijk je het met de ideale situatie van zuidelijk gerichte zonnepanelen dan is de opbrengst zo’n 10% minder.

Ook zonnepanelen die geheel op het oosten of geheel op het westen zijn gericht, kunnen nog voldoende opbrengst leveren, al is deze opbrengst wel zo’n 20% lager ten opzichte van zuidelijk georiënteerde zonnepanelen. Maar met een oost en west ligging heb je wel twee pieken door de dag heen, namelijk ‘s ochtends en ‘s avonds.

Kunnen zonnepanelen op het zuidoosten?

Meerdere oriëntaties op één zonnepanelensysteem

Het is ook mogelijk om binnen één zonnepanelensysteem meerdere oriëntaties te hebben. Zo kun je een zonnepanelensysteem uitbreiden of ervoor kiezen om er een tweede systeem bij te plaatsen.

In dit geval hoeven dus niet alle zonnepanelen op het zuidoosten gericht te zijn. Heb je bijvoorbeeld ook nog een schuur die wel op het zuiden is gericht en waarop de plaatsing van zonnepanelen mogelijk is, dan kun je meerdere oriëntaties met elkaar combineren.

Interesse in het opwekken van je eigen zonne-energie? Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Oplossen met Micro omvormers

Bij een zonnepanelensysteem met meerdere oriëntaties zijn micro omvormers erg geschikt om de opbrengst te optimaliseren:

Oplossen met een centrale stringomvormer met meerdere MPP trackers

Soms is een centrale omvormer voldoende om voor een goede opbrengst te zorgen. Hierbij ligt een groep van zonnepanelen verbonden aan een centrale omvormer. Dit wordt ook wel een serie opstelling genoemd. Bij deze opstelling hebben alle zonnepanelen invloed op elkaar. Dus presteert een paneel slechter, dan hebben de andere panelen hier ook last van.

Heb je bijvoorbeeld panelen in meerdere oriëntaties, dan is het sterk aan te raden om een omvormer te kiezen met meerdere MPP trackers. Zo wordt de ene groep goed presterende panelen niet beïnvloed door de panelen in de schaduw. Met deze oplossing heb je geen micro-omvormer per paneel nodig, wat scheelt in de kosten.

Hoeveel rendement haal je met zonnepanelen op het zuidoosten?

Het rendement dat je behaalt met zuidoostelijk georiënteerde zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de hellingshoek van de panelen. Onderstaande tabel geeft aan wat het rendement is bij zonnepanelen op het zuidoosten bij verschillende hellingshoeken:

Hellinghoek Rendement
15° 90%
30° 95%
45° 90%
60° 85%
75° 75%
90° 65%

Naast oriëntatie en hellingshoek zijn de volgende factoren ook van invloed op de opbrengsten:

  • Hoeveelheid schaduw: Een beetje schaduw is geen probleem, maar is er gedurende een groot deel van de dag sprake van veel schaduwvorming op het dak dan zal dit de opbrengst van je zonnepanelen uiteraard verlagen. Zo kan de aanwezigheid van een grote boom, een schoorsteen of dakkapel zorgen voor schaduwval op de zonnepanelen.
  • Hoeveel ruimte is er op het dak voor de plaatsing van zonnepanelen: Heb je een groot dak waarop je veel zonnepanelen kwijt kunt dan is hiermee een grotere opbrengst te behalen. Een kleiner dak of een dak met verschillende ramen en/of dakkapellen biedt weer minder plaats voor zonnepanelen waardoor de totale opgewekte stroom ook minder zal zijn.

Wat is de beste hellingshoek bij panelen op het zuidoosten?

Zoals uit de tabel onder het kopje ‘Hoeveel rendement haal je met zonnepanelen op het zuidoosten?‘ valt af te lezen is de beste hellingshoek bij panelen op het zuidoosten een hoek van 30°. Het te behalen rendement hierbij bedraagt 95%.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op het zuid(oosten)?

Hierbij alle voordelen van zuidoostelijk georiënteerde zonnepanelen op een rijtje:

  • Zonnepanelen op het zuiden staan het meest gunstig ten opzichte van de zon. Op de momenten dat de zon hoog aan de hemel staat en het meest krachtig is, staan de panelen hier precies op gericht. In dit geval profiteer je dus van een maximale opbrengst en heb je niet te maken met een aftrek in het rendement zoals je dat hebt bij zonnepanelen die wat ongunstiger zijn gelegen.
  • Een hoog rendement van je zonnepanelen houdt ook in dat de terugverdientijd op je investering korter zal zijn. Het punt waarop de terugverdientijd is verstreken, is het moment dat je alleen nog maar winst haalt uit je zonnepanelen, gedurende de rest van de levensduur.
  • Ook wanneer je beschikt over een kleiner dak, waarop je dus een kleinere installatie kwijt kunt, kun je met zonnepanelen op het zuiden nog steeds een behoorlijke hoeveelheid stroom opwekken.
  • Beschik je wel over een groot dakoppervlak dat ruimte biedt voor veel zonnepanelen dan kun je waarschijnlijk voldoende energie opwekken om in je totale stroombehoefte te voorzien.
  • Woningen die voorzien zijn van zonnepanelen hebben een waardeverhogend effect op je woning en het energielabel van de woning zal er ook door verbeteren. Verder betekent het dat – mocht het aan de orde zijn – je woning makkelijker te verkopen is, zeker wanneer je zonnepanelen ook nog eens op het zuiden gericht zijn.

Pak ook de voordelen mee van zonnepanelen (op het zuidoosten). Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Wat zijn de nadelen van panelen op het zuid(oosten)?

Je zou het misschien niet meteen verwachten maar toch hebben zonnepanelen op het zuiden ook een paar nadelen:

  • Grote piek in de opbrengst: Bij zonnepanelen die op het zuiden zijn gelegen, ontstaat er een enorme piek in de opbrengst rond het middaguur. Dit is ook de tijd dat veel mensen niet thuis zijn. De vraag naar energie is op dit moment daarom ook niet zo groot. Aan het eind van de middag is de vraag naar energie wel groot, met zuidelijk gerichte zonnepanelen wordt op dat moment echter nog maar een opbrengst van zo’n 15% gehaald. Met een zuidoostelijke opstelling is de opbrengst gedurende de dag wat meer verdeeld waardoor je niet zo’n grote piek zult hebben.
  • Er zijn meer factoren bepalend voor het rendement: Hoewel de oriëntatie van de zonnepanelen heel bepalend is voor het rendement, zijn er meer factoren die een rol spelen. Denk hierbij aan zaken als de hellingshoek, hoeveel schaduwvorming er is, de grootte van het dak en in welk deel van Nederland je woont. Deze factoren kunnen er ondanks de gunstige zuidelijke ligging voor zorgen dat het rendement toch wat minder hoog uitvalt dan verwacht.

Zonnepanelen offertes aanvragen

Bij de installatie van zonnepanelen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Je wilt natuurlijk met deze investering een zo goed mogelijk rendement halen.

Zonnepanelen specialisten bekijken wat in jouw geval de meest geschikte optie is om het maximale uit je zonnepanelen te halen.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij zonnepanelen specialisten

Vergelijkbare berichten