Zonnepanelen op de Grond [in de Tuin]

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen? Geen probleem. Je kan toch profiteren van de voordelen door de panelen op de grond in je tuin te plaatsen.

Benieuwd hoe het opwekken van je eigen duurzame energie in je tuin werkt? Lees dan dit artikel.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen in de tuin?

Het grootste voordeel van een zonnepanelenconstructie in je tuin plaatsen in plaats van op je dak, is dat je er meer profijt uit haalt. Dit heeft te maken met de temperatuur van de panelen.

Warmte

Hoe warmer de zonnepanelen worden, hoe lager de opbrengsten. Zonnepanelen die op een dak geplaatst zijn, worden warmer doordat ze aan de onderkant minder ruimte hebben om af te koelen.

Plaats je ze in je tuin en is de ruimte eronder open? Dan worden ze minder warm en haal je dus hogere opbrengsten.

Koeling

Naast de extra ruimte, zorgt ook het soort ondergrond voor een betere koeling. Een dak wordt over het algemeen veel sneller warm dan een stuk grond.

Zonnepanelen in je tuin plaatsen kan je per jaar daarom gemakkelijk 5 tot 10% meer opbrengsten opleveren, in vergelijking met zonnepanelen op het dak.

Nog meer voordelen van zonnepanelen in je tuin

Daarnaast heeft zonnepanelen in je tuin plaatsen nog meer voordelen:

  • Je hebt meer opties voor de opstelling van de zonnepanelen qua oriëntatie en hellingshoek.
  • De opstelling van de zonnepanelen kan achteraf makkelijker gewijzigd worden mocht dat nodig zijn.
  • Zonnepanelen in je tuin zijn makkelijker schoon te maken. Je hoeft er immers niet het dak voor op. Hierdoor haal je bladeren, vuil, stof en sneeuw gemakkelijk weg. Ook dit komt de opbrengsten van de zonnepanelen weer ten goede.

Kies ook voor zonnepanelen in je tuin (en dak). Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Zonnepanelen in de tuin voor meer opbrengst

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen in de tuin?

Het plaatsen van zonnepanelen in je tuin heeft uiteraard ook nadelen in vergelijking met zonnepanelen op het dak:

  • In de meeste gevallen is er een fundering nodig voor de zonnepanelen. Ze dienen verankerd te worden met behulp van schroefpalen of ballast.
  • Er zijn meestal langere kabels nodig om de zonnepanelen aan te sluiten.
  • De installatiekosten zijn vaak hoger, waardoor de terugverdientijd van de zonnepanelen langer kan zijn. Al kan dit gecompenseerd worden door de hogere opbrengsten.
  • De zonnepanelen nemen ruimte in je tuin in.
  • Vaak staan de zonnepanelen in het zicht.
  • Doordat ze lager zijn, worden ze vaak sneller vies.
  • Ze zijn gevoeliger voor diefstal.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen in de tuin?

Mag je zonnepanelen in de tuin zetten? Over het algemeen heb je geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in je tuin.

Een vergunning is wel nodig als:

  • De constructie hoger is dan vijf meter.
  • Je met het plaatsen van de zonnepanelen niet voldoet aan het bestemmingsplan van je woning en de voorwaarden die daarin staan.

Zolang dit niet op jouw situatie van toepassing is, kan je de zonnepanelen zonder vergunning in je tuin plaatsen. Twijfel je? Neem dan altijd even contact op met je gemeente om het na te vragen zodat je zeker weet waar je aan toe bent.

Welke opstelling is het meest rendabel?

De opstelling van je zonnepanelen heeft een sterke invloed in de opbrengsten. Het is dus zeker de moeite waard om goed te kijken wat de optimale opstelling in jouw tuin is.

Veel mensen denken dat zonnepanelen het beste op het zuiden gericht kunnen worden, hier staat immers het meeste zon. Het probleem is echter dat ze in een opstelling naar het zuiden veel schaduw veroorzaken. Door die schaduw is er minder ruimte voor andere zonnepanelen.

Oost-west opstelling

Als je kijkt naar één zonnepaneel is een opstelling naar het zuiden het meest rendabel, omdat je dan geen rekening hoeft te houden met de schaduw. Als je naar het totale systeem van meerdere zonnepanelen kijkt, kan je echter beter voor een oost-westopstelling kiezen. Hiermee krijg je zoveel mogelijk zon op je panelen terwijl je zo min mogelijk schaduw creëert.

Schuin

Een ander belangrijk punt om op te letten is dat de zonnepanelen schuin geplaatst moeten worden. Plaats je de zonnepanelen volledig horizontaal, dan werken ze minder goed.

Vraag advies over het plaatsen van zonnepanelen. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Zonnepanelen op je overkapping

Heb je een overkapping in je tuin of wil je een overkapping plaatsen?

Dichte zonnepanelen

Terrasoverkapping kan een goede plaats voor je zonnepanelen zijn. Uiteraard afhankelijk van de plaats van de overkapping en hoeveel zon hier staat. De bedekking van de overkapping moet natuurlijk wel de zonnepanelen kunnen dragen.

Transparante, dubbelzijdige zonnepanelen

Naast het plaatsen van zonnepanelen op een overkapping, kan je ook zonnepanelen gebruiken om een overkapping te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een luifel of terrasoverkapping van zonnepanelen.

Dit heeft als voordeel dat de overkapping niet zowel het dakbedekking en zonnepanelen hoeft te dragen. De constructie met enkel zonnepaneel bedekking is lichter.

Panelen die voor een overkapping geschikt zijn, zijn de zogenaamde bi-facial of te wel tweezijdige zonnepanelen.

Het voordeel hiervan is dat je twee vliegen in één klap slaat en dat je de zonnepanelenoverkapping netjes kan afwerken. Zo zijn ze minder storend dan wanneer je het zonnepanelensysteem los in je tuin plaatst.

Zonnepanelen op een overkapping in de tuin

Vraag offertes aan bij zonnepanelen specialisten

Heb je interesse in zonnepanelen in je tuin of op je overkapping? Laat zonnepanelen specialisten voor je berekenen wat de kosten zijn.

Vraag hieronder gratis zonnepanelen offertes aan. Door meerdere offertes aan te vragen, krijg je zoveel mogelijk informatie en kan je de specialisten met elkaar vergelijken.

Vergelijkbare berichten