Subsidie Lucht/lucht Warmtepomp: Update 2024

Benieuwd of je subsidie kunt verwachten op een airco die je als verwarming gebruikt? Je leest het hieronder.

Vergelijk snel airco specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Is er subsidie mogelijk op een lucht/lucht warmtepomp in 2024?

Nee, er is helaas geen subsidie beschikbaar voor een lucht/lucht warmtepomp (of airco die verwarmd) in 2024.

Hoogstwaarschijnlijk komt er ook geen subsidie voor airco’s in de toekomst.

Op wat in de volksmond een warmtepomp wordt genoemd zit wel subsidie. Wat de warmtepomp wordt genoemd is een lucht/water of grond/water warmtepomp en is voor het creëren van warm water voor de cv (en eventueel warm tapwater).

Interesse in een airco die voordelig verwarmd en koelt? Vraag hier gratis offertes aan voor airco’s.

Waarom zit er wel subsidie op de cv warmtepomp?

Op alle soorten warmtepompen die zorgen voor warm cv-water zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Hier vind je meer informatie over warmtepomp subsidies.

Er zijn enkele redenen waarom er voor de cv warmtepomp wel subsidie beschikbaar is.

1. SCOP

De energieverbruik van een warmtepomp wordt aangeduid met COP en de SCOP. De COP staat voor Coefficient Of Performance. Dit geeft het energievebruik aan op een bepaald moment.

De SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance. Dit geeft het gemiddelde energieverbruik van een warmtepomp aan bij verwarming over een langere periode. Ook voor een airco die verwarmd wordt SCOP gebruikt om het rendement te bepalen.

De gemiddelde SCOP van een warmtepomp voor de cv ligt rond de 5. Dit betekent dat er 1 deel energie (elektriciteit) nodig is om 5 delen op te wekken. Een moderne airco heeft een gemiddelde SCOP van 4 tot wel 4,5. Het ontloopt elkaar dus weinig.

Het grote probleem bij de subsidiegevers zit niet in het verwarmen, maar vooral in het koelen.

2. SEER

De SEER (Seasonal energy efficiency ratio) geeft aan wat een airco verbruikt tijdens het koelen.

De koelfunctie wordt niet als noodzakelijk gezien voor de verduurzaming en is een reden waarom je geen subsidie voor de airco lucht/lucht warmtepomp ontvangt.

De SEER geeft net als de SCOP aan hoeveel delen energie er nodig zijn om om te zetten in koele lucht. Een goede SEER ligt rond de 7.

Dus een airco heeft maar 1 deel stroom nodig om 7 delen te koelen. Een airco kan dus zeer zuinig koelen.

3. Prijs

Een lucht/water cv warmtepomp is gemiddeld prijziger dan een airco die verwarmt. Een hybride warmtepomp (zonder HR-ketel en subsidie) kost al €4.250 inclusief installatie. Een uitgebreid airco systeem begint bij €2.000.

De aanschafprijs van de cv-warmtepomp is dus een drempel. Om dit weg te nemen is er subsidie beschikbaar.

Airco of warmtepomp, waar zit subsidie op

Waarom zou er wel subsidie op airco verwarming moeten zitten?

Hieronder enkele redenen waarom een airco eigenlijk wel voor subsidie in aanmerking zou moeten komen.

1. Zuinige manier van verwarming

Ondanks dat de warmtepompen op de centrale verwarming iets zuiniger verwarmen, verwarmen airco’s een stuk zuiniger dan een HR-ketel.

Een airco verwarmt met echt koud weer met een COP van gemiddeld 2 tot 3. Maar een energiezuinige HR-ketel komt niet boven de 1 COP, ook niet bij een normale gemiddelde temperatuur van 10 °C. Een airco die verwarmd is dus zuiniger.

Dus het vervangen van een HR-ketel voor een airco verwarming scheelt in energie. Reden genoeg voor een subsidie.

2. Gasloos en zonnepanelen

Een airco werkt op elektriciteit. In een goed geïsoleerd huis of gecombineerd met andere elektrische warmtebronnen (elektrische vloerverwarming of infraroodpanelen) kan een huis met een airco van het gas af.

Een goede reden om ook voor een lucht/lucht warmtepomp een subsidiebedrag beschikbaar te stellen als gasloos de toekomst is.

3. Zonnepanelen combineren

Met zonnepanelen kun je de stroom voor de airco (gedeeltelijk) dekken. Zonnepanelen zijn een goede keuze, omdat er weinig verlies plaatsvindt van je dak via de omvormer naar je airco ten opzichte van stroom van het net. Je maakt met zonnepanelen gebruik gemaakt van 100% groene stroom.

Er kan bijvoorbeeld in de voorwaarden voor de subsidie op een lucht/lucht warmtepomp worden opgenomen dat je voor een bepaald airco vermogen een bepaald aantal zonnepanelen moet plaatsen.

Airco samen met zonnepanelen voor lagere verbruikskosten met verwarmen en koelen

3. Gecombineerd met warmtepompboiler

Een airco kan geen warm water maken om mee te douchen en in de keuken te gebruiken. Voor het warme tapwater heb je toch nog een HR combiketel of een boiler nodig.

Een elektrische boiler naast de airco zorgt er al voor dat je de woning gasloos verwarmt. Een elektrische boiler kun je bijvoorbeeld goed ondersteunen met zonne-energie van de zonnepanelen, om het rendabeler en duurzamer te maken.

Warmtepompboiler

Naast een standaard elektrische boiler zijn er ook warmtepompboilers. Dit zijn boilers die net als een cv lucht/water warmtepomp warmte uit de buitenlucht omzetten in warm water. Bij de warmtepompboiler is dit warm tapwater.

Een warmtepompboiler is zuiniger en aanzienlijk zuiniger dan een HR-ketel. Voor warmtepompboiler is er overigens wel subsidie beschikbaar. Hier lees je daar meer over.

Door de combinatie van een warmtepompboiler met een airco verwarming zou een subsidie voor een lucht/lucht warmtepomp niet raar zijn.

Verwarmen van water met warmtepompboiler en verwarmen van woning met airco

4. Airco plaatsen als hoofdverwarming

Een airco wordt vaak als koeler en als bijverwarming gebruikt. Maar in een goed geïsoleerd huis is een airco als hoofdverwarming gewoon mogelijk.

Een voorwaarde voor subsidie zou kunnen zijn dat de airco als hoofdverwarming dient. Een gasloos apparaat dat zorgt voor energiezuinige warmte.

Vraag hier gratis airco offertes aan

Ook zonder subsidie is een airco zeer interessant om mee te verwarmen en koelen. Zuiniger dan een HR-ketel en snel een warmer en koeler huis.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend offertes aan bij airco specialisten.

Vergelijkbare berichten