Huis Energieneutraal Maken: Voor- en Nadelen

Met een energieneutrale woning breng je het huis in balans. Kortweg gezegd wek je evenveel energie op als dat je verbruikt.

Benieuwd hoe je een energieneutraal huis krijgt?

Ontdek de voordelen hiervan en welke stappen je kunt ondernemen.

Download Gratis eBooks over Verduurzamen
Kies uit ebooks over zonnepanelen – warmtepompen – vloerverwarming of isoleren.

Gratis en vrijblijvend

Wat is energieneutraal wonen?

Energieneutraal betekent dat je op jaarbasis net zoveel energie opwekt als verbruikt. Hiermee breng je de energiekosten omlaag, tot het liefst 0.

Een huis energieneutraal (EPC 0) maken is niet eenvoudig. Zeker bij bestaande huizen is het lastig om deze helemaal energieneutraal te maken. Maar er kan wel naar gestreefd worden.

Als je stap-voor-stap naar een energieneutraal huis toewerkt, heb je er in de tussentijd ook profijt van.

De energierekening gaat beneden en het wordt aangenamer warm in huis. Met elke verbetering, van isolatie tot een (hybride) warmtepomp bespaar je steeds meer energie.

Met de juiste aanpassingen en investeringen kun je je huis zo energieneutraal als mogelijk maken.

Vooruitlopend op de toekomst

Sinds 1 januari 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal gebouwd worden. Dit worden ook wel BENG woningen genoemd. BENG staat voor ‘bijna energieneutrale gebouwen’.

In 2050 is het streven dat alle huizen Nederland energieneutraal zijn.

Wat zijn de voordelen van een energieneutrale woning?

Een huis energieneutraal maken is een uitdaging en vraagt om aardig wat investeringen.

Maar het voordeel van energiezuinig en energieneutraal wonen is dat het geld bespaart. Dus de investeringen betalen zich terug.

Spouwmuurisolatie verdien je gemiddeld al binnen 4 jaar terug. Het terugverdienen van kunststof kozijnen is gemiddeld langer, maar verdien je alsnog terug.

Wat zijn die voordelen dan nog meer?

1. Lagere energierekening

Voor velen is dit voordeel doorslaggevend: een lagere energierekening. Dankzij goede isolatie verbruik je ook een stuk minder energie.

Door gebruik te maken van zonnepanelen wek je eigen energie op. Deze energie wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en het water, maar ook natuurlijk voor andere apparatuur.

Klik op de onderstaande links om te zien wat je kunt besparen met de verschillende maatregelen.

2. CO2

Bijna een kwart van de CO2 uitstoot is afkomstig van woningen. Met een energieneutraal huis verbruik je minder energie en dus stoot je ook minder CO2 uit. Mooi bijkomend voordeel.

3. Subsidie op verduurzamen

Er is subsidie beschikbaar in 2024 om je huis te verduurzamen.

Via de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) regeling ontvang je subsidie. De subsidieregeling voor isolatiemaatregelen (hier valt ook HR-glas onder) en duurzame verwarming.

Hieronder lees je meer over de subsidies voor isolatie en hier meer over HR glas.

Voor de gemeentelijke en provinciale subsidies kun je terecht op verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/

Vul je gemeente in klik op één of meerdere vakjes aan de linkerzijde. Je ziet onder andere de vakjes ‘Woningisolatie’, ‘Warmtepomp’, ‘Zonneboiler’, ‘Zonnepanelen’ en ‘Aardgasvrije woning’.

4. Waarde van je huis

Energiezuinige huizen zijn geliefd. Duurzaam verbouwde huizen liggen beter in de markt.

Met een energiezuinig huis krijg je ook een beter energielabel. Een EPC 0 huis heeft een energielabel van A++.

5. Energiebespaarlening mogelijk

Bij de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je geld lenen om je huis te verduurzamen. Normaal gesproken kun je bij de Energiebespaarlening tot €25.000 lenen.

Maar streef je een nul-op-de-meter woning na, dan kun je tot €65.000 lenen tegen een gunstige vaste rente.

Wat zijn de nadelen van een energieneutrale woning (willen)?

Een energieneutrale woning is heel prettig om in te wonen. Zowel wat betreft binnenklimaat als lage tot geen energiekosten. Maar er is ook een grote nadeel…

1. Hoge investeringen vooraf

Hoe je het ook bekijkt, een bestaande woning energieneutraal krijgen vraagt om een investering. Je moet aardig wat geld vrijmaken om te isoleren, verwarming aan te passen en eventueel aan een slimmer ventilatiesysteem. Voordat de investering terug is verdient gaan er jaren overheen. Maar die investering is het waard, omdat tijdens die periode je rekening al omlaag gaat en je woning in waarde stijgt.

Een goede tip is om eerst te beginnen met isoleren van je vloer, muren en dak. Dat scheelt al vaak veel op de energierekening op weg naar een energieneutrale woning.

2. Bij veel huizen zijn niet alle maatregelen mogelijk

Heb je een huis wat wel geïsoleerd kan worden, waar zonnepanelen op het dak mogelijk zijn, de warmtepomp een plekje krijgt en elektrisch koken mogelijk is? Dan heb je geluk. Helaas zijn niet alle huizen (nu) geschikt om totaal energieneutraal te maken. Heb je bijvoorbeeld geen ruimte voor een warmtepomp in en buitenshuis, dan is totaal energieneutraal wonen lastig. Een goede tussenstap in dit voorbeeld is een kleine hybride warmtepomp, maar dan ben je dus nog afhankelijk van een HR-ketel ter ondersteuning.

Een ander probleem kan de beschikbare ruimte voor zonnepanelen zijn. Als je niet voldoende zonnepanelen op je dak van je huis, schuur en grond kwijt kunt, is het lastig om je verbruik totaal dekken.

Hoe krijg je een duurzaam huis?

Begin vandaag nog met het plannen van een energieneutraal huis.

Met een goede voorbereiding weet je waar je aan toe bent. Op WarmerHuis vind je uitgebreide artikelen over de onderstaande onderwerpen.

Hieronder zie je een kort overzicht om je een idee te geven wat de stappen zijn.

  • Eerst begin je met het warmteverlies te verminderen (isoleren);
  • Daarna energiezuiniger stoken (verwarming);
  • Om als laatste zelf op te wekken (zonnepanelen / zonneboiler).  Zo ben je steeds minder afhankelijk van gas en externe energiebronnen.

Stap 1: Isoleren

Het begint allemaal met het isoleren van de huis. Door je vloer, (spouw)muur en dak te isoleren kun je hoop besparen tegen een relatief lage investering.

Isoleren is het laaghangende fruit om energie te besparen.

Stap 2: Duurzaam verwarmen

De cv-ketel met radiatoren is nog steeds populair. Maar bij een energieneutrale woning heb je toch een LTV verwarmingssysteem nodig. Denk aan een warmtepomp of zonneboiler voor warm tapwater.

  • Vloerverwarming zorgt een fijne warme vloer. Je hebt elektrische en watergedragen vloeverwarming. De watergedragen vloerverwarming is veruit de meest energiezuinige vloerverwarming. Dit zorgt tot wel 20% minder energieverbruik.
  • Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Hiermee verbruik je minder energie. Er is ook een hybride warmtepomp beschikbaar die wordt aangesloten op een HR-ketel. Voor de (hybride) warmtepomp is er ook subsidie beschikbaar.
  • Laag temperatuur verwarming (afgekort LTV)  komt in onder andere in de vorm van een warmtepomp, vloerverwarming, wandverwarming of LTV radiatoren. De aanvoertemperatuur ligt op maximaal 35 °C, wat een stuk lager is dan bij de normale centrale verwarming, dat tussen de 70 en 80 °C ligt. Door de lage temperatuur die nodig is, wordt er ook minder energie verbruikt.
  • De zonneboiler levert een warm water voor de douche en warm tapwater. De zonneboiler haalt zijn energie uit zonnecollecteren. Dit zijn geen platte panelen maar ronde buizen.

Stap 3: Energie opwekken door middel van zonnepanelen

Met zonnepanelen voorzie je het huis in zijn eigen stroomvoorziening. Zelfs bij bewolkt weer kun je nog steeds profiteren van (gratis) zonne-energie. Met ongeveer 14 zonnepanelen kun je 3500 kWh opwekken. Dit is het gemiddelde energieverbruik in Nederland.

Soorten

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen:

Financiën

Er is geen subsidie in 2024 voor zonnepanelen beschikbaar, maar vanaf 2023 zit er 0% btw op. Dit kun je zien als indirecte subsidie.

Tot 2031 kun je nog de elektriciteit terug leveren. Elk jaar wordt het percentage afgebouwd. Omdat het minder interessant wordt om terug te leveren, wordt het wel interessanter om zoveel als mogelijk zelf te gebruiken. Je kunt de zonne-energie bijvoorbeeld indirect gebruiken voor de warmtepomp of voor elektrische vloerverwarming.

Zonnepanelen voor een energieneutraal huis

Bron foto: eastlondonlines.co.uk

Maak de eerste stap naar een energieneutraal huis

De woning in één keer energieneutraal maken vraagt veel werk en is een dure klus. Begin goed en start met het isoleren van de woning.

Vooral voor oudere woningen levert dit een flinke winst op. Stap daarna over op een warmtepomp of zonnepanelen: stap voor stap maak je de woning energieneutraal.

Begin altijd met isoleren voor de meeste winst…Vraag gratis offertes aan bij vloer, dak of (spouw)muurisolatie specialisten.

Vergelijkbare berichten