14 Zonnepanelen Inclusief Montage

Interesse in je eigen zonne-energie? Wellicht kun je met 14 zonnepanelen je verbruik dekken.

Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn de opbrengsten van 14 zonnepanelen?

Als je zonnepanelen systeem installeert wil je natuurlijk weten wat het oplevert.

De opbrengsten van zonnepanelen wordt berekend met de volgende formule:

 • (Vermogen per paneel x correctiefactor) x aantal zonnepanelen = jaaropbrengst in kWh.

Maar wat houden de bovenstaande gegevens in?

Hieronder een korte uitleg over de bovenstaande gegevens.

Vermogen per paneel

Een zonnepaneel heeft een bepaald piekvermogen dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (afgekort Wp). Dit zie je staan op de verpakking van de zonnepanelen.

De wattpiek is het piekvermogen; dus het maximale dat een zonnepaneel kan opbrengen. Dit komt in de praktijk niet vaak voor.

Daarom wordt er gebruikgemaakt van de correctiefactor, waar je meer over leest onder het kopje ‘Correctiefactor’.

 • Een standaard zonnepaneel heeft een piekvermogen van tussen de 280 Wp en 400 Wp. Deze hebben de beste prijs/kwaliteit verhouding en worden door alle zonnepanelen specialisten geïnstalleerd. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.
 • Een paneel met hoog vermogen heeft een Wattpiek van tussen de 450 Wp en hoger. Deze worden in de praktijk weinig gebruikt op woningen. Onder andere omdat hoog vermogen panelen groter van formaat zijn dan de standaard panelen.

Correctiefactor

De correctiefactor wordt gebruikt om de reële opbrengst te berekenen. De wattpiek geeft aan wat een zonnepaneel onder ideale omstandigheden leveren. Dit komt helaas in de praktijk maar zelden voor.

Daarom wordt er met een correctiefactor gewerkt van 0,85. Dus er wordt vanuit gegaan dat er een gemiddeld verlies is van 15%.

kWh

De kWh staat voor kilowattuur. Dit is het totaal aan Watt dat een zonnepanelen systeem per jaar oplevert.

14 zonnepanelen voorbeeld

Hoeveel kWh leveren 14 zonnepanelen?

Hieronder zie je de formule ingevuld met een zonnepaneel in een standaard vermogen.

 • (320 Wp x 0,85) x 14 zonnepanelen = 3808 kWh per jaar

Dit komt verder neer op gemiddeld…

Wat leveren 14 zonnepanelen met een hoog vermogen op?

Bij panelen met een piekvermogen van 425 Wp leveren 14 zonnepanelen het volgende op:

 • (425 Wp x 0,85) x 14 zonnepanelen = 5057 kWh per jaar

Wat kost een zonnepanelen systeem met 14 zonnepanelen?

Maar is de prijs voor een zonnepanelen systeem met 14 panelen? Daar is niet een enkelvoudig antwoord op. Het ene systeem met 14 zonnepanelen is de andere niet.

Hieronder lees je meer over de verschillende systemen met de bijhorende kosten.

 • Centrale stringomvormer: Hierbij worden de zonnepanelen in een serie gelegd en aangesloten op één stringomvormer. Dit is de meest voordelige zonnepanelen systeem en komt ook het meest voor. Er zijn ook stringomvormers met meerdere trackers, waardoor er bijvoorbeeld 2 of 3 verschillende hoeken en liggingen aangestuurd kunnen worden.
 • Micro-omvormers: Heb je verschillende oriëntaties, hellingshoeken of last van schaduw op je dak? Dan bieden micro-omvormers uitkomst. Bij een serie-geschakeld systeem zorgt schaduw er bijvoorbeeld op één paneel dat het hele systeem minder opbrengt. Met micro-omvormer omzeil je dit probleem. Bij micro-omvormers krijgt elke paneel een kleine omvormer en worden de rest van de panelen op het dak of ander dak niet beïnvloed. Het is wel prijziger dan een centrale omvormer.
 • Power optimizers: Een power optimizer lijkt op een micro-omvormer. Het grote verschil is dat power optimizers aangesloten worden op één centrale omvormer. De optimizers zorgen er voor dat de zonnepanelen bij schaduw een zo hoog mogelijke opbrengst genereren. Qua prijs zitten power optimizers tussen micro-omvormers en een stringomvormer in.

De onderstaande gemiddelde kosten voor de verschillende systemen met 14 zonnepanelen zijn inclusief montage, 0% btw en zonnepanelen van 320 Wp.

Soort € 14 zonnepanelen
inclusief montage
Centrale omvormer €6.000
Power optimizers
met centrale omvormer
€7.100
Micro-omvormers €7.750

Heb je genoeg aan 14 zonnepanelen?

Met 14 zonnepanelen kun je een gemiddeld huishouden van 3 personen voor een (zeer) groot deel voorzien van stroom. Het gemiddelde verbruik van een klein gezin is 3500 kWh per jaar.

Maar is een 14 zonnepanelen pakket ook voldoende voor jouw huishouden? Of zijn 14 zonnepanelen juist te veel? Daarover lees je hieronder meer.

Gaat je verbruik omhoog?

Veel huishoudens in Nederland gaan meer elektriciteit gebruiken (in de toekomst). Hoogstwaarschijnlijk ook jouw huishouden.

Zijn de 14 zonnepanelen dan nog genoeg? Vraag advies aan zonnepanelen specialisten over hoeveel panelen je verbruik dekken. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Enkele redenen waardoor je elektriciteitsverbruik in de toekomst hoger kan worden…

1. Er wordt een (hybride) warmtepomp geïnstalleerd

De warmtepomp is populair. Zeker de hybride warmtepomp is populair om met minder gas je woning te verwarmen. Maar omdat je minder of geen gas gebruikt, gebruik je wel meer elektriciteit. Dit kan gelukkig wel (voor een deel) ondersteund worden door zonnepanelen.

Maar wat gebruiken die warmtepompen aan stroom dan?

Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp is in de meeste gevallen een lucht/water warmtepomp. Hierbij wordt de buitenlucht gebruikt om warm cv-water te maken. Een hybride warmtepomp wordt ondersteund door de HR-ketel. Bij te weinig vermogen van de warmtepomp schiet de HR-ketel te hulp. Dit kost dan wat gas.

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld 1950 kWh per jaar aan elektriciteit.

Standalone, all-electric warmtepomp: Dit is een warmtepomp die volledig op elektriciteit werkt, zonder ondersteuning van een HR-ketel. Ook de meeste all-electric zijn lucht/water warmtepompen.

Een volledig elektrische warmtepomp kost gemiddeld 3060 kWh per jaar aan elektriciteit.

All-electric en hybride warmtepomp verbruik ondersteunen met 14 zonnepanelen

2. Je kiest voor een airco

De zomers zijn warm. Dan is een airco fijn om je huis mee te koelen. De meest effectieve en energiezuinige airco’s zijn vaste split airco’s. Hierbij wordt de buitenlucht omgezet in koele lucht in huis.

Overigens kunnen vaste airco’s vaak ook verwarmen. Die kun je inzetten als bijverwarming in de winter. Zo kun je bijvoorbeeld de airco combineren met een hybride warmtepomp om nog meer gas te besparen.

Maar hoeveel ben je kwijt aan elektriciteit voor een vaste airco?

 • Koelen: Voor het koelen is een gemiddeld huishouden 400 kWh kwijt aan elektriciteit.
 • Verwarmen en koelen: Wil je ook je airco gebruiken om bij te verwarmen en te koelen in de warme maanden? Dan moet je uitgaan van 2000 kWh per jaar.

Kun je met 14 zonnepanelen een airco laten draaien om te verwarmen en koelen?

3. Er wordt elektrische vloerverwarming gelegd

Voor zeer goed geïsoleerde woningen of kleine oppervlaktes kan elektrische vloerverwarming goed werken.

 • Je moet rekening houden met 3400 kWh als je elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt.
 • Kies je voor elektrische vloerverwarming als bijverwarming, dan kost dit ongeveer 1200 kWh per jaar.

Hier kom je meer te weten over wat vloerverwarming als hoofdverwarming en bijverwarming inhoudt.

Elektrische vloerverwarming op 14 zonnepanelen laten werken

4. Er komt een eigen laadpunt aan huis

Heb je interesse om elektrisch te rijden? Dan kan een elektrische laadpaal bij je thuis interessant zijn. Wel gaat je elektriciteitsgebruik omhoog.

Hoeveel? Gemiddeld kost een auto bij een gebruik van 10.000 km per jaar 1500 kWh per jaar om op te laden. Dit is met je eigen energie uit het net of zonnepanelen.

Met 14 zonnepanelen je elektrische auto opladen

Gaat je verbruik omlaag?

Het kan ook zijn dat een 14 zonnepanelen pakket te veel van het goede is. Dit komt minder vaak voor. Maar er kunnen bijvoorbeeld gezinsleden het huis uit gaan, waardoor je elektriciteitsverbruik omlaag gaat.

Vraag advies aan zonnepanelen specialisten wat de juiste hoeveelheid en vermogen is voor jou situatie. Vraag hier gratis + vrijblijvend zonnepanelen offertes aan.

Kun je later uitbreiden?

Blijkt dat mij huishouden voorlopig voldoende heeft aan 14 zonnepanelen, maar over een paar jaar niet, kun je dan later nog uitbreiden?

Dit is zeker mogelijk. Het is overigens niet aan te raden. Je moet namelijk opnieuw een zonnepanelen specialist inhuren, wat uiteindelijk zorgt voor dubbele kosten. Daarnaast moet eventueel de omvormer aangepast worden, om bijvoorbeeld 6 extra zonnepanelen te installeren naast de bestaande 14 panelen.

Denk je dat je over bijvoorbeeld 5 jaar meer zonnepanelen nodig hebt, kun je het beste een zonnepanelen systeem kiezen met micro-omvormers. Deze systemen zijn makkelijker uit te breiden.

Verschillende daken met zonnepanelen combineren

Heb je niet voldoende ruimte op het dak voor 14 zonnepanelen? Dan kun je er ook voor kiezen om meerdere plekken rond je huis te combineren.

Een schuin dak is de meest logische plek om zonnepanelen te plaatsen. Vaak is de hellingshoek van een schuin dak prima om een goede opbrengst te behalen met zonnepanelen. Maar is de ruimte te beperkt? Kunnen er bijvoorbeeld maar 8 of 10 zonnepanelen op je dak?

Kijk dan ook naar andere oppervlaktes om de rest van 6 of 4 panelen kwijt te kunnen.

Andere plekken waar zonnepanelen prima geplaatst kunnen worden zijn:

Omdat de verschillende oppervlaktes hoogstwaarschijnlijk in een andere hellingshoek en oriëntatie komen te liggen, moet je wel kiezen voor de juiste omvormer.

Dit kunnen micro-omvormers zijn of een string-omvormer met meerdere MPPT trackers. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Wat kost een zonnepanelen systeem met 14 zonnepanelen?‘.

Vraag gratis zonnepanelen offertes aan

Interesse in een zonnepanelen systeem? Vraag hieronder gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten. Geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten